Televizor Philips 49PUS7101/12 – review

16/03/2017

Televizoarele cu rezoluție Ultra HD 4K au început să fie din ce în ce mai ieftine, tehnologia nu mai este nouă și aș spune că de acum înainte ar trebui să ne orientăm cu precădere către ecrane de rezoluție înaltă.

Modelul pe care îl analizăm azi este unul de diagonală medie, ba chiar una ce va deveni de bază în următorii ani. Philips 49PUS7101/12 vine cu sistem de operare Android 6.0 Marshmallow cu interfața Android TV și promite câteva caracteristici speciale de procesare a imaginii. Sunt trecute în tabelul cu specificații de mai jos și o să vedem dacă ele aduc cu adevărat ceva în plus.

Specificații pentru Philips 49PUS7101/12

Specificatii televizor Philips 49PUS7101/12

Design

Ca de obicei, să prezentăm conținutul cutiei: televizorul propriu-zis, două suporturi, 4 șuruburi cu cap stea, telecomanda, două baterii AAA, cablu de alimentare și manual de utilizare.

Pentru a monta cele două suporturi pe care televizorul Philips 49PUS7101/12 se sprijină când nu este montat pe perete, avem nevoie de o șurubelniță cu cap stea. Cele 4 șuruburi se prind imediat, nu ai cum să așezi altfel cele două suporturi – cel din stânga în dreapta și invers.

Fiindcă vorbim despre un televizor de 49 inch greutatea nu avea cum să fie prea mare, așa că cele aproape 15 kg nu sunt o problemă pentru o singură persoană.

Privit din față Philips 49PUS7101/12 ne arată niște margini extrem de subțiri: cea de sus și cele stânga/dreapta măsoară doar 7 mm, iar cea de jos are 17 mm. În centrul laturii de jos se află denumirea producătorului, pe o bucată de plastic iluminată.

Nici adâncimea televizorului nu este mare deloc, în punctul cel mai gros având 61 mm, așa că montat pe perete nu se va distanța prea tare de acesta.

Din punct de vedere al materialelor folosite Philips 49PUS7101/12 se laudă cu suporturi din metal, la fel ca marginile de sus, respectiv stânga/dreapta. De fapt acestea sunt prelucrate dintr-o singură bucată de metal, care se unește cu marginea de jos care este din plastic.

Philips 49PUS7101/12 nu lasă impresia unui produs ieftin, iar design-ul este unul minimalist.

Ecran și sunet

Acum să vedem cum… se vede :). Nu cred că există cineva care să cumpere un televizor pentru design, cum sună sau cum se descurcă pe partea de Smart TV, fără să fie interesat de imagine.

Așa că începem analiza. De la prima pornire observăm culori intense, fonturi bine conturate și luminozitate ridicată. Contrastul pare și el suficient, dar o să vedem mai departe cum este și cu el.

După ce ai terminat de parcurs setările inițiale, cu conectarea la rețeaua Wi-Fi și memorarea tuturor canalelor, poți trece la calibrarea culorilor.

În cazul în care nu te pricepi prea bine la asta poți utiliza un colorimetru și un soft special. Eu pentru calibrare exactă am avut la dispoziție un Spider 4 Elite legat la laptop, care la rândul său era conectat la televizor prin HDMI. Din păcate setările sunt salvate în laptop și nu pe televizor, așa că după calibrare nu vei putea folosi aceleași setări și pentru a urmări programele TV.

Asta este, măcar mă pot pronunța legat de imagine după o calibrare corectă. Și spun așa: Philips 49PUS7101/12 reușește să redea culori naturale, vii, fără a reprezenta greșit vreun spectru. Imaginile sunt clare, atât timp cât nu implică multă mișcare rapidă.

Și aici încep cu micile probleme. Prima ar fi tocmai procesarea imaginilor cu mișcări rapide, când apar multe artefacte, mai ales în jurul subiectului aflat în mișcare, ca aici:

Cel puțin la fel de supărător este nivelul de contrast și gama dinamică care nu sunt cele mai ridicate. În părțile întunecate ale imaginii nu avem mai deloc detalii, totul este negru. Aveți mai jos câteva exemple:

În principiu acestea sunt problemele pentru Philips 49PUS7101/12: procesorul de imagine nu este suficient de performant pentru a face față în scenele cu mișcări rapide, iar în mediile puternic contrastante este nevoie de o gamă dinamică mai pronunțată. Probabil și un nou algoritm al softului ar mai putea salva câte ceva. Măcar avem culori corecte și un sharpness bun.

Dacă activăm funcția de upscaling – Ultra Resolution, o să facem mai mult rău decât bine. Din nou procesorul nu face față în scenele cu multă mișcare și apare ghosting și multe artefacte în fundal. Așa că mai bine căutați să urmăriți programe HD fără upscaling activat.

Nici funcțiile ”Reducere Zgomot”, ”Reducere artefact MPEG”, ”Perfect Natural Motion” sau ”Clear LCD” odată activate nu ajută prea mult, nu reușesc să aducă îmbunătățiri considerabile.

Trebuie căutat un echilibru cât mai bun între fiecare setare, căci în mai toate cazurile funcțiile pot fi activate pe intensitate scăzută, medie sau înaltă, în funcție de cât de tare vrei să intervină în procesarea imaginii.

Unul dintre avantajele clare ale unui televizor Philips față de concurență este dat de funcția Ambilight, atunci când ea este prezentă, căci nu toate au așa ceva. Philips 49PUS7101/12 aduce lumini ambientale pe 3 laturi, unele care pot fi sincronizate cu imaginea, cu sunetul, cu o anumită aplicație sau poate emite o anumită culoare, dintre cele 5 disponibile.

Recunosc că până să văd la lucru tehnologia Ambilight nu eram deloc convins de ceea ce-ți oferă cu adevărat. Acum, fiindcă Philips 49PUS7101/12 este al doilea televizor cu Ambilight pe care îl testez, recunosc că această tehnologie merită toată atenția. Reușește să aducă acel ceva în plus pe care nu-l găsești la competitori și mă mir că nici unul dintre ei nu a adus până acum o funcție măcar similară.

Trecem la sunet și aici avem o surpriză plăcută. Faptul că sunt puse la dispoziție două difuzoare pentru frecvențele înalte și medii și un woofer care se ocupă de cele joase, se simte. Primim un sunet bun la o intensitate maximă mai mult decât suficientă pentru o cameră de dimensiuni medii spre mari.

Totuși, peste circa 85 – 90% din putere apar ceva distorsiuni, însă la acel nivel deja este mai mult decât vei avea nevoie în orice situație.

Vocea este foarte clară, înaltele mi-ar fi plăcut mai ascuțite, iar bass-ul ceva mai grav, mai adânc. Cu toate acestea nu pot spune despre sunetul lui Philips 49PUS7101/12 că este rău, nicidecum, ba chiar este unul bun, mai ales pentru zona de preț unde se situează televizorul.  

Hardware, sistem de operare și aplicații

Despre ansamblul hardware din spatele lui Philips 49PUS7101/12 nu știm decât că este compus dintr-un procesor quad-core și că memoria internă este de 16 GB, cu ceva spațiu ocupat de sistemul de operare și aplicațiile preinstalate.

În circa jumătate din timp ansamblul hardware reușește să ruleze fluent sistemul de operare, iar în cealaltă se descurcă mai greu, apărând lag și întârzieri mai mici sau mai mari. Nu sunt probleme extrem de mari, însă experiența de utilizare putea fi mai plăcută.

În cazul aplicațiilor mai complexe se vede clar că procesorul nu face față cu brio. Nici în browsing nu se descurcă tocmai bine, încărcarea paginilor mari durează uneori și mai bine de 10 secunde.

Sistemul de operare este un Android 6.0 Marshmallow cu interfața gândită special pentru Smart TV-uri, anume Android TV. Presupune o aranjare logică și destul de ergonomică a meniurilor, chiar dacă uneori durează ceva mai mult să ajungi la un anumit ecran.

Galerie de screenshots cu meniul Android TV de pe Philips 49PUS7101/12:

Aplicațiile disponibile pentru Philips 49PUS7101/12 sunt grupate în două locuri: App Gallery de la Philips și Play Store de la Google. Sunt destule disponibile în ambele, așa cum am mai spus mai multe decât văd eu necesare a fi instalate pe un TV.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Philips 49PUS7101/12 menționez: App Gallery, Tellybean, Badland, LightWawes, Fishing TV, Film BOX Live, Berliner Philarmoniker, Cloudio TV, Viewster, Darts, Tetris, Google Play Store, Google Play Movies, Google Play Music, Google Play Games, YouTube, Netflix, Antena Play, Șapte Seri, seenow, CineMagia, Gazeta Sporturilor, iConcerts, Cloud Explorer, dailymotion, Internet Browser, Deezer, MeteoNews.TV, Primele Selecții, Suport digital, EuroNews, TV5 Monde, France 24, TeamViewer, Social TV, Vizionare la TV, Înregistrări, Demo, Ghid TV,

Aplicațiile preinstalate pe Philips 49PUS7101/12

Conectivitate

Pe partea de conectivitate Philips 49PUS7101/12 se prezintă bine, nu-i lipsește mai nimic. Avem fără fir conexiuni Wi-Fi 802.11n și bluetooth pentru a conecta un gamepad sau o boxă wireless.

Pe spatele dispozitivului, către dreapta jos sunt amplasate următoarele: LAN RJ-45, ieșire audio digitală, cablu IEC75, satelit, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 4 x HDMI (1 și 2 suportă rezoluții 4K cu protecție HDCP 2.2), intrare component (YPbPr), SCART, intrare audio stânga/dreapta, intrare audio DVI, ieșire căști prin jack de 3.5 și slot CI+.

În partea stângă, tot pe spate, este situată și intrarea pentru cablul de alimentare cu energie electrică.

Telecomandă

Îmi place când un Smart TV nu aduce doar o telecomandă convențională, care îți îngreunează mult deplasarea prin meniu ca să nu mai spun despre scrierea anumitor cuvinte.

Philips 49PUS7101/12 aduce o telecomandă clasică pe una dintre fețe, chiar dacă și aici găsim butoane ce fac trimitere la Smart TV, iar pe cealaltă parte avem o tastatură full qwerty cu alte câteva butoane ajutătoare.

Chiar dacă pare destul de complexă la prima privire, telecomanda lui Philips 49PUS7101/12 este chiar simlu de folosit. Butoanele sunt aranjate ergonomic, le înveți imediat. Iar dacă ai putea crede că este foarte mare sau grea, îți spun că nu este deloc așa.

Preț

Philips 49PUS7101/12 – 4.000 de lei la eMAG, la promoție la data redactării review-ului cu reducere de la 5.800 de lei.

Concluzii

Acum că am văzut și prețul putem să spunem dacă Philips 49PUS7101/12 merită cumpărat.

Având în vedere prețul la promoție și punctele pro ale acestui televizor tind să zic că acest model ar putea fi o soluție, în primul rând pentru tehnologia Ambilight, Android TV și rezoluția 4K.

Faptul că mai sunt scăpări pe la procesarea imaginii sau că sistemul de operare nu rulează chiar fluid tot timpul mă face să nu-l recomand fără ezitare, ci să-l numesc o alternativă la alte branduri. Care și ce model nu aș putea spune exact fiindcă nu am testat prea multe televizoare.

Iată cele mai importante puncte pro, dar și contra pentru Philips 49PUS7101/12:

PRO

  • funcția Ambilight pe 3 laturi este chiar spectaculoasă și merită pornită;
  • sunet extern bun, cu woofer separat pentru frecvențele joase și intensitate maximă suficientă;
  • telecomanda din pachet ușurează navigarea prin meniu grație unor butoane tip shortcut și prezintă pe o parte tastatură full qwerty, păstrând dimensiuni și greutate reduse;
  • chiar dacă nu rulează tot timpul fluid, Android TV oferă o varietate foarte mare de aplicații ce pot fi instalate.

CONTRA

  • procesarea imaginii nu este cea mai matură, apar fenomene de ghosting, zgomot și anumite artefacte;
  • sistemul de operare se mișcă uneori greoi, iar experiența în utilizare are astfel de suferit.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.