Software

Conceptul de net neutrality a stat la baza internetului așa cum îl cunoaștem astăzi. Despre ce este vorba?

Pachetele de date sunt tratate nediscriminatoriu de către furnizorul de internet. FCC pregătește o schimbare în SUA, o schimbare ce va avea efecte la nivel global, chiar și în țara noastră pe termen mediu și lung.

Ce va putea face un ISP / Internet Service Provider pe noua legislație din SUA?

Am putea spune că ISP-ul va fi similar cu furnizorul de cablu TV. El hotărăște ce primești în pachet și decide în funcție de interesele sale dacă menține sau nu un post TV. Doar că în cazul internetului, ISP-ul decide ce site-uri merg mai repede și le avantajează în ce privește încărcarea, iar pe altele le poate face să se încarce mai greu, să restricționeze cumva accesul. Normal, în funcție de cine plătește mai mult.

Mai clar?

Să zicem că Vodafone are un parteneriat cu HBO Go, va putea să-ți ofere lățime de bandă pentru accesarea acestui serviciu de streaming la calitate înaltă. Pe de altă parte, dacă preferi Netflix s-ar putea să-ți taxeze fiecare MB de date, ba chiar să limiteze streaming-ul la o calitate inferioară.

Sunt schimbări și mai puternice în pregătire pentru SUA. ISP-ul va putea să-ți vândă browsing-ul web și obiceiurile de consum către terțe părți. 

Șansa noastră este că ne aflăm în Uniunea Europeană și aici se pune mai mare preț pe securitate, protecție a datelor personale etc. S-ar putea ca prevederile noi din SUA să nu fie aplicabile și în spațiul european. Internetul se află într-un moment de cumpănă. Problema nu este la companiile mari, ci la startup-uri și proiectele mici din online. Se vor vedea ignorate pentru că nu vor avea bani ca să plătească ISP-ul spre a deveni vizibile în world wide web.

Sursa: ZDnet.com

Categorii: software
Tag-uri: internet

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.