Diverse

Acum două zile, Elon Musk – CEO Tesla Motors, anunța versiunea P85D a modelului S, un automobil complet electric. Aceasta este prima mașină electrică cu tracțiune integrală ce dispune de câte un motor pentru fiecare punte, dar este și unul dintre cele mai performante sedanuri din lume cu 691 CP.

Autonomia Tesla Model S P85D poate ajunge la 440 de km, iar asta în condițiile în care accelerația până la 100 de km/h se realizează mai repede decât la multe modele Ferrari, Lamborghini sau McLaren.

Totuși, în acest articol vreau să subliniez nivelul tehnologic la care s-a ajuns în domeniul auto. Începând de acum, toate variantele de Tesla Model S dispun de un hardware ce le va permite pe viitor, prin update-uri de software, să realizeze lucruri inimaginabile acum câțiva ani de zile.

Astfel, printr-un radar și o cameră frontală plus un set de 12 senzori cu ultrasunete și un sistem electronic de control al frânelor, Model S va putea rula autonom. Prin update-urile viitoare, disponibile OTA (over-the-air), mașina va accelera sau va încetini singură, va face depășiri sau va menține banda de mers, evitând în tot acest timp accidentele rutiere.

Elon Musk spune că va merge și mai departe, iar softul mașinii îi va permite acesteia să parcheze singură, să intre în garaj sau chiar să ajungă în mod complet autonom la proprietar. Mai mult, dacă șoferul își va sincroniza calendarul din smartphone cu Model S, automobilul va veni la momentul potrivit să-l ia din fața locuinței sau de la birou atunci când acesta trebuie să plece la o întâlnire sau oriunde altundeva.

Despre Elon Musk voi mai scrie în viitor pentru că merită într-adevăr toată atenția noastră. El a fost în spatele echipei ce a creat automobilul ecologic extrem de performant (aproape 700 de cai putere și 0 – 100 km/h în 3.2 sec), cu o autonomie suficientă pentru 90% din drumurile cotidiene și o tehnologie extraordinară ce va schimba lumea auto.

Tesla Model S 1 Tesla Model S 2 Tesla Model S 3 Tesla Model S 4 Tesla Model S 5

 

Sursa : TeslaMotors.com

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.