Televizor Philips 65PUS7601/12 – review

21/11/2016

Philips este un nume recunoscut la noi în țară, majoritatea îl asociem de ceva vreme cu produse de bună calitate. Ce mulți nu știu însă este faptul că anumite divizii ale acestui brand nu mai au aproape nimic de-a face cu compania olandeză în sine.

Televizoarele Philips sunt de fapt produse de o companie din Hong Kong, denumită TPV Technology. Asta nu înseamnă că Philips nu mai are chiar niciun cuvânt de spus, având totuși o participație de 30% în joint venture.

Unul dintre televizoarele născute din acest parteneriat este tocmai cel prezentat azi. Vorbim despre Philips 65PUS7601/12, un model pe diagonală mare, cu rezoluție Ultra HD și tehnologie Ambilight, o caracteristică întâlnită doar la Philips.

Modelul primit la test a venit din partea eMAG și este al doilea căruia îi redactez un review. Vor mai fi alte câteva în viitorul apropiat, de la mai toți producătorii importanți prezenți în țara noastră.

Specificații pentru Philips 65PUS7601/12

Specificatii televizor Philips 65PUS7601

Design

philips-65pus7601-1

În cutia de mari dimensiuni (normal, vorbim despre un TV de 65 inch) găsim televizorul, cele două suporturi ce permit așezarea pe o suprafață orizontală, telecomanda cu două baterii AAA, cablu de alimentare și un ghid de utilizare.

În primul rând trebuie să știți că este nevoie de două persoane spre a scoate televizorul din cutie. Greutatea, dar mai ales dimensiunile, sunt vinovate de asta.

Pentru a monta suporturile metalice, căci sunt două la număr, este nevoie de o șurubelniță cu cap Phillips (da, cu doi de ”l”, căci este vorba despre alt Phillips), adică una stea. Sunt patru șuruburi în total, câte două pe fiecare suport, ce asigură montarea corectă.

Cu toate că vorbim despre două suporturi ce se află către extremitățile televizorului, stabilitatea nu mi s-a părut a fi grozavă. Doar dacă atingi produsul acesta intră într-un balans ce se oprește târziu, din cauza centrului de greutate ridicat. Pe Philips 65PUS7601/12 îl văd mai în siguranță montat pe perete.

Designul în sine este simplu, cu marginea din jurul display-ului foarte îngustă. Asta este excelent mai ales pentru că permite efectelor Ambilight să fie mult mai aproape de imaginea propriu-zisă afișată pe ecran.

Ecran și sunet

philips-65pus7601-8

Trecem la ecran, unde Philips 65PUS7601/12 se prezintă foarte bine. Nu toate capitolele sunt absolvite cu brio, însă cele mai importante da.

Luminozitatea maximă, 700 cd/mp dată de producător, face față și în zilele însorite, când lumina de afară pătrunde nestingherită în cameră. Fără a fi dintre cele mai ridicate pe care le-am văzut, ea este suficientă în majoritatea condițiilor. În plus, panelul nu reflectă foarte tare spațiul ambiant.

Culorile sunt naturale, doar în modul Vivid aș spune că sunt supra saturate. În schimb, am găsit că cel mai bine sunt reprezentate în modurile Natural și Standard. Pe Movie consider că balansul de alb este dus prea tare către zona caldă, așadar o tentă de galben este evidentă în culorile deschise. Pare forțat acest mod, chiar și tonurile pielii fiind artificiale.

Desigur, cel mai bine este să reglați după bunul plac tot ce este necesar spre a obține exact acea imagine pe care o doriți. Pentru asta, alegeți modul Personal și începeți a regla Contrastul, Luminozitatea, Culorile, Claritatea (Sharpness), iar pe Avansat sunt disponibile mai multe opțiuni pentru fiecare dintre acestea.

Din păcate, am omis a face câteva capturi de ecran cu setările care mi s-au părut a fi cele mai apropiate de redarea culorilor naturale. Chiar dacă unii consideră că este neapărat nevoie de o calibrare profesională a ecranului, eu zic că pentru majoritatea utilizatorilor este suficient să regleze imaginea fix așa cum le place.

Mi-a plăcut foarte tare și contrastul, unul bogat și care face ca mai toate imaginile să prindă viață cu adevărat.

Există un meniu ce permite reglarea rapidă a celor mai importante setări: contrastul, culorile și claritatea (sharpness). Aici, cei mai puțini tehnici primesc și imagini care arată diferențele între reglaje spre a-și da seama mai ușor care este cea mai bună alegere.

Avem și posibilitatea de a activa anumite funcții pentru o imagine cât mai imersivă. Activați totuși funcția Pixel Perfect la nivelul cel mai de jos, întrucât pe mediu sau înalt tinde să inducă o stabilizare total artificială a obiectelor în mișcare. De exemplu, în sport apar anumite distorsionări.

La upscaling, de la HD către 4K, sunt din nou mici probleme. Apar fenomene de ghosting și ceva cam mult zgomot de imagine. Procesarea nu este tocmai matură, așa că la Philips 65PUS7601/12 este recomandat a urmări conținutul la rezoluția nativă.

Să spunem câteva cuvinte și despre Ambilight, o tehnologie pe care, recunosc, nu o vedeam importantă. În sensul că nu aceasta m-ar fi convins să aleg un Philips. Însă, după cele câteva zile în compania lui Philips 65PUS7601/12, trebuie să recunosc că este interesantă. Nu spun să o țineți activată tot timpul, dar în unele momente chiar face diferența.

În sport, în filme și în clipurile muzicale, totul este mult mai interesant. Acțiunea parcă se petrece și dincolo de ecran, iar asta este impresionant. Avem câte 13 leduri pe fiecare parte din stânga și dreapta ecranului și 25 de leduri deasupra. Desigur niciunul nu se vede din față, fiind pe spate, către extremități. Acestea emit lumină pe peretele din spatele televizorului în deplină concordanță cu ceea ce este afișat pe ecran. Poți alege din meniu ce culoare are peretele din spatele televizorului și astfel culorile emise se reglează automat spre a fi în concordanță cu ce este afișat pe ecran.

philips-65pus7601-24

Recomand tuturor să activeze aceasta funcție în modul cel mai agresiv, adică pe Immersive sau Vivid. Totuși, repet, nu tot timpul, căci poate deveni obositoare la un moment dat.

Poți alege ca Ambilight să fie în concordanță cu sunetul și nu cu imaginea. Atunci creezi practic lumini de club, chiar interesante la o petrecere.

philips-65pus7601-43

Sunetul livrat de Philips 65PUS7601/12 are o putere maximă de 30 W și vine de la două difuzoare de pe spate. Poți alege ca sunetul să fie optimizat în funcție de unde este montat televizorul: pe perete sau pe stand.

Chiar dacă aveam mari așteptări de la cele două difuzoare, am fost dezamăgit. Nimic nu este fidel redat, fie că vorbim despre frecvențele înalte, medii ori joase. Nu avem conturare pentru niciuna dintre ele, toate vin amestecate într-un mod ce nu-i face cinste unui televizor precum Philips 65PUS7601/12. Nici măcar vocea umană nu este corect reprodusă, ca să nu mai vorbesc despre sunetele din filme sau muzica.

Recomand, dacă vă doriți neapărat un astfel de model de televizor, un sistem de sunet separat, fie că vorbim despre un home cinema sau altceva. Ideal ar fi să profitați de ieșirea digitală audio pe care o pune la dispoziție televizorul, spre a nu pierde nimic din calitatea originală venită de la sursă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

philips-65pus7601-5

La capitolul hardware știm doar că Philips 65PUS7601/12 aduce un procesor quad-core, fără alte detalii, și că memoria internă este de 16 GB. Dintre aceștia, o parte este ocupată de sistemul de operare și de aplicațiile preinstalate. Poți oricând suplimenta spațiul de stocare prin intermediul unui stick USB sau a unui HDD extern.

Ca software, în spatele lui Philips 65PUS7601/12 lucrează un Android 5.1 Lollipop în versiunea adaptată televizoarelor. Așadar, Android TV în toată splendoarea sa.

Sistemul este similar cu ceea ce am întâlnit la Sony KD-55XD8577 și rulează în mare parte la fel. Există ceva lag și ușoare întârzieri în anumite momente, însă nimic din cauza căruia să aveți dureri de cap. Oricum mult mai bine decât ceea ce întâlneam la începuturile Smart TV, când fiecare producător venea cu câte o iterație proprie a sistemului de operare.

Galerie de imagini din interfața Android TV de pe Philips 65PUS7601/12:

Din punct de vedere al aplicațiilor, trebuie să știți că lista disponibilă în Google Play pentru Android TV nu este atât de lungă precum cea din magazinul de aplicații regăsit pe telefoanele cu Android. Oricum ar fi, sunt extrem de multe dintre care putem alege, eu aș zice chiar mai multe decât ar fi necesar pentru un televizor.

Dintre aplicațiile preinstalate menționez: Google Play Store, Google Play Music, Google Play Games, YouTube, Internet Browser, Netflix, Seenow, Antena Play, Cinemagia, Șapte Seri, Deezer, Gazeta Sporturilor, Team Viewer, Cloud Explorer, Euronews, Dailymotion ș.a.

Ca să zic că am încercat și jocuri pe Philips 65PUS7601/12, am instalat Real Racing 3 din Google Play Store. Cu un game pad prin bluetooth jocul îți oferă distracție, chiar dacă nu cu cele mai fine detalii sau la un framerate ridicat și constant.

Conectivitate

philips-65pus7601-44

Philips 65PUS7601/12 îți pune la dispoziție cam tot ce ai nevoie pe partea de conectivitate. Fără fir te poți conecta prin Wi-Fi, direct la rețeaua de internet de acasă, dar poți face și mirroring de pe telefon sau tabletă ori PC. Avem și bluetooth pentru a conecta un game pad sau un sistem audio extern.

Prin fir, avem rețea LAN prin RJ-45, 4 x HDMI, dintre care 2 pentru conținut 4K, 3 x USB, ieșire audio optică, audio in composite, jack de 3.5 mm, 1 x SCART, intrare composite YPbPr, dar și mufele clasice pentru cablu TV și satelit.

Conexiunile sunt aranjate către partea din dreapta. Unele sunt dispuse jos, altele pe lateral, iar unele direct pe spate. Cablul de alimentare cu energie electrică este plasat undeva în stânga, pe spatele televizorului.

Telecomandă

philips-65pus7601-38

Telecomanda lui Philips 65PUS7601/12, cea pe care o primim direct din cutie, ne ajută puțin în navigarea prin funcțiile televizorului, dar nu poate face minuni. Este de dimensiuni mari și are o greutate apreciabilă. Am uita să o cântăresc, însă cu siguranță se apropie dacă nu chiar depășește 200 de grame.

Este o telecomandă cu două fețe. La propriu. Cea principală arată ca o telecomandă clasică, cu toate că avem câteva butoane ce ne amintesc că suntem la comanda unui Smart TV. Avem tastă shortcut către Netflix, iar butoanele direcționale acționează și ca zonă capacitivă. Putem așadar fie apăsa săgețile pentru navigare, fie să facem swipe stânga-dreapta sau sus-jos pentru a ajunge mai repede unde dorim. Cu swipe este mai greu să fii exact, căci uneori treci de meniul unde voiai să ajungi. Cu ceva antrenament te obișnuiești și ajungi să mânuiești la fix telecomanda.

telecomanda-philips-65pus7601

Pe partea din spate există o tastatură full qwerty și câteva butoane de navigare. Te ajută în special la căutare sau pe partea de browsing.

Tot pe telecomandă există și microfon prin care putem face search prin motorul de căutare integrat în televizor. Este destul de bun însă e nevoie să rostești destul de clar cuvintele, iar în cameră să nu fie prea mult zgomot de fond.

Preț

Philips 65PUS7601/12 – preț mediu în piață circa 9500 de lei, momentan nu mai apare în oferta eMAG.

Concluzii

philips-65pus7601-33

Philips 65PUS7601/12 mi-a plăcut în special pentru imaginea de calitate pe care o oferă și am apreciat de asemenea funcția Ambilight. Are ceva probleme la upscaling și la scenele cu mișcări rapide când apare fenomenul de ghosting. Nu-i ca și cum este singurul care face așa ceva, însă era mai bine dacă acestea erau mai bine controlate de procesorul de imagine.

Cu Android TV ai multe aplicații la dispoziție, însă parcurgerea tuturor setărilor și funcțiilor nu este tocmai facilă. Până la urmă, fără touchscreen-ul cu care ne-am obișnuit este și normal să fie mai greu.

Iată, la final, principalele puncte pro și contra pentru Philips 65PUS7601/12:

PRO

  • imagine clară, contrast ridicat, culori naturale;
  • funcția Ambilight chiar își face treaba bine, acțiunea pare că depășește granițele ecranului;
  • multe aplicații disponibile în Google Play Store din Android TV.

CONTRA

  • sunetul extern putea fi mai bun, niciun spectru de frecvențe nu este clar definit;
  • fenomene de ghosting și zgomot de imagine vizibile mai ales la upscaling către 4K.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.