LG este unul dintre cei mai cunoscuți producători de televizoare la nivel mondial, iar pe partea de OLED TV dețin cea mai mare cotă de piață. Sunt printre puținele companii ce-și produc panoul OLED, iar asta ar trebui să constituie un avantaj de la bun început.

Azi vă prezint primul televizor OLED cu diagonală mai mică de 50 inch din lume, cu toate că și Sony au anunțat pentru 2021 un astfel de produs. Ai avea nevoie de un TV OLED așa mic? Nu știu, dar LG OLED48CX6LB are câteva avanataje de partea sa, așa că pentru unii ar putea fi suficientă această diagonală.

Specificații pentru smart TV-ul LG OLED48CX6LB

Specificatii televizor LG OLED48CX6LB

Design 

Televizor LG OLED48CX6LB

Eu am primit un la test un sample ce a ajuns în cutia sa alături de telecomanda cu baterii compatibile, de standul alcătuit din două piese, cu șuruburile necesare montării, un cablu HDMI 2.1 plus câteva pliante cu diferite informații.

Suportul este din două elemente ce se atașează unul de celălalt cu șuruburi, după care piesa finală se fixează de televizor prin alte patru șuruburi. Tot procesul durează câteva minute, nu este nimic dificil. Standul este în mare parte din metal, este greu și are dimensiuni destul de mari.

Totodată, suportul permite un oarecare management al cablurilor, ce pot fi trase prin spatele unui capac din plastic.

LG OLED48CX6LB are un design convențional, nu iese neapărat în evidență când este privit din față ori din spate. Impresionează în schimb prin profilul său:

Circa o treime din partea superioară a ecranului este atât de subțire încât îți dă emoții. Nu cred că am întâlnit până acum televizor sau monitor cu un profil al display-ului atât de subțire.

În rest, ce ar mai fi de spus despre LG OLED48CX6LB ca design. Marginile din jurul display-ului nu bat recorduri la cât sunt de înguste, dar în niciun caz nu sunt late. Dat fiind că ecranul are 48 inch pe diagonală, marginile nu par pe atât de subțiri cum ar fi apărut la un ecran de 65 de inch.

Pe partea de construcție, materiale și finisări, nimic de comentat negativ. Televizorul LG OLED48CX6LB arată și îl simți premium.

Ecran

Test culori dupa calibrare TV LG OLED48CX6LB

Hai să vă spun cum se prezintă panoul OLED al televizorului LG OLED48CX6LB. În esență, nu-s multe ce-i pot fi reproșate, iar neajunsurile sunt nesemnificative.

În primul rând să vorbim despre luminozitate. Aceasta este suficient de înaltă pentru orice fel de condiții, dar nu se ridică la nivelul unor panouri LED de top. Ecranul ce nu reflectă mai deloc mediul ambiant îți permite să urmărești conținut în mod cel puțin decent chiar și când lumina naturală ajunge cumva direct pe display.

Măsurată de mine, luminozitatea maximă pe un ecran alb doar în proporție de circa 10% a fost undeva la 610 – 620 cd/mp. Cu un ecran alb pe circa 25% din suprafață, luminozitatea maximă a scăzut evident până la abia circa 250 niți, pentru ca pe un ecran complet alb luminozitatea să nu treacă de 120 niți.

Dacă vorbim despre uniformitatea iluminării, ei bine aceasta este foarte omogen distribuită și doar cu un ecran aproape negru și cu luminozitatea la maximum poți distinge ceva diferențe, cu margini mai negre decât centrul, cumva o vignetare.

Contrastul este, cum altfel, decât excelent. Negrul adevărat este deocamdată posibil doar pe panouri OLED (până la apariția în masă a panourilor micro LED).

Dynamic range-ul este și el la înălțime, chiar dacă nu cel mai extins din fabrică, fără câteva ajustări pe la contrast și luminozitate. Odată ce găsești un echilibru între aceste setări, descoperi multe detalii din zonele întunecate, cu toate că zonele luminoase mai ajung uneori a fi supra expuse. Asta se întâmplă și în funcție de conținut, de calitatea nativă a acestuia. Cu conținut HDR iamginea arată senzațional, deși nu neapărat pe partea de interval dinamic (fără a fi ceva grav, absolut deloc), cât pe partea de culori, contrast, luminozitate peak ș.a.m.d.

Ajungem la culori. Am testat cu colorimetrul care sunt deviațiile Delta E în fiecare dintre cele 9 moduri presetate pentru imagine. 

Deviații Delta E în modurile presetate de imagine de pe LG OLED48CX6LB:

După cum se poate observa în capturile de ecran de mai sus, deviațiile nu sunt extrem de ridicate din fabrică, dar cu siguranță se putea mai bine. Așa cum poate era de așteptat, cea mai mică deviație medie Delta E este afișată în modul Filmmaker, unul pe care îl recomand și eu pentru vizionarea filmelor.

Am încercat o calibrare relativ rapidă, întrucât multitudinea de reglaje pe care le permite acest televizor ar fi însemnat că o calibrare ca la carte să dureze câteva ore. După cele mai rapide reglaje am ajuns la deviații medii Delta E94 de 2.0 și Delta E2000 de 3.0, cu maxime de 6.0, respectiv 6.9. Nu sunt cele mai mici deviații, dar arată care este potențialul panoului LG OLED48CX6LB după o calibrare atentă și riguroasă. 

Deviații Delta E după calibrare televizor LG OLED48CX6LB:

Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Procesarea scenelor în mișcare este bună, dar nu de top. Am văzut mai bine pe modele Sony ori Samsung, însă asta nu înseamnă că LG OLED48CX6LB se descurcă rău. Există ceva ghosting și blurare în scenele puternic contrastante, cu mișcări rapide ale subiectului, dar nu aș spune că aceste fenomene sunt deranjante. Asta fiindcă pentru sport, de exemplu cu fotbal, tenis ori handbal, din ce am urmărit eu, nu am găsit scene în mișcare care să se dovedească enervante. Sunt mici artefacte pe acolo, dar eu analizam imaginea la sânge și nu doar urmăream liniștit competiția.

Unde m-a impresionat LG OLED48CX6LB a fost la upscaling. Cred că este primul televizor care reușește să facă upscaling extrem de reușit de la conținut SD (de pe cablu) până la UHD 4K. Nu spun că nu distingi diferențe între conținutul nativ UHD și cel cu upscaling de la SD, dar este cu siguranță cel mai bun algoritm din ce am testat până acum.

LG OLED48CX6LB vrea să atragă și pasionații de jocuri și aș spune că în special pe cei care preferă consolele. Pentru aceștia, televizorul propune câteva elemente ce merită menționate. Pe lângă cele 4 porturi HDMI 2.1, ce suportă semnal până la rezoluție 4K cu maximum 120 Hz, televizorul promite și un timp de răspuns dintre cele mai mici pentru un televizor OLED, precum și un input lag scăzut. Nu am echipamentele necesare măsurării acestor timpi, dar am jucat câteva zeci de minute anumite jocuri (pe desktop PC) și nu am sesizat că timpul de răspuns ori input lag-ul ar afecta în vreun fel experiența. Trebuie să menționez că nu sunt gamer nici măcar amator, doar de distracție mă mai joc pe PC din când în când, în măsura timpului disponibil.

Aici, la jocuri, ar trebui să conteze diagonala mai mică a acestui televizor. De ce? Fiindcă rezoluția 4K la o astfel de diagonală generează o densitate mai mare a pixelilor, deci o imagine mai sharp, cu detalii mai bine definite. Iar în jocuri asta chiar contează, mai ales că, cel mai probabil, în sesiunile de gaming vei sta ceva mai aproape de televizor față de momentele în care vizionezi un film, de exemplu. 

Ca un scurt rezumat aici: LG OLED48CX6LB oferă o imagine de cea mai bună calitate, demnă de un televizor premium. Chiar dacă nu este totul perfect, calitatea imaginii, analizată per-ansamblu, este dintre cele mai bune pe care le-am văzut până acum. Închei capitolul cu un minus – LG OLED48CX6LB nu este compatibil HDR10+, standard ce nu ar trebui să lipsească al un teelvizor premium, din gama de preț unde concurează acesta.

Sunet

Nu aș spune că LG OLED48CX6LB anunță prea multe aici prin fișa tehnică. Puterea maximă a celor 4 difuzoare este de 40W, câte 10W pentru fiecare dintre ele, iar separarea canalelor este de tip 2.2. Există suport Dolby Atmos, dar și funcții de tunig audio precum AI Soud Pro ori Clear Voice IV. Totuși, cea mai interesantă mi s-a părut funcția AI Acoustic Tuning, ce încearcă să adapteze sunetul la încăperea în care este televizorul.

AI Acoustic Tuning, odată pornit, folosește microfonul din telecomandă spre a analiza cum ajung undele sonore la telecomandă, înțelegând astfel, într-o anumită măsură, geometria încăperii. Astfel, sunetul este ajustat în conformitat și trebuie să recunosc că este perceptibilă o îmbunătățire a calității sunetului când folosești AI Acoustic Tuning, semn că această funcție chiar face câte ceva din ce promite.

Pe de altă parte, preseturile CInema și Muzică mi s-au părut suficient d ebine reglate spre a fi folosite mai mereu, cum de altfel și Clear Voice este foarte bun pentru emisiuni, gen știri sau talk show.

Calitatea sunetului este bună, aș spune că mai bună decât mă așteptam. Nici bass-ul nu este tocmai rău, reușește să fie destul de plin, de adânc (atât cât se poate la un televizor). În rest, totul sună cel puțin decent. Volumul maxim este și el surprinzător, cu siguranță mai înalt decât credeam după analiza fișei tehnice, ce anunță o putere maximă de 40W.

Însă, ca de fiecare dată la un televizor de top, recomand o investiție minimă alături de LG OLED48CX6LB. Un soundbar ori un sistem de sunet măcar 2.1 sunt de preferat pentru o experiență completă. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Interfata webOS 5.2 pe smartTV LG OLED48CX6LB

Tot ce am găsit legat despre ansamblul hardware este că acest televizor integrează un procesor quad-core. Așa că o să vorbim mai mult despre partea software smart TV.

LG OLED48CX6LB rulează ca sistem de operare deja celebrul webOS. Interfața smart TV a ajuns în cazul de față la versiunea 5. Mai exact, după un update, webOS pe LG OLED48CX6LB este în versiunea 5.2.0.

Înainte de a vorbi despre webOS, haideți să vedem cum arată meniul OSD. Acesta este direct accesibil prin apăsarea butonului Setări de pe telecomandă. Inițial poți accesa anumite setări rapide pentru Mod Imagine, Mod Sunet, Ieșire audio, Temporizator oprire și Rețea (conexiunea Wi-Fi la internet), pentru ca mai jos să regăsești meniul cu toate setările, ce este împărțit la rândul lui în 7 meniuri.

Capturi de ecran din meniul cu setări OSD de pe televizorul LG OLED48CX6LB:

În ceea ce privește interfața webOS 5, mai nimic de reproșat. Mi se pare unul dintre cel mai bine optimizate sisteme de operare de pe orice smart TV. Totul este cumva la îndemână, nu sunt multe meniuri prin care să te pierzi ori care să necesite multe comenzi. Mai mult, pagina de start, ce se afișează la baza oricărui ecran, din orice sursă, este configurabilă, personalizabilă, iar atunci când una dintre aplicații are mai multe opțiuni, acestea sunt afișate direct deasupra ei, deci pot fi imediat accesate.

Capturi de ecran din interfața sistemului de operare webOS 5.2.0 de pe LG OLED48CX6LB:

Totul rulează fluent pe LG OLED48CX6LB cu webOS, despre lag nu prea poate fi vorba. 

Aplicații disponibile sunt multe, nici nu mă așteptam să fie atâtea dintre care să poți alege. Mi-am rupt câteva zeci de secunde din timpul de test și am parcurs lista cu toate aplicațiile. La o numărătoare rapidă mi-au ieșit mai bine de 400 de aplicații ce pot fi instalate, cu cele mai importante prezente acolo, deci mai nimic de reproșat nici aici. 

Conectivitate

Televizor LG OLED48CX6LB

Pe partea wireless, LG OLED48CX6LB aduce Wi-Fi 802.11 ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, și Bluetooth 5.0. Se pare că poți conecta două boxe Bluetooth de același fel la LG OLED48CX6LB, iar acesta le va împerechea automat în mod stereo, chiar dacă ele nu sunt compatibile TWS. Nu am încercat.

Prin contact direct nu sunt atât de multe opțiuni precum la alte televizoare, dar oricum eu cred că mai toată lumea are nevoie zielele astea doar de HDMI. Iar LG OLED48CX6LB oferă patru astfel de porturi, toate de tip 2.1, deci cele mai recente, ce suportă rezoluții (în cazul de față) până la 4K cu maximum 120 fps. Trei dintre porturile HDMI sunt dispuse pe lateral, celălalt este pe spate.

Televizor LG OLED48CX6LB

Alți conectori de pe LG OLED48CX6LB: 3 USB 2.0 (2 pe spate, 1 pe lateral), ieșire audio prin jack de 3.5 mm, ieșire digitală audio, port ethernet RJ-45, Antena/Cable In și Satellite In pe spate, plus slot CI+ 1.4 pe lateral.

Telecomandă

Telecomanda Air Mouse TV LG OLED48CX6LB

LG OLED48CX6LB vine la pachet cu telecomanda inteligentă de tip air mouse, cunoscută drept LG Magic Remote. Din punctul meu de vedere, acest tip de telecomandă este cel mai bun pentru orice smart TV. După numai câteva minute alături de ea te descurci de minune și îți permie să ajungi imediat la orice buton virtual de pe ecran.

Forma telecomenzii este și ea optimă, se așează perfect în palmă. Nu este cea mai ușoară și nici nu este fabricată din materiale pretențioase, ci din plastic lucios ce se zgârie imediat, dar este telecomanda pe care aș prefera-o pentru orice televizor.

Pe telecomandă sunt mai toate butoanele de care ai nevoie și integrează inclusiv microfon, ce-ți permite anumite comenzi vocale.

Preț

Televizor LG OLED48CX6LB nu este încă disponibil la vânzare în țara noastră. L-am găsit listat doar în câteva magazine de prin UK, unde prețurile sunt de circa 1.500 lire sterline, adică undeva la 8.000 de lei. 

Concluzii

Televizor LG OLED48CX6LB

Cu toate că nu știm deocamdată care va fi prețul din țara noastră pentru LG OLED48CX6LB, dacă ne raportăm la cel găsit în UK, aș spune că pentru început acest televizor va costa cel puțin 7.000 de lei.

Pentru această sumă primești un televizor OLED de top, ce nu are puncte slabe evidente. Rămâne doar să te hotărăști dacă pentru câteva sute de lei în plus nu ar merita versiunea de 55 inch… 

Cele mai importante puncte pro și contra pentru televizorul LG OLED48CX6LB:

PRO

  • imagine de cea mai bună calitate, culori, contrast, dynamic range foarte bune;
  • procesare eficientă a imaginii, cu upscaling de top, cel mai bun pe care l-am văzut până acum;
  • conținutul HDR nativ arată excelent;
  • 4 porturi HDMI 2.1, ce suportă conținut până la rezoluție 4K cu 120 fps;
  • panou optimizat pentru gaming, cu timp de răspuns și input lag foarte scăzute pentru un OLED;
  • sistem de operare webOS 5 bine optimizat, ce rulează fluid, care poate fi parcurs simplu și care oferă suficiente posibilități de personalizare și aplicații;
  • telecomanda Magic Remote, de tip air mouse, ajutî mult în navigarea prin interfața smart TV.

CONTRA

  • deși este suficientă în majoritatea situațiilor, luminozitatea maximă este mult sub ceea ce pot produce panouri LED de top;
  • foarte rar și doar în anumite scene, procesarea scenelor în mișcare nu este cea mai bună (nu sunt mari probleme, dar vorbim despre un televizor premium aici);
  • fără suport HDR10+.