Tablete

Una singură dintre aceste tablete nu am apucat să o testez şi eu – Asus Eee Pad Transfomer, dar restul au primit o recenzie şi pe gadget.ro după cum urmează:

iPad 2;

Motorola Xoom;

BlackBerry PlayBook;

HTC Flyer.

Sunt câteva elemente ce trebuiesc luate în calcul înainte de a achiziţiona o tabletă. iPad a inventat această nişă şi deţine un monopol dacă ne uităm la câte unităţi reuşeşte să vândă iPad faţă de toate celelalte tablete la un loc.

HoneyComb vs iOS – Android HoneyComb reprezintă viziunea Google în ce priveşte un sistem de operare mobil optimizat pentru tablete. iOS uimeşte prin simplitate şi faptul că este user-friendly – utilizatorul are nevoie de un timp redus pentru a se obişnui cu interfaţa;

3G vs Wi-Fi – majoritatea tabletelor vin în două versiuni: Wi-Fi şi Wi-Fi plus 3G.  Pentru portabilitate maximă este recomandată versiunea mai scumpă cu 3G, dar implică şi costurile unui abonament de date via operatorul de telefonie. De multe ori este suficientă reţeaua wi-fi de acasă sau de la birou.

7 inch vs 10 inch – cele de 10 inch sunt mai recomandate pentru browsing şi pentru unele jocuri, iar cele de 7 inch punctează la portabilitate, uşurinţă în manevrare.

Ce trebuie să ai în vedere de la o tabletă:

1. Sistemul de operare – iOS este numărul 1, Android îl prinde din urmă şi se maturizează atât la capitolul aplicaţii cât şi la funcţionalitate. BlackBerry Tablet impresionează prin efectul swipe, iar Windows 7 pe o tabletă este un dezastru de-a binelea.

2. Ecranul touchscreen de tip capacitiv – unele modele de tip mai vechi au ecrane rezistive şi nu oferă acelaşi feedback;

3. Conexiunile oferite – sunt o multitudine: Wi-Fi, 3G, microUSB, usb 2.0, HDMI, slot pentru carduri microSD.

4. Aplicaţiile – iOS are cele mai bune şi numeroase aplicaţii plătite,  iar în Android găsiţi mai multe gratuite.

I. Asus Eee Pad Transformer 

Dcă este însoţită de tastatură ai zice că este un netbook, fără ea devine o tabletă de 10.1 inch. Preţul situat sub 2.000 de lei în versiunea de 16 GB fără 3G o face un fel de best buy. Tastatura se dovedeşte utilă atunci când tastatura touchscreen nu răspunde cerinţelor tale şi doreşti să ai o tastatură fizică care să amintească de notebookul de acasă. Browserul merge ceas ajutat de procesorul dual-core la 1 Ghz, 1 GB RAM, 16 GB spaţiu de stocare. Suportă flash şi dacă bifaţi opţiunea ca website-urile să vadă, cu ghilimele de rigoare, Transformer ca un desktop veţi avea o experienţă web nealterată de lag-uri.

II. BlackBerry PlayBook

Majoritatea producătorilor de tablete au ales ca să atace iPad prin intermediul Android, RIM a mizat în BlackBerry PlayBook printr-un sistem de operare nou numit BlackBerry Tablet OS. RIM merge pe urmele Apple – dezvoltând în comun partea hardware şi software. Produsul final a fost intens criticat şi mai ales pentru lipsurile din partea de aplicaţii. Se vedea că mai au de lucru. Lipseşte şi suportul pentru un client de mail nativ. Pe de altă parte mie mi-a plăcut PlayBook. Se descură excelent în browsing, filmează bine, se simte excelent în mână, iar preţul devine o altă recomandare pozitivă. Are un procesor dual-core la 1 Ghz, 1 GB RAM. Filmează full HD, iar senzorul camerei este de 5 Megapixeli.

III. HTC Flyer 

Prima tabletă de la HTC vine cu Android 2.3 Gingerbread. Culmea este că poate fi considerat un plus. HoneyComb nu are la fel de multe aplicaţii optimizate precum Gingerbread. Datele hardware ale lui Flyer: ecran de 7 inch, procesor single core de 1.5 Ghz, 1 GB RAM.

Cei care apreciază interfaţa HTC Sense vor miza pe Flyer. Aduce şi un stylus pentru o precizie mai ridicată, dar cred că este un add-on de care te poţi lipsi. Este compatibil cu un număr redus de aplicaţii. Se descurcă excelent pe partea de gaming fiind mult mai uşor de manevrat în jocurile bazate pe accelerometru sau giroscop.

Plasticul din partea superioară şi inferioară nu face pereche bună cu designul unibody din aluminiu care ca şi culoare aduce aminte de iPad. Versiunea cu 3G şi Wi-Fi se duce spre 3.000 de lei. Este foarte scumpă şi aşteptăm cu interes prima tabletă dual-core de la HTC cu ecran de 10 inch şi un preţ mai apropiat de al concurenţei.

IV. iPad 2 

Nu ştiu dacă mai sunt multe de zis. iPad 2 a fost o lovitură serioasă pentru masa de tablete cu Android HoneyComb. Steve Jobs şi Apple au punctat exact unde trebuie: procesor dual-core, cameră foto ca să fie, grosime şi greutate reduse, preţ ca şi la primul iPad fără să fac un salt din acest punct de vedere. Sunt peste 100.000 de aplicaţii optimizate pentru iPad 2, HoneyComb nici nu a trecut de pragul a 1000. Asta spune multe.

V. Motorola Xoom 

Una dintre primele tablete cu Tegra 2 şi HoneyComb. Motorola avea aşteptări foarte ridicate, dar vânzările de sute de mii de unităţi s-au lăsat aşteptate. În primul rând pentru că a sosit iPad 2 şi în al doilea rând datorită preţului prea mare afişat iniţial. Ca şi date hardware este similară cu Asus Transformer, iar diferenţa de preţ nu se justifică.

Clasamentul este următorul

1. iPad 2 – uşor de folosit, ecranul de calitate, App Store. Poate fi reproşată rigidiatea OS-ului;

2. Asus Transformer – versatilitate, autonomia bateriei ce se dublează cu tastatura externă. Prea puţine aplicaţii care să ruleze la o calitate superioară;

3. BlackBerry PlayBook – un sistem de operare nou şi interesant cu acele efect swipe. Sunt prea puţine aplicaţii;

4. Motorola Xoom – hardware puternic, unele bug-uri şi preţul ridicat o coboară pe această poziţie.

5. HTC Flyer – HTC Sense este de bine, dar Android 2.3 Gingerbread nu este făcut pentru tablete ci pentru telefoane şi se vede.

Revista Stuff UK furnizata de Zinio LLC

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.