Primul iPhone a fost prezentat în ianuarie 2007, iar comercial a fost disponibil din iunie. Nu vreau să fac un istoric al evoluției smartphone-ului Apple, doar să evidențiez câteva elemente pe care iPhone-ul le-a impus ca trend în industrie.

Am folosit elemente pentru că nu am găsit un cuvânt care să descrie mai bine ceea ce vreau să prezint. Apple a fost luat la mișto dacă-mi permiteți expresia de către companiile concurente, dar ulterior s-a dovedit că aveau dreptate, iar ceilalți s-au adaptat din mers sau au dispărut din piață (Nokia, BlackBerry, HTC etc).

1. Tastatura qwerty fizică;

Mulți ani de zile s-a crezut că un smartphone trebuie să aibă tastatură qwerty fizică. BlackBerry și Nokia luau primul iPhone în derâdere pentru că nu avea o astfel de opțiune. Pariul Apple de a veni cu un dispozitiv controlat strict prin display-ul touch s-a dovedit câștigător, iar celelalte branduri din industrie au avut nevoie de câțiva ani spre a veni cu o experiență de utilizare similară (noroc cu Android-ul de la Google).

2. Slotul pentru cardurile microSD;

Este un alt element criticat intens la iPhone-uri, faptul că stocarea de bază nu era suficientă și dacă îți doreai mai mult, trebuia să plătești spre a achiziționa o versiune mai scumpă. Slotul pentru microSD nu a fost niciodată o opțiune pe care Apple să o includă pe dispozitivele sale.

Sunt din ce în ce mai puține smartphone-uri Android cu slot pentru microSD, dar nu trebuie să ne plângem de asta. Stocarea a ajuns a fi din ce în ce mai mare, 128 / 256 GB pe multe modele premium.

3. Capacul spate;

iPhone-ul a venit din start cu un design unibody, fără posibilitatea de a scoate capacul spate și a putea să schimbi bateria etc. Au trecut ani buni și a devenit norma în industrie. Acum până și smartphone-urile de 100 euro au design unibody, chiar dacă spatele este fabricat din plastic. De fapt, aș spune că Apple a adus cumva și sticla pe față și spate de la iPhone 4. Samsung a avut nevoie de ani buni până să renunțe la plastic, iar în 2020 se întorc aparent spre rădăcini.

4. Jack-ul de 3.5 mm;

Au curs râuri de cerneală virtuală când Apple a decis scoaterea jack-ului de 3.5 mm la iPhone 7 în 2016. În câțiva ani de zile s-a ajuns ca jack-ul să fie lăsat în spate, chiar și de către Samsung care l-a adus în mod constant pe vârfurile sale de gamă până în 2019 la GALAXY S10 / S10 Plus etc.

Este clar că bluetooth-ul a ajuns elementul folosit spre a conecta căștile wireless și a asculta muzică în 2020. Mai ales că sunt căști wireless decente de la 1 – 2 – 300 lei.

5. Încărcătorul în pachet cu telefonul;

Incarcator Motorola Moto G8 Power

O altă decizie intens criticată este dată de scoaterea încărcătorului din pachet (seria iPhone 12). Decizie pe care Apple a luat-o cu motivație ecologică, dar mai degrabă este strict generată de reducerea costurilor. Nu au trecut câteva luni de la decizie că deja Samsung, Xiaomi și alte companii merg pe acest trend.

Bineînțeles, sunt și elemente unde au dat greș. M-aș referi la Face ID și scoaterea cititorului de amprentă (este de așteptat ca iPhone-urile în generație 2021 să aibă cititor de amprentă integrat în display), bateriile de  capacitate mică cu încărcare leneșă (dacă-mi permiteți exprimarea), încetinirea sistemului de operare pe generațiile mai vechi etc. Să nu credeți că articolul de mai este o laudă la adresa Apple, doar că sunt trenduri ce consider că ei le-au trasat în industria smartphone-urilor. Bineînțeles, mă puteți corecta în secțiunea de comentarii.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.