Software

Android P a debutat în etapa beta pe o suită întreagă de telefoane mobile. Versiunea finală urmează a ajunge pe piață din august 2018, iar pe telefonul vostru în funcție de model și dorința producătorului în a-l aduce spre cea mai nouă iterație a sistemului de operare dezvoltat de Google. 

Sunt câteva funcții cu adevărat interesante, dar mai ales – utile.

  1. Îmbunătățire a autonomiei – funcția se numește Adaptive Battery, iar Android P ar folosi un algoritm dezvoltat de către Google și Deep Mind astfel încât telefonul să știe, cu ghilimelele de rigoare, ce aplicații vor fi folosite în perioada imediat următoare sau mai târziu. S-ar obține valori și cu 30% mai bune;
  2. Algoritm nou pentru luminozitatea automată – Google dorește să îmbunătățească modul în care funcționează luminozitatea automată, iar pe lângă informațiile oferite de senzor privind mediul ambiant să aducă și partea de învățare a obiceiurilor de utilizare. Adevărul este că de multe ori, luminozitatea automată funcționează defectuos (lumină prea intensă sau prea slabă etc). Cel puțin în cazul lui S8 Plus. Google spune că noua setare a ecranului a făcut pe utilizatorii de Android P să renunțe în proporție de 50% la reglarea manuală. Rămâne acum ca fiecare producător să țină cont și să implementeze.
  3. Schimbări în ce privește navigarea prin meniu – funcții a la iPhone X & iOS ce la rândul lor le-au preluat de pe la Nokia N9 și sistemul de operare al BlackBerry de acum 6 – 7 ani. Swipe de la bază în sus pentru a deschide Aplicații Recente, de oriunde ai fi în interfață + 5 aplicații predictive deschise la baza ecranului. Prin al doilea swipe se deschide meniul cu aplicații. Alte modificări ce țin de interfață: posibilitatea de a regla orientarea ecranului în mod manual, tasta de volum reglează întotdeauna volumul difuzorului, este scoasă din pachet și intensitatea sunetului din apelurile primite (iconiță separată). Interfața dedicată reglării volumului este acum în poziție verticală, lângă butoanele de reglare.
  4. Monitorizarea a timpului petrecut pe smartphone – în Android vei găsi statistică detaliată legată de timpul petrecut pe telefonul mobil + date concrete pentru diverse aplicații și servicii. Cumva, Google își dorește să tragă un semnal de alarmă și în funcție de informațiile din acest panel – utilizatorul să aleagă a folosi smartphone-ul într-un mod judicios (poți alege un timp de utilizare pentru o aplicație și sosesc notificări – util pentru cei ce doresc să reducă timpul alocat pentru Facebook sau Instagram);
  5. Shush – serviciu de tip DND ce dezactivează și notificările vizuale, nu doar pe cele de tip auditiv.

Mai multe detalii pe site-ul developer.android.

Nu văd schimbări majore în Android P față de Android Oreo, mai degrabă îmbunătățiri minore la nivel de UI, cumva axat pe schimbarea paradigmei pe partea de navigare.

Categorii: android
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.