Diverse

Conform celui mai nou raport Ericsson Mobility, din 2011 şi până în prezent traficul de date mobile la nivel global a crescut de aproape 300 de ori. Începând din anul 2011, implementarea rețelelor 4G LTE a fost esențială pentru generarea celor 5,5 miliarde de noi conexiuni pe smartphone, contribuind la apariția pe piață a peste 20.000 de modele diferite de dispozitive 4G.

Trendul rămâne în continuate crescător, mai ales că tehnologia 5G va deveni cea mai rapidă generație de tehnologie mobilă implementată până în prezent. Se estimează că până la sfârşitul acestui an vor exista aproape 660 de milioane de abonamente 5G. Creșterea se datorează cererii peste așteptări din China și America de Nord, determinată parțial de scăderea prețurilor dispozitivelor 5G.

Totodată, în trimestrul al 3-lea al anului 2021, numărul abonamentelor 5G de la nivel global s-a majorat cu 98 de milioane (față de 48 de milioane de noi abonamente 4G). Foarte probabil peste 2 miliarde de oameni vor avea acoperire 5G, la sfârșitul anului curent.

Conform celor mai recente estimări, până în 2027, 5G ar putea să devină principala tehnologie de acces la servicii mobile prin abonament, la nivel global. De asemenea, tot până în 2027, aproximativ 50% din toate abonamentele mobile de la nivel mondial ar urma să fie pentru servicii 5G, acoperind 75% din populația lumii și facilitând 62% din traficul global de date pe smartphone.

Din acelaşi raport mai aflăm că aplicaţiile care folosesc technologia broadband IoT le-au depășit pe cele care folosesc tehnologiile 2G sau 3G ca segment care conectează cea mai mare parte a aplicațiilor IoT. Se preconizează că, până la sfârșitul anului 2021, serviciile broadband IoT vor reprezenta 47% din toate conexiunile celulare pe dispozitive IoT, comparativ cu 37% în cazul 2G sau 3G și cu 16% în cazul tehnologiilor de Massive IoT (NB-IoT și Cat-M).