Știu că am mai scris asta la un review, dar mă văd nevoit să repet cu fiecare ocazie: un ultrabook nu este doar un laptop compact și ușor, un ultrabook este așa ceva fără a face compromisuri prea mari pe partea de performanță, conectivitate și autonomie. Dacă l-am numit din titlu drept ultrabook pe ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 înțelegeți deja că avem de toate integrate la acest model, așa că nu-mi rămâne decât să detaliez în continuare pe capitole, așa cum v-am obișnuit de fiecare dată.

Specificații ultrabook ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304

Date tehnice

Ultrabook
ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304
EcranLumina OLED de 13.3 inch, raport 16:10, rezoluție 2880 x 1800 pixeli, aprox. 242 ppi, 550 niți luminozitate maximă HDR, VESA Display HDR True Black 500, 1.07 miliarde de culori, validat Pantone
ProcesorIntel Core i7-1355U, 7nm, deca-core cu 2 x Performance-cores la max. 5.0 GHz + 8 Efficient-cores la max. 3.7 GHz, 12 fire execuție, 12 MB Intel Smart Cache, 15W Base Power, 55W Max Turbo Power
Memorie16 GB LPDDR5-5200 dual-channel (integrată pe placa de bază)
SSD 1 TB M.2 NVMe PCIe Gen. 4
GPUIntel Iris Xe Graphics
Sistem de operareWindows 11 Pro 64-bit preinstalat
ConectivitateWi-Fi 6E 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.3, 2 x USB Type-C 4.0 cu suport Thunderbolt 4 și Power Delivery, 2 x USB Type-A 3.2 Gen 2, 1 x HDMI 2.1, 1 x jack combo de 3.5 mm
Alte informațiiDifuzoare stereo, tastatură iluminată, touchpad cu suport multi atingere, senzor de amprentă, webcam Full HD cu senzor IR
BaterieLi-Ion 4 celule, 63 Wh
Greutate1 kg
Dimensiuni296.2 x 216.3 x 10.9 - 11.8 mm (L x l x h)

Review video

Pachet, design și construcție 

Ultrabook ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304

Pe cât este de subțire și de ușor, pe atât de solid se simte.

Am primit unitatea de test chiar din ziua în care ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 a fost lansat oficial în țara noastră, iar în cutia ajunsă la mine am găsit, pe lângă laptop, încărcătorul pe USB-C, cablul USB-C la USB-C lung de circa 2 metri, o husă de transport și câteva pliante, dintre care două cu rol de manual de utilizare, respectiv certificat de garanție:

Husa este din piele ecologică pe o parte, textil pe cealaltă. Pe partea față apare denumirea ZENBOOK de mai multe ori, să zicem gravat pe pielea ecologică. Închiderea husei se face prin velcro, ceea ce nu reprezintă neapărat cea mai elegantă opțiune, un magnet ar fi fost de preferat.

Pe lângă faptul că ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 este mic și ușor, acesta a primit și un design cel puțin interesant. Pe capacul ecranului avem un model cu linii gravate ce alcătuiesc logo-ul ASUS introdus odată cu împlinirea a 30 de ani de la înființarea companiei. Denumirea ASUS Zenbook apare pe colțul din stânga, spre partea cu balamale.

Capacul ecranului este finisat cu adevărat spectaculos, dar nu neapărat ca apariție, ci la atingere. Un proces unic de fabricație, patentat de ASUS, a combinat un aliaj de aluminiu ecologic cu ceramică cu plasmă și a creat un material ce se simte la atingere precum piatra, una nu lucioasă, cumva ușor rugoasă, dar nu foarte poroasă. Este o senzație unică pe care o simți când atingi acest material.

Din păcate, deși nu apar repede și ușor, urmele mâinilor se strâng pe capacul ecranului. Repet, nu se prind imediat de acest material, dar după ce apar sunt și ceva cam greu de șters, este nevoie de o soluție de curățare, nu merge doar cu o lavetă uscată.

Dar, cam atât cu reproșurile ce i se pot aduce lui ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 pe partea de design și construcție. Ultrabook-ul vine cu o combinație reușită de nuanțe și materiale, la exterior primează aliaje metalice, în timp ce plasticul folosit mai mult sub carcasă se pare că este unul reciclat (de tip PIR și PCR), ce face din ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 cel mai ecologic model din gama Zenbook de până acum.

Deși se laudă cu o greutate de doar 1 kg, pe cântarul meu de bucătărie ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 a oprit acul (afișajul digital, mai exact) la 1.054 kg, deci sunt 54 de grame peste promisiuni. Sigur că nu vei simți aceste 50 de grame, dar am zis că dacă tot am cântărit, să și precizez ce am obținut.

Nici la grosime nu este totul 100% corect, întrucât cei de la 1.09 la 1.18 centimetri sunt valabili fără a lua în calcul și picioarele de sprijin ale laptopului. Nu aș putea spune cu exactitate cât este de gros ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 și cu acestea la pachet, dar este o idee peste 1.5 cm.

Oricum ar fi, acest ultrabook nu are cum să nu-ți placă dacă ceea ce cauți este ceva compact și ușor. Da, depășește un pic cifrele oficiale, dar oricum stă excelent ca dimensiuni și greutate. Iar când adaugi în ecuație că este foarte solid, surprinzător de rigid de altfel, parcă ierți că a anunțat valori mai mici decât cele reale la grosime și greutate. Da, ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 este foarte bine construit, zdravăn și finisat excelent.

Ecran și sunet

Ultrabook ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304

Un ecran OLED de la care cu greu îți muți privirea.

Display-ul OLED cu care este echipat ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 este unul ce face parte dintr-o nouă generație, denumită Lumina de compania taiwaneză. Acest panou vine cu o reflexivitate mai scăzută, iar asta chiar am observat și eu, undeva la circa 70% de alte ecrane OLED. De asemenea, contrastul, culorile și luminozitatea au avut toate de câștigat, la fel și intervalul dinamic.

Voi analiza strict subiectiv ecranul, căci nu am putut instala sub nicio formă programul pentru colorimetru, Windows-ul 11 Pro mi-a creat mai multe probleme în afară de aceasta.

Așadar, din partea mea, display-ul OLED este probabil unul dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit pe diagonala de 13 inch. Are o luminozitate nativă de circa 400 niți, cu un peak în conținut HDR de până la 550 niți. Culorile sunt foarte bogate și există posibilitatea de a alege mai multe tipuri de calibrare direct din ScreenXpert sau din MyASUS. La fiecare dintre profilurile de culoare poți ajusta mai departe culorile, balansul de alb și cât să intervină protecția la lumină albastră. Practic, ai multe reglaje pentru afișaj, totul pentru a găsi setarea ideală în funcție de nevoi sau preferințe.

Cei ce se feresc de panourile OLED din cauza temerii de burn-in, trebuie să știe că pe ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 este implementat un mod ce previne orice astfel de pericol. Trebuie doar activat modul de protecție și dacă sistemul observă că există imagini statice prea mult timp pe ecran te anunță și îți propune diferite soluții, ce pot fi până la afișa un screensaver pentru un timp scurt, atât cât să fie prevenită orice eventuală problemă pentru ecran.

Ultrabook ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304

Deși apare mențiunea harman / kardon, sunetul nu este cu nimic spectaculos.

Sunetul extern este bun dacă luăm în considerare cât de compact este acest notebook. Avem o calitate adecvată, fără prea mult bass, dar cu medii bine definite și înalte corecte. Volumul maxim nu este deloc uriaș și l-aș poziționa undeva sub media tuturor laptopurilor testate de-a lungul vremii. Sunetul extern nu este nicidecum slab sau deranjant, dar nici nu pot spune că iese cu ceva în evidență.

Prin jack-ul audio combo situația se schimbă total, de aici este redat un sunet foarte, foarte bun, atât la calitate, unde nu lipsește nimic și există o claritate excelentă, cât și al volum. La intensitate maximă, cu o pereche bună de căști, practic nu ai cum să reziști mai mult de câteva secunde fără să apară durere în timpan.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Procesorul Intel este suficient de puternic pentru un astfel de notebook și are de partea sa și eficiența energetică.

Deși nu merge pe procesoare Intel de tip full power, să le zicem, adică dintre cele din seria H, ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 nu vine slab echipat ca ansamblu hardware. Avem un eficient Intel Core i7-1355U, care integrează soluție grafică Intel Iris Xe, ce face față fără emoții la redare și chiar randare de conținut 4K. Nu-i ceva care să poată susține la nivel ridicat sarcini dificile, ca editare video la rezoluție înaltă, design 3D ori altele asemenea, dar, la nevoie, poți face și așa ceva, dacă ai un pic de răbdare.

Memoria RAM de tip LPDDR5 la 5200 MHz își aduce aportul în a crea un ansamblu hardware performant. Exemplarul de test a fost cu 16 GB de RAM, integrat pe placa de bază, dar poți alege ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 și cu dublu de memorie volatilă. SSD-ul este de 1 TB, dar foarte important este că avem unul pe M.2 de tip NVMe PCIe 4.0, unul extrem de performant, așa cum o să vedem la capitolul următor.  

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware de pe ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304:

Aplicațiile ce vin la pachet cu ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 și Windows 11 Pro sunt câteva la număr, precum Dolby Access, GlideX, Intel Connectivity Performance Suite, Intel Graphics Command Center, Intel Unison, MyASUS și ScreenXpert. Sigur că sunt mult mai multe de atât, dar celelalte sunt oricum valabile pentru orice PC cu Windows 11 Pro și nu se regăsesc preinstalate doar pe acesta de față.

Performanță și răcire

În sarcini dificile susținute mai mult de câteva minute continuu, apar câteva puncte fierbinți pe carcasă.

Așa cum spuneam la capitolul anterior, ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 nu se aruncă spre procesoare full power, dar nici nu prea are nevoie un așa ultrabook de astfel de soluții. Pentru activități office și multimedia, chiar și pentru ceva mai complicat de atât, dar dacă nu faci asta prea des, acest laptop se dovedește un companion de nădejde. Scorurile testelor de benchmark rulate relevă fix asta.

Teste benchmark

Notebook
ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

740.0
4455.0
Cinebench R20 (puncte)2985
PCMark 10 (puncte)5518
Novabench (puncte)2694
Geekbench 6.0.3 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

2409
8277
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


6954.28
5168.57

3919.53
3276.31

448.19
384.68

76.99
144.83

Pe toată durata rulării testelor de benchmark temperaturile interne au fost monitorizate cu HWMonitor de la CPU-ID, iar rezultatele sunt relevate de capturile de ecran de mai jos:

Vedem că pe procesor s-au atins maxim 97 grade Celsius, iar asta pe nucleele de performanță, în timp ce chipset-ul plăcii de bază avem 93 grade Celsius. Nimic exagerat, mai ales având în vedere că în testele de benchmark au fost forțate toate componentele la maximum, ceea ce foarte rar se va întâmpla în utilizarea cotidiană a unui astfel de ultrabook.

La exterior, apar câteva puncte mai fierbinți, ceva cam prea fierbinți, probabil peste 50 de grade Celsius. pe partea față cel mai rău se simte undeva în centrul tastaturii, pe la butoanele G și H, în timp ce spate avem un hotspot pe centru, între grilele de aerisire.

Deși inginerii au reușit să integreze două ventilatoare pe ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304, lipsa unor grile mari de aerisire nu lasă curenții să circule liberi și astfel apar aceste zone fierbinți, chiar acolo unde este amplasat procesorul, adică între cele 2 ventilatoare. Acestea nu sunt foarte gălăgioase nici la turații maxime, asta dacă le comparăm cu orice alte laptopuri. În zona ultrabook, acolo unde sunt exemple ce nu au deloc răcire activă (adică ventilatoare), atunci evident că vorbim despre ceva zgomot.

Oricum, repet, pentru ceea ce va fi folosit acest laptop, răcirea este ok, iar zgomotul făcut la o utilizare normală nu este deloc deranjant. 

Conectivitate

Ultrabook ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304

Cu full HDMI 2.1 și USB-A, acest ultrabook nu face compromisuri la porturile fizice.

Un alt punct pro pentru ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304. Nu sunt cu adevărat multe elemente de conectivitate, dar pentru un ultrabook de 1 kg / 1 cm este impresionant ce a putut fi integrat. Elementele wireless sunt excelente, cu Wi-Fi 6E (benzi de 2.4, 5 și 6 GHz și viteze maxime de până la 2.4 Gbps) și Bluetooth 5.3 printr-un adaptor Intel AX211.

Dar la porturile fizice este unde ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 s-a descurcat grozav. Să ai atât port full HDMI și acela de tip 2.1, precum și port USB-A 3.2 Gen2 este o realizare. Practic, laptopul este pe atât de gros pe cât să poată exista aceste două porturi. În rest, mai vedem două USB-C și un jack audio combo pe 3.5mm.

Tastatură și touchpad

Ultrabook ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304

Cursa tastelor este foarte limitată, dar touchpad-ul este foarte generos dimensionat și plăcut în utilizare,

Fiind atât de subțire acest ultrabook, tastatura lui ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 nu putea veni cu o cursă a butoanelor altfel decât foarte scurtă. De fapt, este cea mai scurtă cursă a tastelor din tot ce am întâlnit până acum. Nu este cea mai fericită soluție pentru cei ce redactează mult text, dar tot cred că te poți obișnui. Actuarea este… imediată, cum altfel, și nu prea pot spune că există ceva feedback. Butoanele sunt mari, dar spațiul dintre ele cam mic, aici nu înțeleg de ce nu s-a putut merge cu tastatura dintr-o laterală în alta, fiindcă există ceva spațiu lăsat liber pe margini.

Ultrabook ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304

Tastatura este și iluminată într-o nuanță de alb, ce este bine distribuită sub fiecare buton. Poate fi activată în trei trepte.

Touchpad-ul este foarte mare, mult mai mare decât te-ai aștepta, cel mai probabil. Nu doar atât, dar este foarte plăcut în utilizare, exact și acoperit cu sticlă pe care degetele alunecă în voie. Click-urile se fac rafinat, cu o cursă echilibrată și puțin zgomot. 

Autonomie

Ultrabook ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304

Poți petrece și peste 10 ore departe de priză, dar numai în condiții mai light de utilizare.

Nici aici ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 nu dezamăgește deloc și asta îl face un ultrabook în adevăratul sens al cuvântului. Bateria de 63 Wh este mare raportată la corpul dispozitivului, iar asta generează o autonomie foarte bună în sarcini normale. Cu ecranul pe la 50 – 60%, suficient în mai toate situațiile, și cu navigare web, activități office simple sau redare conținut multimedia, laptopul rezistă între 6 – 7 ore și se poate duce chiar și la 9 – 10 ore în anumite condiții. Dacă îl soliciți mai tare, poți consuma bateria și în 2.5 – 3 ore, dar este greu să scazi sub atât, ceea ce este mai mult decât mulțumitor.

Cu micuțul adaptor de alimentare din pachet, cel cu mufă USB-C și cablu detașabil lung de circa 2 metri, încărcarea completă se face în circa 2 ore. La început avem o încărcare rapidă, ce pune în baterie cam 50% în aproximativ jumătate de oră.

Preț

Ultrabook ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 7.500 de lei pe eMAG.ro, în versiune precum cea de test. Varianta cu 32 GB de RAM costă cu 300 de lei mai mult și aș spune că merită avută în vedere pentru această diferență. (Prețurile sunt valabile la data publicării acestei recenzii).

ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de cea mai bună calitate, laptopul este foarte solid la modul general, fără a ține neapărat cont de cât este este subțire și de ușor. Mai mult, materialele și finisările sunt excelente;
  • ecran superb, rezoluție 2.8K, luminos, contrast infinit, culori intense și care este mai puțin reflexiv decât multe alte panouri OLED;
  • ansamblu hardware suficient de puternic pentru un astfel de laptop, pe deasupra și eficient;
  • conectivitate fără compromisuri pentru un laptop atât de compact, atât pe partea wireless, cât mai ales pe cea fizică;
  • autonomie ridicată.
Contra
  • în sarcini dintre cele mai dificile, laptopul se încinge evident în anumite zone la exterior, iar la turație maximă cele două ventilatoare fac cam mult zgomot pentru un ultrabook.
Concluzii

ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 este un ultrabook pe care trebuie să-l ai în față, să-l poți atinge și ridica spre a-l înțelege perfect. Nu s-au făcut prea multe compromisuri spre a fi atinse acele cifre din dreptul greutății și al grosimii, iar asta este excelent. Nu-i cel mai puternic laptop, dar nici nu cred că își doresc performanță maximă cei ce au nevoie de un portabil ca acesta. Cu construcție exemplară, un ecran superb, ansamblu hardware foarte echilibrat, cu conectivitate extinsă și o autonomie foarte bună, acest laptop pare a merita prețul cerut. Doar că ideal ar fi să vedem o reducere de câteva procente spre a-l putea recomanda cu încredere.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Ultrabook-ul ASUS Zenbook S 13 OLED a fost testat mai bine de o lună și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.