TOP 5: Cele mai bune telefoane mobile testate în 2016

27/12/2016

Nu pot realiza un top 10 al celor mai bune telefoane mobile din 2016, asta pentru că nu am testat anumite modele ce au potențial în a intra pe primele poziții. Mă refer la LG V20, Huawei Mate 9 și Mate 9 Pro, Google Pixel și Pixel XL, OnePlus 3 și OnePlus 3T, iar HTC 10 abia ce l-am primit pe ultima sută de metri din 2016. 

De aici și ideea unui articol în care să prezint cele mai bune smartphone-uri, din ce am testat ca atare pe anul în curs, cu link spre recenziile publicate pe site.

5. HTC 10;

Mâine o să public recenzia integrală pentru HTC 10 și pot să spun că a fost o supriză plăcută. Am fost curios să văd dacă la camera foto și video este la nivelul lui GALAXY S7, așa cum DxOMark l-a poziționat, dar în testele mele a ieșit sub sud-coreean. O să detaliez în articolul respectiv.

HTC 10 este cel mai reușit smartphone din istoria companiei taiwaneze. Când îl vezi în realitate realizezi că este mai frumos față de imaginile luate din kitul de presă. La nivel de UI se mișcă excelent, iar camera foto și video se situează în zona superioară. Din păcate, HTC 10 este tras cumva în jos de costurile mari de achiziție, în contextul în care telefoane concurente se situează la 100 – 150 euro distanță.

4. LG G5;

LG G5 nu epatează prin modul în care arată, nici prin modalitate ciudată de acces la bateria sa, nici prin interfața grafică blocată cumva în timp la normele Android 5.1 Lollipop, fără treabă cu Material Design-ul pe care Google îl tot promovează pe 6.0 Marshmallow, dar mai ales pe iterația mai nouă – 7.0 Nougat.

Pe de altă parte, trebuie să recunosc că G5-ul are o cameră duală interesantă, ai 2-in-1 cu posibilitatea de a selecta într-o cameră wide sau una clasică. Ca performanțe se ține bine spre foarte bine, iar bateria încorporată se încarcă într-un ritm cu adevărat alert.

3. Huawei P9;

Cu siguranță o să fiu întrebat de ce am poziționat Huawei P9 peste LG G5 și HTC 10. În contextul în care cele două modele concurente oferă mai multă putere brută de procesare. Știu că designul este subiectiv, dar Huawei P9 arată mai bine față de cele două, nu totul stă în puterea de procesare, contează și mai mult gradul de optimizare pe care producătorul îl aduce în UI-ul pus peste Android, suport software etc. Emotion UI este o interfață customizabilă, light ca și cerințe față de CPU, baterie etc.

Mi-aș dori să văd că acordă o atenție mai mare la calitatea clipurilor video pe Huawei P10, aici ar fi o dezamăgire lăsată de Huawei P9 în raport cu concurența sa directă.

2. iPhone 7 Plus;

Nu pot să spun că m-a impresionat în mod deosebit, mai ales la nivel de cameră foto unde mă așteptam să se descurce mult mai bine. Totuși, iPhone 7 Plus are de partea sa câteva elemente-cheie: valoare la revânzare, interfață ușor de parcurs și suport software, poziționare ca brand – da, din păcate, destule persoane cumpără un smartphone pentru logo-ul afișat, mai puțin pentru experiența oferită în utilizare.

iPhone 7 Plus este un smartphone bun spre foarte bun, singura alternativă la telefoanele premium cu Android.

1. Samsung GALAXY S7 și GALAX S7 Edge;

Le-am pus la pachet pentru că diferențele sunt relative reduse între GALAXY S7 și S7 Edge. Cele două telefoane sud-coreene aduc cel mai bun display din piață, cea mai bună cameră foto și video, S7 Edge epatează și la capitolul autonomie, rezistență la contactul cu apa și praful, design plăcut.

Din păcate, Samsung nu se mișcă prea bine la nivel de suport software. 7.0 Nougat a fost anunțat în vara lui 2016, iar S7 și S7 Edge rulează încă 6.0 Marshmallow.

Nu trebuie să luați topul ca atare, fiecare dintre noi are un anumit top bazat pe ceea ce am testat, ce am citit etc. Plus că după cum vedeți – articolul a fost integrat la categoria Opinie. Apropo, unul dintre smartphone-urile pe care îmi doresc să le testez în prima parte a lui 2017 îl consider un veritabil best-buy – OnePlus 3t, o rețetă pe care mi-aș dori să o văd replicată și de alte companii din universul Android. Avem nevoie ca producătorilor A-list să li se atragă atenția că se duc prea sus ca preț, prea sus pentru un dispozitiv perisabil ca valoare.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.