Ultrabook Toshiba U840 – review

13/12/2012

evoMAG mi-a oferit pentru review și ultrabook-ul Toshiba U840. Nu știam foarte multe despre acest produs al japonezilor de la Toshiba și țin să precizez că a fost o supriză plăcută. Știți că noțiunea de ultrabook a fost adusă de Intel în 2011. Vorbim de un laptop cu un anumit procesor, cu anumite specificații hardware și cu o greutate și grosime situate sub 2.1 kg și 20 mm, aici este și în funcție de diagonală. Valorile mai sus amintite sunt valabile pentru cele cu display de 15 inch. Majoritatea ultrabook-urilor sunt de 11.6 sau 13.3 inch.

Dacă ați mai citit din review-urile mele de pe Gadget.ro în domeniul portabilelor știți că 13.3 inch – 14 inch le consider un compromis bun între portabilitate și spațiu de lucru. Normal că trebuie să se adauge și suficientă putere de procesare.

Contează ce-ți dorești să faci pe laptop, nu am remarcat, spre exemplu, niciun ultrabook de gaming. Nu m-aș mira să vedem un astfel de notebook în 2013. Majoritatea ultrabook-urilor mizează pe un design slim, CPU + GPU integrat și le numeri pe degete pe cele care vin cu  placă grafică dedicată.

Ultrabook-urile se potrivesc celor care au nevoie de un laptop ușor, care să impresioneze de la prima vedere prin greutatea redusă și grosimea de sub 20 de mm, numai bune pentru browsing, aplicații office, editare de bază în domeniul foto și video, atenție că am scris de bază. Nici nu are rost să amintesc de partea de gaming, ultrabook-urile nu sunt făcute pentru asta.

Modelul primit la review se numește Toshiba Satellite U840-10Q și este un fel de vârf de gamă, asta pentru că este printre puținele ultrabook-uri din piață cu placă grafică dedicată. De aici reiese un spor de performanță ce ar trebui luat în seamă.

Să revenim la Toshiba U840 și să vedem ce a pus Toshiba în ultrabook-ul său:

Ultrabook
Date tehnice
Toshiba U840
Display LED de 14 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli
Procesor Intel Core i5-3317U la 1.7 – 2.6 GHz
Memorie 4 GB DDR3 la 1600 MHz și maxim ajunge la 8 GB
Spațiu de stocare HDD de 500 GB la 5400 rpm
Placă grafică AMD Radeon HD 7550M
Sistem de operare Windows 7 pe 64 biți
Conectivitate fără unitate optică, Wi-Fi b/g/n, RJ-45 cu viteze de 10 / 100 Mbps, 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, jack de 3.5 mm pentru căști sau sistem audio distinct, jack pentru microfon, cititor de carduri SD
Foto Cameră web de 1.3 Megapixeli
Baterie 6 celule
Greutate 1.58 kg
Grosime 19.9 mm
Preț 4049 lei pe evoMAG.ro + cadou un aparat foto compact Nikon Coolpix L25 în varianta de culoare albă

Design

Spuneam la începutul articolului că a fost o surpriză plăcută de la prima vedere și asta prin prisma designului implementat de Toshiba. Tot ultrabook-ul este îmbrăcat, cu ghilimelele de rigoare, în metal. Până și spatele său este din metal. Veți remarca cât de ușor și subțire este pentru un laptop cu diagonala ecranului de 14 inch.

Pe spate tronează sigla Toshiba. Când deschizi laptopul, la baza ecranului este un logo mult mai puțin intruziv. Marginile ecranului de 14 inch sunt lucioase, pe negru. Zona în care se odihnesc mâinile este din metal, touchpad-ul a fost clar delimitat și a fost fabricat dintr-un material distinct.

Tastatura iluminată reprezintă un alt punct pozitiv, dar la mai multe la capitolul dedicat. Răcirea laptopului se face pe la bază, la îmbinarea între ecran și zona cu tastatura și componentele sale.

Toshiba U840 impresionează prin liniile clare, simple, elegante. Reușește să aibă un design elaborat și se potrivește de minune pentru mediul business. Impresionează la calitatea fabricației și a materialelor.

Ecran și sunet

14 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli. Ecranul nu este de tip mat, nu ar fi prea multe de spus la acest capitol. Se vede decent, dar nu aduce vreo tehnologie nouă sau o rezoluție neașteptată. Am mai spus și în alte review-uri că mi-aș dori și în domeniul laptopurilor să trecem de la 1366×768 pixeli pe 1920×1080 pixeli, ca la tabletele de top care reușesc să depășească și această valoare.

Sunetul vine de la două boxe dispuse pe lateral în stânga și dreapta. Se aude puternic pentru clasa din care face parte, dar lipsește partea de bass. Oricum, trage tare la volum. Există și opțiunea de a atașa o pereche de căști sau a trece pe un sistem audio distinct care în funcție de prețul său livrează o anumită experiență, superioară micuțelor boxe de pe Toshiba U840.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Avem un procesor conceput special de Intel pentru segmentul ultrabook – Intel Core i5-3317U cu un consum de energie ceva mai redus și performanțe puțin sacrificate față de un Intel Core i5 din ultima generație. Procesorul este însoțit de 4 GB memorie RAM la 1600 MHz și se poate upgrada ulltrabook-ul Toshiba cu până la 8 GB de memorie RAM de tip DDR3. La spațiu de stocare au ales o soluție clasică – un HDD de 500 GB la 5400 rpm din cauza cărui cred că Toshiba Satellite U840 a fost și așa zgomotos. În locul lor aș fi optat pentru un SSD, dar presupun că prețul ultrabook-ului ar fi urcat prea sus, dincolo de 5000 de lei și ar fi fost greu să lupte cu concurența prin prisma prețului.

Sistemul de operare este Windows 7 pe 64 biți. A ajuns o bucurie când testez un produs cu Windows 7 față de cele cu Windows 8, acolo nu-mi place noua interfață și am spus încă de la versiunea Developer Preview din 2011 că Windows 7 va fi noul XP pentru compania americană cu sediul în Redmond, California.

Dați și de o suită de programe Toshiba pe care vă recomand să le dezinstalați dacă nu le folosiți, ați ține încărcat portabilul fără a aduce un plus vizibil în utilizarea cotidiană.

Performanță

Timpul restrâns nu mi-a permis să instalez diverse teste de benchmark. Ar fi fost recomandate, în special pentru a testa posibilitățile oferite de placa grafică dedicată, de proveniență AMD. Notele din Windows Experience Index pentru Windows 7:

Notebook
Windows Experience Index
Ultrabook Toshiba Satellite U840
Procesor 6.9
Memorie RAM 5.9
Grafică 4.9
Grafică de gaming 6.3
HDD 5.9

Notele la Windows Experince Index pe Windows 7 sunt cuprinse între 1 și 7.9, nota finală este dată de calificativul cel mai mic – 4.9 în cazul lui Toshiba U840 cu placă grafică dedicată de la AMD. Stă bine la procesor și partea de grafică de gaming. Nu impresionează la grafica aero, cea adusă de sistemul de operare și primește o notă medie la RAM și HDD, deși am văzut note mai mari la unele notebook-uri cu memorie RAM similară ca frecvență – DDR3 la 1600 MHz.

Și alte teste distincte:

Teste benchmark Toshiba U840
BrowserMark 2.0 3112 puncte
HTML5test 448 puncte cu browserul Chrome pentru Windows 7

Tastatură și touchpad

Una dintre primele tastaturi de pe un laptop Toshiba care mi-a plăcut de la început. Este ergonomică, fără numpad, iluminată, literele și simbolurile de pe taste sunt poziționate drept, tastele sunt clar delimitate, fabricate dintr-un fel de silicon care place la atingere și te îmbie să tastezi cât mai repede. Tastele direcționale au fost dispuse separat și sunt ușor de accesat în vreun joc sau în documentele de tip office (word, excel – știu persoane care le folosesc pentru un spor de viteză în dauna mouse-ului).

Touchpad-ul este poziționat central, destul de mare, ușor de folosit, clar delimitat de zona în care se odihnesc mâinile.

Conectivitate

Lipsește unitatea optică, dar nu mai mă simt legat de DVD-RW ca în urmă cu ceva ani de zile. Spațiul de stocare online / în cloud cât și cei 500 de GB oferiți de Toshiba plus un posibil HDD extern, reprezintă diverse alternative la vechiul DVD-RW care de multe ori contribuie la grosimea și greutatea ceva mai mare a unui notebook.

Toshiba U840 aduce Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, RJ-45 cu rețea de până la 100 Mbps. În lateral dreapta dați de RJ-45, 2 x USB 2.0, cititor pentru cardurile de tip SD. În stânga au fost dispuse: jack-ul pentru încărcătorul laptopului, HDMI, USB 3.0, jack de 3.5 mm pentru căști / sistem audio și microfon.

Autonomie

Baterie cu șase celule. Nu impresionează la autonomie. Cu setările date pe High Performance abia ce reușește să ajungă pe la 2h – 2h și jumătate. Presupun că dacă setările sunt date pe Power Saving și cu o luminozitate a ecranului mai mică va trece de 3h, destul de puțin pentru un ultrabook.

Concluzii

Toshiba U840 reprezintă o alternativă viabilă pentru cei interesați de un ultrabook cu aspect business, robust, destul de puternic. Sunt puncte forte și slabe, le-am enumerat mai jos:

Puncte forte
– look business;
– tastatură iluminată și touchpad bine calibrat;
– placă grafică dedicată;
– conectivitate bună pentru un ultrabook cu HDMI normal și nu vreun format intermediar de tip microHDMI;
–  preț ok pentru un ultrabook cu placă grafică dedicată și Windows 7 la pachet, numai licența ar mai fi scos vreo 500 de lei din buzunar.

Puncte slabe
– destul de zgomotos și sper ca un update de firmware sau bios să schimbe acest aspect;
– autonomie mediocră, la un ultrabook este  important cât  ține bateria.

Fotografiile sunt făcute cu Nikon S800c

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.