Gama QLED 2018 de la Samsung aduce clientului tot ce are mai bun de oferit gigantul sud-coreean în materie de televizoare în acest moment. Sunt sigur că în doar câteva săptămâni vom vedea noua serie pregătită pentru 2019, deocamdată m-am gândit să aduc în față 5 motive pentru care eu consider că merită pe deplin să cumperi unul dintre televizoarele Samsung QLED 2018.

O să vorbesc din proprie experiență, bazându-mă pe ceea ce am descoperit după teste amănunțite ale modelelor Samsung QE65Q9FNAT și QE65Q7FNAT. Fără alte cuvinte inutile să vedem care sunt

Principalele puncte PRO pentru care eu recomand televizoarele Samsung QLED 2018:

1. Durată mai mare de viață față de ceea ce oferă panelurile OLED. Seria 2018 de televizoare QLED de la Samsung folosește paneluri cu retroiluminare LED în detrimentul celor de tip OLED pentru a putea garanta aceeași calitate a imaginii și după multe zeci de mii de ore de vizionare. Un panel de tip OLED va suferi cu siguranță fenomene de tip burn-in, cu degradarea evidentă a imaginii, iar asta poate mult mai devreme decât ți-ai fi dorit. Mă gândesc că va fi deosebit de supărător, mai ales având în vedere cât costă orice televizor OLED.

2. Calitatea imaginii este foarte apropiată de ceea ce oferă televizoarele OLED, chiar mai bună cu lumină ambinetală în cameră. M-am ferit să dezvolt și mai mult precedentul punct pro tocmai pentru că voi aduce și aici argumente în favoarea tehnologiei QLED. Nu spun că un panel QLED este net superior unuia OLED, afirm doar că în viața de zi cu zi, după o ajustare corectă a imaginii, diferențele de calitate în favoarea unuia sau a altuia devin aproape insesizabile. Dacă un OLED se dovedește un pic mai bun doar când este privit într-o încăpere întunecată, un televizor Samsung QLED 2018 își arată calitățile de necontestat în orice fel de cameră, cu oricât de multă lumină ambientală. La QLED avem o luminozitate extrem de înaltă și o reflexie foarte redusă a mediului ambiant, ce împreună reușeșc să redea culori vii și contrast echilibrat indiferent de condițiile de vizionare. În plus, intervalul dinamic este apropiat între OLED și QLED, cu avantaj din nou pentru QLED în spațiile puternic iluminate.

3. Procesare a imaginii matură, cu upscaling și management al scenelor în mișcare aproape perfecte. Degeaba ai parte de cele mai fidele culori, de contrast bun sau de interval dinamic ridicat dacă, având un televizor cu rezoluție 4K, vei urmări mai mereu conținut Full HD. Samsung a înțeles asta și oferă pentru gama QLED 2018 cel mai matur și mai bine pus la punct algoritm de procesare a imaginii pe care l-am văzut. Upscaling-ul de la Full HD la Ultra HD 4K se face excelent, fără apariția vreunui artefact de imagine, iar scenele cu mișcări rapide sunt reproduse ideal, din nou fără nici cea mai mică eroare. Nu doar atât, chiar și Dynamic Range-ul are de câștigat de pe urma procesării foarte reușite a conținutului standard, cu menținerea unui nivel extrem de scăzut al zgomotului de imagine.

4. OneConnect Box și design inteligent. Modulul de conectivitate OneConnect Box nu cred că are cum să nu fie apreciat de absolut orice utilizator. Acesta permite ca din televizor să nu iasă decât un singur cablu, subțire și translucid, mascat de stand, ce duce semnalul către televizor din orice sursă legată la OneConnect Box. Același cablu se ocupă și de alimentarea cu energie electrică. Chiar și când televizorul este amplasat în mijlocul camerei sau pe perete firul subțire abia dacă se observă. În plus, spatele televizoarelor Samsung QLED 2018 a primit o atenție deosebită din partea designerilor, cu capace ce acoperă eficient orice zonă cu aspect ”industrial”, să-i spunem. Avem modele reușite cu aspect 3D și plastic de calitate pe partea posterioară, semn că nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării.

5. Sistemul de operare Tizen OS rulează fluent, este intuitiv și simplu de operat. În era în care orice televizor cu pretenții trebuie să fie unul de tip Smart, Samsung a ales să dezvolte continuu un sistem de operare propriu. Tizen OS arată că ajuns deja la maturitate, se mișcă fluent, fără lag, este bine gândit, ușor de înțeles și operat. În magazinul de aplicații găsești tot ce este esențial pentru un Smart TV actual, de la toate platformele de streaming video online, până la aplicații meteo, social media și jocuri. Mai mult, toate televizoarele Samsung QLED 2018 includ Modul Ambient, ce-ți permit să integrezi perfect dispozitivul în ambianța interioară a camerei, prin afișarea unui screensaver personalizat, perfect asortat cu ceea ce este în jurul lui.