Mai avem puțin și 2016 se încheie, iar topul de astăzi se duce spre segmentul low-cost (telefoanele premium și cele de tip mid-range au fost prezentate în articole dedicate). 

Trebuie să specific cum sunt separate cele trei categorii:

Smartphone-urile premium sau high-end – peste 2000 lei;

Smartphone-urile mid-range – 1000 – 2000 lei;

Smartphone-urile low-cost – sub 1000 lei. 

Cred că o astfel de împărțire ne permite o analiză, cât de cât și asta fără a ne pierde în detalii. Am văzut multe comentarii pe site, dar și pe Facebook, de aici și câteva explicații.

De ce m-am bazat strict pe telefoanele mobile testate? 

Xiaomi Redmi 3s – alt best-buy testat în 2016;

Pentru că ar fi irelevant să aducem în astfel de topuri și telefoane mobile pe care nu am avut ocazia să le vedem la lucru. Multe telefoane promit marea cu sarea, dar în utilizarea de zi cu zi sunt modeste, dacă nu chiar slabe. Câteva exemple: aici, aici și aici.

Nu pot să mă bazez pe presa tech internațională și asta pentru că de-a lungul timpului am remarcat distanțe serioase între ce spun ei și ce descopăr utilizând același model de smartphone.

Înainte de a deschide lista, repet, am inclus doar telefoane mobile pe care l-am recenzat pe site sau care urmează a primi un review în perioada imediat următoare – peste 2 – 3 – 4 zile le găsiți cu materiale dedicate. În realizarea topului am ținut cont de raportul preț / specificații, experiența de utilizare, design, cameră foto și video, autonomie.

De ce cred că telefoanele mobile de sub 4 – 500 lei nu merită a fi luate în calcul? 

Huawei P9 Lite – preț mai ridicat la debut, ajustat pe sfârșit de an în ofertele de Black Friday;

Dacă vrei un smartphone Android pentru apeluri, mesaje și social media, iar bugetul este limitat – găsești soluții în segmentul telefoanelor mobile cu preț de sub 100 euro la liber / fără semnarea unui contract. Totuși, suntem în 2016, iar de la 600 lei în sus avem dispozitive capabile să ruleze majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, în condiții optime.

Adică, cu puțin efort poți achizționa un telefon complet, unul care să ruleze un joc de ultimă generație, dar și să ofere rezultate notabile la nivel de cameră foto și video, autonomie etc. Aceasta este strict opinia mea și nu trebuie să fiți de acord 100% cu ea.

5. Allview V2 Viper S;

L-am testat în ultimele trei săptămâni și a fost cu adevărat o supriză plăcută. Mi-aș fi dorit ca Allview să ofere telefoane cu Android nemodificat de mai mult timp, dar sper ca V2 Viper S să fie deschiderea spre o gamă nouă. Apropo, V2 Viper S îl consider a fi o alegere inspirată în oferta Digi Mobil – 849 lei cu oricare dintre abonamentele oferite de către operatorul mobil al RCS-RDS.

Ce mi-a plăcut la V2 Viper S?

Designul, display-ul, camera de 16 Megapixeli, autonomia, dar mai ales – interfața grafică fluentă, capacitatea de a rula și aplicațiile cu grafică complexă din Google Play, în condiții bune spre foarte bune.

4. Samsung GALAXY J5 2016;

Review-ul este proaspăt și deja au apărut numeroase comentarii, a fost unul dintre cele mai cerute telefoane la review din 2016 și pe sfârșit de an am reușit să publicăm impresiile formate de acest best-buy sud-coreean, un smartphone care s-a bucurat în multe, multe unități pe plan autohton. Mai ales că a fost promovat intens în oferta operatorilor telecom.

Cu GALAXY J5 2016 mergi la siguranță, autonomie bună, cameră foto și video decentă, designul l-aș considera a fi ușor tern, fără a te implica emoționa – grila difuzorului de pe spate se potrivește mai degrabă la smartphone-urile chinezești C-list. Toate detaliile sunt în review, îl găsiți în varianta dual-sim pe la 880 lei.

3. Lenovo Moto G4;

Îl găsiți la 208 euro prin Orange, preț la liber. Cei 208 euro se transformă în 945 lei, apropo, ați remarcat cum euro a început a crește din ce în ce mai tare pe sfârșit de an. După măririle de salariu din sectorul bugetar anunțate prin ianuarie / februarie o să vedeți cum se apropie de 5 lei, previziune strict personală.

Revin la oile noastre, adică la topul smartphone-urilor low-cost. Moto G4 are o interfață fluentă dată de Android-ul nemodificat, autonomie de-a dreptul excelentă, punctează bine și la alte capitole – design ce mizează pe caracterul practic, deși bateria nu este detașabilă, cameră foto și video destul de bună etc.

2. Xiaomi Redmi Note 3 Pro;

A ajuns și în oferta magazinelor online românești și, cel puțin teoretic, partea de garanție este acoperită. Totuși, ca să beneficiez de un Redmi Note 3 PRO la maxim trebuie să ai cunoștințe minime în ce privește instalarea unui custom ROM, mai ales că are suport software din plin.

Pachetul hardware îl recomandă pe Note 3 PRO, Qualcomm Snapdragon 650 – cel mai reușit ansamblu hardware din segmentul mid-range în 2016, iar Xiaomi l-a adus pe un telefon de 8 – 900 lei în țara noastră, adică pe low-cost ai hardware de mid-range. De aici și capacitatea de a avea un smartphone capabil în jocuri și alte aplicații cu grafică elaborată. Toate detaliile legate de Note 3 PRO sunt incluse în review.

1. Huawei P9 Lite și Honor 7 Lite;

Le-am pus pe aceeași poziție pentru că Huawei P9 Lite și Honor 7 Lite au multe puncte comune (hardware, software etc). În recenzia lui Honor 7 Lite am punctat care sunt diferențele. Trebuie să specific că P9 Lite îl găsiți în jurul a 1000 lei, puține magazine îl au sub pragul de 1000 lei, iar majoritatea îl listează pe la 1050 lei.

Honor 7 Lite pe de altă parte costă în jur de 880 – 900 lei, în suma asta îl consider best-buy. Cele două telefoane mobile arată că Huawei și-a făcut bine temele și în această categorie de preț. Sunt capabile să ruleze orice aplicație sau joc în condiții optime, se descurcă bine spre foarte bine la captura foto, autonomie decentă etc.

Cele trei topuri nu trebuiesc văzute drept ad litteram și reprezintă poziționarea făcută de un redactor tech ce a avut ocazia în 2016 să văd o multitudine de terminale. Sunt sigur că fiecare dintre voi are un top personal și putem extinde discuția în rubrica de comentarii.