Televizor Hisense QLED Smart TV 55A7NQ – review

26/09/2024

După ce am dat o tură prin showroom-ul Hisense din cel mai mare magazin Altex din țara noastră, unde am văzut expuse mai toate televizoarele Hisense din gama 2024, vin acum către voi cu un review pentru un smart TV Hisense din segmentul mid-range. Așadar, avem ocazia de a analiza un televizor aflat tocmai în categoria care ar trebui să fie cea mai căutată. Aici nu sunt nici cele mai accesibile modele, deci unele care fac ceva compromisuri, dar nici televizoare de top, ale căror prețuri nu sunt tocmai pentru toată lumea.

Hisense QLED Smart TV 55A7NQ arată bine din tabelul cu specificații de mai jos, dar trebuie să vedem și cum se comportă în realitate. L-am testat pentru mai bine de 3 săptămâni, așa că pot emite ceva impresii, unele obiective, altele poate ceva mai subiective.

Specificații pentru Hisense QLED Smart TV 55A7NQ

Date tehnice

Smart TV
Hisense QLED Smart TV 55A7NQ
EcranQLED cu iluminare din spate DLED, diagonală 55 inch / 139 cm, rezoluție 4K Ultra HD 3840 x 2160 pixeli, aspect 16:9
Sistem de operareVIDAA U7.6
TehnologiiHDR, HDR10, decodare HDR10+, Dolby Vision, HLG, Quantum Dot Colour, Ultra HD upscaling, filtru digital 3D, reducerea zgomotului de imagine MPEG
AccesoriiTelecomandă cu baterii compatibile, stand cu 4 șuruburi pentru montaj, cablu alimentare, manual utilizare
Clasă eficiență energeticăE (SDR)
G (HDR)
Consum de energie150W (maxim)
ConectivitateWi-Fi 5 (ac) dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth, 3 x HDMI 2.0 (suport eARC, ALLM, VRR), 2 x USB-A 2.0, 1 x slot CI+ 2.0, 2 x intrare RF, 1 x intrare AV, 1 x intrare audio tip L/R, 1 x ieșire digitală audio (S/PDIF), 1 x ieșire audio prin jack de 3.5 mm, 1 x Ethernet LAN RJ-45
Sunet20W (2 x 10W), Dolby Atmos, DTS Virtual X, egalizator de sunet
Greutate13 kg (cu stand)
Dimensiuni1232 × 774 × 250 mm (cu stand)
1232 × 711× 78 mm (fără stand)

Review video

httpvh://youtu.be/DB9Des4VISA

Pachet, design și construcție

Televizor Hisense QLED Smart TV 55A7NQ - review
🔺Dacă nu vrei să montezi televizorul pe standul său, ci pe perete, vei avea nevoie de un suport tip VESA 400×200.

Am primit televizorul de test în cutia de retail sigilată. Înăuntru mai sunt suportul, patru șuruburi pentru montarea acestuia pe televizor, cablu de alimentare, telecomandă cu baterii compatibile (AAA), două manuale ale utilizatorului (fiecare în câteva limbi diferite) și certificat de garanție:

Trebuie spus că suportul este simplu și eficient. Realizat dintr-o singură bucată, se fixează imediat pe televizor, este nevoie doar să strângi patru șuruburi. În plus, acest suport generează și o stabilitate mai mult decât acceptabilă. Aici contribuie și faptul că televizorul este destul de ușor, la doar 13 kg cu tot cu suport nu-ți va fi prea greu să-l muți de unul singur.

Mai adaug că mi-a plăcut mult cât de bine este ambalat Hisense QLED Smart TV 55A7NQ. Pe lângă faptul că este bine fixat și protejat în cutie, și după ce-l scoți din pachet mai ai de desfăcut la fel de fel de protecții. Acestea sunt fie din spumă moale pe laterale (adică exact de unde apuci televizorul când vrei să-l ridici din cutie), fine din folie transparentă, aplicată chiar în mai multe straturi pe unele zone. Mai mult, tot ecranul este acoperit cu o mare folie, pe care recomand să o desfaceți abia după ce ați poziționat televizorul acolo unde va rămâne.

Dacă vorbim despre design, nu ar trebui să ne mire că Hisense QLED Smart TV 55A7NQ nu iese cu nimic în evidență. Pe spate este un model cu linii neregulate orizontale, dar cam atât pot adăuga ca aspect. Evident că partea frontală este acoperită în cea mai mare parte de display, marginile de sus și pe pe laterale fiind chiar înguste pentru un televizor mid-range (3.9 mm sus, respectiv 4.2 mm pe laterale). Jos avem o margine de circa 12 mm, iar pe centrul acesteia stă scrisă denumirea producătorului. Pe muchia de sub această inscripție este și un LED de status.

Construcția nu este cea mai pretențioasă, avem în cea mai mare plastic. Chiar și așa, Hisense QLED Smart TV 55A7NQ nu este fragil, deși, așa cum am precizat deja, este destul de ușor. Finisările de detaliu sunt ok, dar nimic special. Un televizor din gama mid-range corect și decent fabricat.

Ecran

Imagini pe Hisense QLED Smart TV 55A7NQ
🔺Chiar dacă nu impresionantă, calitatea imaginii este cu mult mai bună decât mă așteptam.

Nu insist cu fel de fel de cifre și tehnologii ale ecranului, le-am trecut pe toate pe care le-am găsit în tabelul cu specificații de la începutul recenziei. Așadar, începem analiza, mai întâi cu măsurători și teste.

Luminozitatea maximă pe care am „detectat-o” în centrul ecranului, unde este cea mai intensă zonă, a fost de 377 cd/mp. Oficial, panoul QLED ar fi trebuit să genereze maxim 350 niți, deci exemplarul de test s-a arătat mai luminos.

Pe de altă parte, aceeași unitate  Hisense QLED Smart TV 55A7NQ nu a stat grozav la partea de uniformitate a iluminării. Dar, atenție! Procentajele cuprinse în imaginea de mai jos au fost calculate cu luminozitatea, strălucirea și contrastul ecranului toate la 100% din capacitate. Este o setare extremă, pe care am făcut-o strict pentru test, un reglaj pe care nimeni, niciodată nu-l va face.

Distribuția luminozității la 100% din intensitate, strălucire și contrast pe ecranul Hisense QLED Smart TV 55A7NQ:

Distributie luminozitate Hisense QLED Smart TV 55A7NQ

Am resetat imaginea la setările din fabrică și am măsurat deviațiile Delta E, precum și balansul de alb, Gamma și luminozitatea cu care vine panoul unui Hisense QLED Smart TV 55A7NQ din cutie.

Deviații Delta E în modurile predefinite de imagine ale Hisense QLED Smart TV 55A7NQ:

Deși nu sunt deviații Delta E cu adevărat scăzute, trebuie să spun că fiecare mod aduce o imagine cu totul diferită. Nu este vorba doar despre culori, ci și despre contrast, despre conturare (sharpness), despre interval dinamic, gestionarea scenelor cu mișcări rapide și așa mai departe. Vreau să spun că merită să încerci fiecare mod pentru diferite tipuri de conținut, diferențele sunt mari și poți găsi întocmai modul predefinit care să-ți satisfacă dorințele.

Am și calibrat ecranul, Hisense QLED Smart TV 55A7NQ îți pune la dispoziție o mulțime de ajustări pe partea de balans de alb, gamma și altele, cu reglaje mai simple ori mai complexe. Ideea este că eu nu mi-am dat cel mai tare silința spre a scoate cu adevărat cele mai mici deviații Delta E, cel mai probabil se putea mai bine după mai multe încercări de calibrare. 

Deviații Delta E după calibrarea ecranului Hisense QLED Smart TV 55A7NQ:

Cert este că nici după prima tentativă Hisense QLED Smart TV 55A7NQ nu a arătat deloc rău. Avem deviații Delta E94 chiar reduse, cu 1.8 în medie și cu 4.6 cea mai ridicată valoare. (Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman).

Făcând acum o analiză mai subiectivă a imaginii pe care o poate reda Hisense QLED Smart TV 55A7NQ, trebuie să recunosc că nimic nu arată deloc rău. Pe partea de culori, de contrast și interval dinamic aș spune că acest televizor se descurcă chiar mai bine decât mă așteptam, mult mai bine. La fel și la gestionarea scenelor cu mișcări rapide, cu subiect care se deplasează foarte rapid prin cadru. Nu apar artefacte de imagine decât rar și atunci în scene complexe, cu fundal foarte contrastant sau cu prea multe detalii.

La fel pot spune și despre cum reușește Hisense QLED Smart TV 55A7NQ să facă upscaling de la conținut HD de la TV spre rezoluția maximă a panoului. Nu este cu adevărat impresionant, așa cum am văzut la televizoare high-end, dar acelea aveau prețuri și de 4 – 5 ori mai ridicate, uneori și mai mult de atât. Sunt momente scurte în care upscaling-ul parcă rămâne în urmă, să zic așa, dar se întâmplă rar, de cele mai multe ori își face treaba corect. 

Hisense QLED Smart TV 55A7NQ suportă mai toate tipurile de HDR, iar cu astfel de conținut imaginile sunt cu mult mai dinamice, mai pline de viață cum s-ar spune. Observăm chiar un ușor boost de luminozitate în anumite scene, dar nimic excepțional. Oricum, televizorul se descurcă admirabil în reproducerea mai „explozivă”, să zic așa, a conținutului nativ HDR, de orice fel, fără totuși o luminozitate extremă.

Sigur că nu trebuie să înțelegem că totul este perfect, nicidecum. De exemplu, negrul nu prea este niciodată atât de adânc pe cât ar trebui, am mai observat desigur și ceva blooming în scenele care pot provoca acest fenomen, dar, în esență, nimic cu adevărat grav sau care să strice experiența de vizionare. Ar mai fi ca puncte minus și unghiurile de vizionare, care la peste 45 de grade față de perfect perpendicular nu-i lasă privitorului aceleași nuanțe aprinse și același contrast.

Una peste alta, raportat la cât costă acest televizor, am fost surprins să primesc o calitate a imaginii atât de echilibrată, atât de corectă.

Sunet

Televizor Hisense QLED Smart TV 55A7NQ - review
🔺Sunetul completează corect imaginea și aduce un volum maxim cel puțin decent.

Nici aici nu am fost deloc dezamăgit, deși nici nu pot spune că am auzit un sunet fin, detaliat, bogat. Hisense QLED Smart TV 55A7NQ se achită cu brio de ceea ce ar trebui să reproducă un televizor din gama de preț unde concurează. Bass-ul nu este prea prezent și nici grav nu este, mediile sunt în schimb mai mult decât decente, în timp ce înaltele ar fi fost de preferat să fie ceva mai „intruzive”, să zic așa. Rămân și ele ceva cam în spate, așa că baza rămân mediile. Dar, una peste alta, este un sunet pe care am impresia că l-am prezentat greșit, întrucât este plăcut și poate face față în mai toate scenariile de folosință ale acestui televizor – emisiuni, sport, filme, desene animate etc.

Am apreciat că sunt moduri de sunet dintre care poți alege în funcție de conținutul redat, dar și mai tare mi-a plăcut că avem un egalizator pe 7 benzi care îți permite să reglezi totul după dorințe.

Volumul maxim aș spune că este în norme, cel puțin la nivelul pe care l-ai aștepta de la puterea maximă de 20W dezvăluită de fișa tehnică. Pe la 80 – 85% din intensitate apar ceva distorsiuni, pentru ca mai sus de 90% să avem o degradare mai evidentă a calității, dar oricum acolo nu prea are rost să ajungi vreodată cu volumul din difuzoarele oricărui televizor. Așa că nu aș spune că este un minus la Hisense QLED Smart TV 55A7NQ.

Hardware, sistem de operare și aplicații

🔺Aplicația HBO Max este în sfârșit disponibilă spre instalare direct din magazinul VIDAA.

Fără să am prea multe informații despre ansamblul hardware (chiar nimic, ca să fiu sincer), trebuie să trecem direct la ce ține de software. Iar aici avem un sistem de operare marca Hisense, acel VIDAA pe care l-am regăsit cu fiecare ocazie când am avut contact cu aceste televizoare.

În cazul Hisense QLED Smart TV 55A7NQ avem ediția VIDAA 7.6, una care rulează absolut excelent. Nu am remarcat deloc lag, orice comandă este preluată instant, iar interfața este suficient de bine organizată. De fapt, pe partea de aplicații instalate, le poți muta ca poziție pe fiecare în ecranul Home, pentru ca apoi să ajungi din doar câteva mutări la cele mai folosite.

Galerie cu capturi de ecran din interfața sistemului de operare VIDAA de pe Hisense QLED Smart TV 55A7NQ:

Sunt multe aplicații disponibile, iar acum, de când este inclusiv HBO Max disponibil spre instalare direct din magazinul de aplicații VIDAA, putem spune că Hisense a ascultat de clienți. Mai mult, și SkyShowtime am primit informația că va ajunge în VIDAA App Store, așa că numai de bine pe partea de aplicații disponibile.

Nici meniul OSD Hisense QLED Smart TV 55A7NQ nu arată rău deloc. Totul este logic distribuit în meniuri și submeniuri în care ajungi rapid, pentru ca unele dintre cele mai importante setări să fie așezate într-un meniu inițial, adică nu va fi nevoie să intri tocmai în meniul complet pentru unele reglaje.

Galerie cu capturi de ecran din meniul cu setări OSD al Hisense QLED Smart TV 55A7NQ:

Conectivitate

Televizor Hisense QLED Smart TV 55A7NQ - review
🔺Nimic special pe partea de conectivitate, dar nici nu lipsește ceva anume…

Ce pot să spun aici este că Hisense QLED Smart TV 55A7NQ nu se dezice nici aici de apartenența la segmentul mid-range. Adică, nici nu aduce cine știe ce elemente de conectivitate de ultimă oră sau extrem de performante,. dar nici lipsuri nu are. De exemplu, pe partea wireless avem Wi-Fi 5 (ac) dual-band (2.4 și 5 GHz), precum și Bluetooth, prin care poți conecta fără cablu difuzoare sau alte accesorii compatibile (gamepad-uri, tastaturi etc).

Zona de contact direct este acoperită și ea foarte bine, cu 3 porturi HDMI 2.0, fiecare cu suport ALLM și VRR și cu unul dintre ele care adaugă și eARC. Lista continuă cu 2 USB-A 2.0 unde poți conecta stick-uri de memorie sau SSD-uri externe, cu un slot CI+ în versiune 2.0, precum și cu multe alte porturi pe care le-am trecut în tabelul cu specificații de la începutul review-ului.

Vreau să mai precizez aici că majoritatea porturilor de conectivitate de pe Hisense QLED Smart TV 55A7NQ sunt cu ieșire pe lateral, pe zona din dreapta cum privești televizorul din spate, respectiv pe stânga când te uiți la televizor din față. Sunt totuși și două porturi dispuse chiar pe spat, anume cel RJ-45 și cel de ieșire digitală audio.

Telecomandă

Televizor Hisense QLED Smart TV 55A7NQ - review
🔺Aproape toată partea frontală este acoperită de butoane, însă asta nu încurcă deloc în operare.

Cum să vă spun… Și aici avem din nou chiar ceea ce trebuie. Adică o telecomandă fără pretenții, care nu vrea să impresioneze vizual cu un design extravagant. Avem doar pe partea din spate un model interesant, în rest totul este clasic.

Hisense QLED Smart TV 55A7NQ vine alături de o telecomandă onestă, una cu multe butoane, foarte multe butoane. Însă, cumva acestea sunt foarte bine repartizate pe toată suprafața frontală și în câteva zeci de minute de folosire începi să ajungi instinctual la cele mai folosite.

Telecomanda este ușoară, iar dimensiunile o fac să se așeze bine în mână, chiar dacă nu este compactă. Am senzația că ceva interes și-au dat designerii, dar nu pentru aspect, ci pentru funcționalitate. Spun asta fiindcă pe spate este o zonă ușor concavă unde ajunge natural degetul arătător și astfel telecomanda este mereu în aceeași poziție în mână, deci așa înveți rapid unde este fiecare buton fără să mai privești dispozitivul.

Preț

Hisense QLED Smart TV 55A7NQ 2.599 de lei pe Altex.ro, cu ofertă de la prețul RRP de 2.999 lei (preț valabil la data publicării acestui review).

Hisense QLED Smart TV 55A7NQ
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • design plăcut, nimic în neregulă;
  • calitate bună a imaginii la modul general, culori vii, plăcute, foarte sharp pe conținut nativ 4K, luminozitate suficientă în conținut SDR, bun management al scenelor în mișcare;
  • sunet cel puțin decent;
  • conectivitate extinsă și cu elemente suficient de performante;
  • telecomandă care nu anunță multe ca aspect, dar care se dovedește funcțională și care permite navigarea rapidă prin orice meniu;
  • bun raport între preț și tot ceea ce primești.
Contra
  • ecranul nu afișează cel mai adânc nivel de negru, astfel nici contrastul nu este de excepție;
  • uneori funcția de upscaling mai dă mici rateuri (rar, dar se întâmplă și trebuia punctat).
Concluzii

Este clar: Hisense QLED Smart TV 55A7NQ este un televizor pe cât se poate de onest. Vine la un preț corect raportat la to ce oferă, ba chiar aș aprecia că primești ceva mai mult decât te-ai aștepta de la segmentul unde concurează acest smart TV. NU-i perfect, fiindcă nimic nu este, dar cu o calitate a imaginii cel puțin decentă la modul general și foarte bună raportată la cost, cu un sistem de operare care rulează excelent și care în sfârșit aduce direct în magazinul propriu aplicațiile HBO Max și SkyShowtime (a doua urmează în viitorul apropiat), cu conectivitate suficient de extinsă și cu o telecomandă care inițial nu anunță multe, dar care se dovedește apoi un prieten pe care te poți baza, Hisense QLED Smart TV 55A7NQ chiar merită avut în vedere.

Design
Display
Sunet
Hardware & Conectivitate
Software
Pret / Specificatii

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.