Cei ce nu știu foarte exact cine este TCL trebuie să afle că această companie este, printre altele, unul dintre cei mai mari producători de panouri LCD pentru televizoare din lume. Așadar, nu vorbim doar despre asamblarea unor piese ce vin de la diverși furnizori, ci despre un fabricant care se ocupă inclusiv de cea mai importantă componentă a unui televizor, anume ecranul.

Televizorul pe care îl prezint în continuare face parte din gama de top lansată de TCL în 2023, mai exact seria C845, în care sunt propuse momentan modele cu diagonale de 85, 75, 65 și 55 inch. Noi vedem mai departe cum se prezintă la raport TCL Mini-LED 65C845, un televizor ce promite extrem de multe din fișa tehnică și care vine la un preț extrem de competitiv raportat la tot ce este afișat acolo. De fapt, modelul de față este deținătorul premiului EISA Best Product 2023 – 2024 în categoria Home Theatre Mini LED TV.

Specificații pentru televizorul TCL Mini-LED 65C845

Date tehnice

Smart TV
TCL Mini-LED 65C845
EcranLCD VA cu iluminare Mini-LED cu 576 zone, diagonală 65 inch / 165 cm, rezoluție 4K Ultra HD 3840 x 2160 pixeli, aspect 16:9, luminozitate 2.000 nits în peak HDR, rată refresh până la 144 Hz,
Sistem de operareGoogle TV 11
TehnologiiQuantum Dot Wide Color, Dolby Vision IQ, HDR10+, HLG, UHD Deep LEarning AI SR, Digital Noise Reduction,
AccesoriiTelecomandă + baterii, suport central din două elemente + șuruburi prindere, cablu alimentare, manual utilizare
Clasă eficiență energeticăG
Consum de energieClasa energetică G, 111W cu conținut SDR, 250W cu conținut HDR
ConectivitateWi-Fi 6 a/b/g/n/ac/ax pe 2.4 și 5 GHz MIMO, Bluetooth 5.2, 1 x USB-A 2.0, 4 x HDMI 2.1 cu suport HDCP 2.3, 1 x intrare AV, 1 x slot CI, 1 x intrare RF (IEC Terrestrial / Cable), 1 x intrare RF (F Sat), 1 x Ethernet LAN RJ-45, 1 x ieșire digitală audio, 1 x ieșire audio 3.5 mm
Sunet2.1 ONKYO cu 2 x 25W + 20W woofer, Dolby AC4, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS Virtual-X
Greutate22 kg fără stand
25.30 kg cu stand
Dimensiuni1446 × 836 × 79 mm fără stand
1446 × 865 × 320 mm cu stand

Review video

Pachet, design și construcție

⬆️Solid, stabil pe standul său și bine asamblat și finisat, televizorul se duce ca și construcție generală spre segmenul premium.

La mine TCL Mini-LED 65C845 a ajuns în cutia de retail, ce era la rândul ei într-o altă cutie, care a protejat foarte bine pachetul de bază în timpul transportului. În cutie, pe lângă televizorul bine fixat, mai sunt așezate cele două elemente care alcătuiesc standul, șuruburile necesare asamblării acestora, telecomanda cu baterii compatibile, cablul de alimentare și mai multe pliante cu diferite informații, printre care manual de utilizare și ghid de pornire rapidă:

TCL Mini-LED 65C845 poate fi montat pe perete cu un suport compatibil VESA 600 x 400, dar eu l-am așezat pentru test pe comoda din living. Pentru asta a fost nevoie ca inițial să asamblez suportul din două piese. Bine, de fapt sunt trei piese, întrucât elementul ce se prinde de televizor vine cu un capac prin spatele căruia poți trage cablurile spre a le ascunde pe cât posibil. Cablul de alimentare va veni pe spate din partea dreaptă, în timp ce restul firelor vor veni din stânga, acolo este zona de conectivitate cu toate porturile fizice.

Nu este foarte dificil să unești cele două elemente ale standului, dar sunt într-adevăr 10 șuruburi de strâns. În fine, nu e ca și cum vei face asta prea des.

Suportul central oferă o bună stabilitate televizorului, chiar mai ridicată decât mă așteptam. Baza este metalică și este grea, ceea ce coboară îndeajuns centrul de greutate al ansamblului.

Ca design, TCL Mini-LED 65C845 se prezintă întocmai cum ar trebui să o facă un vârf de gamă. Spatele este realizat în parte din plastic și în parte din metal, marginile de pe laterale și cea de sus sunt și ele metalice, realizate dintr-o singură bucată ce se întinde astfel pe cele trei laturi. Latura de jos, de sub ecran, este ceva mai lată decât celelalte, dar nu cu mult și astfel se creează un design tip „bezel less”. Ecranul pare că este introdus în acest cadru metalic.

Pe latura de jos se poate observa pe centru logo-ul producătorului, practic denumirea acestuia. Sub acesta este un modul unde este butonul On/Off și cel pentru activarea/dezactivarea fizică a microfoanelor integrate în televizor. O opțiune de apreciat de către cei ce pun mare preț pe intimitate. Tot pe aici este și un LED de status, ce însă poate fi oprit complet din meniul de setări.

Construcția televizorului TCL Mini-LED 65C845 este de foarte bună calitate, demnă și ea de un flagship, ba chiar se duce spre segmentul premium. Totul este asamblat solid, materialele sunt bine alese, iar finisările de detaliu atent lucrate. 

Ecran

Test culori dupa calibrare televizor TCL Mini-LED 65C845

⬆️Culori exacte după calibrarea ecranului, dar nici înainte, pe modul Cinema cu setările din fabrică, nuanțele nu erau deloc departe de cele ideale.

Panoul de tip VA este iluminat din spate printr-un sistem de tip Mini LED, adică cea mai performantă soluție actuală pentru un display LCD. În cazul TCL Mini-LED 65C845 sunt 576 de zone independente de iluminare dispuse pe întreaga suprafață a ecranului.

Marele avantaj al unui panoul Mini LED este dat de luminozitatea extrem de înaltă pe care o poate atinge acesta în peak. La TCL Mini-LED 65C845 sunt promiși 2.000 niți în peak cu conținut HDR, dar eu am măsurat nu mai puțin de 2.214 cd/mp la un moment dat, pentru scurtă perioadă pe o zonă complet albă cu conținut HDR ce rula. Iată deci că luminozitatea maximă este mai mare cu peste 10% față de cea din fișa tehnică.

Dacă vorbim despre distribuția luminozității, la 100% din capacitate, pe ecranul modelului de test acoperirea arată așa:

Distributie luminozitate ecran televizor TCL Mini-LED 65C845

Foarte bine aș spune eu, cu diferențe foarte mici, mai ales că luminozitatea medie era undeva la peste 800 niți.

Un alt avantaj care ar trebui să fie de partea ecranelor de tip Mini LED ține de limitarea efectului de blooming, adică acea umbră de lumină ce înconjoară o zonă puternic luminată care se află în contrast puternic, adică pe fundal negru, să spunem. La TCL Mini-LED 65C845 blooming-ul apare destul de evident, dar nu deranjant aș aprecia și doar dacă ai luminozitatea ecranului setată foarte sus. În plus, efectul este observabil doar dacă în încăpere este întuneric complet, altfel este mult diminuat de prezența luminii ambientale din cameră.

Dacă vorbim despre culori, atunci nu am cum să nu menționez prezența tehnologiei Quantum Dot, cea care permite afișarea a 1.07 miliarde culori.

Trebuie neapărat precizat că direct din cutie televizorul vine pe modul Eco. Apoi, nivelul de luminozitate este setat pe auto, când TCL Mini-LED 65C845 folosește senzorul de lumină ambientală spre a regla iluminarea ecranului în conformitate cu intensitatea luminii din cameră. Așadar, dacă în încăpere este multă lumină, vei avea o luminozitate ridicată și de la ecran, iar în întuneric aceasta va scădea evident.

Înainte de a face orice fel de intervenție asupra aspectului imaginii am măsurat deviațiile de culoare DeltaE, precum și caracteristicile Gamma și temperatura de culoare. Datele sunt disponibile în capturile de ecran de mai jos și trebuie menționat că măsurătorile cu colorimetrul s-au făcut ziua, dar într-o cameră unde draperiile au fost trase.

Deviații Delta E în modurile predefinite de imagine ale televizorului TCL Mini-LED 65C845:

Observăm că modul Cinema reproduce cele mai exacte culori, iar asta, repet, cu setările lăsate întocmai cum vine televizorul reglat din fabrică.

Am intuit că se pot obține deviații și mai mici pe modul Cinema cu doar câteva ajustări pe partea de luminozitate și contrast. Am oprit și toate opțiuni de îmbunătățire a imaginii (luminozitate, contrast și culoare ajustate dinamic, nivel de negru etc) și am reglat luminozitatea pe la 30%, iar contrastul undeva la 65%. Cu doar aceste mici intervenții, deviațiile Delta E au arătat așa:

Mi se pare că la un Delta E94 mediu de numai 1.5 și cu un maxim de 4.0 chiar nu prea mai are rost să calibrezi acest ecran. Mai ales că TCL Mini-LED 65C845 aduce deviații minime pe partea Gamma și temperatură de culoare.

Chiar și așa, am parcurs și pașii de calibrare a display-ului, iar rezultatele le puteți analiza mai jos.

Deviații Delta E după calibrarea ecranului televizorului TCL Mini-LED 65C845:

După cum se observă, avem deviații DeltaE 94 și DeltaE 2000 mici, dar nu cele mai scăzute din tot ce am testat pe partea de televizoare. Însă, cele ce l-au întrecut aici pe TCL Mini-LED 65C845 costau la timpul lor cel puțin dublu și poate și de 3 ori mai mult în unele cazuri.

Contrastul este foarte înalt la TCL Mini-LED 65C845 chiar dacă negrul nu este tocmai absolut, precum la un panou OLED. Pe de altă parte nu știu câte OLED-uri din zona de preț unde concurează TCL Mini-LED 65C845 pot urca luminozitatea la peste 2.000 niți.

Scenele cu mișcări rapide sunt foarte bine gestionate de TCL Mini-LED 65C845, aici recunosc că am fost surprins. Foarte rar, doar în situații puternic contrastante și numai dacă mai ai și luminozitatea și contrastul setate mai sus de medie va apărea un ușor efect de ghosting sau pixelare în jurul subiectului aflat în mișcare, dar oricum acelea eu mai mult le-am căutat în condiții de test, iar la o utilizare normală vor putea trece neobservate.

Conținutul HDR nativ arată bine pe TCL Mini-LED 65C845, cu mențiunea că zonele foarte luminoase din anumite scene sunt parcă prea puternic luminate și astfel se pierd detalii de acolo. În rest, când vorbim despre intervalul dinamic stăm bine, dar nu excelent ce-i drept. Algoritmii de reglare a imaginii vor parcă prea mult să arate cât de puternică este luminozitatea panoului de pe TCL Mini-LED 65C845 și uneori fac parcă „exces de zel” pe această direcție.

Ar mai fi de vorbit și despre conturarea imaginilor, unde rezoluția 4K și dot pitch-ul lucrează împreună pentru a afișa fin orice detaliu.

Matricea de pixeli a ecranului televizorului TCL Mini-LED 65C845:

Matrice pixeli ecran televizor TCL Mini-LED 65C845

Firesc că dacă te apropii la mai puțin de 1.5 metri vei începe să observi pixelii, dar un televizor cu diagonala de 65 inch ar trebui privit de undeva de la minim 2.5 – 3 metri.

Dacă vorbim despre capacitățile de upscaling, atunci aici TCL Mini-LED 65C845 nu-i cel mai grozav. De la conținut SD nu face mai nimic, ba chiar aș spune că uneori se împotmolește de-a dreptul și mai rău strică imaginea. Doar că la upscaling-ul de la Full HD la 4K diferențele în bine sunt ușor de observat. Nu-i totul minunat și tot un 4K nativ arată mai bine, dar posturile TV la calitate HD primesc un boost evident pe partea de conturare mai fină și mai exactă a detaliilor.

Nu pot încheia acest capitol fără a pune în discuție capacitățile de gaming ale televizorului TCL Mini-LED 65C845. Porturile HDMI full 2.1, ce suportă rezoluție 4K cu până la 144Hz nu au cum să nu fie pe placul amatorilor de gaming. Da, amatori, fiindcă un gamer entuziast se va duce tot spre un monitor dedicat. Dar pentru jocuri de distracție, pe consolă în special aș spune eu, TCL Mini-LED 65C845 este un companion pe care te poți baza. L-am pus și eu puțin la încercare, conectat la PC, și totul mi s-a părut foarte bine pus la punct, inclusiv timpul de răspuns este optim.

Ca ultime aprecieri subiective referitoare la ecran, unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, nici la mai bine de 45 de grade față de perpendicular imaginea nu se degradează, în timp ce gradul de reflexie este ceva cam ridicat. Panoul reflectă spațiul din jur peste medie, dar din nou luminozitatea extrem de înaltă a display-ului ajută.

Una peste alta, calitatea imaginii pe care o generează TCL Mini-LED 65C845 este foarte bună, iar raportată la prețul acestui televizor aș spune că este excelentă. 

Sunet

Cele trei difuzoare ale sistemului de sunet răspândește ok undele sonore în încăpere.

Sistemul de sunet integrat de TCL Mini-LED 65C845 poartă semnătura ONKYO și este unul de tip 2.1, cu două tweetere a câte 25W fiecare și un woofer cu putere de 20W. Puterea totală de 70W chiar se aude, volumul maxim este impresionant pentru un televizor.

Sunt 7 preseturi pentru sunet, cu diferențe evidente între reglaje – Dinamic, Standard, Cinema, Muzică, Voce clară, Joc și Sport, dar ai la dispoziție și un egalizator manual pe 7 benzi.

Calitatea sunetului este bună, undeva peste media a ce am testat, dar nu aș spune că se ridică la nivelul imaginii. Pentru emisiuni TV sau sport zic că sistemul audio integrat se descurcă mai mult decât onorabil, dar pentru o experiență de tip home cinema în filme sau pentru gaming aș adăuga fără dubiu măcar un soundbar, eventual unul cu subwoofer dedicat. Nu spun că sunetul de pe TCL Mini-LED 65C845 este slab, nici pe departe, ci doar că ecranul aduce o calitate foarte bună și merită să-i fie alăturat un sistem audio care să-l completeze corect.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Google TV este cu totul altceva față de Android TV, sistem ce era întâlnit pe unele televizoare de acum câțiva ani.

Nu avem cum să vorbim în cazul TCL Mini-LED 65C845 despre altceva decât un smart TV. Pentru a rula sistemul de operare Google TV în versiunea 11, televizorul se bazează pe un procesor MediaTek MT5889 de tip quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A73, cu GPU Mali-G52, 3 GB memorie RAM și circa 24 GB spațiu intern de stocare disponibili utilizatorului.

Capturi din AIDA64 cu informații despre televizorul TCL Mini-LED 65C845:

În asemenea configurație hardware, TCL Mini-LED 65C845 poate inclusiv să ruleze optim micile jocuri ce sunt disponibile spre instalare în magazinul de aplicații din Google TV 11.

Apropo de acest sistem de operare, nu trebuie confundat cu Android TV. Nu, este cu totul altceva, mai bine optimizat și aș spune chiar mai bine adaptat pentru un smart TV. Da, nu-i totul perfect din punctul meu de vedere, dar avem câteva opțiuni interesante, precum meniul cu setări rapide ce mai jos include și zona de notificări. Aduce aminte de Android de pe telefoane.

Ecranul Home permite ceva personalizare, dar extrem de mult, cu aplicații pe care le poți așeza după preferință pe acolo, dar cam atât.

Sunt ceva aplicații instalate din fabrică, dar Google TV îți dă acces la multe, foarte multe dintre care poți alege, cu mai toate de streaming prezente, cele mai importante fiind clar gata instalate sau disponibile ulterior.

Galerie cu capturi de ecran din interfața sistemului de operare Google TV 11 de pe TCL Mini-LED 65C845:

Mi-a plăcut cum funcționează și răspunde Asistentul Google pe TCL Mini-LED 65C845 prin microfonul din telecomandă. Este mai ușor să cauți astfel nu doar conținut pe anumite platforme, dar chiar și în interfața sistemului de operare.

Google TV 11 pe TCL Mini-LED 65C845 rulează excelent, nu am întâmpinat lag sau întârzieri și nici bug-uri.

Meniul OSD al televizorului este de fapt unul integrat în cel cu setări din Google TV, așa că ai parte de o consistență pe partea de interfață și interacțiune.

Galerie cu capturi de ecran din meniul de setări OSD al televizorului TCL Mini-LED 65C845:

Conectivitate

Multe porturi disponibile, dintre care nu mai puțin de 4 HDMI, dintre care unul cu suport până la 4K@144Hz.

Nici aici TCL Mini-LED 65C845 nu stă deloc rău. Pe partea wireless avem suport Wi-Fi 6 ax, pe 2.4 și 5GHz, dar și Bluetooth este într-o versiune actuală, cea 5.2. 

Ca elemente fizice de conectivitate, TCL Mini-LED 65C845 aduce nu mai puțin de 4 porturi HDMI 2.1, dintre care unul ce suportă conținut 4K la 144Hz și un al doilea ce poate primi tot 4K, dar la 120 Hz. În plus, HDMI 4 vine cu suport eARC. Un singur port USB-A 2.0 s-ar putea să nu fie de ajuns pentru unii, dar în era streaming-ului online nu cred că mai sunt mulți ce au nevoie de porturi USB suplimentare.

Nu lipsește un slot CI și o intrare de tip AV pe jack de 3.5mm, cum există un astfel de port și cu rol de ieșire sunet. Cei mai pretențioși cu calitatea audio pot apela la ieșire audio digitală.

Pentru programe TV sunt disponibile două intrări RF, una clasică de cablu, cealaltă pentru mufe tip satelit.

Telecomandă

Telecomanda nu-i neapărat una pretențioasă ca materiale, dar este îngustă, ușoară și se așează bine în mână.

Telecomanda ce vine la pachet cu TCL Mini-LED 65C845 este una de tip smart, ce se conectează prin Bluetooth la televizor. Are microfon încorporat și astfel se potrivește de minune cu asistentul vocal Google.

Butoanele sunt corect dimensionate, poate unele ceva cam mici, dar spațiul dintre ele este de cele mai multe ori optim.

Tastele ce te trimit direct în anumite aplicații sunt poziționate cam jos și mai greu de atins, dar nu aș spune că asta poate reprezenta un minus major. De fapt, deși nu am găsit telecomanda drept una pe care să o laud, nici nu pot spune că m-a deranjat în timpul testelor, cu toate că am folosit-o destul de intensiv.

Preț

Televizor TCL Mini-LED 65C8454.999 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

TCL Mini-LED 65C845
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • , design plăcut, construcție demnă de un vârf de gamă, asamblare solidă, finisări și materiale cel puțin corecte;
  • imagine de foarte bună calitate, cu luminozitate ce poate ajunge foarte sus, constrast echilibrat, culori pe care le poți regla exact, gestionare eficientă a scenelor cu mișcări rapide;
  • Google TV rulează impecabil, iar aplicațiile disponibile spre a fi instalate sunt extrem de multe;
  • conectivitate extinsă, cu elemente actuale și dintre cele mai performante;
  • preț excelent raportat la tot ce primești.
Contra
  • intervalul dinamic în conținutul nativ HDR are ușor de suferit din cauză că zonele luminoase din cadru sunt uneori supraexpuse de algoritmul de procesare a imaginii;
  • în anumite situații poate apărea un efect de blooming (vizibil doar în scene puternic contrastante și dacă în încăpere este întuneric).
Concluzii

Fără a fi perfect sau măcar extrem de bun, TCL Mini-LED 65C845 impresionează cu adevărat când punem în balanță prețul raportat la specificații, calitate imagine și experiență de utilizare. Sunt prea puține greșelile pe care le face acest televizor ca să nu-l pot recomanda fără rezerve. Din partea mea, pentru prețul său, TCL Mini-LED 65C845 reprezintă probabil una dintre cele mai bune opțiuni în segmentul Mini LED.

Design
Display
Sunet
Hardware & Conectivitate
Software
Pret / Specificatii

Televizorul TCL Mini-LED 65C845 a fost testat pentru mai bine de două săptămâni și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost editat de altcineva.