În urmă cu 15 ani nu trăiam într-o lume a smartphone-urilor, telefonul mobil era folosit pentru apeluri și mesaje de tip text.
Îmi amintesc că în 2003 mi-am cumpărat și primul telefon mobil – Alcatel OT-320. Îmi amintesc că abia ce încheiasem primul an de facultate și ai mei mi-au făcut un abonament Cent cu 500 de minute la 1 cent / minut. Recunosc că nu mai îmi amintesc destul de bine ce ofertă am prins la momentul respectiv. Era un telefon ieftin și compact, nu avea cine știe ce funcții și și-a făcut treaba bine pentru 2 – 3 ani de zile.
5. Nokia 3660;
A fost unul dintre primele telefoane mobile cu cameră foto din portofoliul Nokia – 0.3 Megapixeli. Avea o formă ce-l scotea imediat în evidență, tastatura nu a fost apreciată pentru ergonomie (tastele destul de aglomerate). Pentru România sunt sigur că nu a fost un model de volum, dar la nivel internațional a fost unul dintre terminalele ce a ajutat Nokia să lupte în categoria de top la vremea respectivă.
4. Siemens M55 și Siemens A55;
Primul Siemens M55 l-am văzut la Darius. :) Ei au inventat și conceptul de telefon mobil cu accesorii care să-i extindă funcționalitatea. M55 avea o cameră atașabilă. Nu știu cât de mare a fost succesul lui M55, dar A50 și A55 erau întâlnite la tot pasul. Erau telefoane mobile ieftine și destul de rezistente în timp. Pe vremea respectivă, bateriile erau formatate (ținute la încărcat pentru 12 ore pentru trei încărcări succesive).
3. Samsung E700;
Era o vreme când Samsung nu era lider pe piața de telefoane mobile, orice început de drum are parte de greutățile sale. Țin minte că o colegă de facultatea avea un Samsung E700 și costa în jur de 20 milioane, era o bijuterie pe partea de design. Primul telefon cu clapetă ce a reușit să impresioneze a fost Motorola StarTac, dar Samsung a rafinat rețeta și a reușit să vină cu multe modele emblematice, printre care și acest E700. La Nokia a trecut o bună perioadă de timp până au venit cu primul telefon cu clapetă.
2. Sony Ericsson T630;
Sony Ericsson avea un element distinctiv – acel buton de tip joystick pentru controlul interfeței. Plus că aveau produse destul de fiabile, apreciate pentru experiența de utilizare oferită. Sony a păstrat tradiția, dar nu a mai replicat succesul comercial din perioada când erau în joint-venture cu suedezii de la Ericsson.
1. Nokia 6230;
A fost un telefon emblematic pentru Nokia, un telefon ce a prins la public și a rămas de referință pentru o bună perioadă de timp. Era atât de bine construit că putea trece prin multe intemperii și să rămână în continuare complet funcționa. Presupun că și raportul display / corp de 16% îl ajuta în acest sens. :)
Era vremea când cumpărai un Nokia și îl țineai până te plictiseai de el. Nu știu câți dintre voi au un istoric de 15 ani în materia de telefoane mobile, dar putem extinde discuția în rubrica de comentarii.