Ultrabook Samsung New Series 9 – review

21/12/2012

Am participat la evenimentul de lansare pentru acest notebook cu un design superb. A avut loc la Internet & Mobile World din septembrie 2012. De atunci mi-a atras atenția prin designul elaborat, materialele de calitate, un ultraportabil / ultrabook care impresionează. Pe lângă faptul că-i foarte subțire și ușor mai și integrează un display de mare calitate.

Samsung declara la momentul respectiv că echipa din spatele Samsung New Series 9 se află 9000 de ore de proiectare (schițe și machete), 24.000 de ore pentru Research & Development. Rezultă 33.000 de ore pentru un notebook premium. Cântărește 1.65 kg, grosime de 14.9 mm și asta pentru un laptop cu display de 15 inch. Valorile de mai sus sunt atinse și de companiile rivale, dar pentru portabile de 11.6 sau 13.3 inch.

Este evident că Samsung vrea să aibă un cuvânt greu de spus și în domeniul portabilelor. Asta după ce au crescut enorm pe partea de telefoane inteligente / smartphone și tablete. La smartphone și telefoane mobile au ajuns să fie no. 1 din 2012, la mare distanță de Apple sau Nokia în ce privește volumul de unități comercializate. În domeniul laptopurilor uimesc printr-un exemplar special precum Samsung New Series 9, au multe portabile între 1500 – 3000 lei care oferă specificații hardware bune pentru prețul la care sunt vândute și prevăd că în timp vor mușca din cota rivalelor: ASUS, Acer, HP, Dell, Sony, Lenovo, etc.

Să trecem în revistă care sunt datele tehnice de la care pornim review-ul nostru pentru Samsung New Series 9, un ultraportabil ajuns la a doua generație și asta într-un singur an.

Ultrabook
Date tehnice
Samsung New Series 9 de 15 inch
Display 15 inch SuperBright LED cu rezoluție 1600×900 pixeli, anti-reflexiv
Procesor Intel Core i5-3317U la 1.7 GHz
Memorie 4 GB DDR3 și maxim 8 GB memorie RAM la 1600 MHz (4 x 4 GB DDR3)
Spațiu de stocare SSD de 128 GB
Placă grafică Intel HD  Graphics 4000
Sistem de operare Windows 7 Home Premium pe 64 bit
Sunet HD Audio, respectă standardul SoundAlive, 4 W Stereo Speaker (2 W x 2)
Conectivitate Wi-Fi a/b/g/n cu viteze de până la 300 Mbps, bluetooth 4.0, suport pentru WiDi, Dongle pentru rețea 10/100/1000 Mbp și accesoriul este inclus în pachet, VGA prin dongle ce trebuie achiziționat separat, microHDMI, jack pentru căști și pentru microfon, cititor de carduri de tip 4-in-1 (SD, SDHC, SDXC, MMC)
Foto Cameră web HD de 1.3 Megapixeli
Baterie 8 celule / 62 Wh și autonomie ce ar ajunge până la 10h
Greutate 1.65 kg
Grosime 14.9 mm
Preț Aprox. 6000 de lei

Pe lângă specificațiile de mai sus trebuie specificat că Samsung New Series 9 sosește în mai multe variante: Intel Core i5 / i7, 4 GB / 8 GB memorie RAM, SSD de 128 / 256 GB. A fost prezentat oficial la început de an în cadrul CES 2012 din Las Vegas. Sunt Samsung New Series 9 și de 13.3 inch sau 14 inch.

Design

În mod cert aceasta este unul dintre punctele sale forte. Arată într-un mare fel și te impresionează. Vine într-o cutie neagră de dimensiuni generoase. Materialul negru din care au fabricat cutia mi-a adus aminte de Samsung Galaxy S II sau Samsung NX1000. Compania sud-coreeană gândește global la nivel de ambalaje. La interior dați de ultrabook-ul de 15 inch, dongle pentru rețea cu mufă RJ45 și viteze ce ajung până la 1000Mbps, manual de instrucțiuni și un încărcător micuț.

Laptopul uimește prin volumul ocupat, nu știu dacă m-am exprimat prea explicit. Este forte compact pentru un portabil de 15 inch, asta și pentru că rama display-ului este subțire. A fost fabricat din aluminiu, de aici și greutatea redusă. Cred că a fost un adevărat challenge să pună într-un spațiu așa îngust și răcirea, sunetul, etc.

Pe capacul din spate a fost stilizat în lateral și logo-ul Samsung, nimic altceva care să-ți atragă atenția în afară de aluminiul mat care promite a nu se zgâria ușor, nu adună amprentele. Mă bucur că nu am dat de o suprafață lucioasă. Mi-au plăcut colțurile ușor rotunjite, se simte că-i un lucru de calitate când îl iei în mână și dă un feedback plăcut, o operă de inginerie sud-coreeană.

Îl deschizi și-ți taie respirația pentru o secundă, Samsung New Series 9 uimește prin eleganță, calitate, finisare de top. Nu este extravagant. Display-ul de 15 inch (38.1 cm) are o ramă subțire, tastatura neagră se individualizează față de argintiul aluminiului din care-i prelucrată carcasa.

Dă impresia de ultraportabil rezistent în timp, nu se va demonetiza nici ca look. Asta pentru că au mers pe linii clare, simple, elegante. O adevărată plăcere să-ți permiți a cumpăra un astfel de laptop.

Ecran și sunet

15.6 inch și rezoluțue 1600×900 pixeli, SuperBright. Samsung New Series 9 mi-a adus cel mai luminos display pe care l-am testat pe anul în curs și mi-au trecut prin mână peste 20 – 30 de portabile, majoritatea situate în segmentul de top și prețul lor cred că doar de 2 – 3 ori să fi coborât sub 3.000 de lei. Se vede foarte bine. Știu că atunci când a fost lansat se vorbea de tehnologia Samsung MaxScreen astfel încât să primești un notebook premium de 15 inch la dimensiunile unuia de 14 inch.

Sunetul este livrat de două boxe cu 2 x 2 W, vă dați seama că vorbim de sunet stereo, sunt câteva standarde implementate. Se aude tare și mai ales că-i foarte subțire, sunet plăcut, suficient bass. Jack-ul de 3.5 mm este în lateral stânga, o adevărată plăcere să-l conectez cu o pereche de căști, te invită să asculți minute în șir.

Punctează serios în mod pozitiv și la ecran și sunet, pe lângă design unde impresionează de-a dreptul.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung New Series 9 poate fi încadrat fără probleme în categoria ultrabook / ultraportabil, de aici trebuie trasă o mică concluzie. Nu este conceput să livreze performanțe în gaming și procesare foto & video de top. La nivel de CPU și GPU s-a optat pentru Intel Core i5-3317U, un procesor ce presupun că vă este cunoscut de pe segmentul ultrabook, la fel și placa grafică integrată – Intel HD Graphics 4000 ce-și ia memorie din cei 4 GB de RAM de tip DDR3 la 1600 MHz.

Se adaugă un SSD de 128 GB care permite obținerea unor performanțe excelente în ce privește pornirea / oprirea lui Samsung New Series 9. Se mișcă bine prin meniul Windows 8, din grija unuia dintre cei care a testat produsul Samsung înaintea mea. Aș fi preferat să-i văd cu Windows 7, software-ul pe care-l include by default.

La nivel de aplicații vă dați seama că dacă a fost pus Windows 8, nu au mai fost păstrate aplicațiile puse de Samsung pe Windows 7. Pornește rapid din stand-by cât și de la zero. Sub 10 secunde spre a boota pe ecranul de start și sub 2 secunde când iese din stand-by. Aceste performanțe sunt posibile, mai ales, prin intermediul SSD-ului încorporat.

Performanță

Nu este gândit pentru gaming, după cum am scris și în rândurile de sus. De aceea m-am rezumat la notele din Windows Experience Index pe Windows 8 și câteva teste benchmark uzuale:

Notebook
Windows Experience Index
Samsung New Series 9
Procesor 6.9
Memorie RAM 5.9
Grafică 4.8
Grafică de gaming 6.2
HDD 7.4

Călcâiul lui Ahile se dovedește placa grafică integrată, obține note bune în ce privește SSD-ul și partea de CPU. Vă atenționam sub detaliile hardware ale device-ului că sunt și combinații hardware mai potente la nivel de performanță cu Intel Core i7 și dublu memorie RAM sau spațiu de stocare.

Alte teste de benchmark:

Notebook
Teste benchmark
Samsung New Series 9
BrowserMark 3998 puncte
HTML5test* 448 puncte cu Chrome pentru Windows 8 / Windows 7 pe 64 bit

Conectivitate

Include Wi-Fi în toate standardele: a/b/g/n, bluetooth de ultimă generație, compatibil cu WiDi. În lateral dreapta dați de 2 x USB 3.0 și un port pe care se poate conecta un dongle cu mufă  RJ45. În stânga regăsiți un alt port USB de tip 2.0, jack pentru încărcător și de 3.5 mm pentru un sistem audio distinct sau căști. Se adaug un port microHDMI și altul prin intermediul căruia se poate opta pentru un dongle VGA.

Grosimea redusă a făcut imposibilă montarea unui port HDMI de dimensiuni normale sau a unuia VGA, sunt accesorii care aduc aceste funcții și dacă-ți permiți să cumperi un laptop de peste 5000 de lei nu văd de ce ar fi o problemă. Plus că mizând pe portabilitate, nu văd de ce ai avea nevoie să conectezi mereu Samsung New Series 9 la un HDMI sau VGA.

Tastatură și touchpad

Tastele sunt individualizate în mod clar, cu profil redus. M-am adaptat rapid și te invită să le folosești intensiv. Cum spuneam au cursă mică și trebuie doar să le atingi ușor ca să-ți preia caracterele. Tastatura are șase rânduri. Touuchpad-ul este generos. Recunoaște mișcare degetelor într-un mod facil și nu agață.

Punct pozitiv pentru portabilul Samsung și la tastatura și touchpad. Au dat impresia de rezistență în timp, lucru gândit bine înainte.

Autonomie

Samsung spune că atinge 10 ore. Contează modul în care este folosit laptopul. Cu luminozitatea dată la maxim și pe modul High Performance nu va atinge valorea de 10h, în niciun caz. Laptopul primit la review este un demo care a trecut prin mâna multora, avea Windows 8 fără software-ul Samsung ce include managementul consumului de energie și nu a trecut de 3 – 4h pe High Performance și cu luminozitatea la maxim. Valoare respectabilă.

Concluzii

Samsung New Series 9 este un ultraportabil de top cu un design excelent, finisare de top, materiale de o calitate foarte bună. Livrează performanțe corecte, un SSD de 128 GB / 256 GB în funcție de versiune aduce viteză în meniu și browsing cât și în rularea a diverse aplicații.

Să vedem care ar fi punctele forte și slabe pentru Samsung New Series 9:

Puncte forte:
– design, greutatea și grosime reduse pentru un laptop de 15 inch;
– display foarte luminos, antireflexiv, se vede bine în orice mediu;
– tastatură și touchpad de calitate;
– autonomie bună ce ajunge la peste 6 – 7h, cu anumite setări, mai ales în ce privește luminozitatea ecranului, unul dintre elementele ce contribuie la consumul accelerat al bateriei cu opt celule.

Puncte slabe:
– preț, nu și-l permit multe persoane în România. Este un compromis, cu ghilimele de rigoare, la produsele de top.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.