Ulefone Armor 5 – review

01/12/2018

Ulefone este unul dintre producătorii chinezi B-list care continuă să se menţină la un nivel destul de ridicat, asta în condiţiile în care alte companii mult mai consacrate au sau au avut probleme destul de serioase (LeEco, Gionee, HTC etc.).

Strategia companiei s-a schimbat puţin în ultima perioadă şi dacă în trecut vedeam o gamă variată de smartphone-uri (excepţie făcând cele high-end), în ultimul an am putea spune că Ulefone s-a specializat în telefoane nişate. În acest moment Ulefone se axează pe 3 mari segmente: device-uri ultra low-cost, terminale rugged şi battery phone-uri.

Unul dintre acestea este Ulefone Armor 5, un smartphone rugged ce se evidenţiază prin design-ul modern, hardware-ul destul de puternic, ecranul cu breton şi o gamă variată de aplicaţii utile în activităţile outdoor.

Ulefone ne-a trimis şi nouă o unitate la test, iar în cele ce urmează vom descoperi toate aspectele sale, atât cele plăcute, cât şi cele neplăcute.

Specificaţii Ulefone Armor 5:

Design

În pachetul de retail descoperim smartphone-ul, cablul USB 2.0 – USB Type-C, încărcătorul, agrafa, cablul OTG, un mic accesoriu din plastic util în deschiderea protecţiilor, o folie de protecţie de rezervă şi nelipsitul pachet de instrucţiuni. Telefonul are o folie de protecţie aplicată deja peste ecran, iar de husă nu prea este nevoie.

În teste am primit un Ulefone Armor 5 pe albastru, o culoare din ce în ce mai utilizată de producători. Primul contact este unul contradictoriu: observăm un device generos în dimensiuni (destul de normal pentru categoria sa), însă în acelaşi timp găsim un aspect plăcut, un smartphone rugged mai modern, mai pentru 2018.

Vreau să menţionez încă de la început că înaintea termenului “rugged” am putea pune fără emoţii un “lite”. Spun acest lucru pentru că telefonul nu dispune de certificare militară, display-ul pare foarte fragil (chiar dacă este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4), iar spatele este realizat dintr-un amestec de materiale ce nu îmi induc deloc senzaţia de siguranţă (adună amprente în ritm alert, se zgârie uşor etc).

Lateralele totuşi sunt acoperite de o bucată zdravănă de cauciuc, la fel şi porturile, iar îmbinările sunt excelente. De altfel toată construcţia este calitativă, un mare plus la acest capitol.

Ulefone Armor 5 are certificare IP68, adică este foarte rezistent la apă şi praf. Telefonul poate rezista 1 oră în ape adânci de 1.5 m şi 24 de ore în unele adânci de 1 m. Ulefone susţine că şi spatele ar fi rezistent la şocuri, căzături şi temperaturi ridicate, însă până la proba contrarie sunt puţin sceptic.

Este clar că producătorul chinez a încercat să îmbine utilul cu plăcutul şi i-a ieşit un produs aproape bun: aspect modern, construcţie solidă, culoare plăcută, dar şi dimensiuni generoase şi senzaţie de semi-rugged.

Ecran şi sunet

Ulefone Armor 5 este echipat cu un ecran IPS de 5.85 inch cu rezoluție HD+ (1512×720 pixeli), aspect 18.9:9 şi protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4. Interesant pentru un device rugged că vine cu un display care respectă standardele din 2018, adică integrează şi deja clasicul breton. Ulefone chiar promovează acest smartphone ca fiind primul telefone rugged cu breton din lume.

Ecranul este unul bun spre foarte bun raportat la categoria sa de preţ: culori plăcute ce redau destul de fidel realitatea, contrast echilibrat, rezoluţie mulţumitoare, touch sensibil, protecţie suplimentară şi luminozitate bună.

Chiar dacă are un aspect 18.9:9, display-ul rămâne destul de mic comparativ cu restul corpului, marginile fiind destul de generoase. Bretonul nu poate fi ascuns din setări, însă acest lucru se poate realiza prin diversele aplicaţii dedicate din Google Play.

Sunetul este redat de un mic difuzor existent pe spate, undeva lateral stângă în zona inferioară. Nu este extraordinar, însă am putea spune că se descurcă decent. Tehnologia Hi-Fi salvează puţin situaţia, în special prin jack-ul audio de 3.5 mm. Cu o pereche de căşti bună poţi obţine o audiţie reuşită.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ulefone Armor 5 integrează cam acelaşi hardware ca alte zeci, poate sute de modele de smartphone-uri chinezeşti de până în 200 de dolari: proceor MediaTek Helio P23 cu 8 nuclee Cortex-A53 tactate la 2.0 GHz, Mali G71 MP2 GPU tactat la 770 MHz, 4 GB RAM, 64 GB spațiu de stocare (55.03 GB reali) și slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB.

Informații relevate de CPU-Z pentru Ulefone Armor 5;

Nu este un hardware rău, este unul care poate duce uşor majoritatea task-urilor zilnice, dar care rezistă cu ceva emoţii asaltului jocurilor pretenţioase. Personal nu am avut probleme în utilizare, chiar am fost mulţumit, însă este important de menţionat că nu l-am folosit ca device principal, deci nu l-am pus serios la muncă. În timp aplicaţiile se strâng, memoria se încarcă şi este posibil să agaţe, mai ales că procesorul nu este foarte sprinten.

Ca şi versiune software găsim un Android 8.1 Oreo aproape stock, plusul fiind dat de un pachet de aplicatii outdoor. Acesta este format din 8 aplicaţii: Compass, Flaslight, Bubble Level, Pic Hanging, Height Meter, Magnifier, Alarm şi Plumb Bob. Toate au o utilitate în lumea de afară.

În setări sunt prezente şi câteva tips & tricks standard precum: DuraSpeed (închide aplicaţiile din fundal pentru o mai bună funcţionare a celor active), diverse utilizări ale senzorului de amprentă, screen shot prin swipe down cu 3 degete, Smart Answer Call (răspunde când duci telefonul spre ureche) etc.

Ulefone Armor 5 vine şi cu două elemente de securitate actuale: senzor de amprente şi scanner facial. Dacă primul mai merge cum merge, al doilea este încă o glumă proastă promovată de dragul de a fi promovată.

Aplicaţii preinstalate pe Ulefone Armor X: Agendă, Calculator, Calendar, Cameră foto, Căutare Vocală, Ceas, Chrome, Descărcări, Drive, Duo, Gmail, Google Search, Google Foto, Hărţi, Înregistrare sunet, Magazin Play, Manager Fişiere, Mesaje, Muzică Play, Outdoor Tools, Radio FM, Setări, Sim Toolkit, Telefon şi Youtube.

Performanță

Iată şi ce rezultate a obţinut Ulefone Armor 5 în testele de benchmark:

Conectivitate

Pe partea de conectivitate avem 4G FDD, dual-sim, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, jack de 3.5 mm, USB Type-C, GPS, A-GPS, GLONASS, Radio FM, senzor pentru citirea amprentelor şi deblocare facială.

În ceea ce priveşte benzile acoperite avem:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 8(900) şi 20 (800).

Ulefone Armor 5 este foarte bine echipat la acest capitol, poate un Wi-Fi ac şi un spectru mai larg de acoperire al benzilor 4G ar fi întregit peisajul. Este de apreciat totuşi că au implementat standardul NFC, rar întâlnit în segmentul său de preţ.

Restul elementelor au funcţionat fără reproş şi aici aş reaminti apelurile de voce, conectivitatea bluetooth sau GPS-ul. Scanner-ul de amprente se mişcă bine, are un procent ridicat de recunoaştere (peste 80% dintre încercări) şi un timp de răspuns decent, iar despre deblocarea facială prefer să nu vorbesc (există doar în teorie).

În exterior avem la bază portul USB Type-C şi un microfon, lateral dreapta găsim tastele de volum şi butonul power, lateral stângă se află slotul combo, iar pe latura superioară regăsim jack-ul audio de 3.5 mm.

Cameră foto și video

Ulefone X vine cu o cameră foto duală de 16 Megapixeli (prin interpolare) + 5 Megapixeli cu senzor Sony IMX135, deschidere f/2.2, autofocus, LED flash şi cameră frontală 13 Megapixeli (prin interpolare) cu deschidere f/2.4 şi LED flash. Senzorii utilizaţi sunt de prin 2013, iar cum optimizarea software este la pământ, vă daţi seama ce rezultate se obţin.

Cred că în această privinţă Ulefone nu a mai făcut progrese vizibile de 2-3 ani. Dacă aş compara pozele obţinute cu Ulefone Armor 5 cu cele realizate de Ulefone be Touch prin 2015, nu aş observa diferenţe foarte mari. Ca smartphone rugged aş putea spune că se descurcă bine. Gândiţi-vă că vă aflaţi în vârful muntelui şi surprindeţi un eveniment inedit. Scoateţi repede telefonul din buzunar şi faceti rapid câteva fotografii. Dar cam atât.

Acum să răspund punctual, imaginile sunt palide, culorile şterse, iar focalizarea lasă de dorit. Nu zic că sunt poze de neutilizat, însă în categoria sa de preţ există alte variante mult mai bune. Vă las mai jos o galerie de imagini grăitoare.

Galerie de fotografii realizate cu Ulefone Armor 5:

Autonomie

Bateria de 5000 mAh promite multe pe hârtie, tocmai de aceea aveam aşteptări mari. Poate prea mari. Mi-aş fi dorit să am o autonomie de 2 zile fără emoţii, însă trebuie să te sacrifici dacă vrei să ajungi acolo. Ţinând cont că ecranul are o rezoluţie mică, iar ansamblul hardware nu este foarte gurmand, rezultatele sunt modeste.

În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Ulefone Armor 5 a rezistat 8 ore și 49 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate. Un rezultat decent, însă nesatisfăcător raportat la alte smartphone-uri cu baterii mai mici.

Dacă mai iei în calcul şi timpul de încărcare de puţin peste 3 ore, chiar ajungi uşor dezamăgit. Cred că Ulefone a sacrificat şi acumulatorul de data aceasta, implementând unul slab calitativ. Despre încărcarea wireless în standardul Qi nu cred că are rost să mai vorbesc. Această tehnologie este încă imatură (telefonul se încinge rău, iar rezultatele sunt modeste: 7-8 ore pentru o încărcare completă).

Preț

Ulefone Armor 5 poate fi achiziţionat pentru suma de 183.99 dolari + 6.14 dolari transport pe gearbest.com. Preţul este final, nu trebuie să mai plătiţi taxe vamale sau TVA.

Concluzii

Ulefone Armor 5 este o alternativă excelentă pentru smartphone-urile rugged clasice. Telefonul este o combinaţie dintre un model standard din 2018 (ecran cu notch, deblocare facială, încărcare wireless, NFC, design modern etc) şi un terminal rezistent, util în cele mai dure situaţii. Dacă mai adăugăm şi pachetul de aplicaţii outdoor, Ulefone Armor 5 poate deveni cu uşurinţă un partener ideal pentru călătorie.

Chiar şi aşa este clar că vorbim de un device puternic nişat, utilizatorii fiind conştienţi de minusurile sale (dimensiuni generoase, cameră foto modestă etc). Nu poţi sta cu un Ulefone Armor 5 în buzunar fără a ieşi în evidenţă.

PRO

  • ecran bun pentru segmentul său de preţ;
  • hardware competitiv şi suficient de puternic pentru majoritatea jocurilor şi aplicaţiilor din Google Play;
  • sistem de operare Android în versiune aproape stock ce rulează fluent;
  • construcţie impecabilă, materiale şi finisări excelente;
  • design modern, diferit de standardul smartphone-urilor rugged.

CONTRA

  • ansamblu foto modest;
  • tehnologii încă imature pentru zona de buget (încărcare wireless, deblocare facială etc);
  • dimensiuni considerabile.
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.