Avem multe topuri făcute de-a lungul timpului pe Gadget.ro și cred că merită a veni cu o versiune scurtă actualizată pentru cele mai bune telefoane mobile. Lista este bazată pe telefoane testate, produse pe care le-am văzut la lucru și pe care am avut ocazia să le fac un hands-on.
Mai trebuie să precizez că am ținut cont strict de produsele listate în țara noastră, iar prețul nu a fost un factor de luat în calcul. Dacă vrei cel mai bun produs, plătești pentru asta. Poți primi un device cu specificații și experiență similară, dar fără a-i putea pune eticheta de – Cel mai bun, mai degrabă de Cel mai bun ca raport preț / specificații / experiență de utilizare, dar aici avem altă mâncare de pește.
LG G5 nu a intrat în top pentru că deși are un ansamblu de camere foto și vido de-a dreptul excelent și preț bun, designul său nu l-aș considera a fi de flagship. Puteți să mă criticați în secțiunea de comentarii, dar aceasta-i impresia mea. Sony Xperia X Performance nu l-am văzut la lucru, Google Pixel și Pixel XL nu le-am văzut nici măcar ca hands-on și nici nu au ajuns în țara noastră. Xiaomi Mi5 are destule probleme și, momentan, ajunge pe canal neoficial în România. Huawei Nexus 6P aș fi fost tentat să-l adaug în top = Android nativ și difuzoare frontale, dovada că Snapdragon 810 livrează suficient de multă putere de procesare pe sfârșit de 2016.
5. HTC 10 – 2999 lei la eMAG;
Nu arată așa de bine ca HTC One M7 sau One M8, marginile sale pare desprinse ușor din alt timp. Totuși, una peste alta, HTC 10 se comportă exemplar la nivel de interfață grafică, rulare de aplicații și jocuri, sunet, dar și în ce privește camera foto și video. Ați văzut că a primit notă mare și în testele DxOMark. Da, din păcate nu am link spre review-ul său și aștept să-l primesc în perioada următoare ca să redactez impresiile personale.
În poziționarea lui HTC 10 pe locul 5 mă bazez pe hands-on-ul făcut dispozitivului, dar și pe recenziile regăsite în mediul online, în special pe dot com.
4. Huawei P9 și Huawei P9 Plus – de la 2299 lei la eMAG;
Nu este o supriză că Huawei urcă în top 5. Nu am nicio teamă în a afirma că avem de-a face cu un smartphone complet din multe puncte de vedere. Huawei a investit puternic în partea de R&D, iar Huawei P9 arată bine, dispune de un difuzor ce impresionează prin calitatea sunetului livrat, pachet hardware puternic, Emotion UI ce permite customizarea în detaliu, autonomie mare, rezultate notabile ale camerei foto și video.
3. iPhone 7 și iPhone 7 Plus – de 3329 lei la eMAG
Utilizez iPhone 7 Plus de câteva zile și pot să spun că merită alături de fratele său mai mic să urce pe locul 3. Nu pot să spun că a impresionat camera duală de pe iPhone 7 Plus, dar mă aștept la un firmware mai bine scris. iPhone-urile au cam rămas singura alternativă reală la Android, ai parte de o interfață simplă și suport software pe o perioadă lungă de timp, performanțe notabile ale ansamblului hardware, valoare bună la revânzare după 1 – 1.5 – 2 ani de zile etc.
Marea problemă din punctul meu de vedere pentru 7 și 7 Plus consider a fi prețul, nejustificat de mare. Repet, nu am ținut cont de costurile afișate în realizare topului. Alt aspect interesant: să încercați aplicațiile Google pe iOS și după aceea pe un telefon Android, indiferent care dintre ele cu excepția Nexus. O să vedeți o diferență.
2. OnePlus 3 – 1793 lei în magazinul online european, cu livrare în România;
Da. OP3 îl consider a fi dovada că poți avea un best-buy în 2016, la jumătate de preț față de alte telefoane Android cu veleități de flagship. Printre punctele sale PRO: hardware excelent, Android puțin modificat și suport software peste cel al concurenței directe, posibilitatea de a-l cumpăra din magazinul online european ce livrează în România + suport aftersale = garanție.
Nu numai că are un pachet hardware puternic, dar și în ce privește camera foto și video se descurcă bine spre foarte bine. Sunt limitări ușoare față de lider în situațiile low-light sau pe întuneric. Autonomia îl trage puțin în jos, dar OnePlus îmbunătățește mereu firmware-ul.
1. Samsung GALAXY S7 și GALAXY S7 Edge – de la 2749 lei la eMAG;
Folosesc un GALAXY S7 achiziționat prin această ofertă la portare. Mi s-au reconfirmat impresiile formate când l-am testat. Am ales S7-le normal pentru dimensiunile compacte. S7 și S7 Edge punctează în multe elemente-cheie: cel mai bun display din piață, unul dintre cele mai puternice ansamble hardware, cea mai bună cameră foto și video – pe video nici nu are un concurent pe talia sa, design din categoria premium + rezistență la contactul cu apa și praful etc.
Nu trebuie să fiți de acord cu mine, iar în rubrica de comentarii puteți veni cu topul personal, cu explicații sau critici. Din păcate, în 2016 am rămas cu Android și iOS. În urmă cu 4 – 5 ani de zile mai aveam și alte alternative, unele mai bune, altele mai slabe: Windows Phone, BlackBerry OS, Symbian etc. Piața s-a uniformizat, iar costurile device-urilor premium au crescut substanțial.