TP-Link Neffos C5 Max – review

07/12/2016

Când una dintre cele mai importante companii de echipamente Wi-Fi de rețea anunță intrarea în liga producătorilor de smartphone te aștepți la surprize mari. Cel puțin astea au fost gândurile mele.

Însă, în momentul în care gama de telefoane TP-Link Neffos a fost prezentată în țara noastră, m-am liniștit. Nici unul dintre ele nu venea cu acel ceva cu care să poată ieși înainte în lupta acerbă ce se dă pe piața smartphone-urilor. Nici măcar prețurile nu mi s-au părut a fi cele mai competitive.

Noi am primit la test cel mai puternic exponent al gamei Neffos, mai exact TP-Link Neffos C5 Max.

Specificații pentru TP-Link Neffos C5 Max:

specificatii-tp-link-neffos-c5-max

Design

tp-link-neffos-c5-max-6

Începem ca de obicei prin prezentarea pachetului. Pe lângă telefonul propriu-zis, în cutia de retail veți mai găsi și un încărcător pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0, o pereche de căști, un ghid de utilizare și certificatul de garanție. Menționez că, deși exemplarul primit era unul de culoare gri închis, accesoriile au fost toate albe.

tp-link-neffos-c5-max-5

Dacă la o primă parcurgere a specificațiilor lui TP-Link Neffos C5 Max nu găsim nimic special, cam același lucru se întâmplă și când analizăm aspectul terminalului. Partea din față propune în locul tastelor capacitive logo-ul companiei, butoanele Acasă, Înapoi și Aplicații recente sunt integrate pe display.

TP-Link Neffos C5 Max nu este un smartphone cu carcasă unibody, ceea ce mărturisesc că apreciez. Capacul spate se desface ușor, însă asta, din păcate, nu înseamnă că poți scoate și bateria din locașul său. Acumulatorul este fix. Avem doar acces la sloturile celor două cartele sim și la cel pentru card de memorie microSD, cu slot dedicat.

Pe partea din spate avem trecută denumirea gamei Neffos, imediat sub camera principală de 13 Megapixeli. Senzorul acesteia și lentilele aferente nu ies foarte tare din linia generală a telefonului, însă, odată așezt pe spate, terminalul se va sprijini pe marginea de plastic a camerei. Totuși, nu sunt șanse prea mari să zgârii sticla.

Alte elememnte de design care să atragă atenția, nu există. Construcția este solidă, dispozitivul nu scoate sunete nedorite oricum l-am strânge în mână. Materialele sunt normale pentru liga în care concurează TP-Link Neffos C5 Max, dar poate s-ar fi putut mai mult. Finisările sunt în aceeași notă. Nimic special, în același timp nimic care să dezamăgească. Oarecum normal la prețul de comercializare pentru care este propus.

Ecran și sunet

tp-link-neffos-c5-max-17

Un prim punct pro pe care l-am găsit la TP-Link Neffos C5 Max este cu siguranță ecranul. Display-ul de 5.5 inch cu rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli are de toate: luminozitatea foarte puternică, care nu pune probleme nici în bătaia directă a soarelui, culori naturale, contrast ridicat și unghiuri foarte largi de vizualizare.

Pe scurt, un panel de cea mai bună calitate, atât cât se poate cere de la un smartphone mai ieftin de 1000 de lei. Răspunsul tactil foarte exact și protecția la zgârieturi oferită de sticla Corning Gorilla vin ca o completare.

Prin mica grilă de pe spatele telefonului, undeva către colțul din dreapta jos, iese un sunet decent. Până la 80 – 90 % din capacitate este destul de bun, însă mai sus de atât începe să distorsioneze puțin. Nu are cel mai înalt volum maxim pe care l-am întâlnit, însă nu vei pierde apeluri din cauza asta.

Sunetul intern, cel ce iese la iveală odată cu conectarea unor căști prin jack-ul de 3.5 mm este chiar bun. Asta nu înseamnă că-i va mulțumi chiar și pe audiofili, însă majoritatea utilizatorilor va fi încântată. Căștile din pachet sunt ok pentru unii, însă, dacaă vrei să auzi excat ce poate TP-Link Neffos C5 Max te sfătuiesc să alegi unele de mai bună calitate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

tp-link-neffos-c5-max-16

Când am spus că mă așteptam la mai mult de la TP-Link în ceea ce privește smartphone-urile, m-am referit fix la capitolul hardware. Parcă doream mai mult, mai ales pentru modelul cel mai puternic. Un procesor MediaTek P10 mi se părea mult mai potrivit pentru un dispozitiv prezentat la început de 2016.

În schimb, TP-Link Neffos C5 Max aduce un chipset destul de vechi, chiar dacă, în opinia mea, suficient de performant. Suficient pentru gama de mijloc, undeva la baza acesteia.

Lângă procesorul MediaTek MT6753 de tip octa-core la 1.3 GHz, TP-Link a adăugat o memorie RAM de 2 GB și un spațiu de stocare de 16 GB, din care disponibili utilizatorului sunt circa 9.82 GB. Din fericire, avem un slot dedicat cardurilor microSD și nu unul combo, așa că putem crește capacitatea de stocare cu până la 32 GB.

Galerie de screenshots din aplicația CPU-Z cu date despre TP-Link Neffos C5 Max:

Acest ansamblu hardware l-am găsit suficient de performant în majoritatea cazurilor unde l-am întâlnit. Chiar și aplicațiile mai complexe sau jocurile asemenea sunt bine gestionate. Nu cel mai rapid sau la detalii maxime, însă suficient cât să nu provoace dureri de cap.

Desigur, toate acestea sunt posibile dacă producătorul hardware reușește să scrie corect și software-ul din spate. În cazul de față, TP-Link Neffos C5 Max vine cu o interfață proprietară prin care schimbă în fiecare privință aspectului unui Android nativ. Din păcate, vorbim încă de un Android 5.1 Lollipop, iar asta nu este deloc ceva de lăudat, ba din contră. Chiar dacă am primit două actualizări de software în doar câteva zile, niciuna dintre ele nu a adus altă versiune de Android.

Sistemul de operare este schimbat de la ecranul de deblocare, până la meniul de setări și icon-uri. Meniul de notificări și zona de setări rapide sau aplicațiile recente nu sunt mult diferite de un Android nativ, însă tot se văd ceva schimbări și pe acolo. Cea mai imporantă modificare este lipsa butonului către meniul cu toate aplicațiile, acestea sunt aranjate direct pe ecranele principale.

Cel mai important este că sistemul de operare rulează fără lag, nu mi-a creat nicio problemă, nu există bug-uri de niciun fel. Stabil și rapid prin interfață, cam așa l-aș caracteriza la capitolul software pe TP-Link Neffos C5 Max.

Lista cu aplicații preinstalate pe TP-Link Neffos C5 Max nu este extrem de lungă. Avem multe de la Google – Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Hangouts, Photos, Voice Search și Google Settings, iar TP-Link a mai adăugat: Themes, System Management, Notes, Mail, Video Player, File Explorer, Switching Theme (doar o apăsare pe acest icon și modifici tema inițială cu o alta), Weather, câteva Unelte – Flashlight, Sound Record, Mirror, Calculator, Compass, Photo Editor, Radio FM și jocul Pokemon Go.

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui TP-Link Neffos C5 Max:

Performanță

teste-benchmark-tp-link-neffos-c5-max-1

TP-Link Neffos C5 Max a trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele sunt trecute mai jos, în tabelul următor:

tabel-teste-benchmark-tp-link-neffos-c5-max

Conectivitate

tp-link-neffos-c5-max-7

Nici aici nu avem nimic special din partea lui TP-Link Neffos C5 Max. Un terminal dual sim care iese oarecum din tiparul obișnuyit în ultima vreme și oferă un slot dedicat cardului de memorie microSD, în locul un slot combe ce te-ar obliga să renunți la capacitățile dual sim când vrei să beneficiezi de mai mult spațiu de stocare.

Pe ambele cartele sim este acceptată conectivitate 4G, însă nu simultan. Trebuie să alegi din meniu pe care dintre acestea vei avea cele mai mari viteze de internet, cu până la 150 Mbps în download sau 50 Mbps în upload. TP-Link Neffos C5 Max știe doar spectrul FDD, așa că 4G-ul TDD de la Digi Mobil nu este recunoscut. Din fericire și RCS&RDS are acum o bandă 4G în FDD, mai exact pe 2100 MHz, deci TP-Link Neffos C5 Max va prinde astfel de semnal acolo unde este disponibil.

În rest, găsim Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, GLONASS, radio FM, micoUSB pe laterala de jos și jack de 3.5 mm în partea de sus. Butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt situate pe marginea din dreapta.

În apelurile de voce, TP-Link Neffos C5 Max se descurcă onorabil, cu o claritate a vocii și un volum suficiente în majoritatea situațiilor. Nici recepția semnalului GSM nu mi-a pus probleme.

Cameră foto și video

tp-link-neffos-c5-max-3

Un alt capitol unde TP-Link Neffos C5 Max a reușit să facă o figură frumoasă este cel al camerelor. Atât cea principală de 13 Megapixeli, cât și cea frontală de 5 Megapixeli oferă rezultate mai bune decât mă așteptam de la un telefon ce costă sub 1.000 de lei. Nu spun că este cel mai cel din această zonă de preț, însă cu siguranță a reprezentat o surpriză plăcută.

Pozele cuprind suficient de bine toate detaliile din zona de focus, culorile sunt toate corect reprezentate, fără a fi denaturate în vreun fel, iar balansul de alb este mai mereu bine găsit. Din păcate în galeria de imagini au ajuns doar fotografii realizate în condiții de iluminare scăzută. Mai ales cele din interior sunt captate într-o zi foarte înnorată, când lumina nu era deloc prielnică nici măcar afară, darămite în casă.

În lumină naturală suficientă, TP-Link Neffos C5 Max se descurcă mult, mult mai bine, însă asta este deja ceva de așteptat. Nu am salvat însă astfel de exemple, am crezut că vor mai fi și alte zile însorite până voi returna telefonul. Nu au mai fost să fie.

Și pe partea video TP-Link Neffos C5 Max se descurcă suficient de bine, însă, oarecum normal, are ceva probleme cu focalizarea când lumina nu este suficientă. Aveți un exemplu mai jos.

Clip video filmat cu TP-Link Neffos C5 Max

Galerie de fotografii făcute cu TP-Link Neffos C5 Max (primele 3 sunt realizate cu camere frontală):

Autonomie

screenshot-tp-link-neffos-c5-max-19

Bateria de 3045 mAh aș spune că este suficientă pentru ca TP-Link Neffos C5 Max să treacă testul unei zile de autonomie în condiții medii de utilizare. Dacă pui mare presiune pe smartphone, atunci nu vei apuca nici măcar 5 – 6 ore, însă asta în condiții intense și cu luminozitatea ecranului reglată către maxim.

În testul nostru de autonomie, când rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la 100%, prin conexiune Wi-Fi la inetrnet, TP-Link Neffos C5 Max a ajuns de la o baterie plină la 10% în numai 4 ore și 20 de minute.

Poate că pare puțin, însă, așa cum am spus la capitolul ecran, luminozitatea maximă oferită de acesta este cu adevărat impresionantă și nu cred că este nevoie să fie reglat la mai mult de 40 – 50% din capacitate. În astfel de condiții, autonomia are mult de câștigat.

Preț

TP-Link Neffos C5 Max – 899 de lei, preț recomandat de comercializare.

Concluzii

tp-link-neffos-c5-max-18

Nici nu știu ce să mai zic la concluzii. Poate să repet (iarăși) ce am mai spus: TP-Link Neffos C5 Max nu reușește să iasă cu nimic în față. Nu este nicidecum un smartphone prost, ba chiar deloc, însă lupta din zona de preț de 1.000 de lei este atât de acerbă încât îți trebuie cu adevărat câteva atuuri tari ca să răzbești aici.

Nu o să dau exemple despre alți competitori, fiindcă sunt mulți care pot fi luați în considerare, fiecare cu punctele sale pro sau contra. Fie că vorbim despre flagship-uri din anii trecuți sau de modele gândite de la bun început în a se lupta în zona de început mid-range, sunt destule smartphone-uri care te pot atrage fiecare cu câte ceva.

Cele mai importrante plusuri și minusuri pentru TP-Link Neffos C5 Max:

PRO

  • ecran de foarte bună calitate, cu luminozitate intensă, culori plăcute și contrast ridicat;
  • cameră principală ce oferă rezultate bune (pentru gama sa de preț);
  • sistem de operare ce rulează fără lag, fără probleme și bug-uri.

CONTRA

  • Android 5.1 Lollipop la sfârșit de 2016.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.