TOP 10: Cele mai vândute smartphone-uri chinezeşti cu Android în 2016

25/12/2016

Anul 2016 a fost unul plin de evenimente mai mult sau mai puţin neaşteptate, iar expansiunea companiilor chinezeşti la nivel internaţional a fost şi mai vizibilă. Tradiţia spune că la sfârşit de an se trage linie şi se formulează nişte concluzii. În zilele următoare vor urma pe gadget.ro câteva topuri interesante, iar primul dintre ele are o poveste amuzantă.

Am cerut către mai mulţi parteneri din China un top 10 al celor mai vândute smartphone-uri cu Android din oferta lor pentru a vedea ce device-uri s-au bucurat de succes la nivel global, însă reacţia unuia dintre ei a fost complet neaşteptată. Solicitarea mea le-a dat ideea realizării unei ultime campanii promoţionale pe 2016 care se numeşte chiar “TOP 10 cele mai vândute telefoane cu Android pe Geekbuying în 2016”.

După cum probabil v-aţi dat seama este vorba de retailerul geekbuying.com care organizează această campanie în perioada 25 decembrie – 31 decembrie. Vorbim de poate cele mai reuşite 10 smartphone-uri ale anului ce stă să se încheie şi cu o singură excepţie (voi menţiona la momentul potrivit) chiar cred în acest top. Mai menţionez că preţurile sunt fără TVA 19% şi sunt unele dintre cele mai mici existente la ora actuală. Întreaga ofertă o puteţi găsi în acest link.

10. Xiaomi Mi Mix versiunea cu 6 GB RAM şi 256 GB spaţiu de stocare – 769.99 dolari (aproximativ 3340 lei);

Vă spuneam că eu cred cu tărie în acest top, cu o singură excepţie. Excepţia este Xiaomi Mi Mix deoarece lansarea sa a fost făcută foarte târziu şi chiar dacă este poate cel mai interesant smartphone al anului, nu cred că a avut timp să intre în top 10 cele mai vândute telefoane cu Android. Tind să cred că retailerul doreşte mai mult promovarea acestui telefon poate pentru că având un preţ foarte mare este şi foarte profitabil.

Xiaomi Mi Mix este un smartphone borderless pe trei laturi fabricat în totalitate din ceramică, nu are controale capacitive sau fizice, difuzorul clasic a fost eliminat şi înlocuit cu un dispozitiv integrat sub display, iar sunetul circulă de la ecran spre urechea utilizatorului – piezoelectric ceramic driver. Vorbim cu siguranţă de unul dintre cele mai frumoase şi inovatoare device-uri ale anului.

9. Xiaomi Redmi Note 4 versiunea cu 3 GB RAM şi 64 GB spaţiu de stocare – 174.99 dolari (aproximativ 760 lei);

Xiaomi Redmi Note 4 este demnul urmaş al modelului Xiaomi Redmi Note 3, unul dintre cele mai vândute telefoane Xiaomi. Interesant este că acest model beneficiază de MIUI global astfel că are Google Play preinstalat, dar şi posiblitatea realizării unor update-uri viitoare over-the air. Xiaomi Redmi Note 4 apelează la un design simplu, construcţie metalică, pachet hardware atractiv, suport software complet şi preţ foarte competitiv. Personal îl văd ca pe un best-buy al smartphone-urilor mid-range.

8. OnePlus 3 – 379.99 dolari (aproximativ 1650 lei);

Cred cu tărie că OnePlus 3 este cel mai bun smartphone chinezesc lansat în 2016 şi sunt sigur că intră lejer într-un top 5 al celor mai bune telefoane inteligente ale anului. Poate părea uşor surprinzător prezenţa acestui device în top în condiţiile în care OnePlus îl comercializează în majoritatea ţărilor, însă lipsa de stoc prelungită a obligat cumva utilizatorii să îl achiziţioneze şi din alte surse, chiar dacă mai scump. Un oficial OnePlus a recunoscut zilele trecute că au pierdut cam 30% din vânzări din cauza problemelor de stoc. OnePlus 3 rămâne o reuşită, chiar dacă a fost înlocuit cu OnePlus 3T de câteva săptămâni.

7. UMi Super – 169.99 dolari (aproximativ 740 lei);

UMi a riscat mult prin acest device, însă cine nu riscă nu câştigă. Producătorul chinez a încercat să vină cu ceva diferit, să îmbine eleganţa cu robusteţea, dar să păstreze şi un preţ competitiv. A ieşit acest UMi Super cu care compania a dat lovitura în 2016. Vânzările sale au fost excelente, chiar dacă nu a fost telefonul perfect. Cu o construcţie impecabilă, estetică plăcută, display luminos, autonomie bună şi software optimizat, UMi Super este unul dintre cele mai apreciate smartphone-uri chinezeşti cu Android ale anului.

6. Xiaomi Mi 5S versiunea cu 4 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare – 287.99 dolari (aproximativ 1250 lei);

Cu siguranţă Xiaomi Mi 5S este unul dintre cele mai puternice smartphone-uri Xiaomi ale anului şi poate deveni un hit de vânzări în 2017 când preţul se va aşeza şi mai mult. Producătorul chinez a tras învăţămintele de la Xiaomi Mi 5, le-a rafinat şi le-a transpus în acest device feroce. Din nefericire Xiaomi Mi 5S nu beneficiază încă de suport global la nivel de MIUI, însă acest lucru nu este o piedică pentru cei care şi-l doresc. Telefonul utilizează cel mai puternic procesor existent în piaţă, un ecran extraordinar şi poate una dintre cele mai bune camere foto din 2016. Toate la sub 300 dolari. Shut up and take my money.

5. LeEco Le Pro 3 versiunea cu 4 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare – 269.99 dolari (aproximativ 1175 lei);

În urmă cu câteva ore am publicat review-ul primul smartphone LeEco testat de noi: LeEco Le 2. Acest telefon, de altfel foarte reuşit, avea o autonomie modestă şi un ecran fără niciun fel de protecţie. Dacă aceste probleme v-au pus pe gânduri, există o alternativă mult mai reuşită: LeEco Le Pro 3. Din puţinele review-uri pe care le-am găsit pe google reiese că acest device este unul bun, cu o autonomie extraordinară, cu o cameră foto excelentă şi un pachet hardware de top regăsit pe majoritatea flagship-urilor din 2016. La 270 dolari trebuie să recunosc că mă bate gândul să îl transform în telefonul personal.

4. LeEco Le Max 2 versiunea cu 4 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare – 199.99 dolari (aproximativ 870 lei);

LeEco Le Max 2 a fost lansat în primăvara acestui an şi este primul smartphone tip flagship care nu a avut în dotările standard jack audio de 3.5 mm. Device-ul este în continuare unul wow, cu procesor Qualcomm Snapdragon 820, cameră foto de 21 megapixeli, display de 5.7 inci cu rezoluţie 2K, însă are şi un călcâi al lui Ahile: modesta baterie de 3100 mAh despre care am citit că nu ar fi o eroină. Cu toate acestea vorbim de un telefon de top la un preţ mai mult decât decent.

3. Xiaomi Redmi 4 versiunea cu 3 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare – 143.99 dolari (aproximativ 625 lei);

Am ajuns şi la locul 3 din acest top, iar acesta este deţinut tot de un smartphone Xiaomi. Vorbim de entry-levelul Xiaomi Redmi 4 şi de dovada vie că cu bani puţini se pot dezvolta telefoane ieftine şi bune. Pot spune că acest device oferă un raport calitate-preţ mulţumitor pentru peste 90% dintre utilizatori, o majoritate bazată pe social media, browsing, entertainment şi relaxare. Xiaomi Redmi 4 nu sparge tipare, însă mulţumeşte prin simplitate şi corectitudine. Nu trebuie să plăteşti sute de dolari pe un smartphone dacă nu şti să îl foloseşti la adevărata sa valoare.

2. Meizu M3 Note versiunea cu 2 GB RAM şi 16 GB spaţiu de stocare – 126.99 dolari (aproximativ 550 lei);

Un alt telefon de buget care a atras privirile utilizatorilor este Meizu M3 Note. Succesul acestui device a fost dat de autonomia ridicată, ecranul peste medie şi construcţia simplă, dar în acelaşi timp elegantă. Nici din punct de vedere hardware nu stă prost fiind echipat cu procesorul octa-core MediaTek Helio P10, 2 GB RAM, 16 GB spaţiu de stocare, conectivitate 4G + VoLTE şi o cameră foto bună pentru categoria sa de preţ. Vorbim totuşi de o valoare sub 130 dolari.

1. Xiaomi Mi 5 versiunea cu 3 GB RAM + 32 GB spaţiu de stocare – 215.99 dolari (aproximativ 940 lei);

Xiaomi Mi 5 este cel mai bine vândut smartphone chinezesc cu Android în 2016, iar cei de la geekbuying.com nu sunt singurii care îmi confirmă acest lucru. Chiar dacă compania se află pe o pantă descendentă la capitolul vânzări, Xiaomi Mi 5 a fost locomotiva acestui tren în 2016 fiind comercializat în câteva milioane de unităţi la nivel global. Preţul de sub 220 dolari îl transformă într-un best-buy veritabil, mai ales că vorbim de un flagship din prima parte a anului ce stă să se încheie. În plus Xiaomi Mi 5 vine echipat cu MIUI 8.0 bazat pe Android 6.0 Marshmallow versiune globală care implică Google Play şi viitoare update-uri OTA.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.