Notebook

Mi-am dorit să testez acest ultrabook și asta mai ales după ce l-am văzut la un eveniment HP de acum ceva timp și impresiile erau pozitive, în special la design. Pot spune că se potrivește cel  mai bine în segmentul business dintre toate ultrabook-urile pe care le-am văzut până acum. Arată într-un mare fel și când l-am revăzut s-au perpuat primele impresii.

Ultrabook-urile sunt răspunsul Intel la apariția tabletelor. Se doresc a fi notebook-uri axate în special pe portabilitate, autonomie, nici performanța nu este lăsată de o parte. Majoritatea ultrabook-urilor aduc stocare pe SSD și asta se traduce într-un spor de viteză în toate operațiile făcute pe device.

Diagonala de 13 inch reprezintă compromisul ideal în opinia mea între spațiu de lucru și portabilitate. Cel de 11.6 inch mi se par prea micuțe, am avut un MacBook Air cu această diagonală pentru un an de zile și nu am reușit să mă obișnuiesc, 13.3 inch este minimul din acest punct de vedere. Plus că poate fi și strecurat ușor în rucsac sau geantă. Cele 1.5 kg ale lui Folio 13, spre exemplu, nici nu le simți în spate.

Să vedem care sunt aspectele hardware pentru HP Folio 13 înainte de a-i scrie review-ul:

Ultrabook
Date tehnice
HP Folio 13
Diagonală ecran 13.3 inch Anti-Glare cu rezoluție 1366×768 pixeli
Procesor Intel Core i5-2467M la 1600 MHz
Memorie RAM 4 GB DDR3
Spațiu de stocare SSD de 128 GB
Placă grafică integrată Intel HD Graphics 3000
Sistem de operare Windows 7 Professional pe 64 biți
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, cameră web integrată, HDMI, 2 x USB 2.0, RJ-45
Baterie 6 celule, autonomie de până la 9 h și 30 de minute potrivit HP
Greutate 1.5 kg
Grosime 18 mm
Preț 3699 lei

Design

Uimește de la prima vedere prin designul simplu, linii clare, au utilizat mult metal și asta dă impresia de soliditate în contextul în care grosimea se situează la 18 mm și doar 1.5 kg la greutatea ultrabook-ului.

Sigla HP a fost pusă la exterior, marginile ecranului sunt negre spre a te concentra pe conținutul afișat de display-ul HD de 13.3 inch cu Anti-Glare. Tastatura este înconjurată de metal și zona în care se odihnesc mâinile când nu tastezi. Mi-a plăcut că nu adună amprentele și praful.

Singurul loc în care nu dai de metal la Folio 13 este baza sa unde au ales să pună un plastic negru mat ce pare a fi rezistent în timp. Inspiră calitate din toate punctele de vedere, asamblarea în cazul de față se situează la cote înalte. Ar fi fost ideal dacă HP alegea să facă și un Folio 11.6, 14 sau 15 inch, dar poate și costurile ar fi fost altele.

I-aș da 10 în ce privește designul, doar baza și plasticul ales acolo fac o ușoară notă discordantă cu restul ultrabook-ului. Rămâne în topul celor mai frumoase produse de gen fără nicio îndoială. Se potrivește pe biroul unui tânăr manager și oferă suficiente resurse pentru utilizarea day-by-day.

Ecran și sunet

Dispune de un LCD LED de 13.3 inch cu Anti-Glare ce împiedică reflecția puternică a obiectelor din jur în display-ul lui Folio 13. Ecranul este înconjurat de o muchie lucioasă care la rândul său este prinsă într-o margine mată. Rezoluția LCD LED-ului urcă până la 1366×768 pixeli, clasic din acest punct de vedere.

Display-ul se vede bine, nu uimește la rezoluție sau calitate, dar nici nu se situează jos din acest punct de vedere. Mi-aș dori să văd rezoluție la 1080p și pe ultrabook-uri, din moment ce se poate pe tablete, nu văd de ce nu ar fi ok și aici. Presupun că ar urca costurile prea mult.

Sunetul se bazează pe o boxă dispusă sub display, deasupra tastelor, la îmbinarea dintre ecran și tastatură. Se aude bine, destul de tare, bass-ul nu este proeminent, treble domină. HP Folio 13 respectă standardul Dolby Advanced Audio.

Jack-ul de 3.5 mm este dispus în partea dreaptă. Se aude foarte bine, depinde și căștile pe care le folosești.

Hardware, sistem de operare, aplicații

Intel Core i5-2467M la 1600 MHz + 4 GB memorie RAM la 1333 MHz + SSD de 128 GB fabricat de către Samsung + Intel HD Graphics 3000. Acestea sunt cele patru coordonate după care se ghidează performanțele înregistrate de Folio 13. Acum să nu vă așteptați la gaming de top. Este un portabil gândit să fie ușor, să-l iei cu ușurință peste tot de la o cafea până în birou, să faci browsing, rulat aplicații office, editare foto și video de bază, jocuri din generațiile anterioare.

Pentru viteză ajută SSD-ul de 128 GB. Din păcate are un singur slot de memorie și de aici limitarea la 4 GB, sunt persoane care poate și-ar dori să-l extindă la 8 GB. Sistemul de operare instalat pe Folio 13 – Windows 7 în ediția Professional pe 64 biti. Scapi de achiziția sa separată și în această perioadă cu 15 euro la achiziția unui laptop cu Windows 7 te alegi cu un upgrade la Windows 8 din momentul în care va fi disponibil, prețul mi se pare a fi foarte ok și merită să ai o licență din noul sistem de operare la un asemenea cost.

Bloatware-uL, aplicațiile instalate de producător, se află la un nivel minim. Nu mi s-a părut a fi prea intruziv ca pe la unele portabile ale concurenței.

Performanță

Începem cu notele date de Windows Experience Index care pot varia între  1 și 7.9 – maxim. Pornește în 15 – 16 secunde, atât durează de când apeși butonul de Power până când îți afișează ecranul de start. Când este în modul Sleep iese în mai puțin de 2 secunde când deschizi display-ul. Se oprește în aprox. 4 – 5 secunde. Aceste valori se datorează, în special, SSD-ului. Reprezintă doar unul dintre beneficiile aduse de o astfel de soluție de stocare.

Ultrabook
Windows Experience Index
HP Folio 13
Procesor 6.3
Memorie RAM 7.2
Grafică 4.7
Grafică de gaming 6.2
SSD 7.9

Observați că punctul slab este placa grafică. Cel mai bine iese în ce privește SSD-ul care primește nota maximă și la memoria RAM de 4 GB tactată la 1333 MHz.

Tastatură și touchpad

A fost unul dintre elementele pozitive pe care le-am recomandat de când l-am văzut prima dată. Tastele sunt clar individualizate, timpul de acomodare mi s-a părut a fi minim și o adevărată plăcere să ai de scris pe Folio 13. Tastele sunt cauciucate, spațiu între ele și nu vei tasta din greșeală o altă literă.

Touchpad-ul a fost generos dimensionat, punctează pozitiv în ce privește feedback-ul. Adună amprentele puțin cam repede, dar se găsesc soluții rapide.

Conectivitate

Ultrabook-urile subțiri mizează pe  serie de conectori intermediari, nu este cazul la HP Folio 13 care aduce porturile HDMI sau RJ-45 arhicunoscute. Pe lateral stânga dați de RJ-45, HDMI, USB 2.0, cititorul de carduri. În partea dreaptă dați de jack-ul de 3.5 mm și un alt port USB 2.0. Lipsește VGA, dar acum majoritatea monitoarelor sau proiectoarelor video de ultimă generație dispun de un port HDMI care putem spune într-un fel că s-a generalizat.

La conectivitatea se trage concluzia că stă bine. Citisem că unul dintre porturile USB ar fi 3.0. Știu că acestea sunt individualizate, albastre. Cele două USB-uri de pe Folio 13 primit de noi erau negre.

Autonomie

Baterie cu șase celule, HP promite 9 ore și 30 de minute. Bănuiesc că acest timp a fost atins cu anumite setări în ce privește funcționarea procesorului, reglarea display-ului în ce privește luminozitatea. Pot să spun că stă bine în ce privește autonomia,

Concluzii

HP Folio 13 poate fi considerat cel mai business ultrabook al momentului. Sper să păstreze această linie de design și pe viitor. Să vedem notele pe care le-a primit:

Ultrabook HP Folio 13
Design 10
Ecran 8.5
Sunet 8.5
Hardware 8
Tastatură și touchpad 9.5
Conectivitate 9.5
Autonomie 10
Nota finală 9.14

Să vedem care sunt punctele forte și cele slabe pentru ultrabook-ul HP:

Puncte forte:

– design plăcut, materiale și finisare de calitate;

– performanțe decente, SSD care ajută mult;

– sunet puternic;

– tastatură și touchpad gândite a fi ergonomice și ușor de utilizat;

– autonomie considerabilă.

Puncte slabe:

– maxim 4 GB de memorie RAM fără posibilitatea de a extinde;

– cooler ceva cam gălăgios, presupun că vor face un upgrade de bios și se va rezolva. Culmea este că se aude funcționând la intensitate mai mare, dar HP-ul nu se încălzește așa puternic;

– preț relativ mare, dar această așa-zis problemă o regăsim la toate ultrabook-urile. Totuși, mă bucur că licența de Windows 7 este inclusă în preț, de aici să zicem că economisești în jur de 4 – 500 de lei și prețul real al lui Folio 13 ar fi pe la 3500 de lei. Textul de mai sus era valabil la oferta eMAG pentru HP Folio 13, dar văd că a dispărut între timp. Am dat de acest ultrabook la QuickMobile.ro pentru 3699 lei;

– procesor Intel destinat ultrabook-urilor, dar din prima generație.

HP Folio 13 mi-a plăcut, un produs complet și aștept să văd generația cu procesorul Intel nou și o nouă placă grafică integrată sau de ce nu să vedem un Folio 13 cu placă grafică dedicată. Cum spuneam și mai sus mi-aș dori ca HP să nu părăsească această linie de design cu linii simple, clare și materale ce dau impresia de rezistență în timp, de lucru bine finisat.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.