Samsung a investit constant în tehnologia QLED, iar generația 2020 este cea mai avansată din punct de vedere al designului, în ce privește partea hardware și software, dar și la nivel de funcții ce cresc polivalența televizoarelor companiei sud-coreene în raport cu concurența. 

Am selectat cinci funcții pe care le consider interesante, funcții ce recomandă QLED-urile Samsung în ediție 2020. 

1. Design atemporal – The Seriff și The Frame;

Încep cu două propuneri de la Samsung: The Seriff și The Frame. 

The Seriff a fost conceput din start spre a arăta bine din toate unghiurile. Are un stand ce permite poziționarea pe podea, îl poți muta de aici pe un raft etc. Samsung vorbește de un design la 360 de grade în cazul acestui TV. Nu ești limitat în ce privește poziționarea sa, mai ales dacă nu vrei să-l montezi pe un peret. Plus că au avut grijă și în ce privește managamentul cablurilor. 

Nu au făcut rabat în ce privește specificațiile tehnice și partea de conectivitate. Asigură un volum de culoare de 100% prin panoul Quantum Dot, sunt garantate culori plăcute în scenele întunecate sau luminoase. NFC-ul permite conexiunea rapidă între smartphone și smart TV. 

The Frame este o altă propunere interesantă de la Samsung. Folosește un panel QLED cu tehnologie Qantum Dot (dual LED crește tonul optim al culorilor). De fapt, The Frame vrea să te cucerească prin designul său, ai impresia că ai parte de un TV prins într-un tablou. Plus că la Samsung poți alege cu modul Ambient să ai o imagine care să-l facă și mai ușor de strecurat în peisajul locuinței (dacă-mi permiteți exprimarea mai plastică). 

2. Cel mai bun smart TV în redarea de conținut 8K;

Samsung are deja câteva generații de televizoare cu panel 8K și aș spune că au un avantaj din acest punct de vedere în fața concurneței. Da, mai avem de așteptat până la apariția a mai mult conținut în acest format, dar Samsung stă bine pe partea de upscaling și un plus de calitate îl conștientizezi de când pornești TV-ul. 

QLED-urile 8K în serie 2020 sunt printre primele ce acceptă redarea de conținut nativ 8K și îndeplinesc standardele Asociației 8K, dar și cele definite de CTA 8K Ultra HD Display Definition. Mai multe detalii regăsiți în articolul de aici. Bineînțeles, prețurile sunt pe măsură, dar pe viitor putem spera că această tehnologie ajunge a fi poziționată la costuri din ce în ce mai atractive, iar din segmentul premium se duce și spre zona mainstream. 

Cel mai bun smart TV 8K din 2020 în opinia mea este modelul QLED Q950. 

3. Imagine la standarde înalte;

QLED-urile ies în evidență prin:

  • luminozitate ridicată (ai parte de imagine bună și în spații cu lumină puternică);
  • mișcare fluentă, indiferent de conținutul redat (procesorul eficientizat ajută din acest punct de vedere). 

Gama 2020 promite 100% volum de culoare. Au implementat un senzor ce măsoară lumina din jurul smart TV-ului și ajustează automat lumina și contrastul. Procesorul Quantim Dot este responsabil pentru conținutul redat la o calitate cât mai ridicată. Quantum HDR mărește nivelul de detalii. 

4. Optimizate pentru jocuri;

Ai un smart TV cu ecran generos în living? Imediat te gândești cum ar fi să conectezi cea mai nouă consolă sau chiar și un PC spre a avea parte de o experiență fără compromis. Samsung și-a dat seama de acest scenariu de utilizare și a implementat Real Game enhancer+. Ai parte de o vizibilitate mai bună în scenele întunecate, dar și de AMD FreeSync pentru cei ce folosesc hardware AMD. 

Cu QLED-urile Samsung în ediție 2020 scapi de nevoia unui monitor de gaming. Ai parte de un all-in-one (monitor & tv cu specificații de top). 

5. Ambient Mode+, unghiuri largi de vizualizare și sunet optimizat;

Ambient Mode te ajută să faci o legătură între TV și mediul ambiant, să-l strecori cumva în peisaj. Nu mai ai parte de un imens ecran negru, îl personalizezi după cum consideri. Poți alege chiar să folosești același pattern cu cel de pe perete. 

Cu QLED-urile Samsung nu-ți trebuie un unghi perfect de vizualizare, ai culori plăcute redate corect pe un spectru larg din locuință. 

Pe partea de sunet, Samsung a lucrat spre a face o legătură cât mai bună între soundbar-urile sud-coreene și noile smart TV-uri (G-Symphony). AVA ajustează volumul și claritatea astfel încât și într-un spațiu zgomotos puteți auzi dialogul din fiecare scenă. 

Folosiți un smart TV Samsung? Care este experiența voastră de utilizare? Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.