TOP 7: Motive pentru care merită să cumperi tableta Google Nexus 7

02/09/2012

M-am jucat în ultimele două săptămâni cu Google Nexus 7 și mă pregătesc să o înapoiez către Quickmobile.ro. Știu sigur că aceasta va fi prima mea tabletă de la sfârșitul lui septembrie când va sosi oficial în țara noastră și prețurile vor coborî astfel încât varianta de 16 GB să coste 1249 lei. La test a venit varianta de 8 GB și aceasta se dovedește repede neîncăpătoare dacă puteți câteva jocuri din Google Play, spre exemplu N.O.V.A. 3 ocupă peste 1.7 GB.

Să vedem care ar fi motivele pentru care merită să luați în seamă tableta Google Nexus 7, prima tabletă din seria Nexus dezvoltată de către Google în parteneriat cu ASUS.

1. Design

Orice analiză a tabletei Nexus 7 trebuie să țină cont de prețul său care în SUA ajunge la 199 dolari – 8 GB și 249 dolari – 249 dolari. Materialele și finisarea sunt plăcute, aș spune chiar de top. Tableta este înconjurată de o ramă din aluminiu, iar spatele dintr-un plastic cauciucat dă un grip senzațional, nu scapă din mână, colțurile ușor rotunjite. Nu au ales să pună materiale lucioase și apreciez asta.

2. Hardware

Aduce Tegra 3 quad-core la 1.3 GHz, 1 GB RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare, ULP GeForce. Vorbim de un hardware bun sau foarte bun, o să mai dureze până va sosi și aplicațiile care să beneficieze de procesorul dezvoltat de NVIDIA care-i însoțit de un accelerator grafic cu 12 nuclee de procesare. Din acest punct de vedere se mișcă excelent de la navigarea prin meniu, browsing și până la rularea aplicațiilor / jocurilor existente în Google Play.
3. Software

Rulează Android 4.1.1 Jelly Bean și va primi cele mai noi versiuni ale Android, în premieră. Nu va trebui să așteptați până ce compania care a lansat produsul se gândește să updateze sistemul de operare. Plus că Google Nexus 7 poate fi considerată un fel de developer tablet lăsându-ți o libertate mai mare decât produsele rivale, poți instala un custom ROM fără să te gândești la garanție.

4. Portabilitate

Display de 7 inch, doar 340 de gr. și 10.5 mm grosime, un device pe care-l iei cu tine peste tot. Ușor de strecurat într-un rucsac sau într-o geantă. Dacă ai ditai buzunarul la haină va intra și acolo. S-a spus că marele minus ar fi lipsa 3G, dar se rezolvă ușor cu Wi-Fi hotspot de pe un smartphone Android, un exemplu. Nu aș depuncta tableta așa rău că nu are conectivitate 3G când soluția se dovedește a fi la îndemână.

5. Preț

Tegra 3 quad-core, 1 GB memorie RAM, ULP GeForce GPU, 8 / 16 GB spațiu de stocare, display IPS de 7 inch cu rezoluție HD, finisare premium, materiale de calitate și totul la aprox 1.100 – 1.300 lei. Primești multe pentru un preț excelent. Nu ar strica să vedem și alte companii care să producă device-uri de acest fel, să le poziționeze la un preț cât mai bun. Dacă Google ți ASUS au reușit nu văd de ce nu ar reuși și concurența. Adevărul că s-ar putea ca Google să-și permită a vinde tableta cu o marjă de profit redusă, asta pentru că se va scoate din conținutul existent în Google Play care în eventualitatea în care tableta se dovedește a fi un hit va deveni mult mai accesat, vor crește veniturile din reclame cât și din vânzarea de aplicații, jocuri, emisiuni TV și filme, cărți – acolo unde toate serviciile Google sunt disponibile.

6. Display

Un IPS cu rezoluție HD de 1280×800 pixeli. De când pornești tableta te uimește prin luminozitatea, modul frumos în care a fost integrat, muchia ecranului neagră. O plăcere să te joci sau să faci browsing pe acest display. Unghiul de vizualizare mi s-a părut bun, deși de cele mai multe ori atât în portrait cât și landscape vei privi tableta în față.

7. Gaming

Ar trebui să suporte toate jocurile din Google Play. Excelent setată în ce privește accelerometrul sau ceilalți senzori de pe device, te obișnuiești repede cu ea și petreci minute în șir cu privirea ațintită la gameplay-ul afișat de Nexus 7.

Acestea ar fi elementele pozitive. Sunt și câteva negative: lipsa 3G, nu se poate extinde memoria și un slot microSD ar fi fost de dorit sau existența unei variante de 32 GB, nu impresionează ca putere a sunetului – a devenit un fel de caracteristică a seriei Nexus după ce nici Galaxy Nexus 7 nu se auzea prea tare, autonomie care nu uimește în sens pozitiv, mai degrabă se încadrează în limita impusă de procesoarele quad-core, duce o zi de utilizare moderată dacă la asta vă gândeați.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.