Partenerul nostru Ulefone ne-a trimis la teste unul dintre cele mai noi smartphone-uri ale sale: Ulefone X. Device-ul aduce foarte mult cu iPhone X, chiar producătorul chinez promovându-şi telefonul drept un iPhone X de buget.
Ulefone X se evidenţiază pe foaie prin display-ul FullView cu breton, camera foto duală (16+5 megapixeli), încărcare wireless în standardul Qi, deblocare facială şi Android 8.1 Oreo într-o variantă foarte apropiată de cea stock.
În teorie sună destul de bine, mai ales că vorbim de un smartphone ieftin, însă în realitate vom vedea că toate aceste inovaţii nu sunt încă pregătite cu adevărat pentru a fi implementate pe terminale de buget. Este clar că Ulefone a încercat să îşi diferenţieze smartphone-ul de concurenţă, mai ales că în acest segment de preţ există numeroase alternative şi pe alocuri chiar le-a ieşit, însă mai trebuie să treacă ceva timp pentru ca unele caracteristici să se maturizeze.
În cele ce urmează veţi vedea ce ne-a plăcut şi ce nu ne-a plăcut la Ulefone X.
Specificaţii Ulefone X:
Design
Ulefone X vine într-un pachet de retail clasic, iar în interiorul cutiei găsim accesorii diverse: cablul USB 2.0 – microUSB, încărcătorul, agrafa, cablul OTG, o folie de protecţie, pachetul de instrucţiuni şi un card pentru garanţie. Lipseşte o husă de protecţie, esenţială pentru acest smartphone (veţi vedea imediat de ce).
Telefonul este disponibil pe alb şi negru, iar noi am primit la test modelul pe negru. Device-ul nu are pic de plastic, acesta fiind construit din sticlă şi inserţii metalice pe ramă. Chiar dacă este bine finisat şi pare destul de robust, calitatea materialelor nu pare a fi cea mai ridicată. Rama cu inserţii metalice s-a zgâriat după primele câteva zile de utilizare (prin buzunar, prin borsetă, pe unde l-am ţinut, nimic deosebit), iar sticla de pe spate este o adevărată oglindă. Aceasta adună amprente în ritm alert şi deşi nu i-am lăsat urme vizibile, nici aceasta nu pare a fi cea mai rezistentă în timp.
Ulefone justifică utilizarea acestei sticle pentru a implementa tehnologia de încărcare wireless, însă sincer la cât de slabă calitativ pare această sticlă, aş fi preferat oricând un metal mai serios şi sacrificarea încărcării wireless, o tehnologie oricum încă primitivă.
Dacă să spunem că exteriorul îl poţi proteja prin achiziţia unei huse, un alt minus deranjant la care nu prea poţi face nimic este greutatea. Ulefone X cântăreşte 217 grame, iar acest lucru se simte. Nu este o senzaţie plăcută, iar dacă mai adaugi şi grosimea de 9.05 mm şi grip-ul inexistent (alunecă în permanenţă), s-ar putea să vrei altceva.
Ca aspect nu am prea multe de spus, se aseamănă cu multe alte modele din piaţă (nu doar cu iPhone X), iar acest lucru nu este neapărat ceva rău. Am putea spune că Ulefone X are un aspect modern, actualizat, care place. Inclusiv bretonul din zona frontală atrage, este ceva diferit de restul device-urilor de buget.
Ulefone X îmi place ca estetică, însă este modest la calitatea materialelor şi dimensiuni. Poate o husă achiziţionată separat ar mai spăla din păcate.
Ecran şi sunet
Ecranul prezent pe Ulefone X este un IPS de 5.85 inch cu rezoluție HD+ (1512×720 pixeli), cu aspect 18.9:9 şi protecţie cu sticlă curbată Corning Gorilla Glass. Display-ul este surpriza plăcută a acestui telefon, acesta aducând culorii plăcute, naturale, contraste echilibrate (negrul şi albul fără impurităţi), luminozitate decentă şi o rezoluţie suficientă în utilizarea de zi cu zi.
Ce nu mi-a plăcut la acest ecran a fost efectul de oglindă (în bătaia razelor solare te-ai putea bronza doar uitându-te la display) şi sensibilitatea touch-ului (au mai fost momente în care comenzile erau preluate cu întârziere sau chiar deloc).
Ştiu că există mulţi utilizatori ce nu iubesc acel breton, însă mie personal nu îmi displace deloc. Ulefone X chiar mi-a plăcut tocmai pentru cele două „urechiuşe” laterale şi chiar dacă am citit că acestea ar putea fi ascunse din setări, eu nu am găsit această posibilitate.
Sunetul este emis de un mic difuzor amplasat la baza telefonului, lângă portul microUSB. Se aude destul de puternic, însă foarte subţire, bass-ul fiind inexistent. Este un difuzor bun pentru apeluri deoarece se aude tare, însă pentru muzică putem spune pas. Jack-ul audio de 3.5 mm se află în zona superioră, iar acesta se descurcă bine spre foarte bine. Foarte importantă este perechea de căşti cu care te conectezi la port.
Hardware, sistem de operare și aplicații
După dezamăgirea pe care am trăit-o cu Ulefone Armor X am crezut că Ulefone greşeşte undeva. Respectivul smartphone se mişca deplorabil, iar aşteptările la Ulefone X au fost reduse încă din start, tocmai pentru a nu avea o altă dezamăgire. Din fericire pentru toată lumea, după primele zile în care m-am jucat cu Ulefone X mi-a fost clar: procesoarele entry-level de la MediaTek sucks. Cu aproximativ aceeaşi interfaţă şi aceeaşi versiune software, însă cu un hardware mult mai potent, Ulefone X s-a mişcat excelent, incomparabil cu Ulefone Armor X.
Vorbim totuşi de un procesor MediaTek Helio P23 cu 8 nuclee Cortex-A53 tactate la 2.0 GHz, Mali G71 MP2 GPU tactat la 770 MHz, 4 GB RAM, 64 GB spațiu de stocare (55.4 GB reali) și slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB.
Informații relevate de CPU-Z pentru Ulefone X;
Ulefone X s-a mişcat foarte bine, specificaţiile din zona lower mid-range fiind suficiente pentru majoritatea task-urilor zilnice, inclusiv multitasking. Chiar dacă au mai fost momente de agăţare în timpul tranziţiilor (destul de rare), telefonul şi-a făcut treaba cu prisosinţă pe parcursul a două săptămâni. Nu am întâmpinat erori, crash-uri sau alte neplăceri. Ansamblul hardware duce şi jocuri cu grafică ceva mai complexă, însă se reduce destul de mult nivelul detaliilor grafice.
Ulefone a implementat o versiune de Android 8.1 Oreo aproape stock, cu mici modificări la nivel de estetică. Update-ul de securitate este la nivelul aprilie 2018, aceasta fiind cea mai recentă versiune firmware. Sunt prezente şi câteva tips & tricks precum: DuraSpeed (închide aplicaţiile din fundal pentru o mai bună funcţionare a celor active), diverse utilizări ale senzorului de amprentă, screen shot prin swipe down cu 3 degete, Smart Answer Call când duci telefonul spre ureche etc.).
Amuzant mi s-a părut că Ulefone a promovat intens tehnologia de deblocare facială, însă aceasta nu poate fi activată în niciun fel. Am căutat peste tot, însă nu există niciun buton / aplicaţie care să permită deblocarea facială. Personal cred în două explicaţii: fie va fi activată în scurt timp printr-un update software, fie unitatea primită de noi la test are un firmware nefinalizat.
Aplicaţii preinstalate pe Ulefone Armor X: Agendă, Calculator, Calendar, Cameră foto, Căutare Vocală, Ceas, Chrome, Descărcări, Drive, Duo, Gmail, Google Search, Google Foto, Hărţi, Înregistrare sunet, Magazin Play, Manager Fişiere, Mesaje, Muzică Play, Radio FM, Setări, Sim Toolkit, Telefon şi Youtube.
Performanță
Iată şi ce rezultate a obţinut Ulefone X în testele de benchmark:
Conectivitate
Pe partea de conectivitate avem 4G FDD, dual-sim, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, jack de 3.5 mm, microUSB, GPS, A-GPS, GLONASS, Radio FM, senzor pentru citirea amprentelor şi deblocare facială.
În ceea ce priveşte benzile acoperite avem:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 2100 MHz;
4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 8(900) şi 20 (800).
Ulefone X vine cu conectivitate 4G pe ambele SIM-uri, iar acest lucru este benefic. Chiar dacă pare a fi un pachet cuprinzător, sunt câteva elemente care ar fi întregit peisajul: portul USB Type-C, Wi-Fi ac, NFC, spectru mai larg de acoperire al benzilor 4G sau chiar un port infraroşu. Ştiu că toate acestea ar fi ridicat preţul, însă preferam o complexitate ridicată la acest capitol şi renunţarea la alte elemente încă inutile (încărcare wireless, deblocare facială etc).
Restul elementelor devenit deja clasice au funcţionat fără reproş şi aici aş reaminti apelurile de voce, conectivitatea bluetooth sau GPS-ul. Scanner-ul de amprente s-a descurcat onorabil, chiar dacă nu are încă o rată de recunoaştere de 100%.
În exterior avem la bază portul microUSB, un microfon şi difuzorul, lateral dreapta găsim tastele de volum şi butonul power, lateral stângă se află slotul combo, iar pe latura superioară regăsim jack-ul audio de 3.5 mm.
Cameră foto și video
Ulefone X este echipat cu o cameră foto duală de 16 Megapixeli (prin interpolare) + 5 Megapixeli cu senzor Sony IMX135, deschidere f/2.2, autofocus, LED flash şi cameră frontală 13 Megapixeli (prin interpolare) cu deschidere f/2.4 şi LED flash. Observaţi că Ulefone a preferat senzori Sony de generaţie mai veche, tocmai pentru a ţine costurile sub control.
Presupun că nu este o noutate să vă spun că nici de această dată nu avem un smartphone chinezesc de buget care să impresioneze pe partea foto. Ziua cand lumina este din belşug se obţin nişte fotografii decente, chiar dacă şi acestea au de cele mai multe ori culori palide ce nu prezintă nuanţele reale. Nici autofocusul nu este cel mai exact, iar zgomotul de imagine îşi face rapid prezenţa în fotografiile low-light.
Dacă camera foto duală mai merge târâş-grăpiş, cea frontală este un dezastru. Noroc că sticla de pe spatele smartphone-ului se poate transforma oricând în oglindă pentru un selfie mai reuşit. Înregistrarea video este mediocră, aceasta neavând pic de stabilizare, în timp ce sunetul se aude foarte înfundat.
Galerie de fotografii realizate cu Ulefone X:
Autonomie
Ulefone X vine cu o baterie de 3300 mAh care îţi oferă o zi de autonomie fără a face mari compromisuri. Norocul ei este că ecranul HD+ şi ansamblul hardware fac casă bună împreună, de aici şi rezultatele mulţumitoare. De menţionat că cele mai bune rezultate se obţin cu o luminozitate setată pe la 40-50%, modul automat nefiind o soluţie prea inspirată.
În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Ulefone X a rezistat 7 ore și 13 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate.
Încărcarea smartphone-ului se poate face clasic, prin cablu, cu o performanţă de aproximativ 1 oră şi 50 de minute la un ciclu complet sau wireless în standardul Qi, cu o performanţă de puţin peste 4 ore. De menţionat că device-ul se încinge urât la încărcarea wireless, o tehnologie complet nepregătită pentru segmentele entry-level şi mid-range.
Preț
Ulefone X costă 159.99 dolari fără TVA şi nu include în pachet standul pentru încărcarea wireless. Acesta se numeşte Ulefone UF002 şi costă separat 20.99 dolari fără TVA.
Concluzii
Am ajuns şi la final, iar concluziile mele sunt simple şi la obiect. Ulefone X este un smartphone de buget reuşit, cu un hardware suficient de bun pentru mai tot ce găsiţi în acest moment în Google Play, cu un spaţiu de stocare ce ar trebui să devină un standard în 2018, cu un design modern, actualizat şi cu un ecran neaşteptat de bun.
Pentru că Ulefone a încercat să îşi diferenţieze telefonul implementând caracteristici încă primitive pentru zona de buget (încărcare wireless care face mai mult rău decât bine, deblocare facială nefuncţională, construcţie din sticlă slab calitativă etc), nu a ieşit acel device echilibrat pe care îl aşteptam. Personal aş fi preferat un sunet mai bun, o cameră foto mai reuşită, un pachet de conectivitate mai complex şi nu toate aceste caracteristici pompoase pe hârtie, însă fără o prea mare utilitate în utilizarea de zi cu zi.
PRO
- ecran neaşteptat de bun pentru segmentul său de preţ;
- hardware competitiv şi suficient de puternic pentru majoritatea jocurilor şi aplicaţiilor din Google Play;
- autonomie peste medie;
- experiență de utilizare la cote bune, cu software optimizat;
- design modern ce ţine pasul cu trendurile din 2018.
CONTRA
- cameră foto modestă;
- cameră frontală dezamăgitoare;
- calitatea materialelor lasă de dorit;
- sunet modest;
- tehnologii încă imature pentru zona de buget (încărcare wireless, deblocare facială etc);
- dimensiuni considerabile.