Digi Mobil RCS-RDS Huawei Retelistica

RCS & RDS oferă încă de acum patru ani o viteză maximă în download, pe internet fix prin fibră optică, de 1 Gbps. La baza acestei premiere au stat echipamente și tehnologii Huawei. Cum viitorul se va baza tot mai mult pe soluțiile mobile, Digi Mobil împreună cu Huawei au desfășurat un test în rețeaua mobilă în urma căruia s-a atins viteza de 1.5 Gbps în download.

Testul s-a desfașurat în laborator, prin agregarea a 5 frecvențe și utilizarea unui terminal special. S-au folosit experimental 100 Mhz de spectru radio și astfel s-a atins viteza record de transfer de 1.52 Gbps, iar utilizând doar 80 MHz din spectrul Digi Mobil, s-au atins 1.2 Gbps. Totodată, au fost utilizate cele mai avansate tehnologii mobile 4.5G: agregare de spectru de rang 5, modulație radio 256 QAM, 4×4 MIMO. Dispozitivul de test s-a bazat pe un chipset Huawei HiSilicon Hi1381.

De reținut aici că vorbim despre un test, realizat în condiții de laborator. Asta înseamnă că nu vom vedea astfel de viteze chiar de mâine, ci că va trebui să mai așteptăm câțiva ani.

De ce se încearcă atingerea unor viteze atât de mari pentru echipamente mobile? Fiindcă pe viitor tot mai multe dispozitive mobile vor fi integrate în IoT, având nevoie să comunice între ele, iar asta la viteze care să le permită găsirea soluțiilor optime în cel mai scurt timp.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.