TSMC este producătorul chipseturilor HiSilicon din portofoliul Huawei. Mă rog, este simplu de explicat. Huawei dezvoltă linia de procesoare, dar are nevoie de tehnologia și fabricile TSMC.
Compania taiwaneză a precizat că respectă decizia luată de către SUA și că nu mai vor prelua comenzi de la Huawei din acest moment. Este o mare lovitură pentru gigantul chinez, dar și pentru TSMC (Huawei era unul dintre cei mai importanți parteneri ai săi, locul 2 după Apple).
SUA și-a scos un as important din mânecă în urmă cu câteva zile. Cine folosește tehnologie americană nu are voie să furnizeze produse către Huawei, altfel riscă să intre pe lista neagră (așa cum s-a întâmplat cu Huawei din mai 2019).
Comenzile preluate înainte de interdicție nu sunt afectate și urmează a fi livrate (doar să fie livrate până pe 14 septembrie 2020). Pe de altă parte, TSMC se pregătește să deschidă o fabrică de 12 miliarde dolari în SUA (spre a reduce dependența companiilor americane de chipseturi fabricate în China).
Sunt așteptate măsuri de retorsiune din partea guvernului chinez față de companiile americane (Apple, Qualcomm sunt în vizorul direct). Sunt multe de comentat legat de această nouă fază a relațiilor tensionate dintre China și SUA, Huawei fiind lovit mereu în mod direct. Acum aș spune că situația este cu mult mai grea și sunt puține soluții pe termen scurt, pe termen mediu și lung ar putea să-și dezvolte propriile tehnologii etc. Doar că pare un efort de-a dreptul gigantic.