Smartphone

Astăzi am primit o veste care personal m-a tulburat. Cunoscuta companie Texas Istruments a anunţat că nu va mai produce cunoscutele procesoare din seria OMAP, procesoare aflate pe multe smartphone-uri şi tablete prezente pe piaţă.

Motivul principal al acestei decizii este lipsa cererii din ultima perioadă pentru aceste procesoare. Majoritatea companiilor producătoare de smartphone-uri şi tablete utilizează procesoarele Qualcomm, mult mai competitive şi mai ieftine, sau chiar îşi produc propriile procesoare (vezi cazul Huawei cu K3V2, Samsung cu Exynos şi Apple cu A6).  Procesoarele OMAP existente la ora actuală aveau o mare problemă şi aceea că nu aveau un modem 3G/4G on-board. Din această cauză, ei utilizau un chip radio care mărea consumul de energie şi desigur costurile fabricării. Totuşi, Texas Instruments va continua să ofere suport pentru clienţii deja existenţi, însă nu vor mai lansa niciun procesor nou din această gamă.

Această veste vine într-un moment crucial, când toată lumea aştepta lansarea noilor procesoare TI OMAP 5, primele procesoare dual-core Cortex-A15. Din păcate, acest moment este acum irealizabil.

Sursa: Reuters.com