În urmă cu câteva zile a fost prezentat OnePlus Nord 2 5G, un smartphone mid-range cu preț de pornire de 1999 lei.
În 2020 l-au prezentat pe OnePlus Nord, iar recenzia completă o găsiți aici. Mi s-a părut a fi un telefon excelent ca raport preț / specificații, cu o singură steluță legată de autonomia modestă oferită de bateria de 4115 mAh cu încărcare la 30W.
Ieșea în evidență prin faptul că avea OIS, iar la vremea respectivă nu erau alte smartphone-uri mid-range Android cu OIS. Îmi place faptul că au păstrat această funcție.
De fapt, care sunt noutățile de la OnePlus Nord la OnePlus Nord 2?
OnePlus Nord – prima generație, reintrarea OnePlus pe segmentul mid-range;
Sunt câteva elemente ce de fapt sunt schimbări minore (display de 6.43 inci vs 6.44 inci, 189 gr. vs 184 gr. la seria precedentă, 8.3 mm vs 8.2 mm în talie, bluetooth 5.2 vs 5.1 etc).
- procesor MediaTek Dimensity 1200 5G vs Qualcomm Snapdragon 765 5G ( 6nm vs 7nm, structură tri-cluster în ambele cazuri, dar MediaTek-ul folosește nuclee ARM Cortex-A78 vs Kryo 475 Prime și Gold ce sunt de fapt ARM Cortex-A76);
- 8 GB RAM și 128 GB stocare din start (UFS 3.1 vs UFS 2.1), precedenta generație pornea de la 6 GB RAM și 64 GB stocare;
- 50 Megapixeli cu f/1.9 – echivalent 24mm cu PDAF și OIS vs 48 Megapixeli cu f/1.8 – echivalent 26mm cu PDAF și OIS (senzorul de 48 Megapixeli a fost păstrat generații întregi de către OnePlus și în cele din urmă au decis să aleagă un senzor nou);
- dispare senzorul de 5 Megapixeli pentru adâncimea de câmp + au scos și senzorul de 2 Megapixeli pentru macro;
- apare un senzor de 2 Megapixeli de tip monocrom (probabil, aveau prin depozit și au decis că este bine să-l aducă spre a da bine la număr);
- dispare senzorul ultrawide de la camera frontală (8 Megapixeli cu unghi la 105 grade);
- camera de selfie nu mai filmează 4K ci la rezoluție 1080p;
- difuzoare stereo cu Dolby Atmos vs un singur difuzor la OP Nord;
- baterie de 4500 mAh cu încărcare la 65W vs baterie de 4115 mAh cu încărcare la 30W.
Prețul de debut este identic, de la o generație la alta.
OnePlus a păstrat rețeta de la primul Nord – telefon cu structură din plastic, sticlă pe față și spate, 5G, cameră cu OIS, dar cu procesor MediaTek de top.
PRO
OnePlus Nord 2 5G – cele două variante de culoare ce au ajuns la precomandă în oferta eMAG;
1. Suportul software + OxygenOS;
OnePlus oferă suport software pentru smartphone-urile sale (update de software, dar și firmware) , iar OxgenOS rămâne un ROM destul de bine scris din universul Android. Pe de altă parte, am scris asta cu ușoară strângere de inimă pentru că încetul cu încetul mi se pare că OnePlus se pregătește să treacă OxygenOS pe linie moartă, iar ColorOS să devină software-ul default.
Ideea este că din ce am testat la OPPO, ColorOS nu-i deloc rău – mă refer la versiunea adusă în Europa. Doar că OxygenOS era cumva mai deschis pentru dezvoltatori și nu știu cum vor încerca să facă asta în continuare, mai ales că avem și un chipset MediaTek.
2. Cameră de 50 Megapixeli cu OIS;
Se află în continuare printre puținele smartphone-uri mid-range Android cu OIS (cred că doar Samsung mai are 2 modele: A52 și A72), restul preferă să ignore această funcție și să o aducă exclusiv pe telefoane mobile din categoria premium.
3. MediaTek Dimensity 1200 5G;
Este un procesor puternic, dar nu știu cât de deschiși sunt pe partea de suport software. Producătorul taiwanez nu are istoricul Qualcomm. Are un nucleu pe ARM Cortex-A78 la 3.0 GHz, alte trei nuclee pe ARM Cortex-A78 la 2.6 GHz și 4 x ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz, Mali-G77 MC9 în poziția de GPU. Mă aștept să impresioneze în jocuri, sper că se descurcă cât de cât ok și pe partea de eficiență energetică. OnePlus a fost nevoit la OnePlus 9 să blocheze accesul spre nucleul Prime pentru aplicațiile uzuale spre a prezerva energia stocată în acumulator.
4. Wi-Fi 6;
Este o adiție de bun augur. Cred că este printre primele smartphone-uri mid-range cu Wi-Fi 6, apanaj de obicei al smartphone-urilor Android din categoria high-end.
5. Încărcare la 65W;
Bateria de 4500 mAh se încarcă de la 1 la 100% în…, 30 minute. Îl vei ține pentru câteva minute în priză și este deja încărcat spre a trece întreaga zi (dacă telefonul stă mai bine față de predecesor la consumul de energie).
CONTRA
OnePlus Nord 2 și telefonul de care se leagă speranțele OnePlus pe segmentul upper mid-range
în a doua parte a lui 2021;
1. Display cu rată de refresh la 90Hz;
Concurența a urcat la 120Hz, iar OnePlus stă mai prost aici. Mai ales că aveau un telefon cu hardware MediaTek destul de puternic, iar 120Hz l-ar fi pus în valoare. Fac pariu că au ales un panel la 90Hz pentru a prezerva energia, pe lângă prețul mai mic.
2. Baterie de 4500 mAh;
5000 mAh ar fi fost recomandat, mai ales că 5G-ul și procesorul MediaTek cu patru nuclee pe ARM Cortex-A78 o să ceară un tribut serios din partea acumulatorului. Îmi este teamă că problema de la OnePlus Nord se va păstra și la Nord 2 – autonomia dezămăgitoare, dar măcar se încarcă repede la priză.
3. Fără senzor tele;
Își face crop din cel de 50 Megapixeli, dar nu se compară cu rezultatele pe care le-ar fi scos un senzor tele dedicat. Cred că orice smartphone cu preț de peste 1500 lei trebuie să vină cu configurația wide, tele și ultrawide. Cel de 2 Megapixeli monocrom este pus pentru show și cam atât.
4. Nu iese în evidență cu absolut nimic (Design, funcții noi etc);
Singurul element care-l scoate cumva în evidență din anonimat este procesorul, dar și acolo nu poți spune că un procesor MediaTek te impresionează, mai ales la un telefon cu preț de 2000 – 2500 lei. Nu aș plăti mai mult de 1200 lei pe un smartphone Android cu hardware MediaTek, tocmai pe baza istoricului lor. Deja de la 1200 lei în sus ai parte de hardware Qualcomm suficient de puternic pentru orice aplicație sau joc din Play Store.
5. Raportul preț / specificații;
1999 lei pentru configurația cu 8 GB RAM și 128 GB stocare.
1500 lei ar fi un preț ce l-ar face atractiv. Teoretic, hardware MediaTek = preț mai bun, în 2020 îl aveau pe Qualcomm Snapdragon 765 5G – cel mai bun procesor din segmentul mid-range și înțelegeam cumva cei 1999 lei ceruți pe modelul de bază.
Poți alege un smartphone Android cu câteva sute de lei mai ieftin, dar și mai bun față de OnePlus Nord 2 5G?
Da.
Samsung Galaxy A52 – un telefon ce în echiparea 4G a fost și în jur de 1300 lei în 2021;
Îi este superior pentru că:
- are un preț cu câteva sute de lei mai mic (2 – 300 lei în momentul de față și apar o multitudine de alte promoții etc);
- certificare IP67 în ce privește contactul cu apa și praful (lipsă la OnePlus Nord 2);
- rată de refresh la 120Hz pentru display-ul de 6.5 inci vs 90Hz la OnePlus;
- aș face pariu că stă mai bine în ce privește rezultatele foto și video (64 Megapixeli cu OIS vs 50 Megapixeli cu OIS, 12 Megapixeli pentru ultrawide vs 8 Megapixeli la Nord 2, 5 Megapixeli pentru macro + 5 Megapixeli pentru adâncimea de câmp vs 2 Megapixeli de tip monocrom la chinez);
- slot pentru cardurile microSD + jack de 3.5mm, elemente pe care OnePlus a preferat să le scoată de pe smartphone-ul său.
Da. Îl face OP Nord 2 la încărcare rapidă (65W vs 25W, 0 – 100% în 30 de minute la 🇨🇳 vs 0 – 50% în 30 de minute la 🇰🇷), dar în rest nu găsesc de ce l-ai alege pe OP Nord 2 în defavoarea sud-coreeanului. O să se găsească sigur un cârcotaș care o să amintească de plasticul de la Samsung (ce fie vorba între noi, nu dă impresia de ieftin cum te-ai aștepta) vs sticla de pe spate de la OnePlus Nord 2 (neapărat cu husă vs Samsung unde poți sta fără husă pentru că spatele nu are sticlă care să se spargă la un eventual impact nefericit). Ar mai fi și Wi-Fi 6-le de la OP Nord 2, dar dacă nu ai un router compatibil…
Bineînțeles, putem extinde discuția în rubrica de comentarii.
Sincer, preferam OnePlus-ul când scotea doar telefoane puternice. Își concentrau energia pe segmentul respectiv și livrau 2 modele pe an. Acum a devenit un alt producător de duzină, doar că Xiaomi și Realme au modele cu hardware mai puternic, la un preț mai atractiv. Mi se pare că au o misiune grea cu OnePlus Nord 2, mai ales că Samsung în 2021 a reușit să aducă două modele cu adevărat atractive ca raport preț / specificații (Galaxy A52 / Galaxy A72).
Putem extinde discuția în rubrica de comentarii.