Televizorul de azi este al doilea Samsung QLED pe care îl testez în 2018. În primăvară vedeam la lucru modelul QE65Q7FNAT, iar acum a venit rândul celui mai cel QLED de la Samsung de până acum.

Și, așa cum veți descoperi din rândurile de mai jos, Samsung QE65Q9FNAT nu este doar pe hârtie flagshipul televizoarelor gigantului sud-coreean, ci se descurcă excelent și în realitate.

Specificații pentru Samsung QE65Q9FNAT

Specificatii TV Samsung QE65Q9FNAT

Design

Samsung QE65Q9FNAT a ajuns la noi în cutia de retail, una extrem de mare și de grea, pachetul având peste 40 de kg. Așa că pentru a desface și monta acest televizor este în mod clar nevoie de două persoane. În cutie am găsit televizorul, standul alcătuit din două piese, șuruburi pentru a monta standul, telecomanda cu baterii compatibile, One Connect Box, cablul unic pentru conectare One Connect Box și televizor, cablul de alimentare și manual de utilizare.

O să trec rapid prin acest capitol, nu sunt multe de spus despre designul unui televizor, de obicei. O să mă refer în special la faptul că toată gama QLED 2018 a primit un design ce-i permite oricărui televizor să fie așezat chiar și în mijlocul unei camere. Asta fiindcă spatele este și el frumos desenat, simplu, fără a lăsa la vedere vreun cablu.

Sigur că tot există unul, dar acesta poate fi mascat prin interiorul standului, ba chiar este subțire și translucid, deci se va pierde ușor în decor. Avem capac pentru picior, precum și pentru zona în care standul se unește cu spatele televizorului.

Un model cu linii ce par a crea ușoare valuri este suficient de elegant și modern în același timp pentru ca spatele să se potrivească în orice încăpere.

Din punct de vedere al construcției și materialelor, nu aș putea spune că Samsung QE65Q9FNAT impresionează, că te va da pe spate, însă în niciun caz nu va dezamăgi.

Ce nu mi-a plăcut a fost stabilitatea televizorului atunci când este folosit cu standul. Acesta are un singur picior ce face ca televizorul să nu fie deloc stabil. Acum, nu zic că va avea șanse de a cădea de unul singur, fără ”ajutor”, dar, la cea mai mică atingere, se balansează mult în toate direcțiile și nu lasă deloc senzația de siguranță. Un copil prin preajma lui va da clar emoții proprietarului.  

Ecran

Calitatea imaginii pe Samsung QE65Q9FNAT

Așa cum sunt sigur că știți cu toții, Samsung nu folosește paneluri OLED pentru gama sa televizoare, nici măcar pentru flagship. Explicațiile țin de fiabilitate și alte aspecte pe care nu le dezbatem acum. Pe noi ne interesează cum ”se vede” pe Samsung QE65Q9FNAT.

Dacă aș vrea să scap repede cu acest review aș putea să zic simplu: imaginea oferită de Samsung QE65Q9FNAT este cea mai bună pe care am văzut-o până acum. De la culori superbe, la contrast extrem de ridicat, la luminozitate de-a dreptul uriașă și până la algoritmi de mișcare ce redau perfect orice scenariu, totul este la superlativ. Poate doar unghiurile de vizualizare ce nu sunt dintre cele mai largi să mai știrbească din imagine, dar nu știu câți vor privi televizorul de la unghiuri mai deschise de 45 de grade.

Mulți vor spune că nivelul de negru nu poate fi perfect decât la un panel OLED și au dreptate. Dar, sincer, acest Samsung QE65Q9FNAT se apropie atât de mult de un OLED din acest punct de vedere, încât această temere, dacă există, ar trebui să dispară. Sigur că în întuneric complet, cu luminozitatea ecranului la un nivel peste medie, negrul va avea ușoare nuanțe de gri, dar nu este absolut nimic de speriat, ba chiar un ochi mai puțin avizat nici nu va băga de seamă acest aspect.

Din punct de vedere al culorilor, am făcut câteva teste cu colorimetrul, iar rezultatele le expun pe scurt. Din fabrică, cu televizorul conectat la laptop spre a testa și calibra culorile, nu poți alege decât modurile Standard, Dinamic și Joc. Am făcut teste cu fiecare dintre ele, iar rezultatele nu au fost dintre cele mai bune, cu deviații deltaE mult peste ceea ce este considerat corect, adică valori mai mici de 3.

Deviații deltaE în modurile Standard, Dinamic și Joc pe Samsung QE65Q9FNAT:

Am trecut la calibrarea ecranului prin intermediul meniului OSD, unde putem regla mulți, foarte mulți parametri, de la banalele luminozitate, contrast și culori, până la punctul de alb în 3 sau 20 de puncte.

După prima încercare de calibrare am obținut un deltaE (dE) mediu de 3.4, cu o valoare maximă de 8.9. A doua încercare a adus mai jos deviațiile, cu un dE mediu de 3.2 și un maxim de 7.9.

Deviații deltaE după două încercări de calibrare Samsung QE65Q9FNAT:

Din experiență vă spun că se putea și mai bine de atât, cu o calibrare mai atentă după reglaje și pe partea de moduri Gamma, tentă V/R ș.a.m.d. Oricum ar fi, este clar că Samsung QE65Q9FNAT afișează culori corecte, dacă utilizatorii își doresc să calibreze ecranul.

Galerie cu capturi de ecran din meniul de setări al lui Samsung QE65Q7FNAT:

Ce este cu adevărat de apreciat la imaginea oferită de Samsung QE65Q9FNAT:

  • Culori intense, vibrante, cu nimic mai prejos de ceea ce oferă un OLED;
  • Contrast foarte ridicat;
  • Luminozitate cu adevărat înaltă, nici în camerele în care lumina naturală ajunge direct perpendicular pe ecran nu sunt probleme, asta și din cauza panelului ce reflectă foarte puțin mediul ambiant;
  • Intervalul dinamic (Dynamic Range) este foarte extins, detaliile sunt dezvăluite atât din zonele luminoase, cât și din cele întunecate, în aceeași imagine;
  • Algoritmul de procesare a imaginii și procesorul de imagine fac ca orice conținut să fie afișat la cele mai înalte standarde. Upscaling-ul de la conținut HD la Ultra HD se face exemplar, artefactele de mișcare aproape că nu există, ca să le observi trebuie să le cauți cu adevărat căci apar foarte rar și absolut deloc deranjant.

Practic, cu Samsung QE65Q9FNAT nu contează ce conținut urmărești, emisiuni de divertisment, sport, filme, chiar jocuri, totul este redat aproape perfect.

Aș putea să mai spun multe despre Samsung QE65Q9FNAT, dar vreau să mă opresc și să rezum din nou: acest televizor oferă cea mai bună imagine pe care am văzut-o până acum. Punct.

Exemple de imagini oferite de Samsung QE65Q9FNAT:

Sunet

Este clar că Samsung și-a concentrat eforturile pe imaginea oferită de modelul QE65Q9FNAT, căci sunetul nu-l pot numi decât cel mult decent. Nu este tocmai rău, dar, raportat la ecran, este de-a dreptul modest.

Avem difuzoare de tip 4.2, cu woofere și o putere maximă de 60W. Da, volumul maxim este suficient pentru orice încăpere, dar calitatea lasă mult de dorit, mai ales că vorbim despre un flagship. Bass-ul este sec, înaltele nu sunt cele mai fine, poate doar mediile să zic că sunt bine redate.

Este clar: lângă Samsung QE65Q9FNAT este obligatoriu un sistem de sunet dedicat, măcar un soundbar de calitate dacă nu altceva mai pretențios.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Nu am multe detalii despre ansamblul hardware, nici despre procesor și nici despre memoria RAM, știu doar că spațiul intern de stocare este de 8 GB, dintre care mare parte este ocupat de sistemul de operare și de aplicațiile preinstalate.

Tizen OS pentru TV este un sistem de operare matur, este evident că Samsung își dă silința în ceea ce-l privește, că încă dezvoltă acest software, iar evoluția este clară.

Avem o interfață simplă, intuitivă, totul decurge fluent, nu există lag, iar experianța de utilizare este la cote înalte.

Galerie cu capturi de ecran din interfața sistemului de operare Tizen OS de pe Samsung QE65Q9FNAT:

Sunt destule aplicații preinstalate pe Samsung QE65Q9FNAT, cele mai importante sunt deja acolo. Altele sunt disponibile în magazinul de aplicații. Chiar dacă nu sunt atât de multe precum găsim în Google Play pentru Android TV, toate cele esențiale pentru un smart TV sunt în magazinul Samsung.

Samsung aduce ceva inedit pe gama sa de televizoare QLED. Am vorbit despre modul Ambient și în cazul modelului QE65Q7F și mai spun câteva cuvinte și de data asta.

Modul Ambient îți permite să afișezi un fel de screensaver atunci când îți dorești asta. Poți personaliza conținutul afișat, însă cel mai interesant este că poți folosi smartphone-ul și aplicația SmartThings spre a reda pe ecran o imagine ce se va asorta perfect cu ceea ce este în spatele și în împrejurimea televizorului.

Modul Ambient de pe Samsung QE65Q9FNAT:

Conectivitate

Alt atu pentru Samsung QE65Q9FNAT este dat de modulul de conectivitate One Connect Box. Acesta permite ca din televizor să iasă un singur cablu, ce se ocupă inclusiv de alimentarea cu energie electrică a acestuia. Cablul de curent intră doar în One Connect Box.

Modulul propune elementele de conectivitate necesare în 2018, cu 4 x HDMI, 3 x USB, ieșire digitală audio, slot CI+, RJ-45, intrare RF pentru cablu digital, satelit și terestru.

În plus avem Wi-Fi cu Wi-Fi Direct și Bluetooth pe partea de conectivitate fără fir.

Telecomandă

Telecomanda modelului Samsung QE65Q9FNAT este una extrem de elegantă și micuță. Se simte foarte plăcut în mână, fiind fabricată în cea mai mare parte din metal. Este construită solid și finisată cu atenție la detalii.

Din păcate este singura telecomandă pe care o primești și nu dispune de butoane numerice sau altele ce pot face mai ușoară navigarea printre programe sau prin meniu. Din fericire permite comenzi vocale prin microfonul încorporat.

Un alt aspect de apreciat la telecomandă este acela că se conectează prin Bluetooth la modulul One Connect Box. De ce este asta de apreciat? Fiindcă astfel modulul nu trebuie să preia semnal IR ca în cazul telecomenzilor convenționale, deci poate fi ascuns într-un sertar sau un raft cu ușă, ascuns vederii.

Preț

Televizor Samsung QE65Q9FNAT12.000 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Odată cu trecerea timpului prețul unui Samsung QE65Q9FNAT s-a așezat. Spun asta fiindcă inițial costa peste 15 – 16.000 de lei. În primăvară când am testat modelul QE65Q7FNAT era cam la același preț cu acest flagship.

Probabil acum vă întrebați dacă totuși Samsung QE65Q9FNAT merită costul afișat. Ei bine, dacă vă doriți cea mai bună imagine disponibilă momentan și vă permiteți, garantat nu veți fi dezamăgiți. Vine la pachet cu modul One Connect Box ce permite ca din televizor să iasă un singur cablu, are un sistem de operare foarte bun – Tizen OS și alte mici detalii ce vor fi apreciate cu siguranță.

Va trebui însă să mai puneți ceva bani și pentru un sistem de sunet separat, căci sunetul oferit de televizor este cel mult decent, mai ales când îl raportăm la imaginea oferită. Nici unghiurile de vizualizare nu sunt cele mai largi.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Samsung QE65Q9FNAT:

PRO

  • culori superbe, contrast înalt și luminozitate extrem de ridicată, nu sunt probleme nici când lumina naturală ajunge direct perpendicular pe ecran;
  • interval dinamic ridicat, nivel de negru ce se apropie foarte tare de ceea ce poate un OLED;
  • procesare excelentă a imaginii, upscaling aproape perfect, fără artefacte de mișcare;
  • sistemul de operare Tizen OS se mișcă fără lag, oferă o interfață intuitivă și toate aplicațiile necesare pe un smart TV;
  • modulul One Connect Box poate fi ascuns privirilor și face ca din televizor să iasă un singur cablu;
  • design ce permite amplasarea televizorului chiar și în mijlocul camerei.

CONTRA

  • unghiuri de vizualizare limitate;
  • sunet mediocru;
  • când este așezat pe suport, televizorul este cam instabil, se balansează destul de tare la cea mai mică atingere.