Ultrabook Huawei MateBook X Pro 2020 – review

05/12/2020

Pe Huawei MateBook X 2020 l-am testat cu un pic mai mult de o lună în urmă, iar acum am pentru voi recenzia versiunii Pro, ce face un mic, foarte mic compromis pe partea de portabilitate, încercând, în schimb, să aducă ceva mai multă performanță.

Vedem în continuare cum se descurcă Huawei MateBook X Pro 2020 și începem ca de obicei cu specificațiile. Noi avem în față varianta de top, fiindcă mai există și modelul cu procesor Intel Core i5-10210U, 8 GB de RAM și SSD de 512 GB.

Specificații Ultrabook Huawei MateBook X Pro 2020

Specificatii Huawei MateBook X Pro 2020

Design

Huawei MateBook X Pro

Am avut la dispoziție un sample de test Huawei MateBook X Pro 2020 și nu o ediție de retail, iar în cutia produsului nu am găsit accesoriile tipice, ci doar încărcător la 65W pe USB-C și cablul USB-C la USB-C lung de circa 1.8 metri.

În pachetul de retail va mai exista și ghid de utilizare, certificat de garanție, cel puțin. Am găsit informații cum că alături de Huawei MateBook X Pro 2020 mai poți primi și un adaptor de conectivitate, cu toate că pe site-ul Huawei România, la detalii conținut pachet, nu apare așa ceva.

Huawei MateBook X Pro 2020 poate fi ales în culorile Emerald Green, Mistic Silver sau Space Gray. Ultima dintre ele este cea despre care vorbim în continuare.

Nu prea ai ce să-i reprosezi acestui ultrabook pe partea de calitate a construcției. Pur și simplu, totul se apropie de perfecțiune: finisărilor nu le poți găsi defecte oricât de mici, aliajul de aluminiu din care este fabricată întreaga carcasă se simte excelent la atingere, nu prinde deloc urmele mâinilor și conferă o rigiditate structurală cu adevărat impresionantă.

Cu toate că Huawei MateBook X Pro 2020 este subțire de numai 14.6 mm, nimic nu flexează câtuși de puțin oricum am încerca să torsionăm carcasa. Totul este foarte bine închegat, construcție de nivel premium oricum am analiza.

Marginile din jurul ecranului sunt foarte înguste, iar sticla de protecție a touchscreen-ului se unește direct cu capacul. Nu sunt multe elemente de design care să-și dorească să atragă atenția sau care să încarce aspectul curat al acestui ultrabook. Îl puteți descoperi pe Huawei MateBook X Pro 2020 în toată splendoarea sa din galeria extinsă:

Singurul lucru ce nu mi-a plăcut și care s-a dovedit un minus pe partea de utilizare este dat de cele patru piciorușe de pe spate. Acestea sunt dintr-un cauciuc mult prea tare și nu oferă mai deloc aderență. Astfel, la aproape orice mișcare laptopul pleacă ușor din locul lui, chiar și atunci când vrei să conectezi un stick sau alt accesoriu într-unul dintre porturile USB. O scăpare ce strică o imagine aproape perfectă pe partea de design. 

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare Huawei MateBook X Pro 2020

Ecranul lui Huawei MateBook X Pro 2020 se aseamănă mult cu cel al versiunii non-Pro. Vine tot cu raport 3:2, cu rezoluție 3000 x 2000 pixeli și cu suport pentru atingeri multiple, cu până la zece degete recunoscute simultan. Din păcate este și la fel de reflexiv cu mediul ambiant, iar asta înseamnă că în unele condiții nu este cel mai lizibil.

Diferențe apar la diagonală, ce este aici de 13.9 inch și la luminozitatea maximă, ce la Huawei MateBook X Pro 2020 urcă până la 450 de niți, conform fișei tehnice. După măsurătorile mele este vorba despre și mai mult de atât. Am măsurat în centru ecranului nu mai puțin de 512 cd/mp, o valoare execelentă, ce face ca la luminozitate maximă să nu ai probleme de lizibilitate nici afară, în zilele însorite.

Iată cum este distribuită luminozitatea pe ecranul lui Huawei MateBook X Pro 2020:

Uniformitate iluminare ecran Huawei MateBook X Pro 2020

Luminozitatea foarte înaltă vine la pachet cu un contrast asemenea. Nivelul de negru este extrem de adânc, cu luminozitatea de la 200 cd/mp mai jos se apropie de cel afișat de un panou OLED. Foarte bine și aici.

Cel puțin la fel de bine este și pe partea de culori. Direct din fabrică, în oricare dintre cele 3 moduri predefinite de afișat, disponibile în aplicația Display Manager, deviațiile Delta E sunt scăzute. Chiar și în modul Eye Comfort totul se prezintă suficient de bine:

După calibrare, însă, ecranul lui Huawei MateBook X Pro 2020 se dovedește de nivel profesional:

Se obțin deviații Delta E extrem de scăzute, cu o medie de numai 0.3 și 0.5 pe Delta E94, respectiv Delta E2000. Deviațiile maxime sunt și ele minuscule, de doar 0.5 și 1.1, după aceleași standarde, de ambele dăți pe culoarea albastru. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Unghiurile de vizualizare sunt dintre cel mai largi pe care le-am văzut la un ecran de laptop, în timp ce rezoluția 3K, ce formează o densitate ppi de 260, conturează extrem de fin orice detaliu.

Cu siguranță panoul folosit de Huawei MateBook X Pro 2020 este de cea mai bună calitate, nu ai ce să-i reproșezi. Ar fi doar reflexiile ceva cam pronunțate, ce se datorează în special suportului tactil.

Sunetul extern cade în sarcina a 4 difuzoare. Este de apreciat că Huawei a reușit să implementeze atâtea pe un ultrabook atât de compact. Două dintre difuzoare sunt în spatele grilelor din lateralele tastaturii, celelalte două sunt pe spate, în spatele decupărilor subțiri și destul de lungi.

Calitatea sunetului este bună spre foarte bună, fără prea mult bass, dar cu o separare clară a frecvențelor. Din păcate, volumul maxim nu este pe măsura așteptărilor, mai ales când știi că sunt patru difuzoare pe acolo.

Prin jack-ul combo de 3.5 mm primim un sunet excelent. Chiar nu am ce să-i reproșez. Cu o pereche bună de căști ai parte de tot ce trebuie. Sunet bine definit și în proporții corecte ale fiecărui spectru de frecvențe, totul la un volum maxim foarte înalt.

Hardware, sistem de operare și aplicații

După cum am spus deja la început, sunt două configurații disponibile pentru Huawei MateBook X Pro 2020. Noi o analizăm aici pe cea mai puternică, cu procesor Intel Core i7-10510U și SSD de 1 TB. Soluțiile grafice sunt reprezentate de una Intel UHD integrată pe procesor plus una dedicată NVIDIA GeForce MX250, ce se activează la nevoie. Dezamăgește doar memoria RAM, nu prin cantitate, ce este suficientă cu cei 16GB, ci prin tipul ei. Vorbim despre LPDDR3 cu frecvențe maxime de până la 2133 MHz, nimic deosebit.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Huawei MateBook X Pro 2020:

Sistemul de operare ce vine la pachet cu Huawei MateBook X Pro 2020 este un Windows 10 în ediție Home. Acesta este abia atins de Huawei, ce nu a adus decât câteva mici programe la pachet. Este vorba despre aplicația Display Manager, ce-ți dă posibilitatea de a alege dintre trei moduri predefinite pentru balansul de alb, de a activa modul Eye Care, dar și de a ajusta manual balansul de alb în anumite limite.

Mai importantă este aplicația PC Manager. Aceasta are o interfață simplă, totul este intuitiv și sunt destule fincții pe care le oferă.

Capturi de ecran din aplicația PC Manager de pe Huawei MateBook X Pro 2020:

Cei ce folosesc anumite smartphone-uri Huawei, de obicei dintre cele mai performante, se vor bucura și de Huawei Share alături de MateBook X Pro 2020. Această opțiune îți permite să oglindești ecranul telefonului direct pe cel al laptopului și să controlezi multe dintre funcțiile smartphone-ului direct de pe notebook. Poți inclusiv să inițiezi sau să preiei apeluri pe ultrabook.

Performanță

Teste benchmark Huawei MateBook X Pro 2020

Am rulat pe Huawei MateBook X Pro 2020 aceleași teste de benchmark pe care le-a îndurat și versiunea non-Pro, iar rezultatele le-am trecut în tabelul de mai jos, spre comparație:

Teste benchmark Huawei MateBook X Pro 2020

Huawei MateBook X Pro 2020 oferă suficientă performanță pentru sarcini uzuale, gen editare office, web browsing și alte astfel de opțiuni. Nu este indicat pentru aplicații complexe, gen editare video sau gaming serios. Suportă mici joculețe sau titluri mai vechi, precum și ceva editare foto, dar nimic greu.

Pe partea de răcire, Huawei MateBook X Pro 2020 vine cu una de tip activ, cu un singur ventilator.

Din păcate, așa cum se vede din imaginile de mai sus, niciunul dintre cele 3 heatpipe-uri nu este conectat cu ventilatorul, deci acesta are doar rolul de a ”plimba” aerul prin interiorul carcasei. Heatpipe-urile transferă căldura către capacul spate al laptopului prin intermediul unor mici ”conectori”, iar asta înseamnă temperaturi mari pe ultrabook.

Undeva pe la butonul ”U” de pe tastatură laptopul se încinge serios în timpul sarcinilor complexe, ce pun la grea încercare ansamblul hardware. Huawei MateBook X Pro 2020 este foarte greu de folosit ”în poală” în astfel de condiții, este prea fierbinte.

Nici în interior temperaturile nu sunt mai mici, ba din contră:

Pe procesor se ajunge la un maxim de 100 grade Celsius, moment în care este evident ”ștrangulat” și performanța scade simțitor. Nici pe placa video temeperaturile nu sunt mici, dar le-aș numi ceva mai acceptabile. Oricum ar fi, sistemul de răcire nu este eficient, însă măcar ventilatorul nu se aude prea tare nici când se învârte la turația maximă. Nu deranjează mai deloc.

Conectivitate

Huawei MateBook X Pro

Aici ar mai fi ceva de comentat negativ. Dacă la Huawei MateBook X 2020 aveam modul Wi-Fi ax (Wi-Fi 6), versiunea Pro se limitează la mai bătrânul Wi-Fi ac. Este adevărat că avem tehnologie 2×2 MIMO, dar totuși ar fi fost de preferat, pentru a fi asigurat mai mulți ani de aici înainte, să vedem și Wi-Fi ax. Bluetooth este în variantă 5.0.

 

Porturile fizice sunt reprezentate de două USB-C, ambele compatibile Thunderobolt 3 și un jack audio de 3.5 mm de tip combo – ieșire sunet și intrare microfon. Acestea sunt pe latura din stânga, în timp ce pe dreapta este portul USB-A 3.0.

Huawei MateBook X Pro

Senzorul de amprentă de pe Huawei MateBook X Pro 2020 este integrat în butonul Power. Are o rată de recunoaștere decentă, dar se întâmplă totuși să dea și rateuri, nu-i chiar perfect.

Vă spun aici și despre camera web ce este ascunsă în mod normal sub un buton fizic ce se află între butoanele F6 și F7. Astfel, confidențialitatea este asigurată, în schimb unghiul din care ești filmat nu este deloc cel mai bun. Cu ultrabook-ul pe birou vei fi văzut cumva de jos în sus, cu bărbia și interiorul nasului în prim-plan. Nu-i cea mai grozavă perspectivă mai ales într-o conferință de afaceri, de exemplu.

Tastatură și touchpad

Huawei MateBook X Pro

Tastatura de pe Huawei MateBook X Pro 2020 este titpică pentru un ultrabook. Tastele au o cursă  scurtă, actuarea este clară, iar feedback-ul este bun. Dimensiunile butoanelor sunt mari, cu spații mici între ele. Este chestiune de gusturi și obișnuință, mie mi-a plăcut tastatura de pe Huawei MateBook X Pro 2020, ce se potrivește pe stilul meu de redactare.

Iluminarea ce se poate activa în două trepte este eficientă, fiind albă pe butoanele negre, dar nu este cea mai omogen distribuită și strică ușor imaginea premium a portabilului.

Touchpad-ul este acoperit cu sticlă, se simte excelent atât la atingere, cât și în utilizare. Este foarte exact și nu a dat niciodată erori. Click-urile sunt clare, feedback bun și de aici.

Autonomie

Huawei MateBook X Pro

Bateria de 56 Wh este cumva mai mare decât mă așteptam, De obicei, la ultrabook-uri de asemenea dimensiuni, aici se face un compromis, însă la Huawei MateBook X Pro 2020 nu este cazul.

Baterie Huawei MateBook X Pro 2020

Autonomia variază în funcție de modul de lucru. Cu editare office și ceva browsing, prinzi între 6 și 8 ore, iar pentru vizionare filme, cu Netflix sau clipuri pe Youtube te poți aștepta și la 9 ore de autonomie. Cele mai sumbre scenarii, însă fără sarcini cu adevărat grele, îți lasă circa 5 ore, poate și mai puțin. În oricare dintre cazuri, am prezentat autonomia cu luminozitatea ecranului undeva la 50%, o valoare mai mult decât adecvată pentru lucrul în spații interioare.

Preț

Ultrabook Huawei MateBook X Pro 2020 – 7.800 de lei pe eMAG, aproximativ același preț și pe PCGarage.ro, dar cu menținuea stoc epuizat la data redactării acestui review. Pe PCGarage.ro există în stoc varianta Emerald Green.

Concluzii

Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro 2020 este un ultrabook extrem de reușit. Impresionează din prima prin designul simplu, prin construcția exemplară, prin ecranul excelent. Descoperi apoi și alte detalii ce formează un tot-unitar căruia puține îi mai poți reproșa. Merită acest ultrabook prețul pe care îl afișează? Aș spune că este cumva la limită, având în vedere că mai sunt câteva lucruri ce ar fi trebuit rafinate, elemente care meritau upgrade sau care aveau nevoie de altă implementare.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru ultrabook-ul Huawei MateBook X Pro 2020: 

PRO

  • construcție de top, cu adevărat de nivel premium, nu ai ce să reproșezi ca rigiditate structurală, materiale și finisări;
  • compact și ușor;
  • ecran absolut excelent: foarte luminos, culori exacte, contrast înalt, unghiuri largi de vizualizare;
  • autonomie mai mult decât suficientă pentru un astfel de ultrabook;
  • tastatură și touchpad foarte plăcute și exacte în utilizare.

CONTRA

  • sistemul de răcire nu este deloc eficient, temperaturile atât în interior, cât și la exterior sunt prea mari în sarcini complexe;
  • perspectiva oferită de camera web ascunsă sub un buton este deficitară;
  • Wi-Fi ax lipsește, iar memoria RAM este de tip LPDDR3 la un laptop deloc ieftin;
  • piciorușele din cauciuc sunt prea tari și nu oferă mai deloc aderență, notebook-ul pleacă din locul lui prea ușor, la cele mai mici atingeri.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.