Samsung are un întreg ecosistem de produse, de la smartwatch-uri și căști wireless în genul Watch 3 și Buds Pro, până la smartphone-uri și tablete (seria A sau S pe telefoane mobile, Tab-urile pe nișa tablete) și până la smart TV-uri, monitoare etc (generațiile mai noi pun accentul pe conexiunea cu smartphone-ul și tableta, dar și unele monitoare Samsung dispun de funcții speciale precum seria Smart Monitor de care am scris pe aici). 

Am notat cinci funcții software pe care Samsung le-a integrat pe o suită de smartphone-uri șu tablete, funcții ce contribuie la un plus important pe partea de productivitate. 

1. Samsung DeX;

Nu cred că mai are nevoie de nicio prezentare. Acum ceva timp aveai nevoie de un dock, acum poți să-l folosești și în modul wireless pe un smart TV compatibil (de la generația 2018 spre modelele mai noi), iar pentru conexiunea cu un monitor etc ai nevoie doar de un cablu USB Type-C la ambele capete. Poți să conectezi și o tastatură + mouse cu bluetooth, iar experiența de utilizare ajunge a fi similară cu cea de pe un desktop PC. Poți pe anumite produse din oferta Samsung să activați DeX direct pe dispozitivul respectiv (Tab S4 și S6 îl aveau încorporat). 

Samsung DeX îl puteți utiliza pe seriile Galaxy S9, S10, S20, Note8, Note9, Note10, Note20, tabletele Tab s4, S5e, S6 și Galaxy Tab S7

Prin DeX se emulează o interfață ce amintește cumva de ceea primești în Windows, poți accesa rapid fișierele și alte aplicații, este optimizată pentru lucrul cu tastatura și mouse etc. 

2. Samsung Knox;

Samsung Knox este o soluție de securitate integrată în dispozitivele Samsung și sunt o sumă de soluții ce se bazează pe această platformă. Discutăm despre o soluție hardware & software, integrată din fabrică. Protejează împotriva intruziunlor, a malware-ului și a altor amenințări cibernetice. 

O găsiți atât pe smartphone-uri, cât și pe tablete și smartwatch-uri. Knox are aplicabilitate în domeniul business (Knox Configure, Knox Manage, Knox Enterprise), dar sunt și aplicații pentru utilizatorul de rând și aici m-aș referi spre exemplu la Folder Securizat (poți stoca fotografii, videoclipuri, fișiere, aplicații etc într-un mediu privat cu securitate dedicată – parolă, amprentă etc, altă soluție mai bună nu găsiți în piață, cel puțin în universul Android). 

3. Link to Windows;

Folosesc Link to Windows pe Samsung Galaxy Note20 Ultra și mă ajută pentru că așa pot să preiau apeluri, să răspund la mesaje, să accesez fotografiile de pe smartphone etc fără a mai utiliza smartphone-ul, direct din interfața Windows. Ai totul într-un singur loc. 

Link to Windows funcționează cu seriile Note9, Galaxy S9, Note10, Note20, Galaxy S10, S20, S21, Fold, Z Flip și mid-range-ul XCover Pro, inclusiv pe Galaxy A72, A52, A52 5G, 

Este una dintre cele mai bune integrări între un smartphone sau dispozitiv cu Android și Windows, cel puțin din ce am testat până în momentul de față. Microsoft și Samsung au colaborat îndeaproape spre a livra o integrare cât mai bine pusă la punct. 

4. Focus Mode;

Nu știu cum este la voi, dar mi se întâmplă de multe ori să încep o activitate și să ajung cu totul altă parte. Focus Mode îl poți activa din Setările Rapide / Timp pentru lucru. Acolo stabilești o perioadă de timp și aplicațiile pe care dorești să le lași active, cele pe care nu le dorești active vor fi ilustrate în gri. 

Așa te vei putea organiza mai bine, fără a primi notificări deranjante, cu anumite aplicații ce le dorești funcționale în modul full. Mi se pare o mutare inspirată din partea Samsung pentru că fața de DND poți să alegi funcționarea unor servicii, de care ai nevoie în momentul respectiv. 

Focus Mode a fost aduse de către Samsung pe dispozitivele sale Android încă din 2019 cu One UI 2.0 (l-am găsit pe A72, Tab S7, Galaxy Note20 Ultra). 

5. Outlook și OneDrive;

Parteneriatul dintre Samsung și Microsoft include și o integrare mai bună a unor soluții folosite în mod extensiv în mediul corporate și aici mă refer în special la Outlook (folosit în peste 100 milione dispozitive). Outlook aduce mailurile, calendarul, contactele și fișierele într-un singur loc. Outlook este integrat și optimizat pentru dispozitivele Galaxy (spre exemplu, S Pen-ul de la Tab S7 este recunoscut și ai un scurt preview când faci scroll peste mailurile, evenimente din calendar, contacte etc). 

Galeria Samsung are opțiune de integrare cu Microsoft OneDrive și îți aduci fișierele și materialele video în cloud, în mod securizat. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.