Ulefone Mix – review

20/11/2017

În ultimele zile am testat un nou smartphone al producătorului chinez Ulefone. Acest smartphone reprezintă o premieră, deoarece este primul device borderless pe 3 laturi pe care am şansa să îl întorc pe toate părţile. Dacă nu v-aţi dat seama încă, terminalul cu pricina este Ulefone Mix.

Ulefone s-a inspirat foarte mult din Xiaomi Mi Mix la tot ce înseamnă estetică şi chiar dacă există anumite schimbări (cameră foto duală, poziţionare scanner de amprentă frontal etc.), o asemănare este inevitabilă. Producătorul chinez a încercat prin Ulefone Mix să ofere utilizatorilor o alternativă mult mai ieftină la terminalul Xiaomi, o variantă însă mult inferioară din toate punctele de vedere.

Înainte de acest review am avut aşteptări moderate şi trebuie să recunosc că bine am făcut. Ulefone Mix impresionează în anumite zone, dar dezamăgeşte profund în altele. Cumva trebuie să îşi justifice preţul redus.

Specificaţii Ulefone Mix:

Design

Dacă apreciez ceva la Ulefone este faptul că cutia de retail la toate smartphone-urile pe care le livrează este echipată cu o gamă variată de accesorii utile pentru toată lumea (cu excepţia căştilor). Ulefone Mix respectă tradiţia şi vine în pachet cu încărcătorul, cablul de date USB 2.0 – microUSB, ghidul de utilizare, husa din silicon transparentă, folia de protecţie şi suportul pentru birou. În plus telefonul mai are o folie de protecţie aplicată din fabrică. Cred că toate acestea ar trebui să fie prezente la toţi producătorii, însă aşa ar reduce dramatic vânzările producătorilor de accesorii.

Înainte de a-mi trimite device, reprezentantul Ulefone m-a întrebat ce culoare vreau şi am ales fără să stau prea mult pe gânduri versiunea albastră. Rar ne este dat să testăm un terminal cu o culoare mai atipică, de obicei ni se trimit culori de bază: gri, auriu sau negru. Ulefone Mix pe albastru este foarte şarmant, are acea pată de culoare care atrage toate privirile.

De obicei când mai primesc un device la test, soţia mea este cel mai aspru / blând critic la capitolul design, iar la vederea lui Ulefone Mix a rămas plăcut surprinsă. Chiar dacă device-ul este construit din plastic (are rama metalică), niciun moment nu îţi dă impresia de ieftin. Display-ul mare şi culoarea puternică aduc vibraţii vizuale interesante.

Smartphone-ul se aşează foarte bine în mână, are un grip decent, nu se simte greu, însă nu aş putea spune că este cel mai subţire device. Cred că aici se puteau face mai multe eforturi, însă preţul ar fi crescut exponenţial.

Ecran și sunet

Ulefone evidenţiază puternic în materialele de marketing display-ul de pe Ulefone Mix, însă situaţia este puţin mai amară decât o promovează ei. Smartphone-ul dispune de un IPS de 5.5 inci borderless pe 3 laturi cu rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli) ce este protejat cu sticlă curbată 2.5D Corning Gorilla Glass 3. Cam aşa se prezintă ecranul pe hârtie. 90% din informaţii sunt corecte, cu menţiunea că Ulefone Mix nu este chiar atât de borderless. Sunt de acord că marginile sunt foarte înguste, însă acestea există şi nu trebuie să fi un mare expert pentru a le vedea. Vizual vorbind, acest format al display-ul este mult mai atrăgător decât unul clasic, însă nu este 100% fără margini. Ele încă există.

Dacă vorbim strict de calitatea ecranului, acesta prezintă o luminozitate bună spre foarte bună, unghiuri largi de vizualizare, culori calde, constraste echilibrate şi un touch cu timp de răspuns foarte scurt. La prima vedere este un display entry-level decent, dar care are însă un minus major: atunci când luminozitatea este setată pe mod automat şi tinde spre zero sau atunci când telefonul se pregăteşte să intre în mod stand-by, ecranul are tendinţa de a pâlpâi, exact cum face un bec ce stă să se ardă. Situaţia am întâlnit-o doar la luminozitatea minimă şi nu garantez că este o problemă general valabilă la toate unităţile. Per ansamblu avem un display bun, cu menţiunea că există momente când îşi arată originea de ecran ieftin.

Sunetul este redat de un mic difuzor amplasat lateral dreapta pe latura inferioară, iar acesta se încadrează lejer în tiparele normalului. Se aude clar, volumul e ridicat şi chiar dacă bass-ul aproape că nu există, nu aş putea spune că mă deranjează. Până la urmă ce pretenţii poţi avea la un asemenea terminal. Moderate. Nici jack-ul audio de 3.5 mm nu iese în evidență.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ulefone Mix vine echipat cu un procesor MediaTek MT6750T de tip octa-core cu 4 nuclee x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz şi 4 nuclee x ARM Cortex-A53 la 1.0 GHz, 4 GB RAM DDR3, 64 GB spațiu de stocare (reali 53.44 GB) și slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB).

Informații relevate de CPU-Z pentru Ulefone Mix;

MediaTek MT6750T este propunerea producătorului taiwanez de procesoare pentru a înlocui bătrânul MediaTek MT6753 şi chiar dacă nu aduce un plus de performanţă foarte vizibil, noul procesor îşi face treaba cât de cât ok. Apar anumite întârzieri prin multitasking, iar jocurile consumatoare de resurse gâfâie câteodată, însă aceste exemple prezintă doar limitările unui ansamblu hardware de buget.

În ceea ce priveşte sistemul de operare, Ulefone Mix este echipat cu Android 7.0 Nougat într-o variantă stock foarte bine optimizată. Bloatware-ul este zero, iar pachetul de aplicaţii Google este singurul care a avut onoarea să fie preinstalat pe acest smartphone. Interfaţa este foarte aerisită, versiunea stock de Android se mişcă impecabil, în cele câteva zile de teste nu am avut parte de nicio eroare, bug sau crash.

Printre aplicaţiile preinstalate regăsim: Agendă, Calculator, Calendar, Cameră foto, Căutare Vocală, Ceas, Google Chrome, Descărcări, Google Drive, Duo, Gmail, Google Search, Google Foto, Hărţi, Înregistrare sunet, Magazin Play, Manager Fişiere, Mesagerie, Muzică Play, Radio FM, Setări, Sim Toolkit, Telefon şi Youtube.

Performanță

Iată şi cateva rezultate de benchmark pentru Ulefone Mix.

Conectivitate

Ulefone Mix integrează conectivitate 4G FDD, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.1 , jack de 3.5 mm, GPS, A-GPS, GLONASS, Radio FM şi scanner pentru citirea amprentelor.

În ceea ce priveşte spectrul acoperit avem:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 2100 MHz;

4G – FDD LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 8 (900) şi 20(800).

Nu ştie 4G TDD, însă cu cartela Digi Mobil am prins conexiune 4G, iar acest lucru a fost posibil mulţumită noii benzi FDD pe 2100 MHz. Restul elementelor de conectivitate au funcţionat bine: apeluri de voce, bluetooth, GPS, Wi-Fi, radio FM etc. Poate doar modemul Wi-Fi mi-aş l-aş fi dorit mai puternic, deoarece în zonele mai îndepărtate ale apartamentului îşi mai pierdea din semnal.

Scannerul de amprentă a fost poziţionat în zona frontală şi integrat în butonul home. Nu este cel mai rapid senzor, însă în peste 90% din cazuri îşi face treaba. Mulţumitor aş putea spune.

Cameră foto și video

Ulefone Mix este echipat cu un ansamblu foto dual de 13 megapixeli + 5 megapixeli cu senzor Sony IMX258, deschidere f/2.2, PDAF, flash dual-LED, HDR, iar în zona frontală regăsim o cameră frontală de 13 megapixeli (prin interpolare) cu deschidere f/2.2. Dacă există un aspect la care producătorii chinezi chiar nu progresează, acela este reprezentat de tot ce înseamnă latura foto şi video.

Chiar dacă în teorie avem un seznor foto bun, Sony IMX258, realitatea este puţin mai dură. Pozele ies de multe ori în ceaţă şi ai nevoie de câteva repetări pentru a obţine o fotografie clară. Autofocusul mai dă rateuri, iar efectul bokeh este o glumă sinistră. Nu pot spune că este un dezastru total, iar acest lucru îl confirmă şi pozele din articol, însă îţi trebuie ceva îndemânare pentru a realiza capturi decente şi utilizabile în diferite contexte.

Clipurile video înregistrare sunt destul de modeste, cu zgomot de imagine şi tremur, însă nimic nu se compară cu camera frontală dezastruoasă. Pe lângă faptul că este poziţionată la baza telefonului şi trebuie să o întorci mereu la 180 de grade, rezultatele fotografice sunt deplorabile. Nu îmi dau seama de ce sunt atât de slabe, însă sper să fie o simplă problemă de soft pe care Ulefone să o rezolve cât mai curând.

Autonomie

Bateria de 3300 mAh este suficientă pentru a obţine fără prea mare efort o zi de autonomie. Display-ul pare a fi unul destul de gurmand, de aceea recomand utilizarea sa la o luminozitate de 50 – 60% sau, dacă nu vă deranjează, utilizarea cu luminozitatea în mod automat. Acumulatorul se încarcă complet în jurul a 2 ore, deci tehnologia de încărcare rapidă este una relativă.

În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Ulefone Mix a rezistat 6 ore și 38 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate. Rezultatul este foarte uşor sub media altor device-uri de buget.

Preț

Ulefone Mix are un preţ standard de 139.99 dolari, adică aproximativ 550 lei, însă au existat numeroase promoţii ce au scăzut preţul cu valori între 5 şi 15 dolari.

Concluzii

Ulefone promitea multe în campaniile de promovare pentru Ulefone Mix, însă viaţa bate marketingul. Nu neg că display-ul aproape borderless pe 3 laturi şi design-ul îmi plac foarte mult, însă dacă ar fi să recomand acest smartphone cuiva aş face-o cu o oarecare reţinere, asta în special pentru că nu ştiu dacă pâlpâitul ecranului sau camera frontală dezastruosă sunt general aplicabile pentru toate unităţile.

Ulefone Mix este exemplul unei încercări de telefon ieftin care să răspundă tuturor tendinţelor din piaţă, dar în acelaşi timp este dovada că lucrurile pot fi făcute mai bine şi că de multe ori graba strică treaba. Fie vorba între noi, cam toate terminalele entry-level aşa zise borderless pe 3 laturi au ceva neajunsuri şi cred că au fost lansate în piaţa destul de prematur.

PRO

  • design modern, construcţie corectă şi o culoare vibrantă care atrage toate privirele;
  • Android 7.0 Nougat aproape stock, aerisit şi destul de bine optimizat;
  • autonomie în medie cu alte device-uri de buget;
  • display mulţumitor, cu acel minus legat de pâlpâitul la luminozitate redusă;
  • sunet decent;
  • pachet hardware suficient de puternic pentru majoritatea aplicaţiilor din Google Play;
  • pachetul de retail conţine o gamă largă şi variată de accesorii.

CONTRA

  • camera frontală dezastruoasă;
  • efectul bokeh slab implementat la nivel software;
  • Wi-Fi cu putere redusă de recepţionare a semnalului;
  • timp destul de lung de încărcare a bateriei.
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.