Samsung GALAXY S10e este modelul prin care compania sud-coreeană și-a propus să cucerească publicul tânăr. L-am testat în ultimele zile și am găsit cel puțin 5 puncte PRO pentru care merită să fie luat pentru o eventuală achiziție în perioada următoare.
M-am bucurat să văd că Samsung și-a adus aminte de smartphone-urile cu ecran drept, iar GALAXY S7 a primit un urmaș (un dispozitiv cu cele mai bune specs și display convențional).
-
Design, ecran și sunet
Samsung GALAXY S10e impresionează prin dimensiunile sale compacte. Are un display de 5.8 inch cu panel Dynamic AMOLED, rezoluție de 2280×1080 pixeli, aspect 19:9, raport display / corp de 83.3%, 438 ppi, certificare IP68 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful, HDR10+ pentru conținutul afișat, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass.
Variantele de culoare pentru GALAXY S10e: Prism White, Prism Black, Prism Green, Prism Blue, Canary Yellow și Flamingo Pink. Avem opțiuni și pentru cei mai curajoși, dar și pentru cei ce nu doresc a risca la acest capitol.
Ecranul impresionează prin luminozitatea, culori naturale, nu reflectă spațiul ambiant și se descurcă bine spre foarte bine și în exterior, lizibilitate în fața razelor de soare. Sunetul cade în sarcina a două difuzoare ce respectă standardele Dolby Atmos, iar căștile din pachet sunt de la AKG, jack-ul de 3.5 mm a fost păstrat. Avem un sunet puternic, cu suficient de mult bass, claritate și fără distorsiuni chiar și la putere maximă.
-
Hardware + sistem de operare;
Nu s-a făcut nicio concesie față de GALAXY S10 și GALAXY S10 Plus. Au mizat pe procesorul Exynos 9820 dezvoltat pe 8nm, structură 2 + 2 + 4 (2 x Mongoose M4 la 2.73 GHz, 2 x ARM Cortex-A75 la 2.31 GHz și 4 x ARM Cortex-A55 la 1.95 GHz), Mali-G72 MP12 în poziția de GPU, 6 / 8 GB memorie RAM și 128 / 256 GB spațiu de stocare, dar și slot pentru cardurile microSD de până la 512 GB (slot combo – dual-sim sau single sim + extensie a spațiului de stocare printr-un microSD).
Aș spune că avem cel mai performant smartphone Android pe diagonala de 5.8 inch în 2019.
Rulează Android 9 Pie cu One UI. Aș spune că avem cel mai bun software dezvoltat de către Samsung în universul Android, multe opțiuni de customizare, funcționare fără lag sau întârziere în preluarea comenzilor, interfață prietenoasă etc.
Plus că au învățat din experiența trecutului, iar în fiecare lună se oferă un update consistent de firmware ce integrează și cele mai noi patch-uri de la Google. GALAXY S10e va face pasul cu siguranță spre următoarea iterație software – Android 10 sau cum va decide compania americană să-și denumească noul soft.
-
Conectivitate din gama premium;
Hardware de top = conectivitate de top și aici aș aminti de:
- 4G cu viteze prin agregare de spectru de până la 2000 Mbps în download și 150 Mbps în upload;
- Unul dintre primele telefoane mobile cu Wi-Fi ax;
- Bifează printre altele și elemente precum: cititor de amprentă în lateral, jack de 3.5 mm, bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO pe partea de localizare, slot combo (dual-sim + slot pentru microSD-urile de până la 512 GB);
Nu-i lipsește mai nimic. Mă bucur să văd că Samsung și în 2019 nu a renunțat la jack-ul de 3.5 mm și la slotul pentru microSD. Sunt funcții la care alte modele Android din liga high-end au renunțat, nu și gigantul sud-coreean ce le-a păstrat pentru că sunt dorite în continuare de către cei ce aleg un terminal premium.
-
Camera foto și video
Aș spune că impresionează și la acest capitol. Camera principală este de tip dual: 12 Megapixeli cu f/1.5 – 2.4, dimensiune a pixelului de 1.4 microni, dual pixel PDAF + OIS și al doilea senzor de tip ultrawide de 16 Megapixeli cu f/2.2 și dimensiune a pixelului de 1 micron. Dispune de LED flash și filmează la 2160p cu până la 60 fps, la 1080p cu până la 240 fps și la 720p cu până la 960 fps.
Camera frontală dedicată selfie-urilor este de 10 Megapixeli cu f/1.9, dimensiune a pixelului de 1.22 microni, filmează la 2160p cu 30 fps.
Rezultatele obținute îl încadrează în segmentul smartphone-urilor de top. Cine îl cumpără se alege cu un camera phone compact și capabil. Aș spune că se descurcă bine și în low-light sau spațiile întunecate, diafragma variabilă ajută mult. În ce privește clipurile video se descurcă excelent, în linie cu S10 și S10 Plus.
-
Autonomie
Bateria de 3100 mAh se alimentează la 15W pe fir și wireless. Recunosc că mi-aș fi dorit să regăsesc o încărcare mai rapidă pe fir, dar Samsung joacă la siguranță pe acest capitol.
Am rămas impresionat cum se descurcă în ce privește autonomia. Nu te aștepți la cine știe ce când vezi că acumulatorul are 3100 mAh, dar este ajutat de procesor, de dimensiunea ecranului și rezoluție. De aceea trece scenariul unei zile de utilizare pe condiții medii spre intensive, fără absolut nicio problemă.
Samsung GALAXY S10e este un smartphone cu dimensiuni compacte și specificații de terminal premiu, iar prețul ce s-a așezat în jurul a 3000 lei aș spune că-i crește gradul de atractivitate.