Opinie

Articolul legat de indiciile că trebuie să-ți schimbi smartphone-ul aș putea spune că s-a bucurat de succes (vizualizări, comentarii, share-uri pe FB). Am zis că trebuie să recidivez un alt top 5, al funcțiilor și tehnologiilor ce mi le-aș dori să le găsesc pe orice smartphone din 2017. 

Sunt elemente hardware integrate pe orice smartphone, indiferent că vorbim de categoria low-cost, mid-range sau high-end. Aici mă refer la Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, A-GPS, posibilitatea de a reda fișiere în format mp3, mp4 etc.

Ce mi-aș dori să devină integrat în mod automat pe telefoanele mobile cu preț de peste 8 – 900 lei?

1. Încărcare wireless – am mai scris despre asta și sunt fan declarat. Fie că ne place sau nu, viitorul este fără cabluri sau cel puțin fără cabluri la vedere. Avem telefoane mobile de tip flagship lansate în 2017 ce nu știu încărcare wireless, Apple se pregătește să aducă un astfel de feature pe iPhone 8 (cel puțin așa se vorbește la bursa zvonurilor). Aștept cu nerăbdare momentul în care pad-urile de încărcare vor fi încorporate în mesele din restaurante, în toate automobilele indiferent de preț, în biroul sau noptierele de la hotel etc. Îți așezi pe telefonul pe o suprafață ce permite încărcarea și gata. Cred că mai este loc mult de crescut în această direcție.

2. OIS – stabilizarea optică de imagine chiar contează pe un smartphone. Sunt detalii minore, dar remarci imediat când un smartphone are OIS sau nu are această caracteristică. Te ajută să obții fotografii clare și când mâna nu este de oțel. Capitolul fotografie joacă un rol crucial în alegerea unui telefon mobil și nu ar strica un plus de calitate și pe segmente inferioare de preț. Și cei ce folosesc un smartphone de 5 – 6 – 7 – 800 lei se visează fotografi de ocazie, nu doar cei ce-și permit să plătească de la 1500 lei în sus.

3. Wi-Fi ac + dual-band. Ar trebui să devină un element de bază, iar în 2 – 3 ani mă aștept să avem și telefoane cu preț de 100 euro cu conectivitate în acest mod. Spectrul din zona de blocuri s-a aglomerat foarte mult, mai ales în orașele medii și mari. Wi-Fi ac-ul + banda de 5 GHz ajută mult față de 2.4 GHz ce pare supra-aglomerat. Viteza mare ajută în browsing pe YouTube, Netflix etc.

4. USB type-C – microUSB-ul se încăpățânează să rămână relevant pe smartphone-urile mid-range și low-cost, cu prea puține excepții. USB type-C-ul ar trebui să devină cablul de tip all-in-one, pentru tabletă, laptop, smartphone etc. Mult mai ușor de poziționat și implicit mai rezistent în timp.  Aș spune că în același orizont de timp cu Wi-Fi ac-ul o să prindem și USB Type-C pe toate dispozitivele.

5. Difuzoare stereo + DAC dedicat – este suficient să testezi un smartphone cu difuzoare stereo, nu neapărat în regim maxim ci într-un joc, într-un clip pe YouTube etc. Imediat realizezi că experiența de utilizare se situează la un nivel superior. DAC-ul dedicat ajută pentru un sunet de calitate în căști, indiferent de tiparul căștilor cu singura cerința să fie de bună calitate.

Ce funcții ați dori să devină by default pe orice smartphone?

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.