QLED este gama de televizoare premium a Samsung, un fel de Samsung GALAXY S pe TV. Au reușit de-a lungul timpului să impresioneze prin tehnologia din spatele ecranului, prin funcțiile și software-ul îmbunătățit de la o generație la alta. 

Am selectat 5 puncte PRO pentru QLED-urile companiei sud-coreene.

1. Design minimalist ce pune accent pe partea practică;

Samsung a reușit să aducă televizoare  ce impresionează printr-un design elegant și minimalist. Partea de conectivitate a fost mutată în smart box și un singur cablu face legătura între smart box și televizor. Nici măcar antena nu mai este adusă în spatele televizorului. Cablul se numește One Invisibile Connection și este translucid, nici nu-l remarci. Dacă optezi pentru un stand Samsung și montare în centrul camerei etc, niciun cablu nu ajunge a fi la vedere.

Alt element inedit este dat de No Gap Wall-Mount – sistem dezvoltat de Samsung ce permite montarea televizorului cu un spațiu foarte mic între perete și TV. Ai impresia că a fost lipit pe suprafața respectivă. Samsung a gândit nu doar TV-ul cu ramă cât mai îngustă și design elegant, dar și standuri și elemente practice care să-l ajute pe client într-o poziționare cât mai de efect.

Modul Ambient prin care televizorul este capabil să preia modelul de pe perete și să nu ai doar un ecran negru în locuință, ci cumva să-l pierzi în fundal, poți alege ce imagine să fie afișată, să asculți muzică sau să vizualizezi știri.

2. QLED – tehnologie matură ce impresionează prin îmbunătățirile aduse;

QLED este tehnologia pe care Samsung o aduce pe televizoarele din portofoliul său. Termenul provine de la Quantum-dot Light Emitting Diode. De fapt, avem un panel LED cu o iluminare de tip backlight. Magia adusă de Samsung stă în Q-ul de la quantum dot – de aici și un plus remarcabil pe partea de acuratețe a culorilor afișate de un astfel de ecran.

QLED-urile 2018 sunt compatibile cu HDR10+ și redare a peste 1 miliard de culori. Amazon are peste 100 de seriale TV și filme ce respectă standardul HDR10+. Imaginea este scalată 3D, nu doar 2D.

În spatele QLED se află QEngine un procesor ce promite calitate ridicată a imaginilor, actualizare rapidă a fiecărui cadru spre a îmbunătăți culorile, contrastul și claritatea. Seria Q9F are o tehnologie denumită Q Contrast Elite ce reduce distorsiunile de culoare, efectul de oglindă și negru de trei ori mai profund prin oprirea directă a LED-urilor.

3. Software optimizat – Tizen OS & simplitate în operare;

Aș spune că este de bun augur că Samsung a ales să dezvolte Tizen OS și nu s-a bazat pe Android TV în ce privește software-ul de pe televizoarele din portofoliu. Tizen impresionează în mod pozitiv printr-o interfață gândită să fie ușor de înțeles și parcurs, dar și prin timpul de reacție prompt.

Sunt tot felul de funcții interesante. În primul rând aș vorbi despre telecomanda OneRemote ce iese în evidență prin modul simplu în care permite controlul interfeței, fără a epata prin cine știe ce număr de butoane. Prin SmartThings poți transforma telefonul în telecomandă ad-hoc, iar Steam Link permite redarea unui joc de pe PC către televizor prin conexiunea Wi-Fi.

4. Luminozitate excelentă și în spațiile bine iluminate + lipsă efect burn-in;

HDR-ul dă mai bine pe un QLED, în special în spațiile bine iluminate. OLED-ul este depășit de QLED în ce privește HDR-ul, mai ales că Samsung pe generația 2018 a adăugat tot felul de elemente ce îndepărtează criticile specifice unui panel LED (reflecțiile și efectul de halo în mod special).

Trebuie să detaliez prima parte a punctului 4. Negrul de pe OLED este natural, clar etc, iar pe HDR ai un plus de contrast și luminozitate, iar negrul respectiv de pe OLED afișat într-un spațiu cu lumină ambientală nu este la fel de impresionant în fața celui de pe QLED-urile Samsung.

Samsung a îmbunătățit tehnologia de pe QLED astfel încât nu sunt diferențe față de OLED pe partea de culoare. Culorile sunt mai puternice, în special pe luminozitate mare. Apropo, Samsung Q9F – vârful de gamă, urcă la 2000 de nits pe partea de luminozitate, iar Q8C și Q8F se opresc pe la 1500 nits.

Efectul de burn-in este mai cunoscut pe ecranele OLED de pe telefoanele mobile. Apare atunci când afișezi o imagine cu contrast ridicat la luminozitate maximă pe o perioadă lungă. În cazul unui QLED nu ai o grijă din acest punct de vedere. Mă rog, acesta este și unul dintre motivele pentru care Samsung nu a intrat pe noul tip de panel + durata de viață. Bineînțeles, OLED-ul are și punctele sale PRO în bătălia cu QLED. Totuși, diferențele sunt din ce în ce mai mici, iar de multe ori alegerea se face strict în funcție de preferințe.

5. Conectivitate completă + conexiune facilă cu smartphone-ul;

Smart View este aplicația ce permite controlul televizorului direct de pe smartphone. Samsung livrează un pachet complet, de la sunet bazat pe 2 x 30W stereo cu certificare Dolby Digital Plus, până la partea de Wi-Fi + LAN, Slot CI+, 4 x HDMI, 3 x USB, ieșire optică, bluetooth low-enegery, ConnectShare pentru HDD, TV to Mobile pe partea de mirroring, dar și Mobile to TV prin DLNA etc.

Samsung a pus tot ce are mai bun în QLED-urile din seria 2018. Întreaga gamă o găsiți descrisă într-un articol distinct.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.