Ulefone Power 3 – review

02/02/2018

În ultimele zile am avut posibilitatea să mă joc cu unul dintre cele mai interesante battery phone-uri existente la ora actuală pe piaţa telefoanelor inteligente: Ulefone Power 3. Comparativ cu modelele anterioare, Ulefone Power şi Ulefone Power 2, noul device a fost tratat cu mai mult respect de către Ulefone şi au încercat să integreze cât mai multe tehnologii actuale, cât şi un hardware mult mai potent.

Printre cele mai importante caracteristici aş enumera:

  • baterie de 6080 mAh ce promite o autonomie excelentă şi un timp de încărcare relativ redus;
  • display de 6.0 inci cu rezoluţie FullHD+, aspect 18:9 şi protecţie cu sticlă Corning Gorilla Glass 4;
  • 4 camere foto (21 + 5 megapixeli pe spate şi 13 + 5 megapixeli pe faţă);
  • un plus de securitate prin deblocarea facială sau prin amprentă;
  • Android 7.1 Nougat stock cu update la Android 8.1 Oreo în luna martie (se află deja în faza beta de testare).

În teorie toate sună bine, însă în cele ce urmează vom detalia fiecare aspect în parte pentru a vedea cât de bine şi-a făcut Ulefone temele. Toate detaliile oficiale ale smartphone-ului le puteţi găsi pe site-ul ulefone.com.

Material video:

httpvh://youtu.be/S5sTG6Ukv_o

Specificații Ulefone Power 3:

Design

Ulefone ne-a obişnuit să ofere o gamă variată de accesorii pentru smartphone-urile sale, iar Ulefone Power 3 nu face notă discordantă. Exceptând căştile (care oricum ar fi fost unele modeste), în pachetul de retail al device-ului găsim telefonul, încărcătorul, cablul de date USB 2.0 – USB Type-C, agrafa, cărticica cu instrucţiuni, husa din silicon, folia de protecţie, două adaptoare (USB Type-C – jack audio de 3.5 mm şi USB Type-C – microUSB) şi un cablu OTG. Din păcate terminalul nu vine şi cu o folie de protecţie aplicată din fabrică.

Încă de la primul contact vizual se observă un smartphone cu greutate, dimensiuni sale nefiind deloc uşor de asimilat: 9.85 mm grosime şi 210 gr greutate. Este un device nu foarte comod pentru cei cu palme mici, deşi Ulefone a integrat facilitatea One-handed Mode. Ulefone Power 3 este construit în totalitate din plastic şi chiar dacă design-ul este unul foarte inspirat, calitatea finisărilor nu sunt la cele mai înalte standarde de calitate (de exemplu benzile argintii din jurul telefonului sunt uşor şterse pe anumite porţiuni). În plus plasticul de culoare neagră adună amprente vizibile într-o veselie (desigur, dacă nu îl porţi cu husa din pachet).

O soluţie neinspirată aleasă de Ulefone este poziţionarea scannerului de amprentă pe spate imediat sub camera foto duală. Instinctul nostru ne îndeamnă de cele mai multe ori să apucăm smartphone-ul poziţionând mâna undeva între zona inferioară şi mijloc. Făcând acest lucru distanţa dintre degetul arătător şi scanner este prea mare pentru a permite contactul. Trebuie în permanenţă să ridici mâna în mod conştient, iar acest lucru este deranjant de fiecare dată. O poziţionare a scannerului mai central ar fi fost mult mai înţeleaptă.

În rest Ulefone Power 3 este un terminal masiv, robust, ce aduce un plus de seriozitate şi eleganţă. Design-ul său este unul actualizat, plăcut ochiului şi chiar dacă este greu, în timp vei ajunge să te obişnuieşti cu acest mic neajuns.

La exteriorul smartphone-ului avem camera foto duală, bliţul dual, scannerul de amprente şi logo-ul Ulefone pe spate, camera frontală duală, bliţul, senzorii de lumină şi proximitate pe faţă, tastele de volum şi power lateral dreapta, slotul combo lateral stânga, iar la bază regăsim portul USB Type-C, difuzorul şi microfonul.

Ecran şi sunet

Ulefone Power 3 este echipat cu un display IPS de 6 inch cu rezoluție FullHD+ (2160×1080 pixeli), aspect 18:9, protecţie cu sticlă Corning Gorilla Glass 4 şi 402 ppi. Chiar dacă Ulefone se laudă pe pagina oficială cu un raport display-corp de 90.8%, realitate bate marketingul şi raportul se opreşte undeva la 76%.

Ecranul în sine este unul foarte bun, cu unghiuri de vizualizare foarte largi, contraste echilibrate, culorii destul de naturale, iar aspectul 18:9 dă impresia de mult spaţiu. Timpul de răspuns al touch-ului este unul excelent, iar luminozitatea medie (mi-aş fi dorit ceva mai multă luminozitate, pentru că în condiţii de lumină puternică lizibilitatea scade simţitor). Ulefone Power 3 nu include filtre de culoare, singurele facilităţi fiind clasica luminozitate adaptativă şi funcţie Eye Protection care reduce intensitatea şi puterea culorilor în funcţie de luminozitatea externă. Per total display-ul este unul potrivit pentru categoria de preţ a smartphone-ului, mai ales că include şi protecţie cu sticlă Corning Gorilla Glass 4.

Sunetul provine de la un difuzor poziţionat lateral dreapta la baza telefonului, iar cu funcţia BesLoudness pentru amplificarea volumului în difuzor activă, rezultatele sunt neaşteptat de bune. Sunetul este unul intens, cu bass, foarte echilibrat în majoritatea situaţiilor. Mi-aş fi dorit un plus de volum, însă mă gândesc că acea forţare în amplitudine ar fi scos un sunet deranjant, ascuţit. Pentru căşti am verificat cum se aude şi direct prin portul USB Type-C, cât şi prin intermediul adaptorului USB Type-C – jack audio de 3.5 mm. Diferenţe notabile nu sunt, parcă se pierde puţin din putere şi claritate prin adaptor. În rest avem un sunet decent, mulţumitor pentru marea majoritate a utilizatorilor (depinde foarte mult şi ce căşti utilizaţi).

Hardware, sistem de operare și aplicații

Specificaţii hardware: MediaTek Helio P23 de tip octa-core cu 8 nuclee x ARM Cortex-A53 la 2.3 GHz, ARM Mali-G71 MP2 la 770 Mhz GPU, 6 GB RAM, 64 GB spațiu de stocare (reali undeva la 52 GB) și slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB.

Informații relevate de CPU-Z pentru Ulefone Power 3;

De data aceasta Ulefone nu a mai făcut reduceri de cost acolo unde doare cel mai tare, adică la hardware şi optimizare software. Specificaţiile menţionate anterior sunt solide şi permit rularea sistemului de operare Android 7.1 Nougat rapid, fluent, fără bătăi de cap. Important de menţionat că avem o versiune aproape stock de Android, fără bloatware sau alte minunăţii, iar accesul în meniul cu aplicații se face în stilul clasic cu swipe de la bază în sus. Smartphone-ul s-a mişcat excelent şi parcă de la model la model emoţiile legate de slaba optimizare software dispar.

Ulefone Power 3 l-am primit cu o versiune a corecţiei de securitate la noiembrie 2017, însă un mic update a rezolvat câteva bug-uri şi a dus nivelul corecţiei de securitate la decembrie 2017. Ulefone a primis update la Android 8.1 Oreo până cel târziu în luna martie, iar în urmă cu doar câteva ore am primit informare oficială că deja această versiune se află în faza beta de testare.

Întreg pachetul este suficient de puternic să ducă toate aplicaţiile din Google Play, poate un mic semn de întrebare îl am în redarea grafică a anumitor jocuri solicitante din acest punct de vedere (chiar dacă le duce fără lag sau alte probleme, detaliile grafice nu mi s-au părut cuprinzătoare).

Aplicaţii preinstalate pe Ulefone Power 3;

Aplicaţii Google: Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Duo, Google Foto, Chrome, Magazin Play;

Alte aplicaţii: Înregistrare sunet, Lanternă, Videoclipuri.

Performanță

Ulefone Power 3 a trecut şi prin clasicele teste de benchmark.

Conectivitate

Ulefone Power 3 include slot combo (2 x nanoSIM sau 1 x nanoSIM + 1 x microSD), 4G, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.1, USB Type-C, GPS, A-GPS, GLONASS, Radio FM, scanner pentru citirea amprentelor şi Face ID (deblocare facială).

În ceea ce priveşte benzile acoperite avem:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 2100 MHz;

4G – FDD LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 8(900) şi 20(800).

Observaţi că Ulefone Power 3 nu ştie 4G TDD, însă am reuşit să prind conectivitate 4G în reţeaua RCS & RDS în FDD banda 1 de 2100 Mhz. Din păcate se observă că operatorul albastru este la început de drum cu această bandă, deoarece rezultatele obţinute sunt chiar ruşinoase:

Ulefone Power 3 s-a descurcat cât de bine îi permit elementele integrate atât pe partea de voce, cât şi în conexiune bluetooth, Wi-Fi sau radio FM. Smartphone-ul mai integrează un scanner de amprente şi noua deblocare facială. Senzorul recunoaşte rapid amprenta la 360 de grade, însă timpul de răspuns este modest (între 1 şi 2 secunde, nicidecum 0.1 secunde cât anunţă producătorul). Deblocarea facială însă mai are mult până departe. În procente aş spune că are o rată de funcţionare de 50%, asta în condiţiile în care lumina bate bine, smartphone-ul este îndreptat în poziţie perfectă spre faţă etc. Pe scurt, mulţi nervi, puţină productivitate.

Cameră foto și video

Ulefone Power 3 mizează pe o cameră foto duală de 21 Megapixeli (prin interpolare) + 5 Megapixeli cu senzor Samsung S5K3P3, PDAF, HDR, deschidere f/2.0, flash dual-LED, filmare la 1080 şi tot pe un ansamblu dual şi în zona frontală: 13 Megapixeli + 5 Megapixeli cu LED flash şi deschidere f/2.2

Interfaţa camerei foto şi video de pe Ulefone Power 3;

Chiar dacă avem 4 camere foto, cele secundare sunt puse mai mult pentru decor şi marketing, toate aşa spusele facilităţi oferite se fac din procesare software şi nu din utilitatea senzorilor secundari: efectul bokeh este o glumă, în realitate softul înceţoşează haotic peisajul din jurul obiectului pe care s-a făcut focalizarea, iar efectul mono este la fel de banal, softul transpune automat în nuanţe de alb, negru şi gri toată imaginea. Aceleaşi rezultate se puteau obţine lejer cu câte un senzor foto pe fiecare parte.

Ulefone Power 3 este decent optimizat pe tot ce înseamnă foto şi video, însă ca la orice alt smartphone chinezesc, mai este mult până departe. Sunt momente în care se pot obţine nişte instantanee foarte faine, dar şi unele când imaginile sunt inutilizabile. Pozele au un contrast echilibrat, detalii suficiente, iar autofocusul este destul de exact şi rapid. Culorile redate îmi par a avea tonalităţi închise, iar zgomotul de imagine îşi face simţită prezenţa uneori chiar şi în momente în care nu te-ai aştepta.

Cu siguranţă nu veţi fi impresionaţi de fotografiile, selfie-urile sau clipurile făcute cu Ulefone Power 3, iar acest lucru nu pică prea bine unui smartphone de peste 200 dolari. Concluzia este că Ulefone poate mai mult, senzorii integraţi sunt mult mai capabili şi mă gândesc că update-ul la Android 8.1 Oreo va aduce un plus de optimizare şi pe partea foto.

Fotografii în mod normal / mono / bokeh;

Alte fotografii;

Filmare 1 cu Ulefone Power 3;

Filmare 2 cu Ulefone Power 3.

Autonomie

Am ajuns şi la capitolul în care Ulefone Power 3 ar trebui să ne impresioneze. Până la urmă vorbim de un battery phone şi decizia de achiziţie porneşte cu siguranţă de la acest aspect. Smartphone-ul integrează un acumulator de 6080 mAh cu tehnologie Fast Charge 4.0 şi încărcare la 5V / 3A, iar rezultatele sunt demne de laudă.

Într-o utilizare obişnuită de zi cu zi cu luminozitate pe la 50% te poate duce lejer în 3 zile de autonomie. Când zic obişnuită mă refer la internet 4G deschis cel puţin 3-4 ore / zi, browsing, social media, jocuri (30 minute / zi), apeluri sau reprize întregi de selfie-uri. Cu ceva efort poţi atinge chiar şi 4 zile, însă deja la acest nivel device-ul nu îşi prea mai justifică termenul de smartphone.

În ceea ce priveşte timpul de încărcare, Ulefone precizează că telefonul se încarcă complet în 2 ore. Cifra este optimistă, însă nu foarte departe de adevăr. O încărcare de 100% se realizează în medie în 2 ore şi 20 de minute. O medie bună pentru un battery phone în adevăratul sens al cuvântului.

În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Ulefone Power 3 a rezistat 13 ore și 27 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate. Rezultatul este foarte bun.

Preț

Ulefone Power 3 poate fi achiziţionat pe gearbest.com la preţul promoţional de 219.99 dolari fără TVA (aproximativ 821 lei).

Concluzii

Ulefone Power 3 este o dovadă în plus că se pot face şi battery phone-uri puternice, bine optimizate software şi cu un design plăcut ochiului. Chiar dacă are şi el minusurile lui, este clar că nu există telefonul perfect, mai ales când vorbim de unul ce costă puţin peste 200 de dolari.

Cu siguranţă utilizatorii vor aprecia autonomia, ecranul şi sistemul de operare aproape stock, cât şi sunetul în difuzor sau design-ul. Cu toate acestea nu trebuie ascunse mediocritatea camerei foto, dimensiunile generoase sau anumite scăpări fine pe partea de finisare. Ulefone Power 3 mi-a plăcut cu bune şi cu rele şi îl recomand cu căldură celor care nu vor să folosească încărcătorul în fiecare seară.

PRO

  • pachet hardware suficient de puternic pentru majoritatea aplicaţiilor din Google Play;
  • autonomie excelentă (3 zile pentru o utilizare medie);
  • display cu aspect 18:9 foarte bun pentru segmentul său de preţ;
  • sunet clar, cu bass şi intensitate;
  • Android 7.1 Nougat aproape stock cu update rapid la Android 8.1 Oreo (în martie);
  • pachetul de retail conţine o gamă largă şi variată de accesorii;
  • raport calitate-preţ echilibrat;

CONTRA

  • întreg ansamblul foto modest;
  • dimensiuni generoase ce nu îl recomandă oricărui tip de utilizator (210 gr greutate şi 9.85 mm grosime);
  • finisări ce lasă de dorit pe alocuri;
  • deblocarea facială cu rezultate mediocre.
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.