În PC-ul pe care îl folosesc aproape zilnic, am integrată încă de când l-am asamblat o placă video NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti și de fiecare dată când este cazul să o pun la lucru sunt aproape la fel de surprins ca la început de cât de bine se descurcă în orice scenariu de utilizare. Am avut însă șansa de a schimba grafica mea cu una mai nouă, una din cea mai recentă gamă, anume cea SUPER.

Pentru mai bine de o lună sub carcasa PC-ului meu și-a făcut loc o placă video Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G, pe care am supus-o la diferite teste. V-am vorbit despre cum s-a prezentat această placă la modul general într-un articol dedicat, iar acum vreau să vă arăt cum s-a descurcat această componentă în trei jocuri de tip Battle Royale, unele care pot fi descărcate, instalate și jucate în mod gratuit.

Înainte de asta, aș vrea totuși să amintesc câteva dintre beneficiile care vin la pachet cu orice grafică din seria NVIDIA RTX 40. În primul rând, să parcurgem cele trei avantaje majore care sunt disponibile pentru această gamă de plăci video, fie că vorbim despre cele dedicate sistemelor de tip desktop PC, fie că ne referim la laptopuri.

1. Ray Tracing, este fără niciun dubiu una dintre tehnologiile care a schimbat modul în care sunt privite jocurile de la lansarea ei, adică din 2018, când au fost introduse pentru prima dată plăcile grafice GeForce RTX.

De atunci și până acum nu doar că această tehnologie a evoluat constant, ba chiar accelerat și avem peste 500 de jocuri și aplicații care suportă Ray Tracing și DLSS, iar lista continuă să crească cu fiecare săptămână care trece. Astfel, odată cu seria NVIDIA GeForce RTX 40 s-a deschis o nouă eră în realism și dinamica din jocurile compatibile. Pentru cei care nu știu încă, Ray Tracing este tehnologia care urmărește calea razelor de lumină în timp ce acestea interacționează cu tot ce este afișat într-o anumită scenă. Astfel, trasarea exactă a razelor de lumină și reflexia acestora extrem de fidelă creează imagini care sunt foarte apropiate cu ceea ce observăm în lumea reală.

2. DLSS, este o tehnologie bazată de AI, care lucrează în spate pentru o experiență de joc nemaivăzută. Versiunea DLSS 3.5, de exemplu, introduce tehnologia Ray Reconstruction, una care folosește randarea neuronală pentru a îmbunătății calitatea imaginii trasate de raze.

NVIDIA DLSS 3.5 Ray Reconstruction

Ray Reconstruction înlocuiește denoiserele reglate manual în trecut cu o rețea AI care generează pixeli de calitate superioară între razele eșantionate. Această rețea AI este antrenată pe un supercomputer NVIDIA și recunoaște diferite efecte de urmărire a razelor pentru a lua decizii mai inteligente cu privire la utilizarea datelor temporale și spațiale și reține informații de înaltă frecvență pentru o scalare de calitate superioară. În plus, recunoaște tiparele de iluminare din datele sale de antrenament, cum ar fi cele ale iluminării globale sau ocluziei ambientale, și le recreează în joc.

Cu DLSS activat, performanța în jocurile compatibile primește un boost de multe ori de necrezut, cu o creștere a cadrelor pe secundă afișate ce poate fi și de peste 200% în unele cazuri.

Însă asta nu este totul, fiindcă mai multe fps-uri nu ar conta dacă vin la pachet cu o degradare a calității imaginii. Ei bine, nici că poate fi vorba despre așa ceva. LSS înseamnă practic că placa video randează inițial în background imaginile la o rezoluție mai scăzută (pentru un fps cât mai ridicat), pentru ca apoi, prin algoritmi foarte avansați de AI, să ridice rezoluția fără ca detaliile să se piardă. Ba din contră, cu DLSS 3.0 Optical Multi Frame Generation sunt generate cadre complet noi, care să facă legătura, cum s-ar spune, între două existente. Iar asta nu se face cu scăderea calității imaginii, fiindcă prin intermediul Optical Flow Accelerator integrat în arhitectura Ada Lovelace, sunt calculați vectorii de mișcare ai obiectelor și totul apare perfect natural. Această tehnică chiar reduce orice fel de anomalie de imagine, întrucât Inteligența Artificială randează corect orice particulă, element sau reflexie pentru un rezultat aproape perfect de fiecare dată.

3. NVIDIA Reflex, vine ca o „prelungire” a celor două tehnologii de mai sus. Această tehnologie este cumva alcătuită din mai multe tehnici avansate care lucrează în tandem pentru o latență minimă a întregului sistem.

NVIDIA Reflex

Inima NVIDIA Reflex este Low Latency Mode, care sincronizează în mod eficient sarcinile de pe CPU cu cele de pe GPU spre a fi redus input lag-ul. Astfel, jucătorii vor vedea în fața ochilor, pe monitoarele lor G-SYNC, rezultatele acțiunilor lor în cel mai rapid mod cu putință, având practic un avantaj în fața competitorilor.

Însă seria de plăci video NVIDIA RTX 40 nu este recomandată doar pentru gaming, așa cum am descoperit și cum v-am arătat și vouă. Orice creator de conținut digital, orice profesionist din domeniul foto-video, designer, proiectant și așa mai departe, va fi convins de tot ce poate să facă în ecosistemul NVIDIA Studio.

Cele mai importante programe și aplicații de randare 3D sunt deja compatibile cu NVIDIA Studio, care aduce, pe lângă o stabilitate perfectă, performanțe îmbunătățite la randare în timp real, alături de multe alte avantaje.

În cazul de față, așa cum am spus deja la începutul articolului, am avut la dispoziție o placă video Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G. Aceasta vine într-o nuanță deschisă, cu o combinație de alb și argintiu, așadar se va potrivi de minune în acele configurații moderne, care renunță la culori închise, terne. Sigur că este prezentă și iluminare de tip RGB, complet personalizabilă și care se poate sincroniza cu cea a altor componente și periferice compatibile.

Însă, dacă nu designul este cel prioritar la o placă grafică, atunci trebuie să știți că Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G, pe lângă o construcție solidă și de cea mai bună calitate, aduce și un sistem de răcire extrem de eficient. Înainte de a-l prezenta, vă pot pune o captură de ecran din HWMonitor, ca să vedeți mai exact cât de bine a ținut sub control temperaturile pe parcursul întregului set de teste din cele trei jocuri Battle Royale.

Temperaturi maxime atinse pe GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G

Cu un maxim de 72.1 grade Celsius pe cel mai fierbinte punct, Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G a arătat că sistemul de răcire WINDOFORCE 3X chiar își face treaba cum trebuie. Cele trei ventilatoare de 90mm forțează aerul să treacă printr-un sistem complex de radiatoare care preiau căldura de pe cele 8 heatpipe-uri din aliaj de cupru, care sunt în contact direct cu GPU-ul, prin intermediul unei mari plăci de cupru ce intră în contact cu chipset-ul.

Pe placa video Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G este și un buton fizic care face trecerea între modurile Silent și OC (OverClocked). Astfel, la o simplă acțiune poți avea fie o operare silențioasă, fie poți dezlănțui întreaga capacitate a acestei plăci.

Acum, după așa introducere, hai să vedem care sunt cele trei jocuri și cum s-a prezentat placa video Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G în fiecare dintre ele. Precizez că de fiecare dată rezoluția a fost cea maximă a monitorului meu, anume 2560 x 1440 pixeli, iar detaliile duse la cele mai înalte setări posibile.

Începem cu Fortnite, un Battle Royale pe care l-am instalat prin platforma Epic Games. Acest joc, un real succes la nivel mondial, a adus suport atât pentru NVIDIA DLSS, cât și pentru Ray Tracing. Primele încercări au fost făcute cu ambele tehnologii active, iar rezultatele pot fi analizate din capturile de ecran de mai jos:

După cum se poate observa, calitatea imaginii și a reflexiilor este desăvârșită, totul arată și se comportă excelent, pentru cea de-a doua parte trebuie să mă credeți pe cuvânt. Numărul fps a fost mai mereu la peste 100, ceea ce este un rezultat mai mult decât satisfăcător având în vedere nivelul detaliilor. 

În cel de-al doilea scenariu de test în Fortnite, am oprit atât DLSS, cât și Ray Tracing-ul, iar rezultatele au fost altele. Să zicem că numărul FPS a fost cam la fel cu primul caz, dar calitatea imaginii a avut de suferit:

Din partea mea, în Fortnite, pentru cea mai bună performanță și cele mai bune detalii, NVIDIA DLSS și Ray Tracing recomand să fie pe setarea On.

Mai există totuși un al treilea scenariu pentru Fortnite, mă refer la cei care joacă la nivel competitiv și nu doar pentru distracție. Acești jucători au nevoie de performanță maximă și nu neapărat de o calitate desăvârșită a imaginii, mă refer aici la plusurile aduse prin Ray Tracing. 

Cu DLSS activ, dar fără Ray Tracing, la o rezoluție 1440p și cu detaliile la maxim sunt depășite 200 cadre pe secundă în medie, rezultat care îi va ajuta fără niciun dubiu pe gamerii competitivi.

Bineînțeles că nu putem uita de tot ajutorul pe care îl oferă NVIDIA Reflex în Fortnite, setare ce poate fi activată în modurile „ON” și „ON + Boost”. Și aici mă adresez din nou jucătorilor competitivi, care vor simți cu siguranță cum sistemul răspunde mult mai rapid după fiecare acțiune atunci când fac trecerea către o placă video NVIDIA GeForce RTX din seria 40. Orice click pe mouse și orice mișcare rapidă a acestuia este preluată și afișată instant pe monitoarele compatibile G-SYNC, așa că gamerii entuziaști vor aprecia cum se cuvine intervenția NVIDIA Reflex și vor beneficia de un avantaj clar în fața competitorilor.

Al doilea joc în care Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G și-a făcut de cap, cum s-ar spune, a fost Call Of Duty: Warzone, instalat prin Steam. Poate nu cel mai jucat Battle Royale la nivel mondial, dar tot am găsit câțiva parteneri de joc, care mi-au demonstrat că au petrecut ceva ore (a se citi cel puțin sute) în acest joc. Este adevărat că eu chiar nu mă prea pricep la astfel de jocuri, dar pentru acest test a fost nevoie să mă implic.

Așa cum se poate vedea din imaginile de mai sus, cu DLSS (și cu DLSS Frame Generation) și Ray Tracing active, la rezoluție 1440p și cu toate detaliile la maximum, jocul a rulat la un fps ce a stat constant la peste 200, dar care a ajuns și pe la 250 fps. Foarte, foarte bine, mai ales având în vedere calitatea imaginii per ansamblu și pe zona de reflexii, în mod specific.

Am oprit atât DLSS, cât și Ray Tracing-ul, iar rezultatele au fost de-a dreptul surprinzătoare. Și nu în mod plăcut:

De la un fps de peste 200 s-a ajuns la puțin peste 100, iar asta în condițiile în care și imaginea a avut în mod clar de suferit. O conturare mult mai slabă (chiar dacă la aceeași rezoluție 1440p) și fără lumini și reflexii care să producă acea dinamică din primul scenariu de test pentru COD.

Call Of Duty: Warzone suportă și el NVIDIA Reflex, fiind disponibilă chiar opțiunea „ON + Boost” și am încercat toate cele trei setări.

Nu cred că mai are rost să menționez că diferențele între momentele în care nu apelezi la NVIDIA Reflex și oricare dintre celelalte două setări din COD: Warzone sunt imense, dar o voi face. Nu trebuie neapărat să fii un gamer competitiv sau unul entuziast, diferențele sunt evidente pentru orice jucător, indiferent de nivelul la care se află. Răspunsul este și aici instant, cele mai rapide acțiuni întreprinse din mouse au efect pe monitorul G-SYNC practic în același timp când sunt executate.

Încheiem cu Apex Legend, un Battle Royale pe care îl poți juca, la fel ca și pe celelalte, în mod gratuit. Eu l-am descărcat și instalat, de asemenea, prin platforma Steam.

Apex Legends nu suportă, din păcate, nici NVIDIA DLSS și nici NVIDIA Ray Tracing, deși este un joc preferat de o mulțime de jucători din întreaga lume. Ciudată decizia dezvoltatorului de a nu introduce suport pentru două astfel de tehnologii. În fine, am vrut să testez și un titlu fără compatibilitate pentru Ray Tracing și DLSS tocmai pentru ca toată lumea să înțeleagă că o placă grafică din seria NVIDIA RTX 40 nu este legată, cum s-ar spune, de aceste tehnologii și că poate susține gaming la cel mai înalt nivel calitativ posibil în orice fel de scenarii.

Așadar, cu Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G în acest joc se atinge și chiar se menține destul de stabil un fps de peste 250 și nu foarte rar se întâmplă să vedem chiar aproape 300 fps.

Pentru mine este mai mult decât evident că experiența de joc în cele trei titluri gratuite de Battle Royale se situează la cele mai înalte standarde calitative alături de o placă grafică NVIDIA GeForce RTX 4070 SUPER. Când poți activa atâtea tehnologii de îmbunătățire considerabilă a imaginii și a experienței de joc per ansamblu, chiar nu văd de ce nu ai investi într-o componentă PC atât de performantă. Oricum, dacă bugetul nu-ți permite alegerea unei plăci video întocmai precum cea pe care am folosit-o eu spre exemplificare în acest articol, atunci trebuie să știi că orice grafică din seria NVIDIA RTX 40 vine la pachet cu suport pentru Ray Tracing și DLSS, așa că poți face o alegere inspirată chiar și cu o investiție mai mică, oferta fiind acum mai variată prin apariția modelelor SUPER, în timp ce prețurile au cunoscut și ele ajustări serioase în jos, față de momentul lansării.

Acest articol este susținut de NVIDIA și Gigabyte.