Smartphone

Chiar dacă în ultima perioadă au crescut achiziţiile de smartphone-uri chinezeşti de la diverşi retaileri asiatici, numărul celor care cumpără online sau offline doar din România rămâne în continuare majoritar. Motivele sunt diverse (nu le vom discuta în acest articol), însă cu siguranţă majoritatea românilor doresc să vadă pe viu un telefon înainte de a-l achiziţiona.

Un smartphone poate fi văzut în toată splendoarea sa într-un showroom / magazin. Presupun că toţi aţi trecut cel puţin o dată pe la raftul / raionul de telefoane inteligente şi v-aţi jucat sau aţi încercat să vă jucaţi cu un terminal expus (doar sunteţi cititori gadget.ro). Toate bune şi frumoase, însă personal mi se pare că experienţa pe care o ai în cele câteva secunde de cunoaştere nu este mereu cea mai reuşită.

În cele ce urmează voi prezenta 5 aspecte care îmi displac la unele smartphone-uri expuse în showroom / magazin.

5. Acelaşi smartphone expus de 3-4 ori;

Nu de puţine ori am văzut expus în aşa zisele magazine de specialitate un telefon de cel puţin 3-4 ori pe un rând cu 10 smartphone-uri. Cu siguranţă există 10 device-uri diferite pentru a fi expuse, însă cred că această dezorganizare apare din cauza unor angajaţi nepăsători sau prost pregătiţi. Sau ambele.

4. Smartphone-ul căruia îi porneşte alarma imediat cum îl atingi;

Cel mai ciudat moment într-un showroom / magazin este acela când doreşti să iei în mână un telefon şi alarma porneşte instant. Toate privirile sunt aţintite asupra ta, de parcă ai fi cine ştie ce hoţ începător. După acest moment renunţi în a mai încerca să testezi alte device-uri, nu de alta, dar mai rămân două – trei capete îndreptate suspicios către tine. Te prefaci că pleci agale către televizoare.

3. Poze cu jumătate de oraş strâmbându-se în smartphone;

Una dintre cele mai ciudate situaţii atunci când testezi un telefon, este aceea când vrei să vezi cum se descurcă la capitolul foto. Faci şi tu 1-2 poze, iar când intri să le vezi, găseşti salvate în galerie imagini cu zeci de români strâmbându-se sau chiar filmări cu don’şoare ştergându-se de ruj în colţul gurii. Mai ştergeţi şi voi fotografiile după ce le realizaţi. Sau nu ştiţi cum ?

2. Smartphone-urile cu ecranul stins;

Vrei să îţi schimbi telefonul şi te duci într-un showroom / magazin să vezi ce alternative ai. Intri, găseşti 30 de device-uri expuse, dar 20 nu se pot deschide. Păi şi eu cum îmi dau seama cum se mişcă ? Ce dacă este verde, credeţi că doar culoarea contează ?

1. Smartphone-urile pe jumătate explodate.

Ştiu că un showroom care se respectă nu are aşa ceva, dar restul au. Nu de puţin ori am văzut expuse telefoane care “nu îşi mai încăpeau în piele”. Carcasele stăteau să cadă, iar cu un minim de efort aş fi putut face rost de un difuzor pentru vechiul smartphone. Măi oameni buni, mai înlocuiţi şi voi telefoanele alea expuse săptămâni întregi, nu mai fiţi zgârciţi. Poate aşa aveţi şanse la ceva vânzări în plus. Zic şi eu !

Cam aşa stau uneori lucrurile pe la retailerii din ţara noastră. Nu mai menţionez mizeria de lângă telefoane, smartphone-urile “expuse” sub un strat de sticlă sau preţurile greşite. Acestea sunt cam la ordinea zilei.

PS: Nu am pus imagini din ţara noastră, nu aş vrea să se creadă că am ceva cu vreun comerciant în mod special.