Opinie

Ieri a fost Marele Premiu al Bahrainului, prima cursă din noul sezon de Formula 1, iar evenimentul a fost transmis live de Antena 1 (cum ştiam deja de câteva zile).

Aşa cum era şi firesc, m-am uitat la cursă, una extrem de plictisitoare de la start până la finish, una fără istoric şi fără vreun eveniment de care să ne aducem aminte la finalul sezonului. Un singur lucru pe care aş vrea să îl menţionez (şi nu, nu mă refer la ideea că Max Verstappen nu are adversar nici în acest an) este acela că Alpine (aka Renault) arată rău de tot. Din ce am înţeles au cel mai slab motor, cea mai grea maşină şi cel mai modest concept aerodinamic de pe toată grila (directorul tehnic şi-a dat deja demisia). Practic au ratat complet maşina pentru 2024.

Trecând acum în cealaltă direcţie, cea a unei transmisii live pe Antena 1, pot spune că prima cursă a fost mai mult decât mediocră. Mi s-a dovedit încă o dată că un astfel de eveniment nu are ce căuta pe un post generalist, parcă totul este făcut în grabă şi cu speranţa să dureze cât mai puţin.

Personal vreau să evidenţiez 3 aspecte ce nu mi-au plăcut în transmisia live a celor de la Antena 1:

🔴Înaintea cursei a fost organizată o emisiune, un mini studio, prezentat de Dan Pavel şi Iuliana Pepene. Măi, oamenii la bază sunt jurnalişti generalişti, nu specializaţi pe motorsport, deci această transmisie a fost una de chin pentru toate părţile (pentru ei pentru că nu prea ştiau ce să spună şi pentru noi pentru că nu prea aveam ce asculta). Şi nu zic că nu au încercat, dar nu ai cum în câteva zile să devii specialist într-un domeniu greu de înţeles;

🔴Echipa de comentatori formată din Mihai Morar şi Cătălin Ghigea nu merge, nu este ceea ce trebuie. Cătălina Ghigea ştie meserie, se vede, el este cel care a salvat dezastrul, dar are nevoie de un partener pe măsură. Ori, Mihai Morar, oricâtă experienţă ar avea, nu poate duce un comentariu live la un sport cu multe reglementări, informaţii tehnice, strategii de toate felurile etc. Din fericire nu a încercat să iasă în evidenţă, a intervenit foarte rar în comentariu, Cătălin Ghigea vorbind peste 80% din timp. Au fost multe interpretări banale (gen citea clasamentul de la coadă la cap, unul afişat periodic pe ecran), greşeli în evidenţierea piloţilor (Sebastian Ocon în loc de Esteban Ocon) şi chiar erori de informare (a zis că Marele Premiu al Arabiei Saudite va fi transmis tot de Antena 1, Cătălin Ghigea corectându-l şi spunând că va fi pe Antena 3) etc. Nu este de condamnat, omul nu este tehnic şi este normal, dar de ce să te chinui şi tu şi noi în asemenea hal ? Cătălin Chigea are nevoie de un alt partener de aceeaşi valoare. În acest moment Florin Ion şi Antal Putinică de la DigiSport par de pe altă planetă;

🔴Ultimul, dar cu siguranţă cel mai enervant aspect a fost cel al reclamelor. M-au omorât efectiv. Aici intervenea Mihai Morar tot timpul şi băga publicitate. Deci au fost cel puţin 5-6 reclame, inclusiv la case de pariuri (eu ştiu că legea nu permite astfel de reclame decât în intervalul orar 23:00 – 06.00). Probabil ratingul a fost atât de mare încât oamenii au calculat şi şi-au dat seama că amenda pe care o vor primi este mult mai mică decât câştigul generat pe seama reclamelor. Şi aşa cum ne arată viaţa de cele mai multe ori, publicitatea intervenea în momente importante (un radio call, un acroşaj, un ceva, tot timpul). Parcă eram într-o poveste proastă.

Cam atât am avut eu de spus. Vouă cum vi s-a părut prima cursă din 2024 ?