Microsoft a anunțat în urmă cu ceva timp că Windows 10 este ultima variantă de software pentru PC, că-i vor aduce update-uri și patch-uri de securitate în mod regulat, funcții noi etc.
Windows 10X este bazat pe Windows 10, doar că a fost optimizat de la bun început pentru PC-urile pliabile în variante dual-screen și single-screen.
Primele PC-uri cu Windows 10X sunt așteptate a debuta până la sfârșitul lui 2020. Pe site-urile de specialitate circulă informați că noul software nu va rămâne strict pe PC-uri de tip pliabil, software-ul va fi portat și pe laptopurile și PC-urile clasice. Asta și pentru că sunt funcții ce nu țin neapărat de existența a 2 ecrane, a unui mecanism pliabil etc.
1. Design nou pentru Start Menu și Taskbar;
Dispar live tile-urile de tip dinamic. Oricum de-a lungul timpului, Microsoft a renunțat la ele. În Windows 8 și 8.1 jucam un rol central, iar în Windows 10 le-a retrogradat în secțiunea Start Menu. Îți poți configura Start Menu astfel încât să scapi complet de ele.
Observați că noul Start Menu are o poziție centrală, iar căsuța de search ocupă un loc important. Microsoft afirmă că prin noua interfață se axează din ce în ce mai puternic pe partea de productivitate. Lista aplicațiilor poate fi stabilită de către utilizator, în funcție de preferințe. Pot fi grupate mai multe aplicații sub un folder. Amintește de ceea ce găsim pe un smartphone cu Android sau iOS. Era cazul cumva ca Microsoft să schimbe câte ceva pe aici.
Noul Taskbar este dinamic și se adaptează în funcție de dispozitiv și de preferințele utilizatorului. A fost optimizat și pentru controlul tactil. În momentul în care este conectat un maus și o tastatură se comportă precum în mod tradițional.
2. Action Center revizuit;
Prin noul Action Center pot fi realizate o serie de setări fără a fi nevoie să ieși din această zonă. Au delimitat Notificările de Setările rapide (alt element ce aminteșe de ceea ce primim pe un smartphone cu Android sau iOS). Aici au fost aduse controalele de volum, setările pe partea de alimentare și informațiile legate de procentajul bateriei. Observați că le-au scos din Taskbar și le-au portat cumva în Action Center. Mi se pare o mișcare logică, dacă-mi amintesc corect așa stau lucrurile de o bună perioadă în Chrome OS.
3. Suport pentru aplicațiile tradiționale;
Windows 10X este un sistem de operare modern și unele aplicații vor fi optimizate de la bun început spre a rula în condiții optime. Totuși, Microsoft nu uită de aplicațiile tradiționale, neoptimizate. Windows 10X are capacitatea de a rula o versiune de bază a Windows 10 și compania americană promite să nu fie nicio diferență între modul în care rulează o aplicație mai veche sau una concepută în mod special.
Aș face pariu că Microsoft își propune pentru a câta oară să-i facă pe utilizatori să intre în Windows Store spre a descărca aplicații și jocuri, așa cum se întâmplă pe iOS și Android cu App Store și Play Store.
4. Update-urile software îmbunătățite;
Sincer, aici chiar sper să avem îmbunătățiri importante, mai ales dacă Windows 10X va fi adus spre laptopurile și PC-urile normale, nu doar cele speciale cu ecran pliabil, mai multe ecrane încorporate etc.
Update-urile se vor instala în funda și nu vor mai avea nevoie de o repornire a PC-ului până când update-ul nu este gata. În 90 de secunde ar trebui ca update-ul să fie instalat și PC-ul să fie utilizabil. Este un mare pas înainte față de cum se întâmplă update-urile în prezent pe Windows 10 (de la 5 la 20 de minute pentru repornire).
5. Compose Mode;
Se pune mare accent din partea producătorilor de laptopuri pe faptul că unele produse sunt gândite în mod special pentru creatori de conținut (editori foto și video, blogger, vloggeri etc). Microsoft a conceput Compose Mode, poate fi activat din Action Center. Pe un dispozotiv pliabil cu 2 ecrane, când activezi Compose Mode pe unul dintre display-uri îți va fi adusă o tastatură sau un trackpad astfel încât folosești dispozitivul ca și cum ar fi un laptop cu tastatură și touchpad.
Mai multe detalii vor fi prezentate de către Microsoft în lunile următoare. Se discută de wallpapere dinamice, interfață ce se actualizează în funcție de modul în care dispozitivul este folost etc.
Acest articol a fost susținut de către MMORC, shop ce vinde cd-key-uri de Windows 10 și Office 2016 sau 2019:
Prin codul GAE36 se oferă o reducere de 36%:
Windows 10 Pro Key – 8.92 euro;
Microsoft Office 2019 Home & Students Key Global – 43.47 euro;
Windows 10 Pro + Office 2019 Home & Students Key Global Bundle – 49.34 euro.
Prin codul GAE54 se ajunge la o reducere de 54%:
Microsoft Office 2019 Pro Plus Key – 30.29 euro;
Microsoft Office 365 Pro Plus Global 14.08 euro;
Windows 10 Pro + Office 2019 Pro Key – 38.52 euro;
Windows 10 Pro + Office 365 Pro Plus Global Bundle – 19.28 euro.
Prin codul GAE58 se oferă 58% reducere:
Microsoft Office 2016 Pro Plus Key – 21.32 euro;
Windows 10 Pro + Office 2016 Pro Key – 21.39.
Pentru cei interesați recomand plata prin PayPal pentru un plus de securitate și instalarea pe curat pentru software-ul achiziționat, cu descărcare de pe site-urile Microsoft.