Samsung și-a schimbat denumirea modelelor vârf de gamă pentru anul 2017. De la SUHD s-a trecut la QLED, cumva mai aproape de acronimul OLED. Sony, LG, Philips și alți competitori folosesc panel OLED pentru flagship-urile lor, iar Samsung s-a gândit probabil să-i ducă pe potențialii clinți cu gândul către aceste tipuri de display.
Chiar nu contează astfel de detalii, mai important este dacă Samsung, prin gama QLED, poate aduce acea imagine de top pe care clienții o așteaptă în zona vârf de gamă.
Seriile Q7, Q8 și Q9 sunt cele pe care compania sud-coreeană mizează în 2017 pe zona televizoarelor cu pretenții. Dintrea acestea, la noi a ajus în test un model din zona mediană, atât ca încadrare în gama QLED, cât și ca diagonală.
Samsung QE65Q8C aduce ecran curbat, de aici și particula C din denumire. Pentru cei ce-și doresc un panel plat, există gama Q8F (Flat), cu diagonale de 55 și 65 de inch. În seria Q8C se poate alege și o diagonala de 75 inch.
Specificații pentru Samsung QE65Q8C
Design
În uriașa cutie în care vine Samsung QE65Q8C mai găsim și modulul Connect Box, cablu optic ce face legătura dintre modul și televizor, două cabluri de alimentare, telecomanda cu baterii corespunzătoare, standul cu un capac de plastic, șuruburi pentru montarea piciorului, manual de utilizare și alte câteva hârtii.
Samsung QE65Q8C este un televizor mare și greu. Nu prea ai cum să-l montezi de unul singur, cele 26 de kg și dimensiunile sale te fac să apelezi la ajutor.
Standul este format din două părți ce se unesc prin intermediul a 4 șuruburi. Tot de atâtea șuruburi mai ai nevoie și pentru a monta piciorul pe spatele televizorului.
După ce ai terminat asta, nu mai trebuie decât să conectezi cablul optic din pachet în portul de pe televizor, să introduci și cablul de alimentare în televizor și gata, îl poți așeza definitiv la locul său. Să nu uit un aspect important: ambele cabluri ce se conectează la televizor pot fi ascunse prin stand și acoperite cu un capac de plastic, niciunul nu rămâne la vedere.
Acesta este de fapt și un prim punct pro legat de design. Standul, în fapt doar piciorul ce se vede în fața ecranului, are o curbură mai accentuată decât cea a ecranului. Asta probabil pentru o mai bună stabilitate și nu neapărat pentru a sugera privitorului că dispaly-ul este mai curbat decât în realitate.
Un al doilea plus găsit este dat de însuși aspectul televizorului. De la primul contact reazlizezi că ai de-a face cu un model premium. Margini subțiri de jur-împrejur, mult metal, inclusiv spatele este metalic și o senzație de soliditate, de lucru bine fabricat, se face simțită imediat.
Ecran și sunet
Samsung QE65Q8C nu folosește un panel OLED, deși compania sud-coreeană produce unele dintre cele mai bune (ca să nu zic direct cele mai bune) display-uri pentru dispozitive mobile folosind această tehnologie. Pentru telefoane și tablete Samsung numește AMOLED ecranele sale de top, dar la televizoare a rămas tot pe soluția cunoscută ca LCD cu iluminare cu LED. Aici le spune acum QLED.
Am stabilit deja că Samsung QE65Q8C aduce un ecran curbat cu diagonala de 65 inch. Rezoluția este 4K 3840 x 2160 pixeli. Fiindcă vorbim despre asta acum o să spun că pe acest model de televizor am văzut cele mai sharp imagini de până acum. Asta desigur când vorbim despre conținut nativ Ultra HD 4K. Nu am mai întâlnit imagini atât de bine conturate.
Trecem la culori unde Samsung QE65Q8C reușește să facă din nou o treabă extraordinară. De departe cele mai bune culori, cu o gamă extinsă și o calibrare corectă chiar din fabrică. În funcție de modul ales, se poate merge uneori chiar prea departe cu saturația, totuși unora se prea poate să le placă fix așa.
Oricum ar fi, după ce te joci puțin cu setările de culoare și contrast nu ai cum să nu găsești exact acea imagine pe care o vrei, asta fiindcă Samsung QE65Q8C pune la dispoziție cea mai largă gamă de culori pe care am văzut-o până acum. E drept, nu am testat prea multe televizoare, dar oricum pot să afirm cu tărie că reprezentarea culorilor este dintre cele mai bune la ora actuală.
Nu, nu avem avem negru perfect ca în cazul ecranelor OLED, dar Samsung QE65Q8C se apropie extrem de mult de asta. Doar cu iluminarea din spate setată la maxim și în întuneric total vei vedea o ușoară scăpare de gri, dar nimic mai mult. Repet, este foarte bine și din direcția asta.
Contrastul este extrem de ridicat și cred că se poate bate de la egal la egal cu un panel OLED, chiar dacă va pierde totuși ”la mustață”.
Luminozitatea este și la cele mai înalte cote. În fapt, pentru a respecta standardul HDR10+ cu care Samsung QE65Q8C se laudă, era nevoie de un minim de 1000 nits în peak. Modelul analizat se pare că se poate duce până la 1500 nits, iar asta garantează imagini aproape de perfecțiune chiar și în medii cu multă lumină ambinetală. Da, Samsung QE65Q8C face față foarte bine și într-o cameră cu multe ferestre.
La acest fapt contribuie și reflexiile extrem de reduse ale panelului. Doar faptul că este curbat aduce câteva mici dezavantaje. În sensul că, în funcție de unghiul din care vine lumina ambientală aceasta poate fi dusă pe o suprafață mai mare a ecranului față de cazul unui display plat. În plus, unghiurile de vizualizare sunt de-a dreptul limitate, dorr câteva grade față de perpendicular pe centrul ecranului și vei pierde mult din calitatea imaginii. Păcat.
Revenim la plusurile ecranului. Conținutul HDR reprezintă o adevărată desfătare pentru ochii privitorului. Asta doar când vorbim despre conținut HDR nativ, căci Samsung QE65Q8C poate emula HDR-ul chiar și cu imagini SDR. Nu o face tocmai rău, dar îți dai seama de la o poștă că nu-i tocmai ce trebuie.
Nici cu upscaling-ul de la Full HD la 4K nu se descurcă rău, ba din contră. Există doar uneori mici artefacte de tip ghosting în scenele cu mișcări rapide. Asta înseamnă că pentru sport, în special, Samsung QE65Q8C nu reușește să facă cel mai bun upscaling de la Full HD la Ultra HD. În programele SD nici măcar nu încearcă, așa că pe Samsung QE65Q8C nu-l recomand decât pentru posturi HD.
Imaginea pe care Samsung QE65Q8C o oferă privitorului este una dintre cele mai bune pe care le-am văzut. Singurele mici probleme sunt la upscaling cu ușoare artefacte ghosting.
Galerie cu capturi de ecran din meniul de setări al lui Samsung QE65Q8C:
Sunetul are o putere maximă de 60W, iar Samsung ne anunță în fișa tehnică despre o configurație 4.2. Asta înseamnă că sunt și două difuzoare pentru frecvențele joase, numite woofer.
În practică, sunetul s-a dovedit mai mult decât mulțumitor, chiar dacă, la fel ca toate televizoarele din zilele noastre, nu regăsim un bass adânc. El există pe acolo, dar nu poate fi vorba despre un sunet la același standard cu imaginea oferită de Samsung QE65Q8C.
Înaltele și mediile sunt foarte bine redate, vocea este clară indiferent de tipul de conținut.
Sunetul este bun, dar, pentru o experiență în aceeași notă cu imaginea, recomand un sistem Home Cinema. Cu o investiție de circa 15 – 20% din prețul televizorului Samsung QE65Q8C poți găsi un sistem de sunet care să ducă totul la un alt nivel.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Nu am găsit prea multe informații despre ansamblul hardware care gestionează sistemul de operare Tizen OS. Cel mai probabil este vorba despre un procesor quad-core, cu 1 sau 2 GB de memorie RAM și 8 GB spațiu de stocare. Îmi amintesc că la un moment dat am găsit prin meniul cu aplicațiile preinstalate informația că ar mai fi circa 3.8 – 3.9 GB liberi utilizatorului. Nu eram în sesiunea de poze, așa că nu am un screenshot pentru voi care să certifice această afirmație.
Sistemul de operare Tizen OS este acum mai matur ca niciodată. Butonul Home scoate la iveală un meniu la baza ecranului. Aici poți aduce cele mai folosite aplicații, le poți schimba ordinea pentru un acces cât mai facil.
Totul rulează mai mereu fără întârzieri majore, cu toate că uneori își mai ia timp pentru o gură de aer. Absolut nimic cu adevărat deranjant, dar trebuia menționat, mai ales că vorbim despre un model din zona superioară de preț.
Tizen OS pune la dispoziția utilizatorului multe opțiuni, accesul către majoritatea dintre ele se face ușor, în doar câțiva pași.
Aplicațiile preinstalate nu sunt prea multe la număr, dar în magazinul dedicat există destule dintre care poți alege. Nu este nici pe departe la nivelul Android TV, dar cele mai importante sunt pe acolo. Baza pentru un smart TV este deja acolo, mă refer la Netflix, YouTube, Amazon Video, HBO go, TuneIn Radio sau Browser Internet.
Din magazin poți alege, așa cum spuneam, mai toate aplicațiile video, multe audio, dar nu atât de multe jocuri sau dintre cele de social media.
Galerie cu capturi de ecran din interfața sistemului de operare Tizen OS de pe Samsung QE65Q8C:
Conectivitate
Pentru a putea ascunde prin stand absolut orice cablu ce vine din spatele televizorului, Samsung a trebuit să vină cu o inovație, iar aceasta se numește One Connect.
Un dispozitiv ce se conectează la televizor doar printr-un singur cablu optic, extrem de subțire, l-aș numi chiar fragil. Pe de altă parte One Connect box are nevoie de alimentare separată cu energie electrică, așa că din cauza asta am găsit două cabluri identice în cutie.
Pe lângă faptul că nu există decât un singur cablu ce vine din spatele televizorului, One Connect îți mai aduce un avantaj: nu trebuie să ajungi în spatele televizorului ori de câte ori vrei să mai conectezi un alt dispozitiv.
Pe One Connect sunt toate porturile. Avem 4 x HDMI, 3 x USB 2.0, 1 x LAN in prin RJ-45, 1 x ieșire digitală audio, 1 x slot CI+, 3 x intrare RF (terestru, cablu, satelit). Televizorul mai include Wi-Fi și bluetooth, așa că majoritatea elementelor de conectivitate sunt prezente.
Desigur, ne-am putea plânge de lipsa unor conexiuni de tip jack de 3.5 mm ori component, dar când cumperi un televizor din zona asta de preț eu zic că trebuie să conectezi la el doar dispozitive din aceeași gamă, nu unele pe analog.
Telecomandă
În cazul de față, Samsung QE65Q8C a ajuns la noi doar cu telecomanda tip TM1790A, adică una deloc clasică, ci cu doar câteva butoane și funcții smart.
Cea mai inteligentă dintre ele este dată de prezența microfonului ce-i permite utilizatorului să dea comenzi vocale sistemului de operare. În felul acesta, căutările, de orice fel, inclusiv printre aplicațiile instalate, se fac mult mai facil.
Telecomanda este una dintre cele mai elegante pe care le-am văzut. Este confecționată în cea mai mare parte din metal și lasă o impresie de produs premium. Chiar și modul de desfacere al compartimentului de baterii este interesant, asta ca să fie pachetul complet.
Chiar dacă este prevăzută cu doar câteva butoane, navigarea prin meniu se face ușor: singurul minus este dat de lipsa butoanelor de la 0 la 9, ceea ce înseamnă că pentru a ajunge direct la un anumit program este nevoie de mult mai multe apăsări de butoane. În rest, nimic de reproșat.
Preț
Samsung QE65Q8C – 12.999 de lei pe eMAG.ro (cu reducere de 4.400 lei de la prețul inițial de 17.399 de lei).
Concluzii
Într-adevăr, Samsung QE65Q8C are un preț mare, chiar și acum (la data publicării review-ului), după o reducere de 4.400 de lei, rămâne un televizor scump. Dar asta este, dacă vrei una dintre cele mai bune imagini de pe piață trebuie să plătești.
Spun că Samsung QE65Q8C oferă una dintre cele mai bune imagini chiar și comparând acestă latură cu competiția ce oferă paneluri OLED. Tehnologia QLED de la Samsung este la prima generație, așa că sunt curios ce ne rezervă anii viitori. Da, știu că din punct de vedere tehnic diferențele dintre SUHD și QLED nu sunt enorme, ci a fost mai degrabă o strategie de marketing, dar, după ce l-am văzut la lucru pe Samsung QE65Q8C, îmi dau seama că s-au făcut și progrese semnificative.
Termin un review lung cu principalele puncte pro și contra pe care le-am găsit în dreptul televizorului Samsung QE65Q8C:
PRO
- imagine de cea mai bună calitate, culori extrem de bine redate, luminozitate înaltă, la fel și contrastul, sharpness excelent;
- One Connect face mult mai ușoară conectarea diferitelor dispozitive la televizor, fără a mai fi nevoie de a ajunge în spatele televizorului;
- niciun cablu nu se vede ca fiind conectat la televizor, standul având un design inteligent;
- design plăcut, calitate înaltă de fabricație, mult metal folosit în finisarea exterioară a televizorului, dar și a telecomenzii, totul duce cu gândul la produs premium.
CONTRA
- unghiuri de vizualizare extrem de înguste, doar la câteva grade față de perpendicular pe centrul ecranului și calitatea scade simțitor.
- chiar și având în vedere caracterul premium și reducerea de la data publicării review-ului, prețul rămâne destul de ridicat.