Am mai spus de-a lungul timpului, smartphone-ul a devenit un gadget all-in-one și a ajuns a înlocui camera foto și video, player-ul de muzică, chiar și PC-ul pentru sarcini uzuale. De multe ori ajung a mă uita câteva minute la Netflix de pe smartphone, nu pe un PC conectat la un monitor sau TV.

Sunt trei funcții ce smartphone-urile moderne le-au pierdut încetul cu încetul de-a lungul timpului.

1. Baterii înlocuibile;

Nokia Lumia 830

Un prieten a descoperit că spatele telefonului s-a ridicat puțin, de vină era bateria ce s-a umflat la propriu (asta și pentru că nu mi-a ascultat sfatul și și-a încărcat smartphone-ul în mod exclusiv la un încărcător auto ieftin). Costul de înlocuire nu a fost mare (80 lei + manoperă + drumul la București). Noroc că service-ul după reparație i-a livrat telefonul la adresă.

Era o vreme când o astfel de problemă se rezolva rapid, fără a fi nevoie ca un service să intre pe fir. Îți făceai achiziția dintr-un magazin online etc, îndepărtai capacul spate și gata.

Nici nu cred că mai sunt telefoane mobile care să permită îndepărtarea capacului, de la low-cost-urile de 3 – 400 lei și până la vârfurile de gamă – carcasa unibody cu sticlă pe față și spate sau sticlă pe față și plastic pe spate au devenit regulă.

ASUS pe Zenfone 2 venise cu ideea capacelor interschimbabile, Nokia avea ceva similar pe unele modele ale sale. Erai cumva scutit de achiziția unei huse, când se zgâria prea puternic îi puteai cumpăra un alt capac. Acum dacă spatele din sticlă se sparge, o reparație scumpă apare la orizont. Majoritatea telefoanelor rămân așa în continuare, până când apare un defect major și singura soluție este schimbarea sa.

Înțeleg pe de altă parte care sunt avantajele soluției unibody – rezistența la contactul cu apa și praful, dimensiunile cu adevărat compacte, designul telefonului, încărcare wireless etc. De la capacul spate ce se închide mai ciudat a rămas și termenul de pocnitoare.

2. Jack-ul de 3.5 mm;

Am un adaptor de la USB Type-C la jack de 3.5 mm, asta pentru că la Chevrolet Cruze nu am bluetooth și dacă vreau să-mi ascult playlist-ul din Spotify trebuie să găsesc o soluție spre a mă conectat la jack-ul de 3.5 mm din automobil.

Samsung a fost printre companiile ce cu greu a început să renunțe la acest element de conectivitate. Adevărul este că bluetooth-ul a evoluat mult, iar noile standarde promit a fi în linie cu ce oferă căștile pe fir (bluetooth 5.2 prin aptX Adaptive ar ajunge la 96 kHz). Adevărul este că dacă dorești să rămâi pe fir și să cumperi căști pe USB type-C nu ai o ofertă așa de largă, nu se compară cu ceea ce găseai pe jack de 3.5 mm.

Este clar că jack-ul de 3.5 mm a intra în desuetudine, iar căștile wireless au furat locul din mers. Totuși, în cazul jack-ului erau câteva elemente PRO: prețul (căști de la câțiva lei până la sute de lei), calitatea (de cele mai multe ori decentă), fără grija autonomiei (nu aveai nevoie să încarci un alt dispozitiv pe lângă smartphone).

3. Sloturile pentru microSD;

Am un card Samsung EVO Plus de 256 GB ce oferă viteză de citire la 100 MB/s și scriere la 90 MB/s și altul Kingston Canvas Go! Plus de 64 GB ce atinge 170 MB/s la citire și 70 MB/s la scris (ambele sunt excelente pentru conținut 4K) ce nici nu le-am scos din pachet. Am folosit și telefoane cu slot pentru card, dar nu am simțit nevoia să instalez un microSD spre a suplimenta spațiu de stocare.

Totuși, sunt conștient la ce este util un card microSD. Mai ales că acum se filmează 4K și chiar 8K pe modelele de smartphone-uri mai noi, iar stocarea internă se consumă într-un ritm rapid. Cardul microSD ar fi permis stocarea suplimentară, le urcai cumva mai ușor pe un PC etc.

Culmea este că avem și carduri de capacitate din ce în ce mai mare, cu viteze bune spre foarte bune. Înțeleg că pentru majoritatea utilizatorilor să ai 128 GB stocare este suficient. Ascultăm muzică de pe Spotify sau YouTube Music, stocăm pozele gratuit în Google Foto, ne uităm la filme pe Netflix. Serviciile cu acces în cloud au redus din volumul de date stocat pe telefonul mobil, de aici și necesitatea unui slot pentru microSD a trecut cumva în plan secund. Plus că majoritatea producătorilor de smartphone-uri caute să eficientieze spațiul, iar lipsa jack-ului de 3.5 mm, bateriile lipite și dispariția slotului pentru microSD le-a permis să optimizeze modul în care sunt dispuse componentele spre a veni cu o greutate cât mai redusă etc.

Smartphone-urile din prezent punctează la impresie artistică, iar fiecare producător a preferat să aleagă soluția care să le genereze mai mulți bani. Cauți un telefon cu stocare mai mare din start, te orientezi spre căști bluetooth de calitate (Samsung, Huawei etc au deja astfel de produse în portofoliu), iar spre a suplini autonomia poți cumpără o baterie externă sau te uiți ca încărcarea să fie cât mai rapidă (la unele modele în câteva minute la priză, urcă de la 0 – 100% în 38 de minute).

Tag-uri: smartphone

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.