Testez Samsung GALAXY Note8 prin programul Orange Smartphone Tester, iar recenzia completă urmează a fi publicată în cât mai scurt timp (în această seară sau mâine dis-de-dimineață). 

Haideți să descoperim împreună care sunt principalele puncte PRO și CONTRA pentru vârful de gamă al Samsung, dispozitivul premium cu un preț pe măsură.

A. PRO

1. Stylus-ul;

Eu sunt printre cei ce nu ar folosi stylus-ul, dar mi s-a atras atenția pe site și am înțeles din partea Samsung că o categorie importantă de clienți îl doresc pe GALAXY Note8 pentru acest feature. Recunosc că sunt impresionat de modul în care funcționează, cu siguranță că în anumite situații aduce un plus, cu siguranță că nu poți obține cu degetul ceea ce poți realizat cu stylus-ul de pe phabletul sud-coreean. Mă uitam că pot scrie cu el, exact cum fac cu un stilou sau pix. Îmi redă scrisul într-un mod natural, fără a prelua vreun tremurat sau element care să denatureze.

2. Funcțiile aduse și pe GALAXY S8 și S8 Plus;

Aici mă refer la certificarea IP68 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful, încărcare wireless pe standardele WPC și PMA, localizare prin GPS, GLONASS, Beidou și GALILEO, viteze 4G de până la 1024 Mbps în download și 150 Mbps în upload, bluetooth de ultimă generație.

Avem și o mulțime de senzori integrați: barometru, cititor de amprentă, senzor geomagnetic, senzor pentru măsurarea ritmului cardiac, pentru lumina RGB, senzor pentru iris, pentru presiunea atmosferică, de proximitate, accelerometru etc.

3. Designul + display-ul;

Raportul display / corp este de 83.2%, cu puțin sub GALAXY S8 Plus – 84% și asta pentru că Note8 este ceva mai rectangular, unul dintre puținele elemente cu care se individualizează față de fratele mai mic, ar mai fi camera duală și stylus-ul.

Display-ul de pe GALAXY Note8 are certificare HDR10, lipsește la S8 Plus. Poți în Netflix să beneficiezi de acest element adus de Note8 (recunosc că pe GALAXY S8 Plus am văzut mai multe filme și seriale față de monitorul de 27 inch al PC-ului pe care am ajun să-l folosesc strict când lucrez pentru site). În rest rămâne cum am stabilit, cel mai bun display din piață (luminozitate ridicată, culori naturale, unghi larg de vizualizare, lizibilitate și sub acțiunea razelor de soare etc).

În ce privește designul nu sunt diferențe majore față de clasa S, am și punctat mai sus. Avem mult ecran în partea frontală, margini înguste în partea inferioară și superioară, inexistente pe lateral – display curbat. Atrage atenția și a stârnit reacții pozitive, de la prima vedere în rândul prietenilor ce au avut ocazia să intre în contact cu noul terminal al Samsung.

4. Camera foto și video;

Și aici aș fi fost înclinat să spun că nu sunt diferențe mari față de S-uri, dar ansamblul dual din spatele camerei principale mi se pare a fi excelent calibrat. Voi veni cu fotografii făcute cu GALAXY S8 și GALAXY Note8 în articolul comparativ și veți remarca imediat unde sunt diferențele.

Livrează fotografii de foarte bună calitate, iar materialele video le consider ireproșabile – niciun alt smartphone nu se situează în imediat apropiere, cu excepția lui S8 și S8 Plus – bineînțeles.

Samsung GALAXY Note8 aduce o cameră duală – senzor de 12 Megapixeli cu dimensiune a pixelului de 1.4 microni și f/1.7 cu OIS + senzor de 12 Megapixeli cu dimensiune a pixelului de 1 micron și f/2.4, primul cu detecție de fază pentru autofocus și al doilea cu autofocus clasic, dual-LED flash, filmează la 2160p cu 30 fps, camera frontală este de 8 Megapixeli cu f/1.7 și filmează la 1440p cu 30 fps, dimensiune a pixelului de 1.22 microni.

5. Performanțe + software; 

Exynos 8895 Octa + 6 GB RAM + 64 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD = unul dintre cele mai bune ansamble hardware din piață, excelent pentru jocuri și aplicații, se descurcă impecabil și în multitasking, capacități clare pe partea de VR.

Cumperi cel mai puternic smartphone Android și 2 – 3 ani sau chiar mai mult funcționează fără absolut nicio problemă. Samsung lucrează la portarea Android 8.0 Oreo pe Note8 și sunt sigur că va primi și următoarele 1 sau 2 versiuni software. Nu văd nicio limitare hardware care să-l împiedice în a trece pe un software nou.

B. CONTRA

1. Prețul;

4456 lei, atât costă Samsung GALAXY Note8 la Orange, fără semnarea unui contract. Cu cel mai scump abonament – Orange Me 43, sare de 500 euro ca avans. Este scump, parcă sunt prea mulți bani în joc. O să-l vedem peste 3 – 4 luni cum coboară sub 4000 lei, peste alte 2 – 3 luni cum ajunge la 3000 – 3500 lei, o devalorizare mult mai pronunțată față de ceea ce se întâmplă cu smartphone-urile concurentului direct din nișa premium – Apple cu ale sale iPhone-uri.

Plus că există un dispozitiv cu specificații similare, dar cu aproximativ 1000 lei mai ieftin. Îl găsiți individualizat la punctul 2.

2. Autonomie sub GALAXY S8 Plus;

Display 6.3 inch, cu 0.1 inch peste Samsung GALAXY S8 Plus, dar baterie cu 200 mAh – 3300 mAh vs 3500 mAh. Au fost nevoiți să meargă spre o soluție de gen ca să poată integra stylus-ul. Autonomia lui Note8 este cu 15% sub GALAXY S8 Plus. Acel 15% poate să facă diferența între o zi dusă de dimineața până seară fără nicio problemă – S8 Plus și un pic de limitare la Note8 spre a îndeplini acest deziderat.

Cred că doar site-urile tech se cramponează de autonomie și upgrade-ul software pe Android. Clientul s-a obișnuit cu ideea și acționează în consecință (baterii externe, telefonul la încărcat pe la serviciu etc). De update-ul software s-ar putea să le pese doar geeks-ilor. De ce spun asta? Companiile adună feedback de la generație la generație și îmi vine greu să cred că nu ar ține cont de ceea ce am scris mai sus, dacă chiar ar fi relevant pentru utilizator.

3. Bixby și integrarea sa agresivă;

Asta am punctat și în recenziile făcute pentru GALAXY S8 și S8 Plus. Înțeleg raționamentul Samsung din spatele asistentului vocal Bixby, aici își joacă ultima carte în ce privește software-ul de pe smartphone-urile sale, pe celelalte fronturi au lăsat Google să-și facă treabă. Nu știu dacă ați remarcat cum interfața TouchWiz a fost modificată la ultimele generații, cum din ce în ce a început a semăna cu Android-ul în stadiu nativ, fără briz briz-urile specifice Samsung. Și clientul a apreciat asta.

Bixby încorporează o sumă de aplicații distincte ce adună date legate comportamentul utilizatorului, iar pe termen lung își dorește să devină proactiv, să ajute clientul de dispozitiv Samsung în a derula diverse operațiuni. Miza nu mai este pe comenzile vocale ci pe AI-ul dezvoltat în spate.

Mi se pare o greșeală din partea Samsung că vrea să intre în luptă directă cu Google, Amazon, Apple etc. De-a lungul timpului, pe partea software cu mici excepții nu prea le-a ieșit. Să lupți cu companii axate mai mult pe software nu mi se pare inspirat. Plus că ar fi excelent dacă ar permite dezactivarea Bixby, să nu încerce a ți-l băga pe gât cu orice preț și să-mi scuzați expresia.

4. Poziționarea cititorului de amprentă;

Apple s-a chinuit să integreze senzorul de amprentă pe iPhone X și în cele din urmă a ales, să nu-l mai aducă de loc. Să mizeze pe recunoașterea facială 3D (cameră + scanner 3D). Cred că în viitorul apropiat vom vedea cum și Samsung își desăvârșește recunoașterea facială de pe dispozitivele sale ca să nu mai existe situații precum cele în care senzorul a fost păcălit de o imagine. Prevăd că Samsung pe viitoarele sale flagship-uri va merge pe o soluție similară cu ceea ce găsim pe iPhone X.

La GALAXY Note8 trebuie să ne obișnuim cu această poziționare ușor ciudată, la S8 Plus nici după câteva luni de utilizare nu pot să spun că m-am învățat pe deplin și mai sunt momente în care îndrept degetul spre cameră și după aceea spre cititorul de amprentă.

5. Senzația că alunecă din mână, grija față de sticla omniprezentă (față + spate);

Nu vreau să dezvolt subiectul prea tare și asta pentru că există soluții la orizont și chiar multe: husă + folie. Nu sunt fan al sticlei pe față și spate, dar până și Apple a renunțat la carcasa metalică de tip unibody. Înțeleg că altfel nu ar fi posibilă încărcarea wireless, conectivitatea mai bună, efectele lucioase de care unele persoane sunt încântate etc.

Toate detaliile sosesc în review, iar dacă aveți vreun capitol sau element ce doriți a fi testat în mod detaliat, nu ezistați să punctați în secțiunea de comentarii. Stați aproape!

Categorii: recomandari

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.