Televizor Samsung UE49KS7502 – review

07/12/2016

Continuăm seria de review-uri pentru televizoare, de această dată prezentăm un model cu ecran curbat de la Samsung. Mă așteptam să fie unul dintre versiunile poziționate mai sus din gamă, precum unul din seria KS9500 sau KS9000, poate măcar unul KS8000, însă până la urmă m-am ales cu un Samsung UE49KS7502.

Acum nu cred că ar trebui să mă vait din astfel de motive, mai ales că de data aceasta vorbim despre un model ceva mai accesibil ca și cost de comercializare. Nu vă așteptați totuși la un chilipir, fiindcă avem până la urmă multe tehnologii încorporate, doar particula SUHD ar trebui să spună destule. Pe lângă asta, puteți vedea în tabelul de mai jos cu ce vine la pachet un Samsung UE49KS7502.

Specificații pentru Samsung UE49KS7502

Specificatii televizor Samsung UE49KS7502

Design

samsung-ue49ks7502-21

Din cauza faptului că Samsung UE49KS7502 este un televizor cu ecran curbat, se subînțelege cumva o cutie ceva mai groasă. Cu toate astea nu e ceva de speriat, mai ales că diagonala display-ului nu este una dintre cele mari, cu 49 de inch se adaptează destul de bine și în camere ceva mai mici.

În pachet găsim și telecomanda împreună cu două baterii AAA, cele două suporturi, Samsung One Connect cu cablul aferent, o lavetă din microfibră, cablul de alimentare, manual de utilizare și alte câteva accesorii din plastic.

Televizorul este destul de ușor de scos din cutie de către o singură persoană, iar suporturile se montează extrem de facil. Nu trebuie să folosești nici măcar un șurub, doar împingi cele două picioare în locașurile lor și gata.

Designul propriu-zis este unul elegant, cu margini extrem de subțiri, așa cum ne așteptăm deja de la orice model din gamele superioare ale unor producători consacrați. Laturile de sus, stânga și dreapta sunt de culoare neagră pe față și cromate pe lateral, iar cea de jos este cromată chiar și pe partea frontală, la fel ca cele două suporturi. Logo-ul Samsung este poziționat central și se poate aprinde atât de intens pe cât își dorește utilizatorul.

Ecran și sunet

samsung-ue49ks7502-12

Trecem la ecranul curbat al lui Samsung UE49KS7502. În primul rând o să vă spun că acesta reflectă ceva cam pronunțat mediul ambiant și, mai mult, tocmai din cauză că este curbat, va reflecta lumina ambientală și din unghiuri din care un display plat nu o va face. Asta deranjează destul de tare dacă ai poziționat televizorul cu fața către ferestre, ca în cazul meu. Desigur, noaptea sau cu draperiile trase nu sunt probleme.

SUHD înseamnă la Samsung cam tot ce poate momentan acest producător în materie de experiență vizuală în cazul televizoarelor. Când adaugi și HDR 1000, Ultra Black, Mega Contrast, UHD Dimming, Auto Depth Enhancer, Auto Motion Plus, Peak Illuminator Pro sau Digital Clean View, înțelegi că ai de-a face cu multă tehnologie care dorește să-ți ofere o imagine desăvârșită.

Reușește asta Samsung UE49KS7502? Din tot ce am testat până acum (puțin ce-i drept în materie de televizoare) și din ceea ce am mai văzut pot să spun că da, acest model reușește să fie în față.

Culorile sunt setate pe un mod ușor vivid, însă nu deranjează. Luminozitatea este foarte intensă, iar contrastul cu adevărat ridicat. Asta când de-abia ai scos televizorul din cutie și alegi modurile prestabilite de producător.

Dacă vrei să reglezi totul așa cum îți dorești, atunci ai la dispoziție multe setări de imagine și, cu multă, multă răbdare, poți ajunge la acele culori, luminozitate și balans de alb ideale. Deci, poți ajunge să vezi culorile într-un mod pe cât se poate de natural.

Eu am reglat totul cu ajutorul unui colorimetru Spyder4ELITE, pe care l-am împrumutat de la un prieten. Am legat prin HDMI televizorul la laptop, iar apoi am lăsat dispozitivul împreună cu softul dedicat sa-și facă treaba.

În final m-am ales cu o luminozitate mult redusă față de cum ar regla-o majoritatea utilizatorilor și cu culori ce la prima vedere par mult mai palide decât te-ai aștepta. Însă, negrul este de o profunzime uimitoare, exact așa cum ar trebui. Contrastul, de asemenea, pare că nu mai este atât de ridicat, iar balansul de alb ceva cam prea tare către partea caldă.

Până la urmă, asta înseamnă o calibrare corectă a culorilor, niciodată în viața reală nu o să primești un roșu sau un galben atât de intens precum încearcă sa-l afișeze televizoarele moderne cu setările inițiale.

Ce trebuie să știți este că Samsung UE49KS7502 poate fi reglat în profunzime, însă asta necesită multe, multe ore de setări. Eu am făcut trecerea mereu între modul PC, cu televizorul legat la laptop, unde setările de imagine erau salvate în Windows, și modul TV. Astfel încercam să ajung la aceeași calitate precum cea oferită prin laptop, deci cea reglată de un software și un dispozitiv profesionale.

samsung-ue49ks7502-32

 

Mult mai ușor poți face aceste calibrări cu un colorimetru dedicat reglajului televizoarelor, pe care însă eu nu l-am avut la dispoziție și nici mulți dintre clienți nu cred că îl vor avea. Însă, sincer, nu știu câți dintre aceștia vor alege să facă asta. Cei mai mulți vor dori să-și regleze imaginea exact așa cum le place, iar asta nu este deloc de condamnat.

Ce trebuie să reținem aici este că Samsung UE49KS7502 reușește să ofere o imagine excelentă, cea mai bună din ce am testat până acum. Reglajele ample pe care le pune la dispoziție vor pemite fiecăruia găsirea imaginii căutate.

Trebuie menționată și rezoluția Ultra HD 3840 x 2160 pixeli, care, în combinație cu o diagonală nu foarte mare, înseamnă o densitate a pixelilor mai crescută. Deci, vei avea parte de imagini mult mai bine conturate. În funcție de conținut, atunci când ai parte cu adevărat de rezoluție 4K, chiar nu am avut ce-i reproșa acestui model de televizor.

Samsung UE49KS7502 reușește foarte bine să facă și upscaling. De la Full HD la 4K aproape că face asta perfect, cu doar mici imperfecțiuni pe ici și colo, în cele mai dificile scenarii. Apar doar ușoare fenomene de ghosting în scenele foarte rapide și doar în plan secund, nu neapărat în zona de focus. Chiar impresionant algoritmul de upscaling propus pe Samsung UE49KS7502.

Cum o imagine bună trebuie însoțită și de un sunet pe măsură, Samsung UE49KS7502 aduce în ecuație și difuzoare cu putere maximă de 40W. Sunt trei la număr, cu woofer inclus. Însă asta nu înseamnă nepărat că bass-ul va fi cu adevărat adânc. Ba chiar parcă să zic că nici nu am simțit atât de tare influența difuzorului de joase pe cât mă așteptam. Este și normal, întruct asta ar presupune prezența unei cutii de rezonanță, pe care însă grosimea televizoarelor din ziua de azi nu o permite.

samsung-ue49ks7502-34

Frecvențele înalte sunt clare, mediile bine reproduse, vocea este bine redată, iar joasele, așa cum am spus deja, nu impresionează neapărat. Pentru un televizor este până la urmă suficient.

La fel cum pot spune și legat de intensitatea maximă. Suficientă în majoritatea cazurilor, însă nu poți emite pretenții în a organiza o petrecere doar cu sunetul emis de televizor.

Eu recomand ca atunci când alegeți un televizor bun, deci unul ceva mai scump, să aveți în vedere și un sistem de sunet care să-l pună în evidență.

Hardware, sistem de operare și aplicații

samsung-ue49ks7502-22

Despre ansamblul hardrware nu avem prea multe informații. Știm daor că Samsung UE49KS7502 aduce un procesor quad-core și cam atât. Până la urmă, mult mai important este cum rulează sistemul de operare din spate.

Samsung propune Tizen OS în cazul Smart TV-urilor sale. Acesta nu-ți permite atât de multe opțiuni precum un Android TV, dar măcar, față de acesta, este mult mai ușor de operat.

Meniul este simplu structurat, ajungi repede către oricare dintre opțiunile puse la dispoziție, doar că putea fi doar un pic mai intuitiv. După câteva zile de folosință te obișnuiești și așa.

În cazul Samsung UE49KS7502, sistemul Tizen OS rulează fără lag, tranzițiile între meniuri au loc fără întârzieri majore. Aș spune că mai este de lucrat, însă până la urmă vorbim în esență de un televizor și nu despre un PC sau smartphone.

Aplicațiile la care ai acces prin Tizen OS sunt suficiente, însă nici pe departe la fel de numeroase precum ceea ce ai la dispoziție în Android TV. Totuși, cele esențiale sunt acolo, ba chiar cele mai importante sunt gata instalate.

Vorbim despre web browser, YouTube, Netflix, HBO GO, PLEX, Facebook, TuneIn Radio, Dolce Sport sau Yupp TV. Destul de puține preinstalate, dar poți alege alte câteva care te insteresează din magazinul de aplicații pus la dispoziție de Samsung.

Galerie de screenshots din meniul Tizen OS și din cel de setări de pe Samsung UE49KS7502:

Conectivitate

samsung-ue49ks7502-2

Un element interesant pus la dispozție de Samsung UE49KS7502 este dat de dispozitivul One Connect. Acesta reprezintă un modul ce este legat printr-un singur cablu la TV, dar care îți pune la dispoziție câteva elemente de conectivitate mult mai facil decât cele amplasate pe spatele televizorului.

Desigur, încă mai există direct pe TV câteva mufe, însă mult mai simplu este să legi noi periferice și accesorii prin intermediul One Connect. Asta mai ales dacă ai montat televizorul pe perete.

Recunosc că la început nu înțelegeam rostul lui One Connect, însă și-a dovedit utilitatea imediat ce a fost nevoie să mai conectez și alte dispozitive la televizor, în afară de cele pe care legi în mod normal.

La Samsung UE49KS7502 avem posibilitatea de a ne conecta fără cablu prin Wi-Fi și bluetooth, iar în contact direct avem la dispoziție 4 x HDMI, 3 x USB, ieșire optică digitală audio, slot CI+ în versiune 1.3, jack de 3.5 mm și intrare LAN. Să nu uităm de clasicele conexiuni pentru cablu TV și satelit.

Până la urmă cam tot ce este nevoie în anul 2016, chiar dacă lipsește mufa SCART sau intrare/ieșire component.

Telecomandă

samsung-ue49ks7502-6

O apariție cel puțin surpinzătoare a fost micuța telecomandă din dotarea lui Samsung UE49KS7502. Mă așteptam ca aceasta să fie una suplimentară și să o găsesc împreună cu una clasică în pachet, cu toate butoanele numerice la locul lor.

Nu a fost cazul și doar ceea ce vedeți în imaginile de mai jos a fost oferit standard.

Este cel puțin ciudat ca la un televizor să nu poți trece direct la un anumit număr de canal TV, ci trebuie să alegi de pe ecran cifrele corespunzătoare.

În fine, telecomanda îți oferă control către toate funcțiile televizorului, doar că în unele cazuri ți-ai fi dorit în plus unele butoane dedicate către anumite funcții. Există și microfon încorporat direct pe telecomandă, iar căutarea vocală este destul de exactă.

Preț

Samsung UE49KS7502 – 3999 lei în oferta eMAG, la promoție în momentul publicării review-ului. 

Concluzii

samsung-ue49ks7502-13

Ca să nu ne  lungim și mai mult, spun așa: cel mai important la un televizor este imaginea pe care o oferă. Iar aici Samsung cu modelul UE49KS7502 reușește să fie în top. Cel puțin în topul meu meu este cu siguranță, fiind cel mai bun din ce am văzut în ultimul timp.

Impresionează printr-un negru adânc, aproape perfect, prin culori extrem de plăcute și un contrast ridicat. În plus, funcția de upscaling către rezoluție 4K funcționează extrem de exact, cu doar mici imperfecțiuni afișate în scenele cu mișcări rapide.

Desigur există și scăpări prin alte zone, însă acolo unde este esențial, adică la imagine, Samsung UE49KS7502 se descurcă excelent.

Iată principalele puncte pro, dar și contra, pentru Samsung UE49KS7502:

PRO

  • panel de foarte bună calitate, cu multe tehnologii ce reușeșsc să ofere imagini clare, culori plăcute, contrast ridicat și luminozitate intensă;
  • funcția de upscaling se descurcă excelent în a oferi conținut 4K de la rezoluții mai scăzute;
  • sistemul de operare Tizen OS rulează fără lag și este destul de simplu structurat;
  • modulul One Connect permite un acces mult mai facil către principalele elemente de conectivitate.

CONTRA

  • telecomada din pachet fără butoane numerice îngreuneză accesul direct către anumite posturi TV;
  • ecranul reflectă cam tare mediul ambiant și asta inclusiv din unghiuri din care un panel plat nu ar face-o.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.