Smartphone

Anul 2015 este aproape de final, iar perioada imediat următoare va fi dedicată concluziilor, topurilor şi analizelor a tot ceea ce v-am prezentat pe parcursul acestui an. 2015 a fost un an al contrastelor, un an în care unii producători au renăscut, iar alţii s-au afundat şi mai mult în noroi.

2015 a fost şi anul în care comercianţii chinezi şi-au dezvoltat afacerile şi au intrat (timid încă) pe piaţa europeană a device-urilor inteligente. Cu siguranţă în zilele următoare veţi găsi pe gadget.ro mai multe materiale cu rol de retrospectivă a anului 2015. Voi sparge eu gheaţa şi vă voi prezenta cele mai interesante noutăţi din lumea smartphone-urilor.

smartphone 2

5. BlackBerry Priv – primul smartphone cu sistemul de operare Android al producătorului Canadian;

Pe tot parcursul anului 2015 s-a discutat despre un telefon BlackBerry care să utilizeze un sistem de operare concurent. Timpul a trecut, iar în toamna acestui an zvonurile s-au adeverit: BlackBerry Priv a devenit primul smartphone BlackBerry cu Android. Acest terminal este unul de tip slider şi rulează Android 5.1 Lollipop + suita de servicii pe care BlackBerry le oferă pe partea de securitate și productivitate.

BlackBerry-Priv-630x325

4. LG V10 – primul smartphone cu display secundar şi două camere frontale;

LG nu este un producător de telefoane inteligente cu vânzări mari în acest segment, însă complexitatea companiei permite dezvoltarea în permanenţă a device-urilor sale. Dacă în primăvară LG G4 a fost primul telefon cu carcasă din piele de viţel, în toamnă LG V10 a devenit primul smartphone cu display secundar şi două camere frontale.

Ecranul secundar are o diagonală de 2.1 inci, iar rolul său este acela de a afişa scurtături către aplicaţiile utile utilizatorului. Cele două camere frontale sunt excelente pentru selfie-uri: una este dedicată selfie-urilor personale, iar cealaltă pentru selfie-uri care să cuprindă cât mai multe persoane.

LG-V101

3. Fujitsu Arrows NX F-04G – primul smartphone cu scanner de iris;

2015 a fost anul în care a apărut primul telefon cu scanner de iris. Acesta a fost lansat în Japonia şi s-a numit Fujitsu Arrows NX F-04G. Scannerul de iris are dublu rol: acela de a spori gradul se securitate al device-ului, cât şi de a face plăţi prin scanare oculară. Tehnologia a prins bine, iar după prezentarea acestui smartphone Fujitsu au mai fost lansate şi alte terminale cu scanner de iris: Microsoft Lumia 950, Lumia 950 XL sau UMi Iron Pro.

Fujitsu-Arrows-NX-F-04G-2

2. Samsung GALAXY S6 Edge – primul smartphone cu display curved edge;

În cadrul MWC Barcelona 2015 Samsung a prezentat modelele Samsung Galaxy S6 şi Samsung Galaxy S6 Edge. Dacă primul nu s-a remarcat foarte mult din punct de vedere al design-ului, cel de-al doilea a intrat în istorie: este primul telefon cu display curved edge. Pe scurt, ecranul se întinde în lateral dreapta și stânga conferindu-i autenticitate şi originalitate.

Ecranul lateral permite afişarea a mai multor informaţii fără a activa ecranul principal. Chiar dacă acest display nu şi-a dovedit încă utilitatea, Samsung Galaxy S6 Edge rămâne unul dintre cele mai frumoase smartphone-uri din 2015.

Samsung-GALAXY-S6-Edge-16-630x420

1. Sony Xperia Z5 Premium – primul smartphone cu display 4K;

Ştiu că nu este un avantaj foarte mare pentru utilizator, însă avansul tehnologic trebuie recunoscut. Sony a prezentat în septembrie 2015 smartphone-ul Sony Xperia Z5 Premium, primul telefon din lume cu display 4K. Acest telefon dispune de un ecran de 5.5 inci cu rezoluţie UHD (3840 x 2160 pixeli) şi o densitate a pixelilor de 806 ppi.

Chiar dacă rezoluţia 4K este pusă în valoare doar în redarea imaginilor şi a clipurilor înregistrate, sunt sigur că în perioada următoare Sony va găsi soluţii de utilizare la capacitate maximă a acestui display.

Sony-Xperia-Z5-61-960x458

BONUS: În 2015 au fost lansate şi primele smartphone-uri cu procesorul “căldurică”: octa-core-ul Qualcomm Snapdragon 810. Chiar dacă update-urile din ultima perioadă l-au mai răcit, până la jumătatea anului telefoane precum Sony Xperia Z3 Plus sau HTC One M9 erau catalogate drept torţe de buzunar.