Ulefone a devenit un nume destul de cunoscut pe piaţa asiatică prin intermediul unor smartphone-uri cu un raport calitate / preţ bun. Dacă Ulefone Power s-a bucurat de un succes nesperat datorită bateriei impunătoare de 6050 mAh, un alt telefon prezentat în primăvara acestui an oferă producătorului motive de bucurie: Ulefone Vienna.
Acest device destinat pasionaţilor de muzică are vânzări foarte bune, iar de câteva zile a ajuns şi în testele noastre. Impresia iniţială a fost că am primit la review o versiune de Ulefone Power uşor modificată şi chiar dacă din punct de vedere hardware se aseamănă există suficiente elemente care să facă din Ulefone Vienna un device aparte.
Acest smartphone include suficientă tehnologie audio pentru a vă oferi audiţii la cele mai înalte standarde de calitate şi chiar dacă feedback-ul final este unul pozitiv, Ulefone Vienna are câteva puncte negative despre care veţi citi în cele ce urmează. Telefonul ne-a fost oferit în teste de coolicool.com prin amabilitatea Ulefone.
Specificaţii Ulefone Vienna:
Design
Ulefone este producătorul chinez care oferă poate cel mai complet pachet de retail pe smartphone-urile sale (cu excepţia căştilor pe jack de 3.5 mm): cablu microUSB – USB 2.0, încărcătorul de 1.5A, husă de protecţie transparentă din silicon, agrafă şi două folii de protecţie (una aplicată din fabrică şi una de rezervă). Mi-a plăcut foarte mult faptul că atât telefonul, cât şi accesorille sunt destul de bine protejate în interior, iar acest lucru oferă un plus de siguranţă la transport (mai ales dacă îl comanzi din China).
Ulefone Vienna este un device foarte cochet, cu o construcţie unibody din plastic, seriozitate la finisare şi un aspect plăcut ochiului. Deoarece este fabricat aproape în totalitate din plastic (cu excepţia butoanelor laterale) este foarte uşor pentru un terminal de 5.5 inci. Dacă la Ulefone Power scriam că este mare şi greoi, la Ulefone Vienna se schimbă puţin caracteristicile: comod şi echilibrat la capitolul corp / display.
Plasticul utilizat nu este ieftin, pare a fi unul de bună calitate şi chiar dacă adună amprente destul de repede, senzaţia oferită este de telefon bine construit. Per total dă o uşoară impresie de ieftin, în special cănd îl priveşti ca un întreg, însă cred că pentru gama de preţ din care provine îi putem oferi o scuză cel puţin teoretică.
Ce nu mi-a plăcut deloc este camera foto principală se profilează destul de tare în afară şi chiar dacă are un inel metalic în jurul său, sticla poate fi foarte uşor zgâriată. Din fericire husa din silicon existentă în pachet anulează destul de bine acest dezavantaj, astfel că riscul este mult diminuat.
Cele 3 taste capacitive de la baza telefonului nu sunt luminate, însă au un desenate un contur argintiu ce le face destul de vizibile. Tot în zona frontală mai regăsim camera de 5 megapixeli şi senzorii pentru lumină şi proximitate, în timp ce pe spate dăm de camera foto de 13 megapixeli cu flash-ul dual-LED, scannerul de amprente, logo-ul Ulefone simpatic aplicat şi difuzorul undeva în zona inferioară.
Ulefone Vienna nu impresionează la capitolul estetică, nu vine cu construcţie metalică care să atragă atenţia, însă este construit corect, cu finisări simple, dar serioase şi un grip destul de bun. Personal cred că acest plastic se descurcă onorabil şi la capitolul zgârieturi.
Ecran și sunet
Ulefone Vienna utilizează un ecran LTPS de 5.5 inci produs de Sharp cu rezoluţie FullHD (1920 x 1080 pixeli) ce oferă o densitate a pixelilor de 401 ppi şi este protejat cu sticlă curbată 2.5D Corning Gorilla Glass 3. Ce am remarcat din prima a fost lipsa acelor dungi negre oribile existente pe foarte multe smartphone-uri chinezeşti de sub 200 dolari, în cazul Ulefone Vienna acestea fiind foarte subţiri, de multe ori insesizabile cu ochiul liber.
Sharp ştie să facă display-uri de foarte bună calitate, chiar dacă acestea sunt unele mid-range precum cel în cauză. Ecranul arată excelent, cu unghiuri de vizualizare largi, culori redate fidel cu cele naturale, lizibilitate decentă chiar şi în condiţii de lumină puternică şi ca o notă de sinceritate aş putea spune că este mai viu decât cel existent pe HTC One M9-ul personal (acesta parcă are o oarecare tentă gălbuie la redarea albului pur).
Ce aş îmbunătăţi cumva ar fi timpul de răspuns al acestui display. Chiar dacă în 99% din cazuri acesta este rapid, au existat momente (rare) când a răspunsul a venit cu întârziere sau deloc. Am observat această problemă în special când aveam degetele uşor grase, alunecoase, însă doar pe acest device, nu şi pe altele butonate în acelaşi timp.
Luminozitate 100% între Ulefone Vienna vs HTC One M9
Dacă există un capitol la care Ulefone Vienna excelează acesta este sunetul. Difuzorul aflat pe spatele telefonului este mic, însă la dimensiunile sale oferă cel mai clar sunet pe care l-am auzit până acum pe un telefon chinezesc. Nu există absolut nimic ce i-as putea reproşa şi chiar cu volumul 100% acesta este la fel de corect redat.
Cireaşa de pe tort este prezentă în jack-ul de 3.5 mm. Chiar dacă Ulefone nu oferă un set de căşti în pachet, cu unele profesioniste se obţin rezultate extraordinare. Personal îmi place să ascult muzică, însă nu arunc bani mulţi pe căşti, de aceea am împrumutat de la un prieten preţ de câteva ore setul Pioneer SE-MX9-T. Trebuie să recunosc că nu am crezut vreodată că un telefon şi o pereche de căşti pot oferi un asemenea sunet, o audiţie aproape de perfecţiune. Sunetul Hi-Fi cu procesorul NXP Smart Audio PA şi placă de sunet + amplificator fac o echipă de vis pe Ulefone Vienna.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Construcţie decentă, display bun şi sunet impecabil. Ce poate strica o asemenea combinaţie? Vă spun eu ce. Un procesor, dar mai ales un GPU dezastruos. Ulefone Vienna dispune de un procesor MediaTek MT6753 de tip octa-core pe 64 biţi tactat la 1.3 GHz, Mali-T720 GPU, 3 GB memorie RAM DDR3 şi 32 GB spaţiu de stocare (slot combo nanoSIM + microSIM sau nanoSIM + microSD de până la 64 GB). Îmi place memoria internă de 32 GB (chiar dacă în realitate sunt disponibili doar 25.95 GB) deoarece îmi pare a fi suficientă pentru majoritatea utilizatorilor.
La capitolul software, Ulefone Viena rulează Android 5.1 Lollipop stock peste care au fost aplicate două interfeţe: U-Launcher şi Launcher 3. Dacă primă schimbă complet interfaţa şi o aseamănă foarte mult cu cea a smartphone-urilor Xiaomi, cea de-a doua aduce modificări minore de design a iconiţelor, păstrând într-o proporţie covârşitoare Androidul pur.
Am fost plăcut surprins să văd că ambele se mişcă bine, fără erori, bug-uri sau alte drăcovenii, însă mi-a plăcut mai mult să utilizez Ulefone Vienna cu Launcher 3 deoarece oferea toate elementele de pe un smartphone Google. Multitasking-ul funcţionează fluent, în utilizări obişnuite, uzuale, telefonul s-a descurcat fără cusur, însă probleme destul de mari au apărut în jocurile solicitante.
Am încercat FIFA 2016, Asphalt 8, Modern Combat 5, Mortal Kombat X, dar şi alte jocuri mai puţin solicitante precum Zombie Tsunami sau Trials Frontier. Dacă pe cele uşoare le-a dus fără probleme, în cele mai puternice GPU-ul şi-a arătat limitele. Detaliile din joc sunt foarte slab redate, de multe ori smartphone-ul se mişca în reluare, iar cea mai ciudată situaţie a fost atunci când sunetul o lua înaintea imaginilor. ARM Mali-T720 GPU este deja depăşit în anumite situaţii, iar dacă vă căutaţi un terminal pentru jocuri, nu v-aş recomanda acest device.
Îmbucurător este faptul că Ulefone lucrază intens pentru a oferi update la Android 6.0 Marshmallow, iar la ora redactării acestui review am informaţii că testele sunt în fazele finale. Undeva la începutul lunii iunie Ulefone Vienna va primi update către cea mai nouă iteraţie Android.
La capitolul aplicaţii preinstalate acestea sunt minime şi destul de necesare: Telefon, Agendă, Mesaje, Calendar, Browser, Cameră foto, Muzică, Radio FM, Setări, Magazin Play, Calculator, Căutare vocală, Ceas, Compas, Copie de rezervă, Descărcări, E-mail, Galerie, Gmail, Google Search, Google Hărţi, Înregistrare sunet, Manager fişiere, Setări Google şi Sim Toolkit. Ce mi-a lipsit de la acest telefon a fost funcţia Double Tap cu care m-am obişnuit în ultima perioadă.
Performanță
Am realizat câteva teste de benchmark, iar rezultatele le-am pus în paralel cu cele obţinute pe Ulefone Power (din punct de vedere hardware, cele două terminale sunt similare).
Conectivitate
Ulefone Vienna este un smartphone cu o conectivitate normală pentru un smartphone de sub 200 dolari: 4G LTE, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, A-GPS, GLONASS, Radio FM, port infraroşu, senzor pentru citirea amprentelor cu timp de răspuns de 0.1 secunde şi un buton special denumit Smart Key. Să le luăm pe rând.
Smartphone-ul dispune de un slot combo, astfel că ori alegeţi să îl utilizaţi ca dual-sim, ori sacrificaţi un sim pentru a pune un card microSD în locul său. Ulefone Vienna nu ştie 4G TDD pentru reţeaua RCS & RDS, iar când se activează internetul pe o cartelă, cealaltă întră automat în 2G. De aceea, dacă vreţi să îl folosiţi dual-sim cu o cartelă Orange, Vodafone sau Telekom pe un slot şi Digi Mobil pe celălalt, trebuie să ştiţi că atunci când activaţi internetul la unul din cei trei operatori, cartela Digi Mobil devine inactivă deoarece nu funcţionează în reţeaua 2G (deci mare grijă).
Portul infraroşu l-am testat cu aplicaţia IR Remote şi a funcţionat foarte bine, iar scannerul de amprente a avut rezultate modeste. Chiar dacă se spune că are recunoaştere la 360 de grade, nu de multe ori au fost cazurile când nu mi-a fost recunoscută amprenta. Este destul de enervant acest lucru, de aceea după câteva încercări am renunţat la deblocarea telefonului prin recunoaşterea amprentei.
Restul elementelor de conectivitate (bluetooth, Wi-Fi, GPS, apelurile de voce, radio FM etc.) au funcţionat la parametrii normali, iar butonul Smart Key are două întrebuinţări: deschidere cameră foto la apăsare scurtă şi înregistrare audio la o apăsare mai lungă.
Cameră foto și video
Ulefone Vienna utilizează o cameră foto de 13 megapixeli cu senzor Panasonic MN34150, deschidere f/2.0, filmare la 1080p, autofocus şi flash dual-LED + o cameră frontală de 5 megapixeli cu senzor OmniVision OV5648. Pozele realizate sunt o idee mai bune decât cele obţinute cu Ulefone Power, le-aş numi chiar mulţumitoare în anumite condiţii.
Imaginele ies destul de echilibrate, cu un constrast decent şi claritate suficientă. Mi-aş fi dorit să se păstreze fidelitatea culorilor naturale, deoarece în fotografii acestea ies un pic mai şterse, însă nu deranjează atât de mult. Aş putea spune că este o cameră foto în rând cu media din această zonă de preţ, iar calitatea filmărilor este cam pe aceeaşi lungime de undă. Ulefone Vienna nu excelează la acest capitol, însă nici nu dezamăgeşte. Este undeva pe acolo.
Capturi de ecran cu setările camerei foto
Autonomie
Dacă Ulefone Power a fost un adevărat campion la acest capitol, despre Ulefone Vienna nu aş putea spune acest lucru. Este adevărat că poţi obţine o zi de autonomie cu mici sacrificii, însă mi-aş fi dorit mai mult de la cei 3250 mAh. Poate o optimizare mai bună în Android 6.0 Marshmallow va schimba ceva în bine pentru acest telefon.
În testul nostru standard (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube de la 100% la 5% şi conexiune Wi-Fi la internet) Ulefone Vienna a obţinut un rezultat de 4 ore şi 36 de minute, adică undeva în a doua jumătate a clasamentului.
Preț
Ulefone Vienna poate fi achiziţionat acum pe coolicool.com la un preţ de 199 dolari (aproximativ 800 lei). Preţul este cam mare la acest retailer, însă la o scurtă căutare pe Google îl veţi putea găsi chiar şi pe la 150 dolari (600 lei), sumă la care veţi mai adăuga 20% TVA.
Concluzii
Iată-ne ajunşi şi la concluziile acestui review. Ulefone Vienna atrage printr-o construcţie şi finisare corectă, display foarte bun, sunet impecabil, Android 5.1 Lollipop cu update la Android 6.0 Marshmallow în câteva zile, spaţiu de stocare suficient şi o cameră foto în medie cu restul lumii. Ca puncte slabe aş evidenţia procesorul + GPU-ul modest, autonomia şi anumite elemente de conectivitate ce nu au funcţionat 100%.
Ulefone Vienna chiar este un smartphone dedicat pasionaţilor de muzică deoarece încorporează tehnologie cu adevărat utilă, este uşor, oferă un grip bun, iar per ansamblu aş spune că la 600 – 700 lei nu îi poţi cere mai multe.
PRO
- display foarte bun pentru segmentul său de preţ;
- construcţie şi finisare corectă;
- port infraroşu şi senzor pentru citirea amprentelor;
- sunet impecabil atât prin jack-ul de 3.5 mm, cât şi prin difuzor;
- foarte uşor şi destul de compact pentru un smartphone de 5.5 inci;
- spaţiu de stocare de 32 GB, suficient pentru majoritatea utilizatorilor;
- Android 5.1 Lollipop stock cu update foarte curând la Android 6.0 Marshmallow.
CONTRA
- lipsa garanției pe meleagurile autohtone;
- procesor şi GPU mediocre;
- autonomie modestă;
- camera foto principală se profilează destul de tare în afară şi poate fi zgâriată destul de uşor;
- lipsa conectivităţii 4G TDD care să permită compatibilitatea cu 4G-ul RDS & RCS.