Cartelele preplătite sunt destul de răspândite în țara noastră, din 22 milioane cartele active sunt 11.8 milioane pe abonament și 10.4 milioane pe un serviciu preplătit.
Înțeleg și de ce. O bună perioadă de timp, operatorii de telefonie mobilă din țara noastră se luptau în a aduce oferte cât mai bune pe cartelă și abonamentele intraseră cumva într-un colț de umbră. A fost nevoie să intre un jucător disruptiv în piață, iar de prin 2015 – 2016 au apărut abonamente din ce în ce mai atractive, indiferent că vorbim de Orange, Vodafone, Telekom sau Digi Mobil.
1. Beneficii mari la un cost modic;
Sunt abonamente fără telefon la Orange, Vodafone sau Telekom ce plusează pe partea de beneficii (trafic de date, minute nelimitate etc), nu mai zic de Digi Mobil ce are printre cele mai mici abonamente pe telefonie mobilă din întreaga Uniune Europeană. Ca exemplu aș da abonamentul Telekom denumit Freedom Mobile 5 la 5.95 euro pe lună cu NELIMITAT în ce privește minutele și SMS-urile naționale, NELIMITAT în rețeaua 4G cu limitare a streamingului video la 480p și 1.5 Mbps, minute și SMS-uri internaționale nelimitate în Zona 1 și SEE cu 1.3 GB în roaming. Sunt beneficii pe care nu le primești pe nicio extraopțiune.
2. Internet în roaming;
Nu mai sunt cartele preplătite care să permită folosirea internetului național și în roaming (o parte din traficul de date național să fie repartizat și pentru roamingul SEE). Abonamentele aduc la pachet și internet în roaming, iar de la 1 ianuarie crește porția de trafic de date pe care să-l iei cu tine în peregrinările din spațiul SEE. Roamingul este un element-cheie în prezent, mai ales dacă periodic ieși în afara granițelor.
3. Comoditate;
Nu mai stai cu grija creditului pentru extraopțiune, abonamentul îl consider a fi cumva mai comod pentru utilizator. Ai două săptămâni în care să plătești factura, poți activa un direct debit ca să scapi de grija plăților lunare recurente. Nu mai zic că unele extraopțiuni când apar, când dispar etc. A trecut vremea în care telefoanele mobile rămân doar ca receptoare de apeluri primite, internetul joacă un rol cheie pe smartphone-urile moderne, în jocuri, YouTube etc.
4. Smartphone la preț redus;
Mai sunt și oferte atractive în portofoliul operatorilor de telecomunicații, în special pe categoriile low-cost și mid-range. Am tot scris de-a lungul timpului când am găsit promoții și abonamentul te ajută în a cumpără un dispozitiv subvenționat. Știu că acum au apărut ratele pe 12 sau 24 luni fără dobândă, dar sunt destule persoane ce nu vor să aibă de-a face cu banca și doresc să cumpere un telefon de 5 – 6 – 7 – 800 lei la un cost cât mai redus.
5. Posibilitatea de a te porta din 2 în 2 ani pe oferte excelente;
Știu, asta sună ciudat / rău / cum vrei tu să-i spui. Interesul unui client de servicii de telefonie mobilă ar trebui să fie unul singur – oferte cât mai bune la un preț cât mai mic, subvenție cât mai mare în achiziția unui smartphone de tip mid-range sau premium. Acesta este dezideratul aflat pe buzele tuturor celor interesați de o afacere care să fie încadrată în zona best-buy.
Da, cele mai bune oferte la momentul actual sunt pe partea de portare. Am trecut în 2016 de la Telekom spre Orange și mi-am făcut calculele – după 2 ani de zile cu abonamentul lunar plăteam cu puțin peste valoarea telefonului mobil la momentul portării, beneficiile erau un fel de bonus.
Cu abonament, te poți porta în căutarea celei mai bune oferte din 2 în 2 ani. Asta dacă nu cumva, cei 4 jucători din piață vor găsi metode prin care loializarea să fie cu adevărat ofertantă și nu doar praf în ochi, de cele mai multe ori.