Toshiba Excite Pure – review

29/07/2013

Toshiba Excite Pure a ajuns pentru prima dată în oferta eMAG.ro. Este o tabletă care se dorește a intra în categoria best buy, specificații bune în raport cu prețul de comercializare. Urcă la nivel de preț de achiziție pe la 1300 de lei, dar se situează destul de aproape de tripleta tabletelor quad-core românești: E-BODA Supreme XL400QC, Allview AllDro 3 Speed Quad și Evolio Quadra.

Pe parcursul review-ului veți vedea ce experiență oferă Toshiba Excite Pure și dacă se situează peste liga tabletelor de 10.1 inch cu CPU quad-core de sub brand românesc și importate din China. Toshiba mai are în portofoliu și o tabletă cu CPU NVIDIA Tegra 4 și s-ar putea să fie primul device cu acest procesor importat în țara noastră.

Specificații complete pentru Toshiba Excite Pure:

Tabletă

Date tehnice

Toshiba Excite Pure

Ecran

TFT de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și tehnologie Toshiba AutoBrite

Procesor

Quad-core la 1.3 GHz, NVIDIA Tegra 3

Memorie

1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

ULP GeForce

Sistem de operare

Android 4.2.1 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, bluetooth, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

3 Megapixeli și frontală de 1.2 Megapixeli

Baterie

2 celule și ar oferi autonomie de până la 9.5 h

Greutate

630 gr.

Grosime

10.5 mm

Design

Toshiba-Excite-Pure (3)

În cutie dați de tabletă, încărcător și cablu microUSB – USB 2.0, manuale de instrucțiuni, certificat de garanție. De la prima vedere veți remarcă robustețea tabletei Toshiba prin cei 10.5 mm grosime și peste 600 de gr. în greutate.

Marginile tabletei sunt puternic rotunjite. Conturul este metalic, spatele din plastic cu protuberanțe și dă un grip excelent. Toshiba punctează în ce privește atenția la detalii, rezistența în timp. Ecranul de 10.1 inch are margini generoase, negre, iar spatele tabletei mizează pe o culoare ușor aurie.

Cuvintele de ordine pentru Toshiba Excite Pure ar fi: robustețe, rezistență, simplitate. Logo-ul Toshiba a fost dispus într-o margine a ecranului și poate reprezenta un punct de reper ca să ai idee când tableta este în poziție corectă și în funcție de asta să știi pe ce parte să cauți tasta de power sau cea pentru reglarea volumului, portul microUSB pentru conectarea la PC sau pentru încărcarea bateriei cu două celule, slotul pentru microSD de până la 32 GB.

Nu se oferă acces la bateria încorporată și asta-i o caracteristică întâlnită la mai toate tabletele cu Android. Nu știu dacă-i un cuvânt tocmai potrivit, dar Toshiba Excute Pure este o tabletă serioasă, simplă în ce privește designul și fără elemente care să o scoată în evidență.

Ecran și sunet

Toshiba-Excite-Pure (15)

TFT de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și tehnologie Toshiba AutoBrite. Mă așteptam să fie un cert punct slab al tabletei Toshiba, dar nu-i așa. Uimește în sens pozitiv prin luminozitate. Singurele reproșuri ar fi legate de culorile ce par a fi ușor șterse și de unghiul relativ redus de vizualizare. Mă rog, la tablete și telefoane mai degrabă vei avea o poziție verticală față de display și nu te vei uita din lateral, așa că unghiul de vizualizare nu joacă un rol atât de important.

Boxele sunt dispuse pe lateral, dacă aveți tableta în landscape mode veți avea o boxă în stânga și una în dreapta. Dispoziție bună, dar nu uimește prin volum / amplitudine. Aș zice că se situează printre tabletele cu cel mai slab sonor și aici mă refer explicit la volum, sunetul este clar, lipsit de bass. Totul se schimbă când mergi pe mâna jack-ului de 3.5 mm și a unor căști de tip in-ear.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Toshiba-Excite-Pure (22)

S-a mers pe o soluție clasică, un procesor NVIDIA Tegra 3 de tip quad-core tactat la 1.3 GHz, ULP GeForce GPU, 1 GB memorie RAM și 16 GB spațiu de stocare, slot pentru microSD de până la 32 GB. Rezultă un total de 16 + 32 GB = 48 GB teoretic.

Știți că Tegra 3 merge pe o arhitectură de tip 4+1 pe ARM Cortex-A9, al cincilea procesor intră în sarcină doar la operațiile de rutină. Asta ar trebui să contribuie la un plus de autonomie. Toshiba Excite Pure este suficient de puternică să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play, fără probleme. Rulează Android 4.2.1 Jelly Bean care place prin prisma faptului că-i ușor customizat.

Nu-i mare diferență între Android 4.2.2 Jelly Bean de pe Google Nexus 10 și Android 4.2.1 Jelly Bean pe Toshiba Excite Pure. Sunt două zone de notificări activabile în partea superioară printr-un swipe de sus în jos. Mi-a plăcut cum se mișcă în browsing, o tabletă sprintenă. Punctează serios și în jocurile  cu cerințe grafice elaborate, pe partea de redare video a clipurilor la 1080p.

Normal că Toshiba nu s-a putut abține și a adăugat câteva aplicații. Sunt preinstalate pe tabletă și imposibil de înlăturat, cu excepția unui custom ROM. Să dau câteva exemple:

– Toshiba Service Station este locul din care poți verifica existența vreunui update de software pentru tabletă sau pentru aplicațiile preinstalate;

– PrintHand permite conexiunea între tabletă și imprimantă prin tehnologia în cloud;

– TruCapture îți aduce captura foto din mai multe unghiuri și eliminarea reflecțiilor, salvare direct într-un fișier de tip pdf pe lângă jpeg-ul normal;

– Toshiba eBooks și bănuiesc că nu mai are nevoie de descriere;

– ThinkFree este suită de editare a documentelor Office (Word, Excel, PowerPoint).

Performanță

Screenshot_2013-07-29-10-52-54

Am rulat câteva teste de benchmark. Capturile de ecran / Screenshots se fac prin apăsarea concomitentă a tastei de power și a celei pentru reglarea volumului în sens negativ / minus.

Tabletă

Teste de benchmark

Toshiba Excite Pure

Quadrant Standard

4389 puncte

AnTuTu Benchmark

11941 puncte

NenaMark 1

59.4 fps

NenaMark 2

50.7 fps

CF-Bench

12035 puncte

Vellamo

HTML5 – 1687 puncte

METAL – 445 puncte

3DMark

Ice Storm – 3341 p.

Ice Storm Extreme – 1810 p.

BrowserMark 2.0

1969 puncte

HTML5test

410 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Toshiba-Excite-Pure (11)

Iese în față cu Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0. În partea superioară veți da de jack-ul de 3.5 mm, tastă dedicată pentru controlul volumului și sub un plastic ce amintește de soluția existentă la Evolio Quadra veți da de slotul pentru microSD de până la 32 GB și cel pentru microHDMI.

Tot în partea superioară, pe lateral, regăsiți și portul microUSB pentru conectarea la PC sau pentru încărcarea bateriei încorporate cu două celule. Butonul de power este în lateral dreapta, ușor de accesat. Nu am sesizat probleme în ce privește vreun eventual death grip sau probleme în conexiunea Wi-Fi.

Cameră foto și video

Toshiba-Excite-Pure (8)

3 Megapixeli pentru camera principală și 1.2 Megapixeli pentru camera frontală. Nu este tocmai uzual să faci fotografii cu o tabletă de 10.1 inch. Vă las cu o galerie foto și video făcută cu Toshiba Excite Pure:

VIDEO

Autonomie

Screenshot_2013-07-29-10-47-46

Baterie cu 2 celule și autonomie promisă de până la 9.5h / maxim. La utilizare moderată trece fără probleme pragul unei zile și aș zice că merge spre două zile. Dacă folosești tableta Toshiba Excite Pure în mod extensiv se ajunge la aprox. 6 – 7h fără probleme. Mă refer la jocuri, browsing intensiv, YouTube etc.

Preț

Toshiba-Excite-Pure (19)

eMAG – 1299 lei.

Concluzii

Toshiba-Excite-Pure (24)

Toshiba Excite Pure este o tabletă completă, cu o mică excepție și aici mă refer la lipsa 3G. Este tableta de acasă, axată pe entertainment, browsing, vizionat clipuri pe YouTube, filme etc. Mi-aș fi dorit un plus pe partea de sunet, deși nici Excite Pure nu se descurcă rău în cele din urmă.

PRO

– Android 4.2.1 Jelly Bean puțin customizat și amintește direct de 4.2.2 de pe Google Nexus 10;

– viteză în browsing, rulează toate aplicațiile și jocurile din Google Play fără probleme;

– autonomie excelentă;

– raport bun între prețul plătit pe tabletă și experiența oferită;

– design simplu, dă impresia de rezistență în timp, grip bun.

CONTRA

– un plus de culoare pe display-ul de 10.1 inch ar fi fost de bun augur;

– puțin cam grea și groasă pentru standardele din 2013;

– sunet ceva cam slab în amplitudine.

httpvh://youtu.be/ZanxdSj7ids

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.